Hyppää pääsisältöön
Tampereen yliopiston opiskelijan käsikirja

Opiskelijan Kompassi

Opiskelijan kompassi on Jyväskylän yliopiston kehittämä, tutkitusti toimiva verkkopohjainen hyvinvointi- ja elämäntaito-ohjelma, joka on ollut käytössä Tampereen yliopistossa toukokuusta 2021 alkaen. Opiskelijan kompassi tarjoaa näkökulmia, keinoja ja konkreettisia työkaluja erilaisiin arkipäiväisiin ongelmiin, joita opiskelija opintojensa aikana kohtaa. Verkko-ohjelma koostuu erilaisista hyvinvointiin liittyvistä teemoista ja harjoituksista, joita on saatavilla sekä tekstinä, äänitiedostoina että videoina. Opiskelijan kompassi perustuu arvo-, hyväksyntä- ja mindfulness-pohjaisiin menetelmiin.

Kirjaudu Opiskelijan Kompassiin TUNI-tunnuksella

Ohjelmassa opiskelija pääsee harjoittelemaan

  • ajatusten ja tunteiden käsittelyyn liittyviä taitoja,
  • tietoisuus- ja havainnointitaitoja, 
  • itsetuntemuksen ja itsensä kehittämiseen liittyviä taitoja,
  • omien arvojensa tunnistamista ja tavoitteiden asettamista, sekä
  • itsestä huolehtimisen ja palautumisen taitoja.

Opiskelijan kompassia voi käyttää itsenäisesti tai tuetusti

Opiskelija voi käyttää Opiskelijan kompassia omaan tahtiin itsenäisesti ja anonyymisti. Verkko-ohjelman itsenäinen käyttö on maksutonta kaikille Tampereen yliopiston opiskelijoille.

Ohjelman käytöstä opiskelija voi saada opintopisteitä suorittamalla itsenäisen Opiskelijan hyvinvointi ja elämäntaidot -kurssin (1 op). Lukuvuoden aikana järjestetään myös tuettuja ja maksuttomia Opiskelijan kompassiin pohjautuvia hyvinvointivalmennuksia, joista voi saada 2 op.

 

Ajankohtaista tietoa ja aikatauluja lukuvuonna 2024-2025

1. periodissa: itsenäinen suomen- ja englanninkielinen toteutus (1 op)

Opiskelijan kompassi- verkko-ohjelman itsenäiseen käyttöön pohjautuva Opiskelijan hyvinvointi ja elämäntaidot - opintojakso (itsenäinen suoritustapa 1, 1op) on suoritettavissa omaan tahtiin 1. periodin aikana (26.8.- 13.10.2024)  suomeksi ja englanniksi. Itsenäiseen Kompassin verkko-ohjelman käyttöön pohjautuvan Opiskelijan hyvinvointi ja elämäntaidot -opintojakson suoritusvaatimuksiin kuuluu aktiivista itsenäistä Opiskelijan kompassi -verkko-ohjelman käyttöä sekä hyvinvointi- ja palautekyselyihin vastaamista. Tarkemmat tiedot opintojaksosta löytyvät Opsista opintojaksokuvauksesta.

Opintojakson itsenäisessä toteutuksessa on tarjolla  myös  opintopsykologin pitämiä tukitunteja, joihin osallistuminen on vapaaehtoista, mutta hyvin suositeltavaa.  Näitä ovat luento 'Psykolologisen joustavuuden taidot opiskelun tukena' sekä kurssin lopussa järjestettävä Keskusteleva lopputyöpaja.  Ilmoittaudu 1. periodin opintojaksolle TAU.PSY.000 Opiskelijan hyvinvointi ja elämäntaidot (suoritustapa 1).Tarkemmat tiedot opintojaksosta löytyvät Opsista opintojaksokuvauksesta sekä Intrauutisesta. 

Ilmoittautuminen kurssille päättyy 25.8.2024.

 

2. periodissa: itsenäinen suomen- ja englanninkielinen toteutus (1 op) sekä ryhmävalmennuksen sisältävä (2 op) toteutus

Opiskelijan kompassi- verkko-ohjelman itsenäiseen käyttöön pohjautuva Opiskelijan hyvinvointi ja elämäntaidot - opintojakso (itsenäinen suoritustapa 1, 1op) on suoritettavissa omaan tahtiin 2. periodin aikana (21.10.- 8.12.2024)  suomeksi ja englanniksi. Itsenäiseen Kompassin verkko-ohjelman käyttöön pohjautuvan Opiskelijan hyvinvointi ja elämäntaidot -opintojakson suoritusvaatimuksiin kuuluu aktiivista itsenäistä Opiskelijan kompassi -verkko-ohjelman käyttöä sekä hyvinvointi- ja palautekyselyihin vastaamista. 

Opintojakson itsenäisessä toteutuksessa  on tarjolla  myös  opintopsykologin pitämiä  tukitunteja, joihin osallistuminen on vapaaehtoista, mutta hyvin suositeltavaa.  Näitä ovat luento 'Psykolologisen joustavuuden taidot opiskelun tukena' sekä kurssin lopussa järjestettävä Keskusteleva lopputyöpaja.  Ilmoittaudu 2. periodin opintojaksolle TAU.PSY.000 Opiskelijan hyvinvointi ja elämäntaidot (suoritustapa 1).Tarkemmat tiedot opintojaksosta löytyvät Opsista opintojaksokuvauksesta sekä Intrauutisesta. 

