Avoin yliopisto

Opiskelemalla avoimia yliopisto-opintoja voit tutustua eri aineiden opintoihin ja löytää oman alasi. Voit suorittaa opintoja myöhempiä tutkinto-opintoja silmällä pitäen. Jos olet kiinnostunut avoimen väylän mahdollisuuksista, tutustu niihin väyläsivuillamme. Avoimessa yliopistossa opiskelu ei vaikuta hakijan ensikertalaisuuteen korkeakoulujen yhteishaussa.

Avoin yliopisto on erinomainen mahdollisuus myös sinulle, joka haluat syventää osaamistasi jossain teemassa sekä kehittää itseäsi asiantuntijana tai opiskella muuten vaan harrastusmielessä. Meillä voi opiskella tutkintojen osia iästä ja pohjakoulutuksesta riippumatta ja perehtyä ajankohtaisiin ilmiöihin oman kiinnostuksen mukaan.

Haku kesäopintoihin käynnissä

Samalla, kun nautit Suomen suvesta, voit opiskella yliopisto-opintoja avoimessa yliopistossa. Tässä maistiaisia:

KATYVP11 Johdatus oikeusjärjestykseen 5 op itsenäisesti kesällä suoritettava verkkokurssi. Avoimen yo:n hakuaika 25.5. saakka.
KATMAP11 Markkinoinnin perusteet 5 op, itsenäisesti kesällä suoritettava verkkokurssi. Avoimen yo:n hakuaika 26.5. saakka.
KATYVA13 Vero-oikeuden perusteet 5 op, itsenäisesti kesällä suoritettava verkkokurssi. Avoimen yo:n hakuaika 25.5. saakka.
TTA-11011 Teollisuustalouden perusteet, 5 op. Avoimen yo:n hakuaika 24.5. saakka.

Tutustu tarjontaamme koulutushaussa.  Sinun kannattaa valita hakuaika-filtteri Haussa nyt, niin löydät tällä hetkellä haussa olevan tarjonnan.

 

Syksyn opintotarjonta julkistetaan kesäkuussa

Avoimen yliopiston syksyn hakuun on tulossa laaja valikoima opintoja eri tiedekunnista. Voit opiskella esimerkiksi viestintää, kauppatieteitä, psykologiaa, kasvatustiedettä, sosiaalityötä, matematiikkaa, tilastotiedettä, tekniikan alan opintoja ja paljon, paljon muuta.

Haku syksyn opintoihin alkaa pääsääntöisesti 4.8.2021. Syksyllä Porin yliopistokeskuksessa alkaviin sosiaalityön aineopintoihin haku toteutetaan jo toukokuussa 17.-31.5. Lisätietoja: Sosiaalityön aineopinnot, avoin yliopisto-opetus, Pori | Tampereen korkeakouluyhteisö (tuni.fi).

Tutustu syksyn koulutustarjontaan ja päivitettyihin hakuohjeisiin sivuillamme kesäkuussa.

Innostaako uuden opiskelu?

Etene näin:

1. Tutustu tarjontaamme.  Koulutushaussa sinun kannattaa valita hakuaika-filtteri Haussa nyt, niin löydät tällä hetkellä haussa olevan tarjonnan.

2. Hae opiskeluoikeutta hakupalvelussa. Ohjeet löydät Näin haet opintoihin -sivulta. Ilmoittautuminen avoimiin yliopisto-opintoihin on aina sitova. Opiskelijalle myönnetään ajallisesti rajattu opinto-oikeus kyseisiin opintoihin.

3. Tee vielä Sisussa HOPS ja ilmoittaudu siihen toteutukseen, johon sinulle on myönnetty opiskeluoikeus. Opiskeluoikeus tulee kuitenkin aina ensin hakea hakupalvelun kautta.

4. Opiskeluun liittyviin käytäntöihin kannattaa myös tutustua heti opintojen alussa.

5. Kysy tarvittaessa lisätietoja: yhteystietomme.

Vinkkejä hakuun

Koulutustarjonta

Yliopiston oman tarjonnan löydät koulutushausta. Tarkenna hakua -valikosta voit valita alan, opintojen tason (esim. perus- tai aineopinnot) tai vaikkapa opetustavan (lähiopetus, itsenäinen opiskelu, verkko-opinnot). Koulutustyyppinä tulee olla Avoin yliopisto.

