Hyppää pääsisältöön

Journalismin tutkimuksen ryhmä

Tampereen yliopisto
KärkialueYhteiskunta, Tekniikka

Journalismin tutkimus nojaa ryhmässämme yhteiskuntatieteelliseen perinteeseen, joka on samanaikaisesti kiinnostunut (a) mediarakenteista ja -järjestelmistä, (b) journalismin tekemisestä ja toimituskulttuureista, (c) journalismin sisällöistä ja esitystavoista sekä (d) yleisöstä ja journalismin merkityksestä ihmisten toiminnassa. Tutkimusryhmä kokoontuu noin kerran kuukaudessa tutkimusseminaariin.

Erilaisia tutkimusteemoja ja empiirisiä tutkimusasetelmia yhdistää ajatus siitä, että journalismi on liikkuva tutkimuskohde, jota on tarkasteltava sekä suhteessa historiaan että erilaisiin muuttuviin konteksteihin (mediatalous, teknologia, lainsäädäntö, politiikka ja demokratia, arkielämä). Journalismia tuotetaan, välitetään ja kulutetaan alati muuttuvassa ja hybridissä mediaympäristössä, ja tämän vuoksi yhteistyö muiden tutkimusalojen kanssa on tärkeää. 

Keskeiset tehtävät ja tavoite

Journalismin tutkimuksessa yhdistyvät usein käytännöllinen ja kriittinen tiedonintressi. Tutkimuksessa arvioidaan, kuinka journalismissa pyritään yhteiskunnassa laajasti hyväksyttyihin normatiivisiin tavoitteisiin, kuten oikean tiedon välittämisen, avoimen julkisen keskustelun tukemiseen ja yhteiskunnallisen vallankäytön läpinäkyvyyden lisäämiseen sekä arvioidaan kriittisesti, kuinka se näistä tehtävistä suoriutuu ja ehdotetaan kehitystapoja.

Toiminnan vaikuttavuus

Journalismin tutkimuksella on Tampereen yliopistossa pitkäaikainen ja keskeinen asema, koska täällä koulutetaan iso osa suomalaisista toimittajista. Tutkimustulokset nousevat esille journalistiikan opetuksessa sekä täydennyskoulutuksessa. Merkittävä osa journalismin tutkimuksesta tehdään yhteistyössä mediatalojen, toimittajien, kansalaisjärjestöjen ym. toimijoiden kanssa.

Ryhmän jäsenet