
Tausta
Virheravitsemus on yhä merkittävä kansanterveysongelma Nepalissa, vaikka lasten aliravitsemuksen vähentämiseen onkin tehty paljon työtä siellä. Viime aikoina myös ylipainoisuus ja epäterveelliseen ravintoon liittyvät ei-tarttuvat taudit ovat yleistyneet Nepalissa. Toisaalta Nepaliin tarvitaan laadukas nepalilaisten elintarvikkeiden koostumustietokanta, jotta voidaan tutkia väestön ravinnonsaantia, ja suunnitella kohdistettuja ja tehokkaita toimia haavoittuvaisimmille ryhmille. Tribhuvanin yliopistossa on myös tunnistettu tarvetta kehittää ravitsemustieteen opetusta mm. ruokaturvaan, ylipainoisuuteen ja ruokajärjestelmän kestävyyteen liittyen.
Tavoite ja tehtävät
NERC projektin tavoitteena on lisätä ravitsemuskoulutuksen ja -tutkimuksen kapasiteettia nepalilaisissa yliopistoissa kaikki mukaan ottavalla ja työelämälähtöisellä tavalla siten, että:
1) rakennamme uuden laadukkaan elektronisen nepalilaisten elintarvikkeiden koostumustietokannan, jota voidaan käyttää väestön ravinnonsaannin tutkimiseen Nepalissa,
2) vahvistamme ravitsemusta opettavien opettajien, opiskelijoiden ja ravitsemustieteen ammattilaisten osaamista ruoankäyttötietojen keräämiseen ja ravinnonsaannin analysoimiseen uutta koostumustietokantaa ja soveltuvaa laskentaohjelmaa käyttäen, ja
3) uudistamme ruokaturvaan ja ruokasysteemien kestävyyteen liittyvän opetuksen sisältöjä ja opetusmenetelmiä Nepalissa.
Vaikuttavuus
Uskomme, että projektimme tulee parantamaan ravitsemustieteen koulutuksen laatua ja tukimuskapasiteettia nepalilaisissa yliopistoissa. Siten nepalilaisilla yliopistoilla tulee olemaan paremmat mahdollisuudet edistää kestävää kehitystä, ruokaturvaa ja terveellistä ravitsemusta antamalla korkealaatuista, kaikki mukaan ottavaa ja työelämää hyödyttävää ravitsemuskoulutusta, sekä paremmat perusedellytykset tehdä ravitsemustutkimusta Nepalissa.
Rahoituslähde
Ulkoministeriö, HEP-ohjelma 2024-2026
HEP-ohjelma (Higher Education Partnerships programme) tukee suomalaisten ja kehitysmaiden korkeakoulujen välisiä yhteistyöhankkeita, joiden avulla vahvistetaan kehitysmaiden korkeakoulutusta. Hankkeissa kehitetään korkeakoulujen opintoalakohtaisia, metodologisia, pedagogisia ja hallinnollisia valmiuksia.


