Hyppää pääsisältöön

Tutkimus yliopistossa

Tampereen yliopistossa yhdistyy tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimus.

Tampereen yliopistossa tehdään monipuolista tutkimusta yli tieteenalarajojen. Vahvuuksiamme ovat ennen muuta terveyden, tekniikan ja yhteiskunnan aloilla tehtävä tutkimus. Huippuyksiköissämme tutkitaan niin monikudosmallintamista kuin pelikulttuurejakin.

Tutkimuksemme tavoitteina on pitää yllä oikeudenmukaista ja osallistavaa yhteiskuntaa, edistää kaikenikäisten terveyttä ja hyvinvointia, kehittää resurssitehokkaita ja turvallisia elin- ja työympäristöjä sekä turvata sosiaalisesti vastuullinen digitalisaatio ja työelämän murros. Teemme tutkimusta vastuullisesti ja edistämme tieteen avoimuutta.

Tiedekunnat ja yksiköt yliopistossamme

Tutustu tuoreeseen kansainväliseen arvioon tutkimuksestamme

Tutkimuksemme laatu arvioidaan säännöllisin väliajoin. Arvioinnin tekevät kansainväliset asiantuntijat. Uuden yliopistomme ensimmäinen tutkimuksen arviointi tehtiin kahdessa vaiheessa vuonna 2022 (Research Assessment Exercise, TAU RAE 2022).

Tutustu tutkimuksen tekijöihin

Yliopistossamme on yli 2 800 tutkijaa. Tutkimusryhmissämme tehdään monitieteistä tutkimusta kansallisesti ja kansainvälisesti.

Teemme perustutkimusta sekä soveltavaa tutkimusta. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen.

Tutustu tutkimusryhmiin ja tutkijoihin

Uudet professorimme vievät sinut yleistajuisilla luennoillaan muun muassa monilajisen yhteiskuntahistorian, peliteollisuuden sekä muuttuvien asumisympäristöjen pyörteisiin. Katso noin 15 minuutin mittaiset luennot Youtube-kanavallamme, ja anna tieteen yllättää.

Uusien professorien luennot on perinteinen akateeminen juhla, jonka tarkoituksena on niin esittäytyminen akateemiselle yhteisölle ja suurelle yleisölle kuin tervetulleeksi toivottaminen yhteisöömme.

Katso videot Youtubessa
Tutustu uusiin professoreihimme

Tutkija työssään.

Tutkimustiedot kootusti

TUNICRIS-tietokannasta löydät Tampereen yliopiston ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin julkaisut ja tutkimuksen tuotokset.

Tutkimusinfrastruktuurit

Korkeatasoiset tutkimusinfrastruktuurit ovat keskeinen osa Tampereen yliopiston tutkimusympäristöjä. Laitteet, laboratoriot, tietokannat ja aineistot ovat tutkijoiden ja opiskelijoiden lisäksi usein myös yhteistyökumppaneiden käytettävissä tai vuokrattavissa.

Tutkimuksen huiput

Huippuyksiköissämme tutkitaan niin monikudosmallintamista kuin pelikulttuureja. Yliopistossamme työskentelee myös useita Euroopan tutkimusneuvoston ERC-rahoituksen saaneita huippututkijoita. Lisäksi koordinoimme Suomen Akatemian lippulaivahanketta.

Kehitämme tutkijoiden työoloja ja uramahdollisuuksia

Olemme sitoutuneet parantamaan jatkuvasti tutkijoidemme työoloja ja työuraa. Tunnustukseksi kehittämistyöstä olemme saaneet eurooppalaisen HRS4R-laatuleiman.

Tutkijakoulu

Tampereen yliopiston tutkijakoulu on koko yliopiston kattava tutkijakoulutuksen asiantuntija. Tutkijakoulun kurssit tarjoavat väitöskirjatutkijoille mahdollisuuden kehittää keskeisiä tutkija-, menetelmä- ja tutkimuseettisiä taitoja.

Tutkijakollegium

Tampereen yliopiston tutkijakollegium on kansainvälinen nuorten huippututkijoiden yhteisö. Kollegiumin kaksivuotisissa tutkijantehtävissä voit keskittyä tutkimuksen tekemiseen ja kehittää omaa profiiliasi tutkijana. 

Tutkijaliikkuvuus

Useat ohjelmat ja yliopistoverkostot edistävät ja rahoittavat kansainvälistä tutkijaliikkuvuutta.

Vastuullinen tiede

Vastuullinen tutkimus on luotettavaa, ja sen tuottamaa tietoa voidaan hyödyntää monipuolisesti.

Teemme tutkimusta eettisesti kestävällä tavalla ja hyvää tieteellistä käytäntöä noudattaen. Viestimme tieteen etenemisestä ja sen tuloksista vastuullisesti.

Avoin tiede

Avoimuus edistää tiedettä ja tiedeyhteisön kehittymistä.

Tampereen yliopistossa tuotetut julkaisut, opinnäytetyöt, tutkimusaineistot ja käytetyt tutkimusmenetelmät ovat lähtökohtaisesti yhteiskäyttöisiä ja avoimia.

Tutkimuksen palvelut yhteistyökumppaneille

Yrityspalvelut

Etsitkö yhteistyötahoa yrityksesi tai yhteisösi tarpeeseen, avuksi ongelmanratkaisuun tai tutkimuskumppaniksi?

Lähetä meille sähköpostia osoitteeseen yrityspalvelut [at] tuni.fi. Löydetään yhdessä resursseillesi ja tarpeisiisi soveltuvin yhteistyön muoto.

Tutkimuksesta liiketoimintaa

Innovaatiopalvelumme tukee yliopistossa tehtävän tutkimuksen kaupallistamisessa. Lisäksi tarjoamme tietoa käynnissä olevista kaupallistamishankkeista sijoittajille ja sidosryhmille.

Lue lisää innovaatiopalveluista ja tutkimustulosten kaupallistamisesta

Oletko kiinnostunut luomaan tutkimuksesta liiketoimintaa? Ota meihin yhteyttä osoitteessa inventions [at] tuni.fi.

Tutkimuksen kaupallistamiseen liittyvistä immateriaalioikeuskäytännöistä kerrotaan tarkemmin Tampereen korkeakouluyhteisön immateriaalioikeussäännössä.

Yliopiston tutkimuspalvelut

Yliopiston tutkimusrahoituspalvelut tukevat tutkijoita ja tutkimusryhmiä kilpailtuun tutkimusrahoitukseen liittyvissä kysymyksissä.

Hankevalmistelutiimi auttaa rahoituksen hakemisen suunnittelussa sekä tarjoaa tukea hakemusten valmisteluun. Tavoitat hankevalmistelutiimin osoitteella preaward [at] tuni.fi (preaward[at]tuni[dot]fi).

Projektinhallintatiimi neuvoo projektin hallintaan liittyvissä asioissa sekä tarjoaa projektipäällikköpalvelua laajoille tutkimushankkeille, joissa Tampereen yliopisto toimii koordinaattorina. Ota projektinhallintatiimiin yhteyttä osoitteella 
postaward [at] tuni.fi (postaward[at]tuni[dot]fi).

Tue tieteellisiä läpimurtoja

Lahjoittamalla tuet tutkimusta ja opetusta kaikissa tiedekunnissamme. Jokainen euro on lahjoitus kestävälle tulevaisuudelle.