Hae koulutuksia -kentän avulla voit hakea tietoa kirjoittamalla avoimeen kenttään aiheen, esimerkiksi psykologia tai psykol. Osa koulutuksista löytyykin parhaiten käyttämällä osaa asiasanasta, esimerkiksi matem (matematiikan opintoja).

Jos olet kiinnostunut, mitä perus- tai aineopintoja meillä on tarjolla, voit hakea tietoa kirjoittamalla kenttään perusop tai aineop, jolloin opintokokonaisuudet listautuvat hakutuloksiin ensimmäisenä.

Koulutushaku

Haku opintoihin

Opintoihin haetaan avoimen yliopiston hakupalvelun kautta. Hakuajat vaihtelevat hakukohteittain. Päähakumme ovat elokuussa ja marras-joulukuussa. Joihinkin opintoihin voi hakeutua läpi lukuvuoden. Tarkista hakuajat koulutustarjontatiedoista.

Haku tapahtuu joko tietyn opintojakson toteutukseen tai useammasta opintojaksosta koostuvaan opintokokonaisuuteen. Opintojaksolla saattaa olla useita eri toteutuksia, esim. opiskelu lähiopetussa, itsenäisesti tenttimällä tai kirjoittamalla esseitä tai verkko-opintoina.

Tarkemmat hakuohjeet hakemisesta Näin haet opintoihin -sivulla.

Näin haet opintoihin

Opiskelukäytännöt

Kaikki opiskelua koskevat ohjeet löydät Opiskelijan oppaasta.

Uuden opiskelijan kannattaa tutustua erityisen huolella Uuden opiskelijan muistilistaan, johon on koottu tärkeimmät asiat opintojen aloitukseen.

Sisu-opintotietojärjestelmä on opiskelijan asiointipaikka verkossa. Avoimen yliopiston opiskelijan tulee tehdä Sisussa henkilökohtainen opintosuunnitelma (HOPS) sekä ilmoittautua niihin opintoihin, joihin on saanut haussa opiskeluoikeuden.

Opiskelu avoimessa yliopistossa

Yhteystiedot

Kysy lisää!

Sähköpostitse avoin.tau [at] tuni.fi
Puhelimitse 0294 520 200.

Tampereen yliopiston opintotoimiston yhteystiedot ja aukioloajat.

Oppilaitoksille

Tampereen yliopisto järjestää avointa yliopisto-opetusta myös yhteistyöoppilaitosten kanssa. Oppilaitosyhteistyön tavoitteena on tuoda yliopisto-opinnot alueellisesti mahdollisimman monen opiskelijan ulottuville sekä vastata alueellisiin työvoima- ja koulutustarpeisiin. 

Opetus yhteistyöoppilaitoksissa toteutetaan Tampereen yliopiston voimassa olevien opetussuunnitelmien mukaisesti. Tarjontamme löytyy koulutushausta.

Opintojen järjestämisoikeudesta päättävät tiedekunnat. Aloitetta suunniteltaessa kannattaa arvioida, mitkä tarjolla olevista opinnoista sopisivat oppilaitoksen omaan tarjontaan, ja mille olisi kysyntää omilla toiminta-alueilla ja verkostoissa.

Hakuohjeet yhteistyöoppilaitoksille

1. Hakuaika: vuosittain aina joulu-, tammikuussa 

2. Opetuksen järjestämisoikeutta haetaan lomakkeella, jossa ilmoitetaan haetun opintokokonaisuuden tai -jakson tiedot, opintopistemäärä, opetusmuoto ja toteuttamisajankohta.  

3. Lomakkeen voi pyytää, ja se lähetetään täytettynä takaisin avoimen yliopiston yhteyshenkilölle: kristiina.siitojarvi [at] tuni.fi.  

Hakuajan päätyttyä hakemukset toimitetaan tiedekuntien käsiteltäväksi. Päätökset järjestämisoikeuksista ilmoitetaan yhteistyöoppilaitoksille aina kevään aikana tiedekuntien käsittelyajoista riippuen.

Ota yhteyttä

Oppilaitosyhteistyöstä ja opetuksen järjestämisoikeuksien hausta lisätietoja antavat Kristiina Siitojärvi (kristiina.siitojarvi [at] tuni.fi) ja Kirsi Hasanen (kirsi.hasanen [at] tuni.fi).