Hyppää pääsisältöön
Tampereen yliopiston opiskelijan käsikirja

Hyvinvointikalenteri

Tutustu Yhteisten ohjauspalveluiden lukuvuoden 2023–2024 ryhmätarjontaan, ja tule mukaan! Yhteiset ohjauspalvelut tarjoavat laajasti hyvinvointiin, opiskelutaitoihin ja urasuunnitteluun liittyen erilaista ryhmäohjausta niin opintopsykologien, opinto-ohjaajien, uraohjaajien kuin yksilöllisten järjestelyiden asiantuntijoidenkin toimesta sekä vertaisohjaajienkin vetämänä. Alta löydät ryhmätarjonnan periodeittain. Huomaathan, että osaan ryhmistä vaaditaan ilmoittautuminen. Tarkemmat Intran tapahtuma- ja uutislinkit mahdollisine ilmoittautumislinkkeineen päivittyvät ryhmien tietoihin pitkin lukuvuotta (noin kuukautta ennen ryhmän toteutumisajankohtaa). Ryhmätoimintaa järjestetään myös englanniksi. Katso lisätietoja: Well-being calendar.

Lataa kuva lukuvuoden ryhmätarjonnasta pdf-muotoisena: 

4. periodi

Hyvinvointi ja opiskelutaidot

Opiskelijan kompassi, TAU.PSY.000  opintojakso Opiskelijan hyvinvointi ja elämäntaidot  (1 op), 4.3. 26.4.

Sisältyy kaksi tukisessiota:

 • Psykologisen joustavuuden taidot opiskelun tukena -luento: ma 4.3. klo 14.15–15.00 (Zoomissa). Kaikille avoin!

 • Keskusteleva työpaja 16.4. klo 13.30 – 14.30 Linna-rakennuksen Navigaattori-tilassa. Tarjolla vain opintojaksolle ilmoittautuneille ja edellyttää erillisen ennakkoilmoittautumisen. 
 • Lisätiedot ja ilmoittautuminen viimeistään 3.3.

Gradutus-työpaja: joka ti 5.3.–23.4. klo 9–11.30 (keskusta)

 • 2kk ajan viikoittain kokoontuva työpaja emotionaalisista syistä jumittuneiden opinnäytetöiden (kandityö, diplomityö, gradu) uudelleen käynnistämiseksi.

 • Ryhmä täynnä (Lisätiedot).

Luento opiskelutaidoista: oppimisen strategiat ja opiskelutaidot: 2.4. klo 14–16 (keskusta)

 • Oppimisen strategiat ja opiskelutaidot -luento johdattaa osallistujat tarkastelemaan itseään oppijoina ja opiskelijoina. Luennolla perehdytään yhdessä oppimisstrategioiden ja opiskelutaitojen käsitteisiin sekä opitaan tunnistamaan omia tapoja kehittää niitä.  Osallistujia kannustetaan myös jakamaan muille opiskelijoille omia käytännön vinkkejään ja hyviä käytäntöjään aihepiiriin liittyen. Luento on avoinna kaikille Tampereen yliopiston opiskelijoille.

 • Lisätiedot ja ilmoittautuminen 26.3. mennessä.

Myötätuntomentorointi: viikoittain 2h, yhteensä 6krt, maalis-huhtikuussa (keskusta & mahdollisesti yksi etäryhmä)

 • Hyvinvointia ja arjen merkityksellisiä kohtaamisia myötätuntomentoroinnista. Opiskelija, oletko turhankin vaativa itseäsi kohtaan? Sätitkö itseäsi pitkään, kun et onnistu jossain? Haluaisitko opetella puhumaan itsellesi ystävällisemmin ja tuoda inhimillisyyttä kiireen ja suorittamisen keskelle, sekä ansaita samalla opintopisteen?

  Tervetuloa käsittelemään näitä ja monia muita myötätuntoon liittyviä kysymyksiä myötätuntomentorointiryhmissä. Ryhmät ovat opiskelijoiden vertaisryhmiä, joissa kohdataan mukavassa ilmapiirissä ja tutustutaan yhdessä myötätunnon ja itsemyötätunnon mahdollisuuksiin ja haasteisiin sekä vahvistetaan yhteistä kykyämme myötätuntoiseen asenteeseen ja toimintaan. Ryhmät kokoontuvat kuusi kertaa keväällä 4.periodissa (yksi tapaaminen 2h). Ryhmien toimintaan kuuluu yhteistä keskustelua myötätuntoon liittyvistä aiheista sekä muun muassa myötätuntoiseen vuorovaikutukseen ja itsemyötätuntoon liittyviä harjoituksia. Ryhmiä ohjaavat tehtävään perehdytetyt oman korkeakoulun opiskelijat.  

