Hyppää pääsisältöön

Näin haet yhteishaussa suomenkielisiin AMK-ohjelmiin

Korkeakoulujen yhteishaussa valitaan opiskelijoita suorittamaan ammattikorkeakoulututkintoa (AMK), pääsääntöisesti valintakokeen tai yo- tai ammatillisen tutkinnon todistuksen perusteella. Tältä sivulta löydät tietoa siitä, kuinka haetaan suomenkielisiin AMK-ohjelmiin. Voit hakea niihin syksyn yhteishaussa ja kevään toisessa yhteishaussa. Huomaathan, että hakuohjeet englanninkielisiin koulutuksiin löydät englanninkieliseltä sivustoltamme ja hakuohjeet yhteishaussa haettaviin ylempiin AMK-tutkintoihin on kuvattu erikseen omilla sivuillaan.

Hakuajat ja liitteiden toimittamisen määräajat

Kevään 2023 toinen yhteishaku

Hakuaika
15.3. - 30.3.2023 klo 15.00 

Liitteiden toimittaminen 
6.4.2023 klo 15.00 mennessä 

Tulokset julkaistaan 
viimeistään 7.7.2023

(todistusvalinnan tulokset julkaistaan viimeistään 29.5.2023)

Syksyn 2023 yhteishaku

Hakuaika
4.9. - 14.9.2023 klo 15.00 

Liitteiden toimittaminen
21.9.2023 klo 15.00 mennessä

Tulokset julkaistaan
viimeistään 24.11.2023

(todistusvalinnan tulokset julkaistaan viimeistään 19.10.2023)

Hakukelpoisuus AMK-tutkintoon

Voit hakea valtaosaan TAMKin AMK-hakukohteista, mikäli täytät yleiset hakukelpoisuusehdot. Voit lukea lisää yleisestä hakukelpoisuudesta ammattikorkeakouluun.fi -sivustolta. Joihinkin hakukohteisiin vaaditaan tiettyä pohjakoulutusta. Tarkista aina hakukohteesi vaatima pohjakoulutus hakukohteen valintaperusteista.

Terveydelliset edellytykset sosiaali- ja terveysalalle hakeuduttaessa

Mikäli suunnittelet hakevasi sosiaali- ja terveysala koulutukseen, sinun tulee hakuvaiheessa arvioida omaa soveltuvuuttasi terveytesi ja toimintakykysi perusteella.Saat tietoa terveydellisistä edellytyksistä sosiaali- ja terveysalalle hakeuduttaessa ammattikorkeakouluun.fi -sivustolta.

Pakolaisasemassa oleva tai turvapaikanhakija

Jos hakija on pakolainen tai pakolaiseen rinnastettavassa asemassa, eikä hän voi todistaa tutkintoaan asiakirjoin, korkeakoulu voi myöntää hakijalle oikeuden osallistua valintakokeeseen. Hakijalla tulee olla pakolaisstatuksestaan kertova viranomaispäätös (turvapaikkapäätös tai oleskelulupa suojelun perusteella). Hakijan tulee toimittaa kopio kyseisestä päätöksestä TAMKin hakijapalveluihin hakuaikana. Tarkempi määräaika liitteen palauttamiselle kerrotaan asianomaisen hakukohteen valintaperusteissa. Tarpeen mukaan hakijaa pyydetään täyttämään myös selvityslomake koulutustaustasta.

Haettavana olevat koulutukset ja valintaperusteet

Tutustu TAMKin AMK-ohjelmien kevään 2023 toisen yhteishaun hakukohteisiin. Hakukohteiden kuvaussivulla on linkki Opintopolku.fi-palveluun, jossa on hakukohdekohtaiset valintaperusteet ja hakuohjeet.

