Hyppää pääsisältöön

Päivi Mäkelä: Työyhteisösovittelulla rikkimenneen saa korjattua porukalla

Julkaistu 12.1.2023
,
päivitetty 1.8.2023
Tampereen yliopisto

Tuntuu, että tällä hetkellä niin monet laineet iskevät työyhteisöjen rantoihin, että aallonmurtajat eivät saa niitä pysäytettyä vaan laineet tulvivat ovista ja ikkunoista sisälle tekemisen taloihin.

Mitä nuo laineet oikein ovat ja miksi ne vyöryvät ylitsemme?

  • Menneen puhumatta jääneet asiat kuplivat edelleen pinnan alla.
  • Oli silloin se ja se tilanne, jossa se ja se joutuivat konfliktiin keskenään, ja johon vieläkin palataan keskusteluissa. Se oli se tilanne, jonka vuoksi meillä syntyi me ja nuo. Toisia on vaikea kuulla, kun korvat menevät lukkoon "niiden muiden" sanoessa jotakin.
  • On otettu irtiottoja pelisäännöistä tai pelisääntöjä noudatettaviksi ei ole ollut.
  • Resurssit ovat kaikkialla niukkenemaan päin. 
  • Digitalisaatio toimivine ja vähemmän toimivine systeemeineen on lisääntymään päin.
  • Esihenkilöt, lääkärit, hoivaihmiset ynnä muut seurustelevat entistä enemmän koneiden kanssa ihmisten sijaan.

Ja monta muuta työn tekemistä koettelevaa asiaa.

Mutta; rikkimennyttä voi laittaa kuntoon, kun asiaan tartutaan kaksin käsin porukalla. Työyhteisösovittelu on siihen hyvä väline. Työyhteisösovittelussa mennään tuulta päin eli nostetaan asioita pöydälle. Tuleen ei kuitenkaan jäädä makaamaan vaan lähdetään sitten miettimään, miten jatkossa luovitaan työn välillä karikkoisissakin saaristoissa sujuvammin. Samalla palautetaan mieliin ja vahvistetaan arjen taitoja. Miten puhua rakentavasti, miten muistaa kuunnella ja omalta osaltaan pitää yllä työyhteisön toimivuutta.

Vuonna 2022 työyhteisösovitteluja tehtiin paljon ja tulokset ovat olleet rohkaisevia. Sovintoja on saatu aikaan. Työyhteisösovittelijoiden roolina on kannatella prosessia ja työyhteisön jäsenten tehtävänä on olla rohkeasti mukana kehittämistalkoissa.

Lue lisää tarjoamastamme työyhteisösovittelusta

Kuuntele myös Osaamisen kehittäjät – nyt korviesi välissä podcastin työyhteisösovittelun jakso: Sovittelu voimaannuttaa ja vahvistaa työyhteisöä.

Jos tarvitset apua, ole yhteydessä, kerromme mielellämme lisää työyhteisösovittelusta.

Teksti: Päivi Mäkelä