Hyppää pääsisältöön

Tutkimuksen infrastruktuurit Tampereen yliopistossa

Korkeatasoiset tutkimusinfrastruktuurit ovat keskeinen osa Tampereen yliopiston tutkimusympäristöjä. Laitteet, laboratoriot, tietokannat ja aineistot ovat tutkijoiden ja opiskelijoiden lisäksi usein myös yhteistyökumppaneiden käytettävissä tai vuokrattavissa.

Tutkimusinfrastruktuurit ovat välineitä, laitteistoja, tietoverkkoja, tietokantoja, aineistoja, ohjelmistoja ja niihin liittyviä palveluita, jotka mahdollistavat korkeatasoisen tutkimustyön, edistävät tutkimusyhteistyötä, tukevat tutkijan koulutusta ja osaamista sekä vahvistavat tutkimus- ja innovaatiokapasiteettia.

Tutkimusinfrastruktuurit tiedekunnissamme

Tampereen yliopistossa on yli sata tutkimusinfrastruktuuria. Teemme uudessa yliopistossamme tutkimusinfrastruktuurien kartoitustyötä ja täydennämme niiden tietoja verkkosivuillemme jatkuvasti.

Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnan tutkimusinfrastruktuuritLääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnan tutkimusinfrastruktuuritRakennetun ympäristön tiedekunnan tutkimusinfrastruktuuritTekniikan ja luonnontieteiden tiedekunnan tutkimusinfrastruktuurit

Kansalliset ja kansainväliset tutkimuksen infrastruktuurit

Tutkimuslaitteistot tuotekehityksen tukena

Tutkimusinfrastruktuurit ovat usein myös yhteistyökumppaneiden käytettävissä tai vuokrattavissa. Jos et ole varma, mistä löytää oikea palvelu tai laitteisto, laita meille sähköpostia osoitteeseen yrityspalvelut [at] tuni.fi. Autamme sinua löytämään organisaatiosi tarpeisiin ja resursseihin soveltuvimman yhteistyön muodon.

Mittaus- ja analyysipalvelut

Tutkimusaineistot

Tutkimusaineistolla, eli tutkimusdatalla tarkoitetaan tieteellisessä tutkimuksessa tuotettuja, muokattuja ja käytettyjä aineistoja, joihin tutkimuksen tulokset perustuvat. Tutkimusdata koostuu lisäksi datan kontekstia, aineistokokonaisuutta tai havaintoyksikköä kuvailevista metatiedoista. Tutkimuksen tulokset perustuvat aineistojen analysointiin, mutta lisäksi myös itse aineisto on tutkimuksen merkittävä tuotos.

Tutkimusinfrastruktuurien yleiset periaatteet

Tampereen yliopisto on määritellyt tutkimusinfrastruktuurien yleiset periaatteet. 

Yliopisto on käynnistänyt vuosittaisen investointiohjelman, jonka tuella kehitetään ja ylläpidetään tutkimusinfrastruktuurien ajanmukaisuutta ja laatua. 

Avoimen tieteen politiikka tutkimusinfrastruktuureille (pdf, dokumentti on englanninkielinen)

Tutkimusinfrastruktuurien vastuullinen kehittäminen

Tutkimusinfrastruktuureja johdetaan ja käytetään eettisesti ja vastuullisesti niiden koko elinkaaren ajan. Tutkimusinfrastruktuurien henkilöstö ja käyttäjät sitoutuvat hyvän tieteellisen käytännön ohjeisiin sekä hyvän hallinnon periaatteisiin. Tutkimusinfrastruktuurit huomioivat toiminnassaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteet. Henkilöstön ja käyttäjien turvallisuus varmistetaan kaikissa tutkimusinfrastruktuurien elinkaaren vaiheissa.

Lisätietoja tutkimusinfrastruktuurien kehittämisestä voit kysyä asiantuntijaltamme Anu Juslinilta.

Tutustu vastuulliseen tieteeseen yliopistossamme