Näin haet AMK-koulutuksiin korkeakoulujen yhteishaussa

Korkeakoulujen yhteishaussa hakeminen tapahtuu pääpiirteittäin seuraavasti:

 1. Tutustu koulutuksiin ja valitse 1-6 hakukohdetta, joihin haluat hakea.
 2. Lue huolellisesti valitsemiesi hakukohteiden valintaperusteet ja hakuohjeet. Näihin on linkki suoraan koulutusten kuvaussivuilta.
 3. Täytä hakulomake hakuaikana osoitteessa Opintopolku.fi, katso hakulomakkeen täyttämisohjeet. Muista, että hakukohteita ei voi muuttaa, poistaa eikä lisätä hakuajan jälkeen.
 4. Jos sinulta pyydetään hakemukseesi liitteitä, lataa pyydetyt liitteet hakulomakkeelle ohjeiden mukaisesti.
 5. Tarkista, että olet saanut vahvistusviestin sähköpostiisi hakulomakkeen palauttamisesta.
 6. Toimita mahdolliset ennakkotehtävät ja/tai tutustu ennakkoaineistoihin ja mahdollisiin valintakoemateriaaleihin hakuohjeiden mukaisesti.
 7. Seuraa sähköpostiasi (huomaa myös roskapostikansio!) ja Oma Opintopolku -palvelua säännöllisesti ja vastaa mahdollisiin täydennyspyyntöihin.
 8. Osallistu tarvittaessa valintakokeisiin.
 9. Seuraa valintojen etenemistä Oma Opintopolku -palvelussa ja tarkista sähköpostisi säännöllisesti.
 10. Ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolku -palvelussa ja ilmoittaudu lukuvuodelle.
 11. Jos sinua pyydetään toimittamaan todistuskopioita korkeakouluun, toimita ne ohjeiden mukaisesti.
 12. Tutustu uuden opiskelijan ohjeisiin.


Tutustu myös Opintopolku.fi-sivuston ohjeisiin yhteishaussa hakemisesta.

Jos sinulla on mitä tahansa kysyttävää hakemiseen tai opiskelijavalintaan liittyen, TAMKin hakijapalvelut neuvoo sinua mielellään.

Opiskelupaikkojen varaaminen ensikertalaisille hakijoille

Korkeakoulujen on varattava osa yhteishaun opiskelupaikoista ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville. Lue lisätietoa ensikertalaisuuden määräytymisestä Opintopolku.fi-sivustolta.

Liitteet

Hakemusliitteet

Katso vaaditut hakemusliiteet ammattikorkeakouluun.fi-sivustolta.

Huomaathan, että joissakin hakukohteissa hakulomakkeella pyydetään myös muita liitteitä, esimerkiksi ennakkotehtäviä. Tarkemmat tiedot ja mahdolliset poikkeukset määräaikoihin löydät kunkin hakukohteen valintaperusteista.

Jos liitteiden lataamisessa on ongelmia, olethan yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin.

Näin valmistelet ja lataat liitteet hakulomakkeelle

Lataa sinulta vaaditut liitteet sähköiselle hakulomakkeelle Opintopolku.fi:ssä seuraavasti

 • Skannaa vaadittavan dokumentin kaikki sivut, joissa on tekstiä tai ota niistä hyvänlaatuiset kuvat. Varmista, että kuvista saa kunnolla selvää.
 • Yhden liitteen maksimikoko on 1GB. Lataa tiedostosi PDF-, JPG- tai PNG-muodossa. Huomaathan, että Opintopolku saattaa muuntaa lataamasi tiedostot qt.-muotoon. QT-muotoiset liitteet aukeavat kuitenkin tarkastusvaiheessa normaalisti, joten tiedostoja ei tarvitse tämän vuoksi ladata uudelleen.
 • Kokoa samaan kokonaisuuteen liittyvät sivut yhteen tiedostoon. Esimerkiksi tutkintotodistus tulisi olla yksi tiedosto, joka voi sisältää useita sivuja.
 • Nimeä tiedostot muodossa sukunimi_etunimi_dokumentti, esim. sukunimesi_etunimesi_tutkintotodistus.
 • Lataa tiedostot hakulomakkeelle määräaikaan mennessä. Seuraa sähköpostiasi ja varaudu täydentämään liitteitäsi pyydettäessä (huomaa myös roskapostikansio!)
 • Jos pyydämme sinulta täydennyksiä liitteisiisi ja hakulomakkeelle ladattavien liitteiden määräaika on umpeutunut, saat ohjeet liitteiden sähköpostitoimituksesta.
 • Myöhässä saapuvia liitteitä ei huomioida.

