Hyppää pääsisältöön

Tampereen yliopiston yhteistyö Venäjän ja Valko-Venäjän organisaatioiden ja instituutioiden kanssa jäädytetään

Julkaistu 16.3.2022
Tampereen yliopisto
Opetus- ja kulttuuriministeriö suosittaa suomalaisia korkeakouluja pidättäytymään kaikesta korkeakoulu- ja tiedeyhteistyöstä Venäjällä ja Valko-Venäjällä olevien kumppaniorganisaatioiden kanssa. Tampereen yliopisto noudattaa ministeriön linjausta.

Käynnissä olevat tutkimus-, koulutus- tai muut yhteistyöhankkeet jäädytetään. Uusia tutkimus-, koulutus- tai yhteistyöhankkeita ei käynnistetä Venäjän tai Valko-Venäjän kanssa. 

Yliopisto keskeyttää yhteiset tohtoriohjelmat ja vastaavan yhteistyön. Venäläisten ja valko-venäläisten yliopistojen kunniaprofessoriksi tai kunniatohtoriksi kutsuttujen statuksista ja julkaisujen tieteellisen komitean (scientific committee) ja muista vastaavista jäsenyyksistä luovutaan. Konferenssien järjestäminen tai niihin osallistuminen Venäjällä tai Valko-Venäjällä tai näistä maista toimivien tahojen kanssa ei ole mahdollista. 

Venäjälle tai Valko-Venäjälle ei matkusteta tai tehdä vaihto-opiskeluvierailuja. Etätyöskentely Venäjälle tai Valko-Venäjälle tai etätyöskentely näistä maista Suomeen ei ole mahdollista. 

Tampereen yliopiston resursseja ei voi käyttää Venäjän tai Valko-Venäjän hyväksi tai niissä toimimisen hyväksi, vaan pakotteet koskevat kaikkea tällaista toimintaa. Näitä ovat tutkijan tai työntekijän Tampereen yliopiston resursseilla tekemä työ kuten esimerkiksi julkaisut venäläisten tai valkovenäläisten akateemisten organisaatioiden affiliaatioita käyttävien tai niiden hyväksi toimivien kanssa. 

Suomeen voi jatkossakin hakeutua opiskelijaksi tai tutkijaksi kansalaisuudesta riippumatta. Tampereen yliopiston voimassa olevat työsuhteet jatkuvat normaalisti. Koska rahaliikenne Venäjälle ja Valko-Venäjälle ei ole mahdollista, on työntekijällä oltava suomalainen pankkitili palkan maksamista varten. Yliopisto ei maksa palkkoja käteisenä tai muilla erityisjärjestelyillä. Resurssisopimusten osalta tiedekunnissa on tarkastettava tapauskohtaisesti, onko akateeminen toiminta, tietoliikenne ja maksut sekä muu työskentely mahdollista niin, ettei pakotteiden alaista toimintaa ja yhteyksiä ole mukana. 

Yhteistyön jäädyttämiseen ja pakotteisiin liittyviä kysymyksiä voi lähettää osoitteeseen ukraina-info.tau [at] tuni.fitarget="_self"