Hyppää pääsisältöön

Tie diabeteshoitajaksi aukesi täydennyskouluttautumalla

Julkaistu 14.5.2020
,
päivitetty 8.4.2021
Tampereen ammattikorkeakoulu
Satu pääsi työskentelemään diabeteshoitajana opiskeltuaan diabeteshoitotyön täydennyskoulutusmoduuleja.
Satu Ranta-aho aikoo jatkaa diabetesmoduulien opiskelua myös jatkossa.

Sisätautikirurginen sairaanhoitaja Satu Ranta-aho haaveili pitkään diabeteshoitajan työstä. Kipinä syttyi, kun hän toimi tutkimushoitajana PHKS:n pilottitutkimuksessa sokeritasapainon häiriöistä leikkauspotilailla. Lääkäri-työpari kannusti häntä syventymään aiheeseen lisää, ja houkutteli hänet opiskelemaan AMK-verkoston järjestämiä diabeteshoitotyön täydennyskoulutusmoduuleja. Nyt Satu suorittaa niistä jo neljättä.

Eri AMKien tarjoamista diabeteshoitotyön moduuleista on mahdollista rakentaa joustavasti itselle sopiva paketti sen mukaan, minkälaista osaamista omassa työssään tarvitsee. Tarjolla on sekä verkko- että lähiopiskelua. Satu on suorittanut moduulit tyypin 1 ja tyypin 2 diabeteksen hoidosta sekä diabeteksen lisäsairauksista, ja opiskelee paraikaa moduulia diabeteksen hoidonohjauksesta ja omahoidon kehittämisestä.

Aiheen opiskelu on ollut mielenkiintoista, ja Satu on suorittanut sähköisessä oppimisympäristö Tabulassa tehtäviä nopeampaan tahtiin kuin osasi itse odottaa.

”Melkein jo odotti aina seuraavaa viikkoa, jolloin aukeasi Tabulaan uusi aihe”, hän kertoo.

Aluksi Satu muistaa hieman jännittäneensä, kuinka vaikeiksi tehtävät muotoutuisivat kurssin edetessä. Tabulan keskustelupohjat tarjosivat kuitenkin runsaasti vertaistukea ja näkökulmia siihen, kuinka muut alan ammattilaiset työtään tekevät. Myöskään työn ohessa opiskelu ei muotoutunut liian raskaaksi. Muutamia tehtäviä Satu pystyi tekemään työtehtäviensä ohessa rauhallisina päivinä, ja loput hän hoiti iltaisin ja viikonloppuisin.

Pitkäaikaisen haaveen toteuttaminen tuli mahdolliseksi, kun vanha kollega vinkkasi Sadulle avoimesta diabeteshoitajan paikasta. Vaikka moduulien opiskelu oli vielä kesken, hän päätti hakea, pääsi haastatteluun ja sai paikan. Satu pitää juuri virallista kouluttautumista kriittisenä osana uuteen tehtävään pääsemistä.

”Ilman näitä koulutuksia ei varmaankaan olisi ollut mitään asiaa tuohon paikkaan, vaikka olenkin saanut hyvää koulutusta työkaveriltani diabeteslääkäriltä.”

Opiskelu ei kuitenkaan ole jäämässä tähän – Satu on jo ilmoittautunut kahteen TAMKissa syksyllä järjestettävään diabetesmoduuliin.

Tutustu ajankohtaisiin diabetesmoduuleihin!