Hyppää pääsisältöön
Tampereen yliopiston opiskelijan käsikirja

Etäopiskelun opiskelutaidot

Näkökulmia etäopiskeluun ja –työskentelyyn – miten saat sen sujumaan paremmin

 

1. Järjestä vakituinen työpiste kotona työskentelylle: Kerää tarvittavat välineet ympärillesi ja ylläpidä järjestystä. Koeta tehdä työpisteestäsi mahdollisimman mukava ja ergonominen, ettei kehosi kipeydy. Selkeä työpiste auttaa tekemään eron työn ja vapaa-ajan välille.

 

2. Erottele päivittäinen työskentely- ja vapaa-aika: Pitkälti kotioloissa tehtävään etäopiskeluun siirryttäessä päivittäisen opiskeluajan ja palauttavan vapaa-ajan toisistaan erottaminen vaikeutuu huomattavasti. Aika kuluu helposti epämääräiseen tekemiseen, jossa työskentely on tehotonta, mutta toisaalta opinnoista irrottautuminenkaan ei toteudu palautumista tukevalla tavalla. Luo itselle selkeä aikataulullinen suunnitelma, joka jäsentää päivittäistä ajankäyttöä ja tehostaa opiskelua sekä toisaalta auttaa jaksamisen ylläpitämisessä, kun vapaa-aikana mieli pääsee vapautumaan opintoihin liittyvistä ajatuksista.

Jokaisella meistä vireystila vaihtelee yksilöllisesti. Kohdenna siis työskentelyaika hetkiin, jolloin jaksamisesi ja keskittymiskykysi ovat parhaimmillaan. Työskentelylle kannattaa varata tietty osa päivästä. Normaalissa arkirytmissä pitäytyminen on monelle toimiva tapa. Keskity työskentelyn vastapainona vapaa-ajallasi tekemään itselle mielekkäitä ja nautinnollisia asioita. Näin jaksat seuraavana päivänäkin työskennellä jälleen tehokkaasti.

 

3. Rakenna ja säilytä toimivia rutiineja: Rutiinit kannattelevat ja luovat selkeyttä ja turvaa arkeen. Rutiinit auttavat myös aivoja keskittymään olennaiseen säästämällä työmuistin resursseja monimutkaisimmille toiminnoille, kuten opiskelulle. Suunnittele toimintaasi etukäteen ja pyri ylläpitämään muutostilanteessa samoja rutiineja, joita sinulla on ollut arjessa aiemmin.

Pidä taukoja ja kunnon lounasaika. Ajattelevat aivot kuluttavat myös paljon energiaa! Sovi virtuaalisia kahvi- tai muita pausseja. Vältä liian pitkää paikallaan istumista ja huomioi taukoliikunnan tarpeellisuus sekä pienet verryttelyt myös kotioloissa. Seuraa taukoliikuntavinkkejä esimerkiksi Sportunin Facebook- ja Instagram-kavavilta.

Jos sinulla ei ole ollut rutiineja, on nyt hyvä hetki pysähtyä miettimään rutiinien hyötyjä ja luoda niitä. Rutiinien rakentamisessa ympäristöllä on suuri merkitys.  Tee hyvien rutiinien ärsykkeistä ilmeisiä ympäristössäsi, ja vältä altistumista houkutuksille minimoimalla huonojen rutiinien ärsykkeet (esim. puhelin tai pelit pois näkyvistä opiskeluhetkien ajaksi). Rutiinien muodostuminen vaatii runsaasti toistoja ja usein myös epämiellyttävien tunteiden sietämistä, joten myötätuntoinen suhtautuminen itseä kohtaan ja kärsivällinen harjoittelu on uusia käytänteitä luodessa tärkeää!

Lue lisää rutiinien rakentamisesta esim. Pura rutiinit atomeiksi-kirjasta (James Clear, 2018).

 

4. Suunnittele päivän ja/tai viikon työt etukäteen: Pyri olemaan mahdollisimman konkreettinen suunnitelmissasi ja to do -listoissasi. Aloita jostakin, joka on helpohkoa ja kiinnostavaa. Voit jakaa päivän sopiviin työskentelypätkiin, joihin varaat aikaa tärkeysjärjestyksessä tai aloittaen erityistä keskittymistä vaativista tehtävistä. Muista varata aikaa myös tauoille. On helpompi jatkaa töitä seuraavana päivänä, kun edellisenä päivänä työrupeaman päätteeksi suunnittelet, mistä jatkat. Kannattaa miettiä, millaiset suunnitelmat ovat toimineet aiemmin opinnoissa ja rakentaa etäpäiväjärjestystä tältä pohjalta. Tutustu tarkemmin Ajankäytön säätely -opiskelutaitosivuihin.

