Hyppää pääsisältöön

Mauri Asmundela: Omaa johtajuuttani analysoimassa

Julkaistu 28.11.2019
,
päivitetty 3.10.2023
Tampereen yliopisto
Neljännen Public EMBA -jaksomme aiheena oli ”henkilöstöjohtaminen ja oman johtajuuden kehittäminen”. Ennakkotehtävänä oli IBM:n johtajuusanalyysi -kysely. Varsinainen analyysi tehtiin tulosten käsittelyn muodossa yritysvalmentaja Jukka Rantalan johdolla.

Itse kysely ei erityisemmin hätkäyttänyt. Uskoisin, että jokainen johtajan työtä tekevä on täytellyt vastaavia itsearviointi kyselyjä aikaisemminkin. Kysymyksiä oli paljon ja itsensä asettaminen johonkin ehdolla olevaan vaihtoehtoon on välillä vähän haastavaa, niin kuin näissä tietysti on tarkoituksena. Tähän asti ei siis yllätyksiä.

Analyysin käsittely yllätti positiivisesti. Valmentaja selvästi tunsi kyselyn sekä omien henkilökohtaisten kokemusten perusteella että lukuisten valmennettavien läpikäyntien perusteella. Tulokset oli raportissa esitetty johtamistyön vaatimuksiin heijastaen ja järjestelmässä sisällä olevaan tuhansien johtaja -vastaajien vastaavaan dataan peilaten. Tämän ymmärtäminen onnistui hyvin, kun valmentaja tunsi analyysin taustat ja oli aidosti kiinnostunut asiasta ja valmennettavistaan.

Kokemukseni on, että yleensä tällaisten analyysien tulokset selitetään hyvin onnistuneesti ja tehtävään peilaten. Tässä IBM:n analyysissä tämä onnistui mielestäni poikkeuksellisen hyvin. Rehellinen ja avoin keskustelu raportin tuloksista auttoi ymmärtämään itseäni selvästi enemmän, kuin että olisin vain itse tutustunut raporttiin. Pienryhmämme sopi heti aluksi, että voimme keskustella raportista avoimesti toistemme tulokset tietäen. Valmentaja poimi mielestäni juuri oikeat asiat keskusteluun, mutta onnistui samalla säilyttämään hyvän luottamuksen ilmapiirin. Muistan useita esille tulleita näkökulmia edelleenkin, jopa sanasta sanaan.

IBM tällaisen tutkimuksen tekijänä sai ennakkoasennoitumiseni tuntumaan vähän teknopainotteiselta. Iso määrä verrokkidataa, havainnollinen asteikko ja osuvasti kirjoitetut lauseet olivat juuri sitä mitä odotinkin. Se että analyysin käsittely tehtiin näin huolellisesti, inhimillisesti ja henkilökohtaisesti, erotti tämän analyysin kaikista niistä aikaisemmista, mitkä minulla on vastaan tullut.

Mauri Asmundela

Kirjoittaja on arviointitoimituksista vastaava johtaja Maanmittauslaitoksella ja Public EMBA 4 -osallistuja.