 • Lisätiedot ja ilmoittautuminen viimeistään 5.2.

Tule toimeen itsekritiikin kanssa: 11.4.2024 klo 13.15-15.45 (etänä)

 • Alkaako mielesi helposti tuottaa itsekriittisiä ja lannistavia ajatuksia? Toivoisitko löytäväsi armollisemman suhteen itseesi? Tule toimeen itsekritiikin kanssa -työpajassa johdatellaan itsekritiikin rauhoittamiseen itsemyötätunnon keinoin. Työpaja toteutetaan zoomissa. Työpajassa tehdään vetäjän alustusten lomassa ohjattuja itsenäisiä harjoituksia ja käydään ryhmäkeskusteluja, joihin voit osallistua siltä osin, kuin sinulle sillä hetkellä sopii. Työpajaan ovat tervetulleita kaikki Tampereen yliopiston tutkinto-opiskelijat (myös jatko-opiskelijat). 

 • Lisätiedot ja ilmoittautuminen viimeistään 8.4.2024

Palaudu luonnossa –työpaja: 20.5.2024 klo 12.45-15.15, (Kauppi)

 • Tiesitkö, että jo 5 minuuttia luonnossa edistää palautumista? Haluatko viettää kesäisen iltapäivän luontoympäristössä ja kehittää samalla hyvinvointiasi? Palaudu luonnossa -työpaja on kokemuksellinen rauhoittumiseen ja palautumiseen tähtäävä iltapäivä, jossa hyödynnetään luontomenetelmiä sekä tietoisuustaitoharjoituksia. Työpaja toteutetaan Kaupin metsäisessä ympäristössä. Huolehdithan siis sään mukaisesta pukeutumisesta. Työpaja on tarkoitettu Tampereen yliopiston opiskelijoille.

 • Lisätiedot ja ilmoittautuminen 15.5.2024 mennessä

Get Stuff Done opiskelupajat: viikoittain (etänä)

 • Joskus voi tuntua siltä, että on vaikea aloittaa hommia, työskennellä pitkäjänteisesti tai saada opintoja edistettyä itsenäisesti. Apua on kuitenkin tarjolla! Aiemmilta lukuvuosilta tutut Get Stuff Done! -opiskelupajat jatkuvat Zoomissa myös lukuvuonna 2023-24. Uutuutena Tampereen korkeakoulut aloittavat yhteistyön Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston kanssa, joka kasvattaa viikottaisten opiskelupajojen määrän neljään.

  Get Stuff Done! -pajat hyödyntävät Pomodoro-opiskelutekniikkaa. Älä huoli, jos Pomodoro-tekniikka ei ole sinulle tuttu, sillä esittelemme sen lyhyesti jokaisen tapaamisen alussa. Tiivistettynä: Pajoissa opiskellaan itsenäisesti vetäjän kellottaessa opiskelujaksoja ja taukoja. Mukaan voit tulla vaikkapa lukemaan tenttikirjaa, kirjoittamaan oppimispäiväkirjaa, tekemään opinnäytetyötä tai kirjoittamaan esseetä.    

  Opiskelupajat ovat avoimia kaikille Tampereen ammattikorkeakoulun ja Tampereen yliopiston opiskelijoille. Tapaamiset järjestetään kaksikielisesti. 

 • Lisätiedot

VENE-ryhmä: Vertaistukitoimintaa neuromoninaisille opiskelijoille: vuoroviikoin alk. 6.3. ke klo 14–16 (Hervanta) & to klo 14–16 (keskusta)

 • VENE-toiminta on suunnattu neuromaninaisille opiskelijalle, tai sinulle, joka tunnistat itsessäsi autismikirjon piirteitä, ADHD:ta/ADD:tä tai jotain muuta nepsypsykiatriseen kirjoon kuuluvaa. Diagnoosia ei tarvitse olla, jotta voi osallistua toimintaan. VENE on alustuksia, neurommoninaisen opiskelijan opintoihin ja opiskelijaelämään liittyviä teemoja yhdessä käsitellen ja niistä keskustellen - luottamuksella. Tapaamisessa saat olla omana itsenäsi ja osallistua siihen sinulle sopivalla tavalla. Vertaistukitoiminta tapahtuu suomen kielellä. 

