Hyppää pääsisältöön
Tampereen yliopiston opiskelijan käsikirja

Hyvinvointikalenteri

Tutustu Yhteisten ohjauspalveluiden lukuvuoden 2024–2025 ryhmätarjontaan, ja tule mukaan! Yhteiset ohjauspalvelut tarjoavat laajasti hyvinvointiin, opiskelutaitoihin ja urasuunnitteluun liittyen erilaista ryhmäohjausta niin opintopsykologien, opinto-ohjaajien, uraohjaajien kuin yksilöllisten järjestelyiden asiantuntijoidenkin toimesta sekä vertaisohjaajienkin vetämänä. Alta löydät ryhmätarjonnan periodeittain. Huomaathan, että osaan ryhmistä vaaditaan ilmoittautuminen. Tarkemmat Intran tapahtuma- ja/tai uutislinkit sekä mahdolliset ilmoittautumislinkit päivittyvät ryhmien tietoihin pitkin lukuvuotta (noin kuukautta ennen ryhmän toteutumisajankohtaa). Ryhmätoimintaa järjestetään myös englanniksi. Katso lisätietoja: Well-being calendar.

Lataa kuva lukuvuoden ryhmätarjonnasta pdf-muotoisena: 

2. periodi

Hyvinvointi ja opiskelutaidot

VENE-ryhmä (vertaisryhmä neuromoninaisille opiskelijoille): to 31.10., 14.11. ja 28.11. klo 14.00–16.00 (keskusta)

  • VENE-toiminta on suunnattu neuromaninaisille opiskelijalle, tai sinulle, joka tunnistat itsessäsi autismikirjon piirteitä, ADHD/ADD-piirteitä tai jotain muuta nepsypsykiatriseen kirjoon kuuluvaa. Diagnoosia ei tarvitse olla, jotta voi osallistua toimintaan. VENE on alustuksia, neuromoninaisen opiskelijan opintoihin ja opiskelijaelämään liittyviä teemoja yhdessä käsitellen ja niistä keskustellen - luottamuksella. Tapaamisessa saat olla omana itsenäsi ja osallistua siihen sinulle sopivalla tavalla. Vertaistukitoiminta tapahtuu suomen kielellä. Yhdelle tapaamiskerralle mahtuu mukaan 12 opiskelijaa ilmoittautumisjärjestyksessä.

Opinnäyterupeama: Syys-joulukuussa noin joka toinen viikonloppu (Hervanta)

  • Opinnäyterupeama on opinnäytetöiden aikaansaamisen tueksi tarkoitettua vertaistoimintaa yliopiston opiskelijoille, jota järjestetään viikonlopputapahtumina (pe iltapäivä-su). Tapahtuma on avoin kaikille yliopiston opiskelijoille opinnäytetyön vaiheesta tai oppialasta riippumatta. Opiskelijat työstävät Opinnäyterupeamissa itselleen asettamia tavoitteita ja tapahtuma on tarkoitettu opinnäytetyön edistämisen tueksi erityisesti silloin, jos opiskelijalla on tarvetta vertaistuelle tai aikaansaamisessa ja aikatauluttamisessa on haasteita tai esimerkiksi työn/muun elämän ja opiskelun yhdistämisessä on haasteita.

Get Stuff Done opiskelupajat: viikoittain (etänä ja keskiviikkoisin hybridinä)

  • Joskus voi tuntua siltä, että on vaikea aloittaa hommia, työskennellä pitkäjänteisesti tai saada opintoja edistettyä itsenäisesti. Apua on kuitenkin tarjolla! Neljän korkeakoulun yhteistyönä toteutettavat verkkopajat ovat tukenasi useamman kerran viikossa aina joululomaan saakka. Pajoissa opiskellaan itsenäisesti vetäjän kellottaessa opiskelujaksoja ja taukoja. Mukaan voit tulla vaikkapa lukemaan tenttikirjaa, kirjoittamaan oppimispäiväkirjaa, tekemään opinnäytetyötä tai kirjoittamaan esseetä.
  • Keskiviikon Get Stuff Done! -työpajoihin voit osallistua nyt Zoomissa tai paikan päällä kampuksella. Työpaja järjestetään vuoroviikoin keskustassa ja Hervannassa.

