Hyppää pääsisältöön

Ota avuksesi oppimisen personal trainer!

Julkaistu 12.3.2021
,
päivitetty 3.10.2023
Tampereen yliopisto
Kyltti jossa teksti: Tavoite ilman suunnitelmaa on vain toive.
Asia, jota meillä on aidosti vähän, on aika. Energia kannattaa suunnata sinne, missä koet merkityksellisyyttä ja innostusta. Omien arvojen ja tarpeiden tunnistamisessa educoach-sparrauskumppani on erinomainen peili, arvokkaiden kysymysten herättäjä, joka osaa myös kyseenalaistaa sopivasti ajattelun pintakerroksesta löytyvät vastaukset.

Soisin, että uuden oppiminen ja oman osaamisen päivittäminen olisi helpompaa, houkuttelevampaa ja suunnitellumpaa. Toimiin työelämäkunnon ylläpitämiseksi on paras aika ryhtyä jo ennen olosuhteiden luomaa pakkoa. Viime syksynä minulle tarjoutui oivallinen tilaisuus osallistua kehittämään oppimisen personal trainer palveluamme, educoachingia, digimaailmaan. Puolihuolimaton lupaus toimia palvelun testaajana sysäsi liikkeelle prosessin, joka johdatti oppimiseni ja arvojeni ytimeen. Jaan kolme oivallusta educoachimme käymästä sparrauksesta. Toivottavasti niistä on iloa sinulle, ehkä pakattavaksi mukaan oppijan reppuusi.

Kestävä muutos lähtee arvoista

Asia, jota meillä on aidosti vähän, on aika. Energia kannattaa suunnata sinne, missä koet merkityksellisyyttä ja innostusta. Omien arvojen ja tarpeiden tunnistamisessa educoach-sparrauskumppani on erinomainen peili, arvokkaiden kysymysten herättäjä, joka osaa myös kyseenalaistaa sopivasti ajattelun pintakerroksesta löytyvät vastaukset. Ymmärrys siitä, miksi tavoittelet muutosta auttaa rakentamaan koetellun ja kestävän oppimisen suunnitelman ja kirkastamaan kuvaa siitä, mihin tähtäät. Muutoksen tiellä tulee aina kuoppia, joten on tärkeää pystyä palaamaan siihen, miksi lähdit matkalle.

Priorisoinnilla tuloksia

Omien osaamisen vahvuuksien ja kehityskohtien välisen eron tunnistaminen auttaa selkeyttämään oppimistavoitteesi. Mikä parasta, suunnitelman tekeminen auttaa rohkeasti luopumaan vähemmän tärkeistä aikasyöpöistä. Aikaa niille asioille, joita todella tarvitset kehittyäksesi työssä ja innostaaksesi kollegoita ympärilläsi. 
Kaikista taidoistamme osa kärsii ajan myötä eroosiosta ja muuttuu jopa taakaksi uuden oppimisessa. Educoachina toimiva sparraaja auttaa oivaltamaan, mistä voit jo luopua löytääksesi uutta ja arvokasta tilalle.

Suunnitelma kompassina arjessa

Hektisen arjen keskellä kirkas suunnitelma auttaa pysymään kurssissa. Kiireen tuntu arjessa syntyy siitä, että päädymme tekemään monia asioita yhtä aikaa olematta läsnä siinä, mitä teemme. Tein educoaching-sparraajan kanssa oppimissuunnitelman, jossa on kehittymistavoitteet tälle vuodelle ja pidemmälle viiden vuoden aikavälille. Huomasin, että asioiden kirjaaminen auttaa vähentämään mielen kuormaa – tärkeät asiat on suunniteltu ja aikataulutettu. Suunnitelmassani on erilaisia työkaluja taitojen haltuunottoon koulutuksesta tiimioppimiseen, opettamiseen ja blogeihin muutamia työkaluja mainitakseni. Suunnitelman johtoajatukseksi kirjasin lupauksen siitä, että johdan itseäni olemaan läsnä asioissa, mitä teen. Kun arjen kiire meinaa ottaa yliotteen suunnitelman ääreen palaaminen auttaa.

Osaamisen ennakoiva päivittäminen ylläpitää työelämäkuntoa. Oppimista tapahtuu kaikkialla ja koko ajan ja suunnittelu auttaa tunnistamaan, sanoittamaan ja kerryttämään sitä ennakkoon.

Teksti: Aino Sipari