 

5. Keskity olennaiseen: Keskittyminen opiskeltavaan asiaan koetaan nykyään usein haastavaksi. Olemme niin tottuneita seuraamaan viestejä tai mediaa muun tekemisen aikana, että aivot tuntuvat suorastaan kaipaavan niitä. Tehokkaan oppimisen kannalta on tärkeä opetella vähentämään keskeytyksiä ja multitaskaamista.  

Etäopiskelussa puhelimen ääreen harhautuminen on helppoa. Laita puhelin äänettömälle ja pois näkyvistä silloin, kun opiskelet. Voit tarkistaa viestit myöhemmin. Rajoita uutistulvan seuraamista ja siirrä huomio sen sijaan sopiviksi ajoiksi opintoihin. Tämä tasapainottaa ja rauhoittaa mieltä. Ihminen kokee syventymisen palkitsevana.

 

6. Lähde ensin liikkeelle ja motivaatio seuraa sinua: Yhdessä opiskeleminen ja sosiaalinen tuki opiskelussa kohottavat motivaatiota. Etäopiskelussa vaativien tehtävien tekeminen yksin voi tuntua raskaalta ja motivaatio horjuu. Motivaatio ei kuitenkaan ole itsestään syntyvä olotila, vaan siihen vaikuttavat omat ajatukset, uskomukset ja toimintatavat. Suhtaudu opiskeluun ja oppimiseen kasvun asenteella (“en osaa tätä...vielä”) ja muista, että taidot ja kyvyt ovat harjoittelun ja kovan työn avulla kehitettävissä olevia ominaisuuksia. Tällöin pystyt kohtaamaan sitkeämmin myös epäonnistumisia ja virheitä.

Voit rakentaa motivaatiota tietoisesti pohtimalla tekemisen tarkoitusta, mielekkyyttä ja yhteyksiä suurempiin kokonaisuuksiin. Onnistumisen kokemukset ovat tärkeitä motivaation ylläpidon kannalta ja voit rakentaa niitä sopivilla tavoitteilla. Motivaatio ja opiskelufiilis syntyvät tekemällä. Tekemisen aloittamiseksi on turha odotella motivaatiota tai hyvää fiilistä, koska nämä harvoin edeltävät työskentelyä, mutta kylläkin kehittyvät sen kuluessa. Jos sinulla on vaikeuksia käynnistyä, pilko tehtävät osiin, jotka pystyt tekemään yhdeltä istumalta. Aseta omia deadlineja tehtäville ja hyödynnä palkkioita/houkuttimia niiden saavuttamiselle. Muista iloita tavoitteiden saavuttamisesta ja huomioi pienetkin edistymisen askeleet!

Katso englanninkielinen video kasvun asenteesta ja lue lisää opiskelumotivaatiosta opiskelutaitosivuilta.

 

7. Opiskele yhdessä ja pyydä rohkeasti tukea: Jollekin virtuaalityöskentely yhdessä voi tuntua tarpeettomalta tai hankalalta, mutta nyt on hyvä syy ottaa digiloikka ja totutella uusiin kanssakäymisen muotoihin virtuaalisesti. Pyri sopimaan säännöllisiä tapaamisia opiskelun tiimoilta sekä puhtaasti sosiaalisista syistä. Kysele kuulumisia ja näytä kiinnostusta, näin autat myös muita ja luot yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Opettajat vastaavat kysymyksiin. Olemme yksilöllisiä sen suhteen, miten etäopiskelu lähtee sujumaan. Toiset voivat tarvita alussa enemmän tukea ja ohjausta. Kysy tarvittaessa rohkeasti neuvoa ja apua opiskelukavereilta, opettajilta ja ohjaushenkilöiltä.

 

8. Ole myötätuntoinen itseäsi kohtaan: On tärkeää, että annat itsellesi aikaa sopeutua tilanteeseen ja asettautua uuteen tapaan opiskella ja tehdä töitä. Uusien olemisen tapojen ja rutiinien löytyminen vie oman aikansa. Et ehkä ole niin tuottelias ja keskittymiskyinen etätyöskentelijä, kuin mitä toivot. Lue lisää aiheesta Ronnie Grandellin Itsemyötätunto-sivustolta.

 

(Teksti pohjautuu Åbo Akademin opintopsykologi Klara Schauman-Ahlbergin tekstiin, käännös ja muokkaus Turun ammattikorkeakoulun opintopsykologit, muokkaus Tampereen yliopiston opintopsykologit. Kiitos yhteistyöstä valtakunnalliselle korkeakoulujen opintopsykologiverkostolle.)

 

Lisätietoa ja tukea:

Jos kaipaat tukea opiskelutaitojen kehittämiseen tai etäopiskelun haasteisiin, voit ottaa yhteyttä opintopsykologiin.

Julkaistu: 20.3.2020
Päivitetty: 19.4.2024