Koordinoiva organisaatio
Tampereen yliopisto, yhteiskuntatieteiden tiedekunta, terveystieteiden yksikkö
Partnerit
Tribhuvanin yliopisto
Vuonna 1959 perustettu Tribhuvanin yliopisto on vanhin ja suurin Nepalin yliopistoista. Yliopistoon kuuluu viisi teknistä instituuttia ja neljä tiedekuntaa. Kaksi yliopiston laitosta, CDPH ja CDHS, toimivat partnereinamme NERC-projektissa.
Central Department of Public Health (CDPH)
Kansanterveystieteen tutkinto-ohjelmia on opetettu Tribhuvanin yliopiston Maharajgunjin lääketieteen kampuksella vuodesta 1986 alkaen. CDPH eli kansanterveystieteen laitos perustettiin vuonna 2018 ja se on nykyään itsenäinen laitos Tribhuvanin yliopiston alaisuudessa. Siellä opiskelee noin 225 opiskelijaa kansanterveystieteen, terveydenedistämisen ja terveyskasvatuksen, sekä kansanravitsemuksen kandi-, maisteri- ja tohtoritason tutkinto-ohjelmissa.
Central Department of Home Sciences (CDHS)
CDHS eli kotitieteiden laitos perustettiin vuonna 1986. CDHS tarjoaa maisteri- ja tohtoritason tutkinto-ohjelmia, joiden erikoistumisvaihtoehtoina ovat ruoka ja ravitsemus sekä lapsen kehittyminen ja sukupuolten sosiaalistuminen. CDHS tarjoaa myös lyhyempiä kanditutkinnon jälkeisiä koulutuksia ravitsemustieteen, kansanravitsemuksen ja naistutkimuksen aloilla.
Tampereen yliopisto, yhteiskuntatieteiden tiedekunta, terveystieteiden yksikkö
Tribhuvanin yliopisto, Kathmandu, Nepal
Projektin johtoryhmän jäsenet
Amod Poudyal, johtoryhmän puheenjohtaja
Tilastotieteen professori, Central Department of Public Health -yksikön johtaja
Jaya Laxmi Pradhan Joshi
Ravitsemustieteen professori, Padmakanya Multiple Campus -kampuksen johtaja
Narayan Khanal
Tribhuvanin yliopiston johtava lakimies
Central Department of Public Health

Rojina Basnet
Projektikoordinaattori
Kansanravitsemuksen maisteri

Sabina Sigdel
Projektitutkija
Kansanravitsemuksen maisteri

Sujata Shakya
Ohjaava opettaja
Kansanterveystieteen maisteri

Durga Pahari
Ohjaava opettaja
Kansanterveystieteen maisteri
Central Department of Home Sciences

Neeti Kayastha
Projektikoordinaattori
Filosofian maisteri (erikoistumisala ruoka ja ravitsemus)

Prativa AC Achhami
Projektitutkija (31.10.2024 asti)
Filosofian maisteri (erikoistumisala ruoka ja ravitsemus)

Aruna Gyawali
Ohjaava opettaja
Filosofian maisteri (erikoistumisala ruoka ja ravitsemus)

Sweta Bade
Ohjaava opettaja
Filosofian maisteri (erikoistumisala ruoka ja ravitsemus)
Yhteystiedot
Tarja Kinnunen, terveystieteiden yksikkö, yhteiskuntatieteiden tiedekunta, Tampereen yliopisto, Tampere, sähköpostiosoite: tarja.kinnunen [at] tuni.fi, puhelinnumero: +358 40 190 1632
Eurooppalaisessa kansanterveyden konferenssissa Helsingissä (Marraskuu 2025)
NERC-tiimin edustajia osallistui eurooppalaiseen kansanterveyden konferenssiin Helsingissä marraskuun puolivälissä (https://ephconference.eu/). Konferenssin ohjelma oli jaettu noin 16 rinnakkaiseen eri aihepiirejä kattaviin sessioihin ja posteriesityksiin, joista osa liittyi ravitsemusaiheisiin. Osallistujia oli 88 eri maasta, yhteensä noin 3000, joten hulinaa ja erilaisia kohtaamisia riitti. NERC-tiimillä oli posteriesitys. Kuvassa tämän posterin edessä vasemmalta alkaen Praju Adhikari, Bidhya Acharya Adhikari, Tarja Kinnunen ja Armineh Rajabi.


Erasmus-harjoittelija Suomessa (elokuu – marraskuu 2025)
Harjoittelijamme kertoo kokemuksistaan projektissamme Tampereen yliopistossa seuraavasti:
Hei! Nimeni on Armineh Rajabi, ja liityin NERC-projektiin Erasmus+-harjoittelijana elokuusta marraskuun puoliväliin 2025. Opiskelen kansanterveyden ravitsemusta Hacettepen yliopistossa Turkissa.
Haluan ensiksi kiittää tästä mahdollisuudesta osallistua näin merkitykselliseen projektiin kolmen kuukauden ajan. Harjoitteluni aikana avustin projektitiimiä monenlaisissa tehtävissä, kuten kokousmuistioiden kirjoittamisessa, posteriesityksen valmistelussa Helsingissä pidettyä EPH-kongressia varten, blogikirjoitusten laatimisessa verkkosivuille sekä sopivien julkaisufoorumien valinnassa ja artikkelien valmistelussa.