Ehdollinen valinta

Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut valinnan perusteena olevat todistukset. Valituksi tulleiden alkuperäiset todistukset tarkistetaan opintojen alkaessa. TAMK voi purkaa valinnan, jos et toimita todistuksia määräajassa tai jos olet antanut virheellisiä, valintaan vaikuttavia tietoja.

Keväällä 2023 valmistuvan ohjeet AMK-tutkintoon hakeville

Keväällä 2023 valmistuvasta suomalaisesta ylioppilastutkinnosta ei tarvita erikseen liitettä, vaan saamme tiedot sähköisesti suoraan ylioppilastutkintolautakunnalta. Jos hakukelpoisuuden tuottava tutkintosi valmistuu keväällä 2023, ja se on joku muu kuin suomalainen ylioppilastutkinto, noudata seuraavia määräaikoja ja ohjeita.

Olet hakukelpoinen, jos valmistut toisen asteen tutkintoosi hakukautena. Ylioppilaiden todistusvalinnassa ovat mukana keväällä 2023 valmistuvat hakijat, joiden ylioppilastutkinto on valmis ja arvosanatiedot ovat YTL:n rekisterissä 16.5.2023 mennessä. Ammatillisessa todistusvalinnassa ovat mukana keväällä 2023 valmistuvat hakijat, joiden perustutkinto on valmis ja arvosanatiedot on tallennettu KOSKI-palveluun 16.5.2023 mennessä.

Jos olet suorittamassa ulkomaista tutkintoa etkä pysty toimittamaan lopullista tutkintotodistusta 6.4.2023 mennessä, tulee sinun ladata hakemuksellesi oppilaitoksen myöntämä väliaikainen todistus ja käännös suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi siitä, että olet valmistumassa tutkintoon keväällä 2023. Lataa lopullinen tutkintotodistus mahdollisen virallisen kielenkääntäjän käännöksen kanssa hakemuksellesi 14.7.2023 kello 15.00 mennessä. Jos sinulla ei vielä tällöinkään ole lopullista tutkintotodistusta, liitä hakemukselle todistus oppilaitokselta valmistumisestasi sisältäen tiedon, milloin lopullinen tutkintotodistus on saatavilla.

Muiden tutkintojen osalta TAMK tarkistaa todistukset opiskelemaan valituilta. Jos tulet valituksi TAMKiin, lataa kopiot tutkintotodistuksesta ja tarvittaessa työtodistuksista hakemuksellesi viimeistään 14.7.2023 kello 15.00. Jos valmistut keväällä International Baccalaureate (IB) tai European Baccalaureate (EB) –tutkintoon, lataa ennakkoarvio lopullisista arvosanoista 6.4.2023 klo 15.00 mennessä. Lataa tutkinnon lopulliset arvosanat (Final report) hakemuksellesi 14.7.2023 kello 15.00 mennessä.

Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut valinnan perusteena olevat todistukset. Valituksi tulleiden alkuperäiset todistukset tarkistetaan opintojen alkaessa. TAMK voi purkaa valinnan, jos et toimita todistuksia määräajassa tai jos olet antanut virheellisiä, valintaan vaikuttavia tietoja.

Valintakokeet

Kevään 2023 yhteishaun valintakurssit 

Voit hakea TAMKiin myös suorittamalla valintakurssin. Muutamissa hakukohteissa opiskelijavalinta tehdään valintakurssin tulosten perusteella. Valintakurssit kuuluvat kyseisten tutkinto-ohjelmien opetussuunnitelmaan, ja saat kurssin suorittamisesta opintopisteitä.

Kevään 2023 toisen yhteishaun valintakurssia käyttävät kohteet:

Tradenomi (AMK), Liiketalous, Digitaalinen liiketoiminta, monimuotototeutus

Tradenomi (AMK), Liiketalous, Myyntiosaaminen, monimuotototeutus

Restonomi (AMK), monimuotototeutus (rajattu pohjakoulutusvaatimus)

 

Myös Verkostoissa oppimisen ja osaamisen tutkinto-ohjelma käyttää valintakurssia osana valintaprosessia ryhmähaastattelujen lisäksi.