 • Lisätiedot ja ilmoittautuminen

Puhutaan suomea! –keskusteluklubi: joka toinen viikko alk. 7.3. (kiertäen keskusta / Hervanta)

 • Suomenkielinen keskusteluklubi. Tarjoamme rennon ja ystävällisen ympäristön kaikentasoisille suomen kielen oppijoille sekä äidinkielenään puhuville, jotka ovat kiinnostuneita saamaan kansainvälisiä ystäviä ja auttamaan heitä harjoittelemaan.

 • Lisätiedot

Mielenterveyden ensiapu1 –kurssi: viisi kertaa viikoittain 6.3. alkaen (verkkototeutus)

 • Mielenterveys on osa kokonaisterveyttämme, josta voi huolehtia kuten muustakin terveydestä. Hyvä mielenterveys lisää hyvinvointiamme ja auttaa meitä selviytymään elämään kuuluvista vaikeuksista. Mielenterveyden ensiapu® 1 –koulutuksessa saa tutkittua tietoa mielenterveydestä ja siihen vaikuttavista tekijöistä ja pääsee harjoittelemaan mielenterveystaitoja. Koulutus tarjoaa mahdollisuuden pohtia omaa ja läheisten mielen hyvinvointia sekä sitä miten mielenterveyttä voi vahvistaa. Koulutuksessa käsiteltävät teemat: Mitä hyvä mielenterveys on, tunnetaidot ja elämän monet kriisit sekä ihmissuhteet & vuorovaikutus ja elämänhallinta.

 • Lisätiedot ja ilmoittautuminen 20.2. mennessä.

Urasuunnittelu

Työelämän mahdollisuudet mietinnässä uratyöpaja maanantaisin 11.3., 18.3. ja 25.3.2024 (keskusta)

 • Valmistumisvaiheessa oleville opiskelijoille suunnatussa monialaisessa uratyöpajassa pysähdytään työelämään siirtymiseen liittyvien kysymysten ääreen jakamaan ajatuksia ja kokemuksia. Työpaja etenee uraohjaajien alustusten sekä harjoitusten ja keskustelujen pohjalta.

 • Lisätiedot ja ilmoittautuminen 10.3. mennessä

Opintosuunnistus: 12.–13.3. (Hervanta & keskusta)

 • Opintosuunnistus on tapahtuma, jossa opiskelijat saavat tietoa vapaasti valittavia opintoja koskevien pohdintojensa tueksi. Paikalla on tiedekuntien ja tutkinto-ohjelmien edustajia ja myös muita toimijoita kertomassa vapaasti valittavien opintojen mahdollisuuksista ja vastailemassa opiskelijoiden kysymyksiin. Vapaasti valittavien opintojen valitseminen osaksi omia tutkinto-opintoja on tärkeä päätös. Opintosuunnistus-tapahtumassa sinulla on loistava tilaisuus saada tietoa sinua kiinnostavien vapaasti valittavien opintojen sisällöistä ja niiden antamasta asiantuntemuksesta ja osaamisesta.

 • Lisätiedot

Kevät–kesä 2024

Opinnäyte-työpaja kesällä 2024: maanantaisin klo 9–12, 13.5.–24.6.2024 (keskusta)

 • Opinnäytetyön tekeminen on monelle iso ja yksinäinen ponnistus. Toukokuussa alkava opinnäytetyöpaja yhdistää vertaistukea, opiskelutaitovalmennusta, keskustelua sekä opinnäytetyön konkreettista kirjoittamista. Kandityön, diplomityön tai gradun tekijä, jonka tekeminen tuntuu jumittuneen toivottomasti, voi saada tästä käynnistysapua ja toivoa opinnäytetyön tekemiseen. Työpajaan osallistumisen edellytyksenä on keskeneräinen opinnäytetyö, jolla on aihe ja ohjaaja. Sitoutuminen kaikille tapaamiselle on sekä työn edistymisen että ryhmän kannalta tärkeää. Työpajaan otetaan maksimissaan 15 opiskelijaa. Tapaamiset koostuvat opinnäytetyön tekemiseen liittyvistä lyhyistä alkukeskusteluista sekä itsenäisestä opinnäytetyön tekemisestä.
 • Lisätiedot ja ilmoittautumisohjeet
Julkaistu: 30.6.2021
Päivitetty: 19.4.2024