Harjoittelun alussa tutustuin projektin tavoitteisiin ja olemassa olevaan aineistoon, suoritin FAO:n verkkokurssin elintarvikkeiden koostumustietokannoista ja opin ravitsemustieteen koulutuksesta nepalilaisissa yliopistoissa. Lisäksi osallistuin tiimipalavereihin, valmistelin kokousmuistioita ja kirjoitin sisältöä projektin verkkosivuille ja sosiaaliseen mediaan.
Testasin myös uutta ravinnonsaantilaskuria ja kirjoitin raportin, jossa kuvasin kokemuksiani sen käytöstä ravitsemusterapeutin näkökulmasta. Arvioin erityisesti tulosten järkevyyttä ja laskurin käyttäjäystävällisyyttä.
Työn lisäksi minulla oli mahdollisuus matkustaa ympäri Suomea, tutustua kauniiseen Tampereeseen ja oppia suomalaisesta kulttuurista ja ruokaperinteistä.

Tämä harjoittelu on ollut minulle erittäin arvokas kokemus. Opin paljon elintarvikekoostumustiedoista, ravitsemuskoulutuksesta, tutkimuksesta, tiimityöstä ja kansainvälisestä yhteistyöstä. Nautin todella siitä, että sain olla osa tiimiä, joka työskentelee vahvistaakseen ravitsemuskoulutusta ja -tutkimuskapasiteettia Nepalissa.
Lopuksi haluan esittää sydämelliset kiitokseni ohjaajalleni Tarjalle hänen tuestaan sekä koko NERC-projektitiimille ystävällisyydestä, avuliaisuudesta ja lämpimästä vastaanotosta koko harjoitteluni ajan.

Kuulumisia Kathmandusta (Lokakuu 2025)
NERC-projektin koordinaattori, Tarja Kinnunen Tampereen yliopistolta, vieraili Kathmandussa Nepalissa lokakuun puolivälissä. Tähän viikkoon mahtui paljon tapaamisia nepalilaisten partnerien ja projektin sidosryhmien kanssa. Eräänä päivänä NERC-tiimin jäseniä kokoontui yhteen suunnittelemaan koulutuksia, jotka tulemme järjestämään Kathmandussa toukokuussa 2026. Kutsumme ravitsemuksen opettajat muista nepalilaisista yliopistoista sekä nepalilaisen ravitsemusterapeuttien yhdistyksen jäsenet näihin koulutuksiin. Koulutukset tulevat keskittymään uuden nepalilaisen elintarvikkeiden koostumustietokannan ja ravinnonsaannin laskentaohjelman käyttöön, sekä ruoankäytön tutkimusmenetelmiin, ruokaturvaan ja kestäviin ruokajärjestelmiin liittyvän opetuksen kehittämiseen. NERC-tiimin opettajat suunnittelivat myös tässä projektissa tehdyn ravitsemusopetuksen kehittämistyön raportointia tieteellisen artikkelin muodossa.

NERC-tiimin edustajat Rojina Basnet, Sabina Sigdel ja Tarja Kinnunen vierailivat Nepalin terveysministeriöön alaisuuteen kuuluvalla ravitsemusosastolla (Nutrition Section, Family Welfare Division, Department of Health Services, Ministry of Health and Population). He tapasivat siellä osaston johtajan Lila Bikram Thapan ja monia ravitsemusasiantuntijoita. Tarja ja Sabina esittelivät projektia ja erityisesti siinä kehitettävää uutta elintarvikkeiden koostumustietokantaa ja ravinnonsaannin laskentaohjelmaa. Esityksen jälkeen keskustelimme siitä, kuinka levittää tietoa projektimme tuotoksista ja saada uusi koostumustietokanta ja laskentaohjelma laajemmin sidosryhmien käyttöön Nepalissa. Ravitsemusosaston johtaja sanoi, että heidän osastonsa tulee ottamaan ne käyttöönsä ja tulee myös edistämään niiden laajempaa käyttöönottoa Nepalissa.
Tarja Kinnunen vieraili myös Suomen suurlähetystöllä Kathmandussa ja esitteli NERC-projektia suurlähetystön edustajille. He olivat kiinnostuneita osallistumaan myöhemmin järjestettäviin projektin sidosryhmien tapaamisiin ja koulutuksiin.
Konferenssimatkalla Roomassa (syyskuu 2025)
Suomessa asuvat projektitutkijat Praju Adhikari ja Bidhya Acharya Adhikari sekä projektikoordinaattori Tarja Kinnunen osallistuivat syyskuun alussa järjestettyyn 14. International Food Data -konferenssiin YK:n ruoka- ja maatalousjärjestön FAO:n tiloissa Roomassa.

