Hyppää pääsisältöön

Tampereen yliopiston opiskelijan käsikirja

Opiskelijan Kompassi

Tampereen yliopisto

Opiskelijan kompassi on Jyväskylän yliopiston kehittämä, tutkitusti toimiva verkkopohjainen hyvinvointi- ja elämäntaito-ohjelma, joka on ollut pilotointikäytössä Tampereen yliopistossa toukokuusta 2021 alkaen. Opiskelijan kompassi tarjoaa näkökulmia, keinoja ja konkreettisia työkaluja erilaisiin arkipäiväisiin ongelmiin, joita opiskelija opintojensa aikana kohtaa. Verkko-ohjelma koostuu erilaisista hyvinvointiin liittyvistä teemoista ja harjoituksista, joita on saatavilla sekä tekstinä, äänitiedostoina että videoina. Opiskelijan kompassi perustuu arvo-, hyväksyntä- ja mindfulness-pohjaisiin menetelmiin.

Kirjaudu Opiskelijan Kompassiin TUNI-tunnuksella

Ohjelmassa opiskelija pääsee harjoittelemaan

  • ajatusten ja tunteiden käsittelyyn liittyviä taitoja,
  • tietoisuus- ja havainnointitaitoja, 
  • itsetuntemuksen ja itsensä kehittämiseen liittyviä taitoja,
  • omien arvojensa tunnistamista ja tavoitteiden asettamista, sekä
  • itsestä huolehtimisen ja palautumisen taitoja.

Opiskelijan kompassia voi käyttää itsenäisesti tai tuetusti

Opiskelija voi käyttää Opiskelijan kompassia omaan tahtiin itsenäisesti ja anonyymisti. Verkko-ohjelman itsenäinen käyttö on maksutonta kaikille Tampereen yliopiston opiskelijoille.

Ohjelman käytöstä opiskelija voi saada opintopisteitä suorittamalla itsenäisen Opiskelijan hyvinvointi ja elämäntaidot -kurssin (1 op). Lukuvuoden aikana järjestetään myös tuettuja ja maksuttomia Opiskelijan kompassiin pohjautuvia hyvinvointivalmennuksia, joista voi saada 2 op.

 

Ajankohtaista tietoa ja aikatauluja lukuvuonna 2022-2023

1. ja 2. periodin toteutuksista löytyy tietoa sivun alaosasta.

3. periodi - Tarjolla suomenkielinen ja englanninkielinen itsenäinen toteutus

Opiskelijan kompassi- verkko-ohjelman itsenäiseen käyttöön pohjautuva Opiskelijan hyvinvointi ja elämäntaidot - opintojakso (suoritustapa 1, 1op) on suoritettavissa omaan tahtiin 3. periodin aikana sekä suomeksi että englanniksi. Itsenäisen Opiskelijan kompassin käytön tueksi järjestetään  tukitunteja. Itsenäiseen Kompassin käyttöön pohjautuvan Opiskelijan hyvinvointi ja elämäntaidot -opintojakson suoritusvaatimuksiin kuuluu aktiivista itsenäistä Opiskelijan kompassi -verkko-ohjelman käyttöä sekä hyvinvointi- ja palautekyselyihin vastaamista. Tarkemmat tiedot opintojaksosta löytyvät Opsista opintojaksokuvauksesta.

Ilmoittautuminen päättyy 8.1.2023

4. periodissa: itsenäinen toteutus (1 op) ja ryhmävalmennuksia sisältävä 2 op toteutus

Itsenäiselle toteutukselle (1 op) on tarjolla viikottaisia opintopsykologin pitämiä tukitunteja, joihin ilmoittaudutaan  maaliskuussa. Toteutus on sekä suomeksi että englanniksi. Ilmoittaudu siis opintojaksolle TAU.PSY.000 Opiskelijan hyvinvointi ja elämäntaidot (suoritustapa 1) viimeistään 5.3.2023. Tarkemmat tiedot opintojaksosta löytyvät Opsista opintojaksokuvauksesta.

Ryhmävalmennukseen perustuva Opiskelijan hyvinvointi ja elämäntaidot (2 op) on tarjolla 4. periodissa. Valmennuksissa työstetään Opiskelijan Kompassin teemoja ja harjoituksia yhdessä hyvinvointivalmentajan (ja valmennusryhmän) kanssa. Valmentajina toimivat Tampereen yliopiston psykologian maisteriopiskelijat. 

Tuettu hyvinvointivalmennus on suunnattu kaikkien tiedekuntien perustutkinto-opiskelijoille. Ryhmä sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneita käsittelemään omaa henkistä hyvinvointia sekä työskentelemään ajatuksien ja tunteiden kanssa. Ryhmässä voi oppia uusia psykologisia ja emotionaalisia taitoja sekä toimintamalleja, joita voi hyödyntää haastavissa elämäntilanteissa.   Lue tarkemmin ryhmävalmennuksen sisällöstä ja ilmoittaudu mukaan!

Tarkempaa tietoa 4. periodin ryhmämuotoisesta toteutuksesta ja siihen ilmoittautumisesta on tulossa myöhemmin.

Lisätietoa: 

opiskelijankompassi.tau [at] tuni.fi 

 

Julkaistu: 5.3.2021
Päivitetty: 13.1.2023