Hyppää pääsisältöön

Kun oppimisesta tulee intohimo

Julkaistu 10.12.2021
,
päivitetty 15.12.2021
Tampereen yliopisto
Anne Korhonen_kuva Laura Tammisto

Monelle tuttu englanninkielinen sanonta ”Practice What You Preach”, joka vapaasti suomennettuna voisi kuulua ”Tee, kuten saarnaat”, on täyttä totta Tree – Jatkuvan oppimisen palveluissa työskentelevälle Anne Korhoselle. Kokemusta vaativista opinnoista kokoaikaisen työn ohella on kertynyt hänelle jo yli kahden vuoden ajalta.

Opiskelu ottaa paljon, mutta antaa monin verroin enemmän

Opinnot Tampereen yliopiston General Executive MBA -johdon täydennyskoulutusohjelmassa ovat vieneet Annen mennessään. Hän on huomannut, että uuden oppiminen kasvattaa tiedonnälkää. Samalla tulee asentaneeksi itselle eräänlaiset oppimiskiikarit, joiden läpi tarkastelee kaikkea ympärillä tapahtuvaa. Tämä on näkynyt muiden muassa siinä, että opiskeluun kuuluvan kirjallisuuden lisäksi kirjoja johtamisen eri alueilta, kuten muistakin ajankohtaisista teemoista, on tullut luettua vino pino. Myös kiinnostavien aihepiirien webinaarit, blogit ja verkostotapaamiset houkuttavat ja koukuttavat.

Alusta pitäen Anne on pyrkinyt siihen, että voi hyödyntää uusia oppeja suoraan omassa työnteon arjessa. Hän toteaakin, että paljon on itsestä kiinni, mitä opinnoista saa - mahdollisuuksia on moneen. Osaamisen kehittymisen lisäksi opinnot ovat tuoneet valtavasti virtaa ja oppimisen iloa. Oppimisen taidotkin kehittyvät matkan varrella melkein huomaamatta. Hän on myös osallistanut työyhteisöään eri tavoin ja kertoo, että oma työyhteisö ja tiimi on monta kertaa osallistunut matkan varrella oppimistehtävien eri aktiviteetteihin. Anne toteaa näin:

”Oppimisen nälkä on ehdottomasti kasvanut syödessä. Nyt olen jo aloittamassa EMBA-lopputyötäni, joka on suurin piirtein gradua vastaava paketti. Lopputyöni tulee käsittelemään työssä oppimisen johtamista ja, mitä enemmän aiheeseen olen sukeltanut, sitä enemmän olen alkanut ymmärtää, että aihepiiri on loputon ja rajaton!”

Opinnäytteessä keskeisin näkökulma on arkipäivän työssä ja siinä, miten työyhteisössä mahdollistetaan yhteiset oivallukset. Tämä voidaan nähdä yhtenä organisaation keskeisenä menestystekijänä. Opinnäytteessä on tarkoitus rakentaa mahdollisimman käyttökelpoinen työkalupakki johtajille työssä oppimisen edistämiseen. Anne tuo esiin, että menestyvän työyhteisön kivijalkoja ovat luottamus, hyvinvointi ja oppiminen.

Miten löytää oppimisen paikat työn arjessa?

Lopputyön teemaan orientoituessaan Anne kirjoitti käytännönläheisen oppaan Oppimisen paikat työarjessa: 20 vinkkiä asiantuntijatyöhön. Työelämän murros ja tiivis muutostahti edellyttävät jatkuvaa oppimista ihan jokaiselta. Oppaassa on erinomaisia vinkkejä siitä, kuinka työn arjessa on paljon paikkoja, joita voi hyödyntää myös oppimiseen ja oman osaamisensa kehittämiseen.

Lataa opas täältä!

Kuva: Laura Tammisto