Saimme mahdollisuuden pitää suullisen esityksen tässä globaalissa konferenssissa siitä, kuinka olemme kehittäneet nepalilaista elintarvikkeiden koostumustietokantaa ja siihen sisällytettyä ravinnonsaannin laskentaohjelmaa. Praju Adhikari piti esityksen ja vastasi sen jälkeen yleisön kysymyksiin. Saimme paljon positiivista ja kannustavaa palautetta elintarvikkeiden koostumustietokantojen kansainvälisiltä asiantuntijoilta ja kollegoilta. He pitivät merkittävänä meidän työtämme kattavamman ja laadukkaamman koostumustietokannan ja laskentaohjelman kehittämiseksi Nepaliin. Nämä kokemukset vahvistivat tunnettamme siitä, että työmme on tärkeää ja myös kansainvälisesti merkittävää.
Kuva: FAO, Giulio Napolitano
Opetus- ja oppimiskokemuksia uudistetusta kurssista CDHS:ssa (syyskuu 2025)
Ravitsemuskoulutuksen ja kapasiteetin vahvistamiseen on tehty merkittäviä edistysaskeleita opetussuunnitelmien kehittämisessä ja keskeisten resurssien tarjoamisessa Central Department of Home Science (CDHS) yksikössä. Äskettäin uudistettua antropometristen mittausten opetusta on nyt toteutettu toisen lukukauden maisteriopiskelijoille. Sekä opettajilta että opiskelijoilta on kerätty palautetta kurssin jatkokehityksen tueksi.
Opettajien kokemukset uudistetun kurssin toteutuksesta
Vastuullinen opettaja on sisällyttänyt antropometristen mittausten opetukseen sekä päivitettyä teoreettista sisältöä että käytännön harjoituksia. Projektin tarjoamat kalibroidut antropometriset mittausvälineet (digitaaliset vaa’at, pituusmittarit, ihopoimukaliiperit ja MUAC-mittanauhat) ovat mahdollistaneet tehokkaan käytännön harjoittelun. Aiemmin välineiden rajallinen saatavuus rajoitti opiskelijoiden harjoittelua, mikä vaikutti heidän kykyynsä hallita tekniikoita ja kehittää itsevarmuutta niiden käytössä. Uusien välineiden myötä opettaja on havainnut selviä parannuksia opiskelijoiden osallistumisessa, mittaustarkkuudessa ja oppimisessa käytännön harjoitusten aikana.
Opettajien palaute osoittaa, että antropometrisia mittauksia opetetaan uudistetulla kurssilla aiempaa järjestelmällisemmin ja tarkoituksenmukaisemmin, painottaen taitojen kehittämistä parempia välineitä käyttäen. Tämä parannus vastaa suoraan aiempiin puutteisin ja tukee projektin tavoitetta vahvistaa tulevien ravitsemusalan ammattilaisten teknistä osaamista Nepalissa.
Opiskelijoiden oppimiskokemukset
Opiskelijat ovat olleet innostuneita uudistetusta kurssista ja mahdollisuudesta harjoitella oikeilla mittausvälineillä. Välineiden saatavuus on tehnyt oppimisesta kiinnostavampaa ja tehokkaampaa, ja valmistaa heitä paremmin kenttätyöhön ja kliiniseen työhön. Vaikka opiskelijat arvostavat näitä edistysaskeleita, he ehdottavat myös lisävälineiden hankkimista, jotta useammat opiskelijat voisivat harjoitella samanaikaisesti ja odotusajat lyhenisivät.
Kohokohtia uudistetun kurssin toteuttamisesta CDPH-yksikössä (elokuu 2025)
Central Department of Public Health (CDPH) yksikön opettaja Rojina Basnet toteutti hiljattain NERC-projektissa uudistetun kurssin, joka keskittyy ravinnonsaannin arviointimenetelmiin. Uudistetulla kurssilla painotetaan vahvasti sekä teoreettista osaamista että käytännön harjoittelua, jotta opiskelijat oppivat paremmin soveltamaan ruoankäytön ja ravinnonsaannin arviointimenetelmiä kansanterveystyössä.
Käytännön harjoitusten kohokohtia
