Hyppää pääsisältöön
Tampereen yliopiston opiskelijan käsikirja

Opiskeluterveydenhuolto

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS tarjoaa yleisterveyden, mielenterveyden ja suunterveyden palveluja yliopisto- ja korkeakouluopiskelijoille. Opiskeluterveydenhuollon asiantuntijana YTHS tuottaa korkeakouluopiskelijoille pitkäaikaista terveyshyötyä hyvin kohdentuvilla matalan kynnyksen palveluilla. Tavoitteena on ylläpitää ja parantaa opiskelijoiden hyvinvointia ja opiskelukykyä.

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) palveluihin oikeutetut ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijat maksavat terveydenhoitomaksun Kelalle. Terveydenhoitomaksu pitää maksaa jokaiselta lukukaudelta. Terveydenhoitomaksu vahvistetaan kalenterivuodeksi kerrallaan. Syksyllä voit maksaa vain syyslukukauden terveydenhoitomaksun, koska seuraavan vuoden terveydenhoitomaksun määrä määritellään vasta marras-joulukuussa.

Maksa terveydenhoitomaksu OmaKelassa

Maksa terveydenhoitomaksu Kelalle, jos suoritat korkeakoulututkintoa ja olet ilmoittautunut lukukaudelle läsnä olevaksi. Maksu pitää maksaa viimeistään 30.9., jos olet siihen mennessä ilmoittautunut läsnä olevaksi. Sinulle ei lähetetä laskua, vaan maksu täytyy maksaa OmaKelassa oma-aloitteisesti lukuvuosittain. Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu on 36,80 euroa lukukaudessa vuonna 2023. Lue Kelan sivuilta, miten maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun.

Jos sosiaaliturvastasi vastaa toinen EU- tai Eta-maa, Sveitsi tai Iso-Britannia, sinun ei tarvitse maksaa terveydenhoitomaksua. Voit kuitenkin käyttää YTHS:n palveluita. Lue Kelan sivuilta, miten sinun pitää toimia, jos kuulut toisen EU- tai Eta-maan, Sveitsin tai Ison-Britannian sosiaaliturvaan.

Usein kysyttyä korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksusta

Vaihto-opiskelijoiden terveydenhuolto-ohjeistuksen löydät sivulta: Exchange student’s health services and well-being.

Julkaistu: 27.2.2019
Päivitetty: 19.4.2024