Valintojen ja tulosten julkaisu

Korkeakoulujen sähköisessä yhteishaussa hakukohteiden tuloksia julkaistaan Opintopolussa eri aikoihin. Omien hakukohteiden tilannetta voi seurata Oma Opintopolku -palvelusta. Kevään 2. yhteishaussa ja syksyn yhteishaussa sinulle tarjotaan opiskelupaikkaa ylimmästä hakukohteesta, johon pisteesi tai ansiosi riittävät. Valinnan tulos ei ole lopullinen ennen kuin kaikkien hakukohteiden tulokset on julkaistu tai sinut on hyväksytty korkeimpaan mahdolliseen hakutoiveeseesi.

Kaikkien hakukohteiden tulokset julkaistaan Opintopolku.fi-palvelussa. Saat tulosten julkaisun jälkeen saat sähköpostiisi viestin, josta pääset tuloskirjeeseen. Sähköisessä tuloskirjeessä kerrotaan valintamenestyksesi kaikkien yhteishaun hakukohteidesi osalta, sekä alin pistemäärä, jolla koulutukseen on hyväksytty.

Jos sinut on hyväksytty opiskelijaksi, katso ohjeet opiskelupaikan vastaanottamisesta ja mahdollisesta todistusten toimittamisesta uuden opiskelijan sivuilta. Joissakin tapauksissa valinta voi olla ehdollinen, jolloin valinta vahvistetaan ja pääset ilmoittautumaan vasta ehdon täyttymisen jälkeen. Jos valintasi on ehdollinen, saat tarkempaa tietoa tulosten julkistamisen yhteydessä.

Mikäli et saa haluamaasi opiskelupaikkaa, voit ryhtyä opiskelemaan opintoja myös Avoimesta korkeakoulutarjonnasta.

Lue myös paikan vastaanoton ohjeistus ja esimerkkitilanteita Opintopolku.fi-sivustolta.

Varasijat

Voit tarkistaa oman varasijatietosi Oma Opintopolku -palvelusta osoitteessa Opintopolku.fi. Jos sinut hyväksytään varasijalta, saat tiedon sähköpostitse hakulomakkeella ilmoittamaasi osoitteeseen. Oman varasijatilanteesi voit tarkistaa myös ottamalla yhteyttä valintojen tulosten julkistamisen jälkeen sen korkeakoulun hakijapalveluihin, johon olet hakenut.

Varasijalla olevia hyväksytään koulutukseen järjestyksessä, jos paikkoja vapautuu. Etukäteen on mahdotonta tietää, kuinka monta hakijaa tullaan hyväksymään varasijalta. Paikkoja vapautuu esimerkiksi silloin, kun aiemmin hyväksytyt hakijat tulevat hyväksytyiksi ylempiin hakutoiveisiinsa tai eivät ota saamaansa opiskelupaikkaa vastaan. 

Huomaathan, että mikäli olet tullut hyväksytyksi syksyn yhteishaussa johonkin hakutoiveeseesi, voit olla varasijalla vain tätä ylempiin hakutoiveisiin. Varasijat perutaan kun hakukohteen kaikki opiskelupaikat on otettu sitovasti vastaan. Opintopolun valintasijoittelu päättyy kevään 2023 toisessa yhteishaussa viimeistään 1.8.2023 klo 15 ja syksyn 2023 yhteishaussa 12.12.2023 klo 15. Tällöin hakukohteiden täyttäminen viimeistään päättyy ja kaikki varasijat perutaan automaattisesti.

Opiskelijavalinnan palaute

Valtakunnallinen AMK-valintakoe

Näet Oma Opintopolku -palvelusta opiskelijavalinnassa saamasi kokonaispisteet. AMK-valintakokeen osiokohtaiset pisteesi pääset näkemään Valintakoepisteet-palvelussa. Lue lisää Valintapisteet-palvelusta. Linkin Valintapisteet-palveluun löydät myös omalta hakemukseltasi Oma Opintopolusta. Mikäli sinulla on kysyttävää AMK-valintakokeen arvioinnista, voit olla yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin sähköpostitse.