Opiskelijat harjoittelivat 24 tunnin ruoankäyttöhaastatteluiden tekemistä ja opettelivat tekniikoita raportoidun tiedon tarkkuuden varmistamiseen, muistivirheiden vähentämiseen ja annoskokojen arviointiin. Roolipelin ja vertaisharjoitusten avulla he saivat varmuutta kerätä pätevää ja luotettavaa tietoa ravinnonsaannista. Palautekeskusteluissa suurin osa opiskelijoista kertoi vaikeuksista arvioida ja muistaa tarkkoja annoskokoja.
Kuva: Rojina BasnetOpiskelijoille esiteltiin myös ruokapäiväkirjamenetelmä. Heitä pyydettiin pitämään ruokapäiväkirjaa annettua lomakepohjaa käyttäen. Vaihtelun varmistamiseksi puolet opiskelijoista täytti päiväkirjan arkipäivinä ja toinen puoli viikonloppuna. He dokumentoivat kaikki syödyt ruoat ja juomat määrätyn ajanjakson aikana. Tehtävän jälkeen opiskelijat, harjoittelivat tietojen tarkistamista ja tiedon laadun arviointia. Opiskelijat raportoivat haasteita annoskokojen tarkassa mittaamisessa ja kokivat lomakkeiden mukana kantamisen eri ruokailutilanteissa hankalaksi. He myös kertoivat kiinnittäneensä enemmän huomiota aterioihinsa, koska heidän piti kirjata syömisensä.
Ruoankäytön frekvenssikyselymenetelmää (food frequency questionnaire, FFQ) käsiteltiin yhdellä kerralla ja opiskelijat täyttivät FFQ-lomakkeet luokkahuoneessa. Tällä kerralla opiskeltiin kyselymenetelmää, joka kartoittaa edellisen kuukauden tavanomaisia ruokailutottumuksia. Opiskelijat osallistuivat harjoituksiin, joissa FFQ-lomakkeita mukautettiin paikallisiin ruokakulttuureihin, varmistaen kulttuurisen osuvuuden ja arvioinnin tarkkuuden. Opiskelijat kertoivat, että heidän oli vaikea muistaa, mitä ruokia he olivat syöneet viimeisen kuukauden aikana.
Kuva: Rojina BasnetKokemuksen pohdintaa
Uudistetun kurssin toteutus ei ainoastaan kehittänyt teknisiä taitoja, vaan myös kannusti kriittiseen ajatteluun eri menetelmien vahvuuksista ja rajoituksista. Opiskelijat raportoivat, että käytännön harjoitukset tekivät oppimisesta kiinnostavampaa ja auttoivat yhdistämään luokkahuoneessa opitut asiat kenttätyöhön. Opiskelijoiden varmuus sekä teoreettisissa että käytännön ravitsemusarvioinnin osa-alueissa parani.
Tämä kokemus korostaa käytäntölähtöisen oppimisen merkitystä ravitsemustieteen opetuksessa. Harjoitukset auttoivat opiskelijoita saamaan käytännön osaamista ruoankäytön arviointityökaluista. Näin uudistettu opetus on osaltaan tarjonnut tarkemman ja kontekstiin sopivan resurssin CDPH-yksikköön.
Vierailuja sidosryhmien luona Nepalissa (huhtikuu – toukokuu 2025)
Nepalin ravitsemusterapeuttien yhdistys (Nepal Dietitians Association)
Nepalin ravitsemusterapeuttien yhdistyksen puheenjohtaja Nani Shova Shakya ja sihteeri Binita Pant vierailivat Central Department of Home Science -yksikössä Kathmandussa 25. huhtikuuta. He tapasivat NERC-projektin tiimiä ja kuulivat projektissa tekemästämme työstä, jossa kehitämme uutta nepalilaista elintarvikkeiden koostumustietokantaa ja ravintolaskentaohjelmaa nepalilaisille. Tämä kiinnosti heitä kovasti ja he pitivät sitä hyödyllisenä työkaluna ravitsemusterapeuttien työhön. Keskustelimme siitä, kuinka he yleensä arvioivat potilaiden ravinnonsaantia kliinisessä työssään. He kertoivat ravinnonsaannin mittaamiseen liittyvistä hankaluuksista ja tekivät joitakin ehdotuksia koostumustietokantamme kehittämiseksi.

