Hyppää pääsisältöön

TAMK säilytti paikkansa Suomen toiseksi suosituimpana ammattikorkeakouluna

Julkaistu 2.4.2024
Tampereen ammattikorkeakoulu
Kuva: Konsta Leppänen
Korkeakoulujen kevään toisessa yhteishaussa Tampereen ammattikorkeakouluun oli 17 114 hakijaa. Hakijamäärät nousivat useilla aloilla.

Ensisijaisia hakijoita oli 6899. TAMKissa on tarjolla noin 1800 opiskelupaikkaa syksyllä alkaviin opintoihin. Osa paikoista on varattu ensimmäistä kertaa hakeville. Jokaista aloituspaikkaa tavoittelee keskimäärin 3,8 ensisijaista hakijaa. 

Ammattikorkeakoulututkintojen hakukohteista suosituin ensisijaisten hakijoiden määrän perusteella oli liiketalouden tutkinto-ohjelman päivätoteutus. Toiseksi suosituin oli ensihoitajan tutkinto-ohjelman päivätoteutus, ja kolmanneksi suosituin oli sosionomin tutkinto-ohjelman päivätoteutus. 

Tänä keväänä ensimmäistä kertaa haussa ollut suuhygienistin tutkinto-ohjelma tavoitti 634 hakijaa, joista 155 oli ensisijaisia hakijoita. 

Ylemmistä ammattikorkeakoulututkinnoista suosituimmat olivat hyvinvointipalvelujen johtamisen ja kehittämisen ylempi tutkinto-ohjelma, sarjamuotoisen tv-käsikirjoittamisen ylempi tutkinto-ohjelma sekä teknologiaosaamisen johtamisen ylempi tutkinto-ohjelma.

Hakijamäärät kasvoivat useilla aloilla. AMK-hakukohteissa kasvu oli erityisen suurta yrittäjyyden ja tiimijohtamisen tutkinto-ohjelmassa, liiketalouden tutkinto-ohjelman markkinointi- ja myyntiosaamisen monimuotototeutuksessa sekä restonomin monimuotototeutuksessa. YAMK-hakukohteissa hakijamäärät kohosivat etenkin hyvinvointipalvelujen johtamisen ja kehittämisen ylemmässä tutkinto-ohjelmassa sekä kliinisen asiantuntijan (mielenterveys- ja päihdetyö) ylemmässä tutkinto-ohjelmassa.  

– Hienoa, että Tampereen ammattikorkeakoulu on säilyttänyt vetovoimansa. Erityisen ilahduttavaa on se, että hakijat ovat löytäneet uuden suuhygienistien tutkinto-ohjelmamme, ja restonomien hakijaluvut kasvoivat koronan aiheuttamien haasteellisten vuosien jälkeen, sanoo koulutusvararehtori Katja Komulainen.

Kaiken kaikkiaan korkeakoulujen yhteishaussa oli 144 335 hakijaa. 

Useita valintatapoja 

Suurin osa opiskelijoista valitaan ammattikorkeakouluihin ylioppilastutkinnon ja ammatillisen perustutkinnon perusteella. Todistusvalinnalla hakeville on omat aloituspaikkamääränsä, jotka vaihtelevat hakukohteittain. Kevään 2024 opiskelijavalinnoissa todistusvalintaa käytetään kaikilla koulutusaloilla, pois lukien kulttuuriala. Todistusvalinnan tulokset julkaistaan pääsääntöisesti ennen hakukohteen valintakoetta. Todistusvalinnassa opiskelupaikan saaneet saavat tiedon valinnasta Opintopolku-palvelussa viimeistään 27.5.2024. 

Opiskelupaikan voi saada myös valintakoemenestyksen perusteella. Valintakokeet eivät opiskelijavalintauudistuksen myötä enää edellytä pitkää valmistautumista. 

Kulttuurialan, palveluliiketoiminnan ja joidenkin liiketalouden tutkinto-ohjelmien valintatapoina on ennakkotehtävä ja haastattelu tai valintakurssi. YAMK-tutkinto-ohjelmissa ensimmäistä kertaa TAMKissa käytössä sosiaali- ja terveysalojen koulutuksissa valintatapana valintakurssi. Saman valintakurssin suorittamalla voi tulla valituksi useampaan sote-alan YAMK-tutkinto-ohjelmaan, jos on niihin hakenut Opintopolussa. 

Opiskelupaikka voi aueta myös avoimen ammattikorkeakoulun opintojen perusteella. Avoimen ammattikorkeakoulun polkuopintoihin voi hakeutua kesällä. Polkuopinnot suorittanut voi myöhemmin hakeutua tutkinto-opiskelijaksi avoimen väylän erillishaussa.  

Valintakokeet kesän kynnyksellä 

Suurin osa TAMKin tutkinto-ohjelmista käyttää valintakokeena valtakunnallista digitaalista AMK-valintakoetta. TAMK järjestää valintakokeet 27.5.–30.5.2024. Yhteensä kuusi koetilaisuutta järjestetään TAMKin pääkampuksella osoitteessa Kuntokatu 3. Hakijat ovat itse valinneet kokeen suorituspaikan ja -ajan yhteishaun hakulomakkeella. 

 

Lue lisää suomenkielisiin AMK-ohjelmiin hakemisesta 

Lue lisää suomenkielisiin YAMK-ohjelmiin hakemisesta 

Lue lisää TAMKin valintakokeista  

Tutustu ammattikorkeakouluun.fi-sivuihin 

Lue korkeakoulujen yhteishaun opiskelijavalinnoista Opintopolussa 

Tutustu Avoimen AMKin polkuopintoihin 

 

Lisätietoa: 

Katja Komulainen, koulutuksen vararehtori, TAMK, p. 050 364 0500, katja.komulainen [at] tuni.fi

Lea Yli-Koivisto, koulutuksen ja oppimisen palvelujen päällikkö, hakijapalvelut, TAMK, p. 050 5603 153, lea.yli-koivisto [at] tuni.fi 


Kysy valinnan etenemisestä ja valintakokeista: 
hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi (hakijapalvelut[dot]tamk[at]tuni[dot]fi)