AMK-valintakokeen valintakoenäyttö järjestetään TAMKin pääkampuksella seuraavasti:

 • Ajankohta ilmoitetaan myöhemmin.

AMK-valintakokeessa käynyt voi tarkastella omia koevastauksiaan, oikeita vastauksia ja koekysymyksiä ammattikorkeakoulun tiloissa valvotusti tiettyinä päivinä, 14 vuorokauden kuluessa tulosten julkaisusta. Koetta tai koevastauksia ei julkaista tai toimiteta sähköisesti hakijoille. Jos haluat tulla tarkastelemaan AMK-valintakoettasi paikan päälle, varaa tapaamisaika:

Linkki ajanvarauskalenteriin ilmoitetaan myöhemmin.

Aika tulee varata vähintään vuorokausi ennen toivottua ajankohtaa.

Näin löydät perille: Katso pääkampuksen kartta ja sijaintitiedot pääkampuksen sivulta.

Rakennusarkkitehtien soveltuvuuskokeen tehtävistä ei anneta palautetta valtakunnallisen linjauksen mukaisesti.

 

Valinta- ja ennakkotehtävät, valintakurssit sekä TAMKin omat valintakokeet

Ennakko- ja valintatehtävän tai TAMKin oman valintakokeen osien pisteitä voit tiedustella hakijapalveluista (hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi). Mikäli sinulla on kysyttävää tehtävien arvioinnista, voi ottaa yhteyttä alla määritettynä aikana kunkin koulutuksen yhteyshenkilöön.

Palautteenantajat ilmoitetaan myöhemmin.

 

Yrittäjyys ja tiimijohtaminen
10.7.2023 klo 9-15 puhelimitse, 0500 513 635, Hanna Saraketo

Liiketalouden tutkinto-ohjelma, monimuotototeutukset
10.7.2023, sähköpostitse, satu.kylmala [at] tuni.fi

Muusikko (AMK)
17.7. klo 10-13 puhelimitse, Hanna Hurskainen (040 630 2457)

Musiikkipedagogi (AMK)
17.7. klo 10-13 puhelimitse Markus Yli-Jokipii (050 311 9589) ja Timo Salo (050 441 3243)

Medianomi (AMK)

10.7.2023 sähköpostitse, leena.makela [at] tuni.fi

Restonomi (AMK), monimuotototeutus

10.7.2023 sähköpostitse, leena.makela [at] tuni.fi

Oikaisumenettely

Mikäli opiskelijavalinnassa on mielestäsi tapahtunut virhe, voit tehdä kirjallisen oikaisupyynnön Tampereen ammattikorkeakoulun tutkintolautakunnalle 14 päivän sisällä tuloskirjeen päiväyksestä. Olethan yhteydessä hakijapalveluihin ennen oikaisupyynnön tekemistä.

Lisätiedot

Onko sinulla kysyttävää hakemisesta? Ota yhteyttä TAMKin hakijapalveluihin.

Hae yhteishaussa AMK-tutkintoon!

Hae suomenkielisiin AMK-tutkintoihin seuraavassa yhteishaussa! Kevään 2023 hakuaika on 15.3. - 30.3.2023. Syksyn 2022 hakuaika on päättynyt.

Tutustu myös

Haku Bachelor-tutkintoihin

Englanninkielisiin AMK-tutkintoihin voit hakea kevään ensimmäisessä yhteishaussa. Hakuohjeet ovat englanninkielisellä sivustollamme. 

Avoimen väylän haku

Osaan AMK-ohjelmista voi hakea myös avoimen väylän haussa. Kun olet suorittanut riittävästi alan opintoja avoimessa AMKissa, voit hakea opintojesi perusteella tutkinto-opiskelijaksi.

Opiskelijavalinnan tilastoja

Tutustu edellisvuosien tilastoihin! Niistä löydät tiedon aloituspaikkojen ja hakijoiden määristä koulutuksittain.  

Hyödyllisiä linkkejä