Hyppää pääsisältöön
Tampereen yliopiston opiskelijan käsikirja

Apua kriisitilanteen kohdatessa

Hätätilanne  – Soita 112

Kun on kyse hengenvaarasta, toimi nopeasti ja soita välittömästi hätänumeroon 112, josta saat apua ja toimintaohjeita. Henkeä uhkaavia tilanteita ovat esimerkiksi: sydänpysähdys tai kova rintakipu, reagoimattomuus eli tajuttomuus, hengittämättömyys tai voimakas hengenahdistus, kouristelu.

Kiireellinen tilanne – Hakeudu välittömästi päivystykseen, soita 112

Jos ilmenee esimerkiksi halvausoireita, äkillisesti alkanutta kovaa päänsärkyä, kovaa rintakipua tai hengitysvaikeuksia, hakeudu välittömästi hoitoon 

Päivystyskäyntiä vaativa tilanne – Soita aina ensin 116 117

Kun vaivasta ei ole välitöntä hengenvaaraa, mutta se vaatii kiireellistä tutkimista ja hoitoa, hakeudu omaan terveyskeskukseesi sen aukioloaikana. 

Kun terveysasemasi on suljettu, soita päivystyskäyntiä vaativissa tilanteissa Päivystysapu 116 117 -numeroon. Soita Päivystysapuun aina ennen Acutan yhteispäivystykseen hakeutumista. Puhelimeen vastaa sairaanhoitaja, joka arvioi, onko vamma tai vaiva sellainen, että se on hoidettava kiireellisesti päivystyksessä. Lisäksi sairaanhoitaja antaa tarvittaessa hoito- ja toimintaohjeita.

osoite: Acuta/TAYS: Ensitie 8, 33520  Tampere

Kiireetön tilanne

Fyysiseen ja mielenterveyteen liittyvissä asioissa käännythän opiskelijoiden terveydenhuoltosäätiön (YTHS) puoleen; esimerkiksi jos tunnet olevasi akuutissa stressitilanteessa; ahdistunut, masentunut tai uupunut; kärsit ajankohtaisesti univaikeuksista; jos on syytä selvittää sairausloman tarvetta edellä mainituista tai muista syistä tai pohdit tarkkaavuushäiriön selvittämisen tarvetta. Lisäksi Nyyti ry:n sivuilta löytyy kootusti avun tahoja mielenterveyteen liittyen.

Mistä saan keskustelu- ja kriisitukea?

 

Mikäli sairastut opiskelujen aikana ja et pysty opiskelemaan sairauden vuoksi, voit jäädä sairauslomalle. Katso lisää Kelan sivuilta.

 

Julkaistu: 2.11.2022
Päivitetty: 10.11.2022