Puhutaan suomea! –keskusteluklubi: viikoittain (kiertäen joka toinen viikko keskusta / joka toinen viikko Hervanta)

  • Suomenkielinen keskusteluklubi. Tarjoamme rennon ja ystävällisen ympäristön kaikentasoisille suomen kielen oppijoille sekä äidinkielenään puhuville, jotka ovat kiinnostuneita saamaan kansainvälisiä ystäviä ja auttamaan heitä harjoittelemaan.

3. periodi

Hyvinvointi ja opiskelutaidot

Opiskelijan kompassi: TAU.PSY.000 Opiskelijan hyvinvointi ja elämäntaidot –opintojakso (1 op): 7.1.–23.2.

VENE-ryhmä: vertaisryhmä neuromoninaisille opiskelijoille: ke 15.1., 29.1. ja 19.2. klo 14.00–16.00 (Hervanta) 

  • VENE-toiminta on suunnattu neuromaninaisille opiskelijalle, tai sinulle, joka tunnistat itsessäsi autismikirjon piirteitä, ADHD:ta/ADD:tä tai jotain muuta nepsypsykiatriseen kirjoon kuuluvaa. Diagnoosia ei tarvitse olla, jotta voi osallistua toimintaan. VENE on alustuksia, neurommoninaisen opiskelijan opintoihin ja opiskelijaelämään liittyviä teemoja yhdessä käsitellen ja niistä keskustellen - luottamuksella. Tapaamisessa saat olla omana itsenäsi ja osallistua siihen sinulle sopivalla tavalla. Vertaistukitoiminta tapahtuu suomen kielellä. 

VENE-ryhmä: vertaisryhmä neuromoninaisille opiskelijoille: to 23.1., 6.2. ja 20.2. klo 14.00–16.00 (keskusta)

  • VENE-toiminta on suunnattu neuromaninaisille opiskelijalle, tai sinulle, joka tunnistat itsessäsi autismikirjon piirteitä, ADHD:ta/ADD:tä tai jotain muuta nepsypsykiatriseen kirjoon kuuluvaa. Diagnoosia ei tarvitse olla, jotta voi osallistua toimintaan. VENE on alustuksia, neurommoninaisen opiskelijan opintoihin ja opiskelijaelämään liittyviä teemoja yhdessä käsitellen ja niistä keskustellen - luottamuksella. Tapaamisessa saat olla omana itsenäsi ja osallistua siihen sinulle sopivalla tavalla. Vertaistukitoiminta tapahtuu suomen kielellä. 

Stressaako liikaa? -etäluento: ma 27.1. klo 14.00–15.00 (etänä)

  • Tunnetko itsesi usein stressaantuneeksi? Tuntuuko siltä, että tekemistä on liikaa? Onko tasapaino hukassa opiskelun ja vapaa-ajan välillä? Stressaako liikaa? -etäluennolla käydään läpi kuormituksen säätelyn tekijöitä ja pohditaan keinoja parempaan kuormituksen säätelyyn ja palautumiseen. Opinnot sujumaan -opintojaksoa suorittaville etäluentoon liittyy myös lyhyt pohdintatehtävä luennon teemasta.
    • Lisätietoja tulossa myöhemmin.

Opiskelijan tosi minä -treeni: ryhmä 1: ti 28.1., 4.2., 11.2. ja 18.2. klo 13.00–15.00 & ryhmä 2: ke 29.1., 5.2., 12.2. ja 19.2. klo 13.00–15.00 (keskusta)

  • Tosi minä -treeni (TMT) on kognitiiviseen psykoterapiaan perustuva nuorten sosiaalisen ahdistuksen hoito-ohjelma. Opiskelijan tosi minä -treeniin kuuluu yksilötapaaminen psykologin kanssa sekä neljä vertaisryhmätapaamista. Tapaamisissa harjoitellaan omana itsenään olemista altistuksen ja käyttäytymiskokeiden avulla.

