Hyppää pääsisältöön

Päivi Mäkelä: Allianssi on organisaatioiden joukkueurheilua

Julkaistu 8.11.2019
,
päivitetty 2.8.2023
Tampereen yliopisto
Allianssimalli on rantautunut Suomeen voimakkaasti. Yksi merkittävimmistä hankkeista, jotka toteutetaan allianssimallilla on Raidejokeri. Raidejokeri on Helsingin Itäkeskuksen ja Espoon Keilaniemen välille rakennettava pikaraitiolinja on paitsi liikennehanke, myös merkittävä sysäys Helsingin täydennysrakentamiselle.

“Kalustoineen ja väyläjärjestelyineen noin 400 miljoonan raideliikenneinvestointia halutaan hyödyntää mahdollisimman hyvin”, kertoo projektijohtaja Ari Karjalainen Helsingin kaupunginkansliasta, Helsingin kaupungin Raidejokeri info.

Unohtaa ei tietenkään sovi Tampereen Rantatunnelia eikä alkuvaiheissa olevaa Tampereen Ratikkaa.

Allianssitoimintamallissa tilaajalla ja tuottajilla on yhteinen organisaatio, toimitilat ja tavoitteet sekä yhdessä hyväksytty tavoitekustannus. Yhtä lailla kaikkiin kysymyksiin haetaan yksimielinen päätös eri osapuolten kesken. Riskit ja hyödyt jaetaan kaikkien osapuolten kesken ennalta sovitussa suhteessa.

Allianssi on ajattelua uudella tavalla

Allianssi vie mukana olevat organisaatiot uuden äärelle. Voittavan tarjouksen tekemisen lisäksi tarvitaan onnistuminen myös ns. allianssityöpajoissa, joissa tarjokaskonsortiot työskentelevät yhdessä tilaajapuolen asiantuntijoiden kanssa yhdessä kuin olisivat jo kaupan saaneet. Työpajoissa ulkopuoliset havainnoijat havainnoivat kunkin ryhmän allianssikyvykkyyttä sekä johtamisen että ryhmän toiminnan näkökulmasta.

Allianssityöpajoja varten valmentaudutaan huolella

Allianssimallin käytön lisääntymisen myötä myös kilpailu on koventunut. Työpajoja varten valmentaudutaan huolella usein ulkopuolisten valmentajien avulla. Prosessi on tiukka ja tulee sekä valmennettavien että valmentajan iholle. Kun tavoitteena on huippusuoritus, pitää kaikkien sitoutumisen olla vahva ja jokaisen antaa kaikkensa joukkueen eteen. Potentiaalinen projektijohtaja on tiiviisti myös itsetutkistelun äärellä: mitä hyvä johtaminen on? Miten minä johdan oman joukkueeni menestykseen?

Perinteisestä johtajasta valmentajaksi

Projektijohtajan näkökulmasta allianssikilpailu on suurennuslasin alla olemista. Oman organisaation lisäksi voittoa odottavat myös mukana olevat kumppaniorganisaatiot. Työpajan avainkohdissa katseet kiinnittyvät projektijohtajaan, jonka pitää pystyä hahmottamaan kokonaisuus, tunnistamaan tavoitteet ja organisoimaan laajimmillaan usean kymmenen osaajan työskentely tuloksia tuottavalla tavalla.

Projektijohtajana on kokenut asiantuntija ja johtaja, josta valmennuksen aikana sukeutuu valmentaja. Hän on kuin kapellimestari, joka saa orkesterin soittamaan yhteen, elämään yhteisessä sykkeessä työpajojen ajan.

Viisas projektijohtaja ei yritä yksin vaan jakaa sopivalla tavalla johtajuutta joukkueen avainpelaajien kesken. Näin kapasiteettia on ja voimavarat riittävät loppuun asti. Hän ei ole ”minä minä” vaan ”me yhdessä”. Hän on aktiivisesti läsnä, kuuntelee, kysyy ja havainnoi. Parhaimmillaan hän on intuitiivisesti tekemisen rytmissä: tukien tarvittaessa mutta ei puuttuen tai keskeyttäen. Vaativa paikka: samaan aikaan käsissä on paljon.

