Hyppää pääsisältöön

TAMK hakee kestävää ratkaisua kenialaisopiskelijoiden tilanteeseen

Julkaistu 20.9.2023
Tampereen ammattikorkeakoulu
Tampereen ammattikorkeakoulu luopui tutkintoon johtavan tilauskoulutuksen myynnistä ulkomaille sen jälkeen, kun kenialaisen tilaajatahon kanssa oli havaittu maksuihin liittyviä ongelmia maaliskuussa 2023. Suomessa jo olleiden opiskelijoiden opintojen suunniteltua edistymistä on pyritty tukemaan mahdollisimman laajasti.

TAMK on aktiivisesti etsinyt ratkaisua Suomeen jo tulleiden ja täällä opintonsa aloittaneiden kenialaisopiskelijoiden tilanteeseen, joiden kannalta nykytilanne on hankala ja raskas. TAMK on kuitenkin koko koulutuksen ajan pyrkinyt pitämään huolta siitä, että opiskelijoiden opinnot ovat mahdollistuneet ja sujuneet suunnitellusti huolimatta taustalla olleesta keskustelusta koskien maakunnan maksamattomia laskuja. Opiskelijoihin ollaan säännöllisesti yhteydessä ja tarjotaan tukitoimia. 

– Olemme pahoillamme siitä, että tänne tulleet motivoituneet kenialaisopiskelijat ovat joutuneet taloudelliseen ahdinkoon. Etsimme tällä hetkellä kaikille osapuolille sopivaa ratkaisua ja käymme aktiivisesti keskusteluita eri tahojen kanssa. Tiedotamme aiheesta lisää tilanteen selkiytyessä, TAMKin vararehtori Ari Sivula sanoo. 

TAMK on tehnyt koulutusvientiä ympäri maailman muun muassa myytävän tilauskoulutuksen muodossa jo yli 10 vuoden ajan. Koulutusvientiin kannustetaan korkeakoulujen rahoitusmallissa sekä poliittisen ohjauksen kautta. Samalla sillä vastataan kansalliseen osaajapulaan. Tilauskoulutus tarkoittaa ryhmäkoulutusta, jossa tilaava taho solmii sopimuksen koulutusta myyvän organisaation kanssa ja sitoutuu maksamaan koulutuksesta koko ryhmän osalta sopimuksessa määritellyn summan. Tilauskoulutuksessa organisaatio ei ole sopimussuhteessa opiskelijoihin, vaan ainoastaan koulutuksen tilaajaan ja maksajaan. EU/ETA -maiden ulkopuolelta tulevilta opiskelijoilta peritään lain mukaan lukukausimaksu tutkintoon johtavassa koulutuksessa.  

Elokuussa 2022 järjestettyjen kuvernöörivaalien jälkeen tilauskoulutusryhmän maksut TAMKille jäivät Kenian Uasin Gishun maakunnalta hoitamatta. Asiaa selviteltiin laajasti ja lopulta sopimus kyseisen maakunnan kanssa päädyttiin purkamaan. Saman maakunnan hallintoon liittyvistä rikosepäilyistä on uutisoitu sittemmin useasti. Max Global -nimisen yrityksen kanssa solmitun tilaajasopimuksen jälkeen maksuliikenne on ollut tasaista. Sopimus koskee vain tällä hetkellä käynnissä olevia koulutuksia.  

– Arvioimme riskit sekä hyödyt. Nykyinen järjestely ei vastaa periaatteitamme ja arvojamme. Olemme toiveikkaita opiskelijoidemme tilanteen järjestymisen suhteen, Sivula toteaa. 

Yhteyshenkilö