Kansikuva nainen istuu sohvalla tietokone sylissä

Näin haet avoimen yliopiston opintoihin

Olemme koonneet tälle sivulle tietoa avoimen yliopiston opintoihin hakemisesta sekä opintomaksuista ja maksuehdoista. Ennen hakemuksen täyttämistä tutustuthan huolellisesti hakuohjeisiin.

Ennakkotietoa ensi lukuvuoden hausta

Haku syksyn 2021 opintoihin alkaa 4.8.2021.
Haku ensimmäisen periodin opintoihin (1.8.2021 - 24.10.2021 alkavat opinnot) on 4.-16.8.2021.

Haku kevään 2022 opintoihin alkaa 15.11.2021.

Hakuohjeet ja opiskelupaikan vastaanottaminen

Opintoihin hakeudutaan joko opintojakson toteutukseen tai joissain tapauksissa opintokokonaisuuteen. Opintojaksolla voi olla monta eri toteutustapaa ja toteutusten ajankohdat voivat vaihdella. Tutustu eri vaihtoehtoihin ja tarkempiin toteutustietoihin koulutustarjonnassamme.

Tampereen yliopiston tutkinto-opiskelijat ja henkilökunta: tutustu ohjeisiin intrassa.

Opintomaksut, maksuehdot ja opintojen peruminen

Avoimet yliopisto-opinnot joitain yksittäisiä poikkeuksia lukuunottamatta ovat maksullisia. Opintomaksu on kaikissa opinnoissa 15 euroa/opintopiste. Maksun suorittaminen on edellytys opiskelulle avoimessa yliopistossa. Erillinen opetettavan aineen vastaavuustodistus maksaa 126 euroa. Lisätietoja vastaavuustodistuksista opiskelijan oppaassa.

Opintomaksut maksetaan verkkomaksuna Paytrail-palvelun kautta. Maksu tulee suorittaa kokonaisuudessaan kolmen vuorokauden kuluessa opiskeluoikeuden hyväksymisviestistä. Maksutapoina ovat kotimaisten pankkien verkkomaksupainikkeet, korttimaksaminen, MobilePay sekä lasku- ja osamaksupalveluna Collector Bank (lue alta tarkemmat ohjeet). Tutustu tarkemmin Collector Bank ohjeisiin.

Jos opintomaksun maksajana on joku muu kuin opiskelija itse (esim. työnantaja), pitää tarkat laskutustiedot kirjata hakulomakkeen Lisätiedot -kenttään.

Opintomaksun maksamisen jälkeen opiskelupaikan vastaanottaminen on aina sitova, eikä opintomaksua palauteta. Poikkeuksena voi olla jokin lääketieteellinen tai terveydellinen este (lääkärintodistus).

Mikäli et pysty aloittamaan opintoja jonkin lääketieteellisen tai terveydellisen esteen vuoksi, siitä tulee tehdä kirjallinen hakemus, jonka liitteenä on lääkärintodistus. Hakemus toimitetaan Tampereen yliopiston opintotoimistoon välittömästi esteen ilmaannuttua opiskeluoikeuden voimassaoloaikana. Tällöin opiskeluoikeuskohtaisesta opintomaksusta palautetaan 75 euroa ylittävä osuus. Jos Tampereen yliopisto joutuu perumaan opetuksen mm. ilmoittautuneiden vähäisen määrän vuoksi, opintomaksu palautetaan kokonaisuudessaan. Mikäli Paytrailin kautta maksettu opintomaksu palautetaan, palautuksen hinta on palautuksen saajalle 0,35 €.

Maksut perustuvat perustuvat yliopistolakiin (558/2009) sekä Valtioneuvoston asetukseen yliopistojen toiminnassa perittävistä maksuista (1082/2009) sekä asetuksen 2 §:n muutokseen (1436/2014). Avoimen yliopisto-opetuksen opintomaksut ovat julkisoikeudellisina saatavina ulosottokelpoisia ilman tuomiota tai päätöstä (Yliopistolaki 558/2009, 8§).

Tampereen yliopisto pidättää itsellään oikeuden opetusohjelmassa ilmoitettujen tietojen muutoksiin. 

Auringonkukka