Yhdessä enemmän

Instead of me, I have to think we, Michael Jordan.

Joukkueessa jokainen löytää oman paikkansa ja tietää mitä omassa roolissa toimiminen tarkoittaa. Se että on oman alansa huippuasiantuntija ei riitä, tarvitaan myös kykyä tehdä yhdessä ja taipua johdettavaksi. Mukana ei ole turisteja, jotka antavat muille pisteitä ja odottavat, että joku muu tekee jotakin. Jokainen on aidosti sitoutunut ja valmiina lennättämään hikeä joukkueen edestä.

Pelikirja on joukkueen tapa voittaa

Valmentautumisen aikana joukkue rakentaa oman pelikirjansa, jonka avulla opittu ja oivallettu muistetaan työpajassa. Usein projektijohtaja vielä tekee itselleen nuotit keskeisimpiä vaiheita varten. Säveltäminen yllättävissä tilanteissa on helpompaa, kun on jo perusnuotit olemassa.

Pelin alkaessa kentälle tulee myös uusia pelaajia

Allianssihankkeet ovat tärkeitä myös niitä tilaaville tahoille esimerkiksi kaupungeille. Tilaajat haluavat allianssityöpajojen aikana tutustua tarjoajiin. Saada tuntumaa siihen ovatko juuri nämä ihmiset sellaisia, joiden kanssa voisimme tehdä yhdessä tiiviisti töitä paikoin usean vuodenkin ajan.

Tilaajien avainhenkilöt osallistuvat työpajoihin. Tilannetta voisi verrata vaikka joukkuepeliin, jossa pelin alkaessa kentälle tulee paitsi yhdessä harjoitellut ja yhteen hitsautunut joukkue, myös muita pelaajia. Sormi ei saa mennä suuhun eikä hämmennys vallata.  Uudet pelaajavahvistukset pitää ottaa vauhdissa mukaan joukkueeseen. Miten rakennamme luottamusta? Miten minä itse toivoisin, että minut otettaisiin vastaan? Miten me sen konkreettisesti teemme?

Täysillä loppuun asti

Allianssitoiminnassa pitää saada aikaan huippusuoritus ilman että kilpailija on paikalla kirittämässä. Suoritustason pitää säilyä intensiivisten allianssipäivien ajan korkeana itse siitä huolehtien. Suoritustason ylläpitäminen edellyttää paitsi kykyä tehdä mallikkaasti myös arvioida ja kehittää omaa toimintaa koko ajan.

Ei tiukkaa puristamista vaan rentoa rullaamista

Hyvä allianssijoukkue on kuin sadan metrin juoksija: tehokasta eteenpäinmenoa, mutta ilman puristusta. Joukkue rakentaa päivään rytmin, joka auttaa jaksamaan. Vaikka työtä on paljon ja painetta on pelissä, on ote rauhallinen. Sana kiire kannattaa jättää narikkaan, koska se syö toimintakykyä. Kun tuntuu, että paine alkaa kasvaa, on hyvä rauhoittaa ja ottaa vaikka pieni jaloittelutauko. Jokainen tarvitsee kyvyn rauhoittaa itsensä ja palautua samoin kaikki auttavat toisiaan.

Sinä ja johtaminen?

Mitä ajatuksia juttu sinussa herättää? Löydätkö kiinnekohtia oman johtoryhmäsi toimintaan tai oman myyntijoukkueesi kehittämiseen? Toivottavasti jotakin: kyse on ihmisistä ja yhdessä aikaansaamisesta. Parhaiten ja kestävästi saadaan aikaan, kun innostutaan ja halutaan onnistua yhdessä.

Lue lisää koulutuksistamme

Kehity johtajana

Huippuryhmäksi – mutta miten?