Hyppää pääsisältöön

Sähköenergiatekniikan infrastruktuurikokonaisuus

Tampereen yliopisto
Hervannan kampus
 
Palveluhaku
 
Tutkimushaku

Sähkönsiirto- ja jakelujärjestelmät ovat yhteiskunnan kriittisimpiä infrastruktuureja. Tasokas ja laaja-alainen tutkimusympäristömme mahdollistaa toimintamme yhtenä alan merkittävimmistä tutkimustoimijoista.

Yhteiskunnan kriittisimpiin infrastruktuureihin kuuluvat sähkönsiirto- ja jakelujärjestelmät ovat parhaillaan poikkeuksellisen voimakkaassa murroksessa. Sähkön tuotanto hajautuu, tehoelektroniikan rooli kasvaa, tehokkuusvaatimukset tiukentuvat samalla kun järjestelmien hallinta tulee yhä vaativammaksi. Tutkimusympäristömme on jo nyt tasokas ja laaja-alainen ja tavoitteenamme on kehittää ja pitää se ajan tasalla ja kilpailukykyisenä jatkossakin, ja siten mahdollistamme toimintamme yhtenä alan merkittävimmistä toimijoista energiamurroksen edetessä.

Sähköenergiatekniikan infrastruktuurikokonaisuus tarjoaa kattavat mahdollisuudet erilaisten sähköenergiajärjestelmien ja niiden komponenttien tutkimiseen, monitorointiin, analysoimiseen ja hallintaan. Eri infrastruktuureissa voidaan karakterisoida ja analysoida magneettisia, dielektrisiä sekä suprajohtavia materiaaleja, komponentteja ja järjestelmiä, verkkoon liitettyjä tehoelektroniikkalaitteistoja sekä erilaisten sähköverkkojen, niiden komponenttien ja osajärjestelmien toimintaa, hallintaa ja diagnostiikkaa sekä erikseen että laajemman sähköjärjestelmän osana. 

Sähköverkkotekniikan laboratorio

Sähköverkkotekniikan laboratorio tarjoaa sekä fyysisiä että ohjelmistoympäristöjä erilaisten energiajärjestelmien simulointiin. Fyysiset laitteet ja ympäristöt voidaan kytkeä myös osaksi simulointiohjelmissa ajettavia verkkoja muodostaen näin ns. ’hardware-in-the-loop’/’software-in-the-loop’ järjestelmiä. Lisäksi tarjolla on laittestoja esim. sähkönlaadun tutkimiseen.

Tutustu sähköverkkotekniikan laboratorioon

Tehoelektroniikan laboratoriot

Tehoelektroniikan kahdessa laboratoriossa voidaan tutkia verkkoon yhdistettyjä järjestelmiä, erilaisia energiavarastojärjestelmiä, sekä tehoelektroniikkajärjestelmien ohjelmistoratkaisuja ja algoritmeja.

Tutustu tehoelektronikan laboratorioihin

Sähkömekaniikan laboratorio

Sähkömekaniikan laboratorio tarjoaa laitteistoja erityisesti magneettisten materiaalien karakterisointiin laajalla taajuusalueella, tehomittauksia erilaisille laitteille, laitteistoja sähkölaitteiden ja -käyttöjen jäähdytyksen tutkimiseen sekä sähkökoneiden mekaanisten suureiden sekä lämpötilan mittausvalmiuksia.

Tutustu sähkömekaniikan laboratorioon

Suurjännitelaboratorio

Suurjännitelaboratorion varustukseen kuuluu nykyaikaiset jännitetestauslaitteistot eri jännitemuodoille aina 1 MV asti, laaja valikoima suurjännitelaitteiden kunnonvalvonta ja diagnostiikkalaitteistoja sekä ympäristötestauslaitteistoja. Lisäksi tarjolla on erittäin kattavat mahdollisuudet eristysmateriaalien ja -järjestelmien karakterisointiin.

Tutustu suurjännitelaboratorioon

Aurinkovoiman tutkimusvoimala

69 paneelin aurinkovoimala varustettuna kattavilla auringon säteilyn, paneelien lämpötilan, ulkoisten olosuhteiden ja sähköisten suureiden mittauksilla. Tutkimusvoimala tarjoaa yksityiskohtaista tietoa aurinkosähkövoimaloiden toiminnasta ja toimintaolosuhteista.

Tutustu aurinkovoiman tutkimusvoimalaan

 

Kryolaboratorio

Tutkimusympäristö suprajohteiden, niistä valmistettujen magneettien ja muiden materiaalien elektromagneettisten ja termodynaamisten ominaisuuksien mittaamisen kryogeenisissa lämpötiloissa. Laitteistot nestemäisellä typellä, kryojäähdyttimellä (n. -260 °C asti), tai nestemäisellä heliumilla (n. -271 °C) toteutettavaan jäähdytykseen.

Tutustu kryolaboratorioon