Hyppää pääsisältöön

Informaatiotiede menestyi jälleen QS-rankingissa – kaikki yliopiston laajat alat mukana

Julkaistu 22.3.2023
Tampereen yliopisto
Reseach activities such as laboratory and a person taking a photo.
Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto
Tekniikka menestyi Tampereen yliopiston alakokonaisuuksista parhaiten uudessa QS-yliopistovertailussa. Tulos annetaan QS:n tieteenalakohtaisessa rankingissa, jossa Tampereen yliopiston alat sijoittuivat kaikissa laajoissa alakokonaisuuksissa. Vertailtaessa oppialoja informaatiotiede pääsee sijalle 18 maailman yliopistojen joukossa. Sadan parhaan joukkoon yltävät myös viestintä- ja mediatieteet omassa vertailussaan.

QS World University Rankings by Subject 2023 -vertailussa on mukana lähes 1600 korkeakoulua. Instituutiot rankataan viidessä laajassa tieteenalojen kokonaisuudessa sekä tarkemmin oppialoilla, joita QS listaa tänä vuonna 54 kappaletta.  

Tampereen yliopisto sijoittuu jokaisessa laajassa tieteenalassa. Parhaiten menestyi viime kerran tavoin tekniikka, joka on sijalla 348. Lääke- ja biotieteet ovat sijalla 383 ja luonnontieteet sijalla 385. Humanistiset tieteet sijoittuvat luokkaan 401–450 ja yhteiskunta- ja johtamistieteet 500:n joukkoon.  

Informaatiotutkimus pysyy maailman kärjessä  

Laajat alakokonaisuudet jakaantuvat QS-vertailussa tarkempiin oppialoihin. Tampereen informaatiotutkimus (QS:n Library and information management) jatkaa viime vuosien menestystään, nyt sijalla 18 maailmassa. Viestintä- ja mediatutkimus sijoittuu sadan joukkoon. Kolmanneksi parhaiten pärjäsivät kasvatustieteet, jotka sijoittuvat luokkaan 151–200.  

Tekniikan aloista sähkötekniikka ja elektroniikka yltävät 250:n joukkoon. Tietojenkäsittelytiede ja tietoliikennejärjestelmät jatkavat 300:n ryhmässä, johon rankataan myös materiaalitiede.  

Tampereen yliopiston psykologia sijoittuu oppialallaan 250:n joukkoon.  

QS-rankingissa käytetään indikaattoreina akateemista mainetta, valmistuneiden mainearvoa työnantajien keskuudessa, tutkimusviittauksia sekä tieteellisen julkaisutoiminnan laajuutta ja vaikuttavuutta. Viime vuonna QS esitteli laajoille tieteenaloille uuden indikaattorin, joka mittaa kansainvälistä tutkimustoimintaa ja -yhteyksiä (International Research Network -indikaattori).  

QS-rankingin toteuttaa riippumaton QS Quacquarelli Symonds -organisaatio.  

Tutustu QS-vertailuun 2023
(Siirryt linkistä sivustolle www.topuniversities.com)