
Rautatiesuunnittelu - RASU
Laajuus
12 opintopistettäToteutusaika
Hakuaika
Hinta
Kaupunki
Tiedekunta tai osaamisyksikkö
Opetuksessa käytettävät kielet
Koulutusala
Opetustapa
Opintojen taso
Vallitseva pula rautatiealan osaajista on muodostumassa pullonkaulaksi näköpiirissä olevien monien ratahankkeiden suunnittelun ja toteuttamisen sujuvalle etenemiselle.
Tampereen yliopiston tutkimuskeskus Terra ja Väylävirasto tarjoavat tilaisuuden sekä rautatiealaa sivuavissa työtehtävissä jo toimivien ammattilaisten täydennyskouluttautumiselle että kokonaan uusien ihmisten houkuttelemiselle rautatiealan piiriin, jotta myös uusien osaajien rekrytointeja olisi tulevinakin vuosina alalle mahdollista tehdä. Koulutus toteutetaan tiiviissä yhteistyössä alan järjestöjen kanssa.
Osallistujana saat valmiudet toimia rautatiealan suunnittelu-, rakennuttamis-, rakentamis- ja tilaajatehtävissä. Koulutus kattaa rautatietekniikan keskeiset aihealueet kokonaisvaltaisesti rautatieliikennejärjestelmästä aina eri tekniikkalajeihin saakka.
Koulutuskokonaisuuden suorittamisen vaihtoehtona on mahdollista osallistua vain tiettyihin osioihin. Yksittäisiin osioihin ilmoittautuminen avautuu vuoden 2022 puolella.
Kohderyhmä
Koulutus on suunnattu rautatiealalla jo työskenteleville tai alasta kiinnostuneille henkilöille. Koulutukseen osallistuvilta edellytetään teknistä taustakoulutusta (DI, Ins, Ins. (AMK)) tai muuta perehtyneisyyttä rautatiealaan.
HUOM! Koronavirustilanne määrittää opetustavan. Tarvittaessa koulutus järjestetään kokonaan etänä.
Opetusjärjestelyt
Rautatiesuunnittelun kokonaisuus sisältää 3 osiota (12 tapaamiskertaa), jotka järjestetään pääosin Tampereella ja Helsingissä. Yksi koulutuspäivistä toteutuu Kouvolassa.
Rautatiesuunnittelu - RASU -koulutuksessa työelämästä tulevat osallistujat opiskelevat yhdessä yliopiston tutkinto-opiskelijoiden kanssa.
Lähiopetukseen osallistuminen on ensisijainen ja suositeltava opiskelutapa, jonka kautta opinnoista saa parhaan hyödyn. Osaan koulutuspäivistä on mahdollista osallistua myös etänä (määritellään tarkemmin myöhemmin). Jokaiseen koulutuspäivään liittyy verkossa tehtävä tentti. Koulutuskokonaisuuteen kuuluvat myös harjoitustyöt, joissa opittua sovelletaan käytäntöön.
Ohjelma
Osio 1. Rautatiejärjestelmä (3 op)
- 8.9.2022 Johdatus rautatiejärjestelmään, junaliikenteen operointi, radan välityskyky sekä liikennesuunnittelu ja turvallisuus
- 29.9.2022 Rautatiesuunnittelun prosessit, kaavoitus, ympäristövaikutukset ja tärinä
- 13.10.2022 Liikennepaikat (asemat, laiturit, liityntäliikenne yms.)
Osio 2. Radan rakenne (3 op)
- 3.11.2022 Päällysrakenne, vaihteet ja tasoristeykset
- 24.11.2022 Alusrakenne ja ratageotekniikka
- 15.12.2022 Rautatietunnelit, kallioleikkaukset sekä ratasillat ja -rummut
Osio 3. Rautatietekniikka (3 op)
- 12.1.2023 Geometrian suunnittelu ja laskenta, suurnopeusradan erityispiirteet, liikkuvan kaluston ja radan yhteistoiminta
- 16.2.2023 Radan ohjaus- ja turvalaitteet, sähköjärjestelmän toimintaperiaatteet, suunnittelu sekä rakentaminen ja maadoittaminen
- 16.3.2023 Radan kunnossapito, elinkaaren hallinta sekä ratatietojärjestelmät ja radan tarkastus
Muut tapaamiskerrat koko kokonaisuuden (12 op) suorittajille
- 17.-18.1.2023 Rata 2023 tapahtuma
- 13.4.2023 Radan rakentaminen, ratahankkeet ja työmaavierailu
- 4.5.2023 Raitiotien ja metron erityispiirteet, harjoitustöiden esittely ja koulutuksen päätöstilaisuus
Haluatko osallistua yksittäiselle jaksolle?
Jos olet kiinnostunut suorittamaan yksittäisen osion, jonka laajuus on 3 opintopistettä, ota yhteyttä Heikkiin tai Mariin! Yksittäisen osion hinta on 1300 € + alv 24 % = 1612 €.
Kysy meiltä lisää

Osaamisen kehittäjät -uutiskirje ja podcast
Haluatko kuulla toiminnastamme, uusista koulutuksista, tapahtumista sekä hankkeista? Tai kuunnella korkeakouluyhteisön ja työelämän eri aiheiden asiantuntijoiden haastatteluita?