Hyppää pääsisältöön

Paperinjalostus- ja pakkaustekniikka

Paperinjalostus- ja pakkaustekniikka opettaa, tutkii, kehittää ja soveltaa uusia prosesseja, menetelmiä ja materiaaleja muun muassa pakkauksiin kestävän kehityksen periaatteella. Yhteistyökumppaneita ovat paperi-, paperinjalostus- ja pakkausteollisuuden yritykset, tutkimuslaitokset ja yliopistot sekä raaka-aineiden valmistajat.

Keskeiset tehtävät ja tavoite

Suomalaisista luontoperäisistä raaka-aineista halutaan tutkia ja kehittää uusia tuotteita uusille tuotealueille sekä korvaamaan fossiilipohjaisia raaka-aineita. Paperi- ja kartonkijalosteilta sekä pakkauksilta vaaditaan yhä ohuempia paksuuksia sekä uusiutuvia raaka-aineita.

Pakkaussektori on globaalisti miljardiluokan liiketoimintaa ja erityisesti elintarviketeollisuuden pakkausratkaisut ovat toimintamme ytimessä. Yksikkömme luonnollisia ja pitkäaikaisia partnereita ovat metsäteollisuus globaaleilla markkinoillaan, kuten myös kansalliset ja kansainväliset yritykset ja yliopistot sekä tutkimuslaitokset.

Yksikön pilot-linjalla tutkitaan ja kehitetään ekstruusio- ja dispersiopäällystyksen, laminoinnin, pintakäsittelyn ja tasokalvoteknologian prosesseja sekä uusia pakkausmateriaaleja ja -rakenteita. Materiaalien barrier-ominaisuuksia, kuumasaumautuvuutta, pintaenergiaa ja adheesiota mitataan ja analysoidaan laboratoriotutkimuksissa.

Tärkeitä tutkimusalueita ovat kiertotalouden luontoperäiset uusiutuvat materiaalit ja niiden jatkojalostaminen, esimerkkeinä nanosellu, ligniini ja biohajoavat polymeerit. Raaka-aineiden käyttöä tehostetaan tutkimalla ja kehittämällä ultraohuita pinnoitteita. Tutkimusryhmän projekteissa tutkitaan ja kehitetään roll-to-roll pintojen funktionaalisia ominaisuuksia.