101 Tapaa Opiskella: ti 4.2. klo 14–16 (keskusta) 

  • 101 Tapaa Opiskella -luento johdattaa osallistujat tarkastelemaan itseään oppijoina ja opiskelijoina. Luennolla perehdytään yhdessä opiskelutaitojen eri aspekteihin, pohditaan erilaisia tapoja opiskella sekä opitaan tunnistamaan omia keinoja kehittää omaa opiskeluaan.  Osallistujia kannustetaan myös jakamaan muille opiskelijoille omia käytännön vinkkejään ja hyviä käytäntöjään aihepiiriin liittyen. Luento on avoinna kaikille Tampereen yliopiston opiskelijoille. Huom! Luento järjestettiin lukuvuonna 2023-24 nimellä 'Oppimisen strategiat ja opiskelutaidot'.
    • Lisätietoja tulossa myöhemmin.

Kalenterit kuntoon!: ti 11.2. klo 14–16 (etänä)

  • Päädytkö toistuvasti tekemään jotain ihan muuta, kuin mitä olit ajatellut? Etkö saa tartuttua toimeen ja aloitettua esimerkiksi opiskelua? Tilaisuudessa keskitytään siihen, miten hyvällä suunnittelulla ja toimivilla rutiineilla voi parhaimmillaan saada opiskelut sujumaan ja tehtävät valmiiksi ajoissa. Saat vinkkejä ajanhallintaan ja ryhtymiseen liittyvissä asioissa. Tilaisuudessa on mahdollisuus myös jakaa osallistujien omia, hyväksi havaittuja rutiineja ajanhallinnasta muille.
    • Lisätietoja tulossa myöhemmin.

Motivaatiota etsimässä: ke 19.2. klo 14–16 (Hervanta)

  • Mitä motivaatio oikeastaan on ja miten omaan motivaation tunteeseen voi vaikuttaa? Tässä työpajassa keskustelemme erilaisista näkökulmista ja annamme sinulle työkaluja, joiden avulla tunnistat, mikä on sinulle tärkeää ja miten voit tarvittaessa lisätä omaa motivaatiotasi.
    • Lisätietoja tulossa myöhemmin.

Urasuunnittelu

Keskustelullinen CV-taitopaja opiskelijoille: ma 20.1. klo 14.15–15.45 (Hervanta) & ke 22.1. klo 14.15–15.45 (keskusta) 

  • Uraohjaajien vetämässä CV-taitopajassa käydään yhdessä keskustellen läpi CV:n teossa vastaantulevia kompastuskiviä ja haasteita. Taitopaja etenee osallistujien omien kysymysten kautta.
    • Lisätietoja tulossa myöhemmin.

Kohti onnistunutta työhaastattelua -urapaja: ma 27.1. klo 14.15–15.45 (Hervanta) & ke 29.1. klo 14.15–15.45 (keskusta)

  • Haastattelu edessä, mutta miten valmistautua? Urapajassa käydään läpi työhaastatteluprosessin etenemistä sekä keinoja, joilla voi itse vaikuttaa haastattelutilanteen onnistumiseen.
    • Lisätietoja tulossa myöhemmin.

Yrityspäivät: 29.-30.1. (keskusta & Hervanta)

Jäänmurtaja: ma 10.2. klo 14.00–16.00 (keskusta)

  • Neuromoninaisten opiskelijoiden oma ryhmämuotoinen uraohjaustilaisuus. Jäänmurtajan tavoitteena on
    • rohkaista harjoittamaan oman osaamisen sanoittamista ja kertomista (esim. työnhaku- ja haastattelutilanteissa)
    • löytää konkreettisia keinoja ja ratkaisuja työhaastattelutilanteisii
    • työhaastattelun turvalauseen muodostaminen
    • kokemusten jakaminen
    • Lisätietoja Tuki neuromoninaisille opiskelijoille -sivulla.
Julkaistu: 30.6.2021
Päivitetty: 28.11.2024