Ilmoittautuminen kurssille päättyy 20.10.2024.

Ryhmävalmennukseen perustuva Opiskelijan hyvinvointi ja elämäntaidot (2 op) on tarjolla 2. periodissa. Valmennuksissa työstetään Opiskelijan Kompassin teemoja ja harjoituksia yhdessä hyvinvointivalmentajan (ja valmennusryhmän) kanssa. Valmentajina toimivat Tampereen yliopiston psykologian maisteriopiskelijat. 

Tuettu hyvinvointivalmennus on suunnattu kaikkien tiedekuntien perustutkinto-opiskelijoille. Ryhmä sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneita käsittelemään omaa henkistä hyvinvointia sekä työskentelemään ajatuksien ja tunteiden kanssa. Ryhmässä voi oppia uusia psykologisia ja emotionaalisia taitoja sekä toimintamalleja, joita voi hyödyntää haastavissa elämäntilanteissa. 

Tarkempaa tietoa toisen periodin aikana toteutettavasta opintojakson ryhmävalmennusmuodosta on tulossa alkusyksystä.

 

3. periodissa: itsenäinen suomen- ja englanninkielinen toteutus (1 op)

Opiskelijan kompassi- verkko-ohjelman itsenäiseen käyttöön pohjautuva Opiskelijan hyvinvointi ja elämäntaidot - opintojakso (itsenäinen suoritustapa 1, 1op) on suoritettavissa omaan tahtiin 3. periodin aikana (7.1.- 23.2.2025)  suomeksi ja englanniksi. Itsenäiseen Kompassin verkko-ohjelman käyttöön pohjautuvan Opiskelijan hyvinvointi ja elämäntaidot -opintojakson suoritusvaatimuksiin kuuluu aktiivista itsenäistä Opiskelijan kompassi -verkko-ohjelman käyttöä sekä hyvinvointi- ja palautekyselyihin vastaamista. 

Opintojakson itsenäisessä toteutuksessa  on tarjolla  myös  opintopsykologin pitämiä  tukitunteja, joihin osallistuminen on vapaaehtoista, mutta hyvin suositeltavaa.  Näitä ovat luento 'Psykolologisen joustavuuden taidot opiskelun tukena' sekä kurssin lopussa järjestettävä Keskusteleva lopputyöpaja.  Ilmoittaudu 3. periodin opintojaksolle TAU.PSY.000 Opiskelijan hyvinvointi ja elämäntaidot (suoritustapa 1).Tarkemmat tiedot opintojaksosta löytyvät Opsista opintojaksokuvauksesta. 

Ilmoittautuminen kurssille päättyy 6.1.2025

 

4. periodissa: itsenäinen suomen- ja englanninkielinen toteutus (1 op) sekä ryhmävalmennuksen sisältävä (2 op) toteutus

Opiskelijan kompassi- verkko-ohjelman itsenäiseen käyttöön pohjautuva Opiskelijan hyvinvointi ja elämäntaidot - opintojakso (itsenäinen suoritustapa 1, 1op) on suoritettavissa omaan tahtiin 4. periodin aikana (3.3.- 27.4.2025)  suomeksi ja englanniksi. Itsenäiseen Kompassin verkko-ohjelman käyttöön pohjautuvan Opiskelijan hyvinvointi ja elämäntaidot -opintojakson suoritusvaatimuksiin kuuluu aktiivista itsenäistä Opiskelijan kompassi -verkko-ohjelman käyttöä sekä hyvinvointi- ja palautekyselyihin vastaamista. 

Opintojakson itsenäisessä toteutuksessa  on tarjolla  myös  opintopsykologin pitämiä  tukitunteja, joihin osallistuminen on vapaaehtoista, mutta hyvin suositeltavaa.  Näitä ovat luento 'Psykolologisen joustavuuden taidot opiskelun tukena' sekä kurssin lopussa järjestettävä Keskusteleva lopputyöpaja.  Ilmoittaudu 4. periodin opintojaksolle TAU.PSY.000 Opiskelijan hyvinvointi ja elämäntaidot (suoritustapa 1).Tarkemmat tiedot opintojaksosta löytyvät Opsista opintojaksokuvauksesta. 

Ilmoittautuminen kurssille päättyy 2.3.2025.

Ryhmävalmennukseen perustuva Opiskelijan hyvinvointi ja elämäntaidot (2 op) on tarjolla 4. periodissa. Valmennuksissa työstetään Opiskelijan Kompassin teemoja ja harjoituksia yhdessä hyvinvointivalmentajan (ja valmennusryhmän) kanssa. Valmentajina toimivat Tampereen yliopiston psykologian maisteriopiskelijat. 

Tuettu hyvinvointivalmennus on suunnattu kaikkien tiedekuntien perustutkinto-opiskelijoille. Ryhmä sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneita käsittelemään omaa henkistä hyvinvointia sekä työskentelemään ajatuksien ja tunteiden kanssa. Ryhmässä voi oppia uusia psykologisia ja emotionaalisia taitoja sekä toimintamalleja, joita voi hyödyntää haastavissa elämäntilanteissa. 

Tarkempaa tietoa toisen periodin aikana toteutettavasta opintojakson ryhmävalmennusmuodosta on tulossa kevätlukukauden 2025 alussa.

 

Lisätietoa: 

opiskelijankompassi.tau [at] tuni.fi (opiskelijankompassi[dot]tau[at]tuni[dot]fi) 

 

Julkaistu: 5.3.2021
Päivitetty: 5.6.2024