Department of Food Technology and Quality Control -osasto
Muutama NERC-tiimimme jäsen vieraili Department of Food Technology and Quality Control –osastolla Kathmandussa 27. huhtikuuta. Tämä organisaatio vastaa nykyisen nepalilaisen elintarvikkeiden koostumustietokannan ylläpidosta. Tarja ja Sabina esittelivät heille NERC-projektia ja erityisesti elintarvikkeiden koostumustietokantatyötämme. Paikalla oli kuusi osaston työntekijää ja he kyselivät työstämme ja kommentoivat sitä. Tärkein palaute oli se, että he toivoivat meidän pian aloittavan organisaatioidemme väliset neuvottelut virallisen yhteistyösopimuksen laatimisesta. Tässä sopimuksessa määriteltäisiin tarkemmin kunkin organisaation roolit ja vastuut tekemämme nepalilaisen elintarvikkeiden koostumustietokannan osalta.

Pokharan yliopisto ja Gandaki Medical College (toukokuu 2025)
Projektin johtoryhmän jäsen Meri Koivusalo ja projektikoordinaattori Tarja Kinnunen vierailivat kahdessa oppilaitoksessa Pokharassa, Nepalissa, 6. toukokuuta. Gandaki Medical College Teaching Hospital and Research Center on Tribhuvanin yliopistoon kuuluva oppilaitos, jossa on useita kliinisiä ohjelmia ja kansanterveystieteen maisteri- ja kandidaattiohjelma. Myös Pokharan yliopiston School of Health and Allied Sciences -yksikössä on kansanterveystieteen maisteri- ja kandidaattiohjelmat sekä muita terveysalan ohjelmia. Tarja esitteli lyhyesti NERC-projektia kyseisten oppilaitosten edustajille, jotka antoivat positiivista palautetta. Terveystieteiden ohjelmiin liittyviä ravitsemussisältöjä käsiteltiin lyhyesti molemmissa oppilaitoksissa. Epävirallisesti keskusteltiin myös mahdollisista tavoista, joilla he voisivat auttaa projektia.


6-päiväinen koulutus Tribhuvanin yliopiston opettajille (huhtikuu 2025)
Järjestimme Tribhuvanin yliopiston opettajille 6-päiväisen koulutuksen, johon osallistui yhteensä 15 henkilöä kumppaniyksiköistämme (Central Department of Public Health, Central Department of Home Science). Tampereen yliopiston projektikoordinaattori Tarja Kinnunen ja projektin johtoryhmän jäsen professori Meri Koivusalo vierailivat Kathmandussa koulutusta varten. Nepalissa toimiva projektitutkija, projektikoordinaattorit, ohjaavat opettajat ja harjoittelija osallistuivat myös koulutukseen. Koulutuksen sisältö keskittyi kolmeen keskeiseen alueeseen: ravitsemuksen mittausmenetelmiin, ruokaturvaan ja ruokajärjestelmien kestävyyteen. Koulutuspäivät sisälsivät sekä luentoja että käytännön harjoituksia, ja ne järjestettiin kumppaniyksiköissämme, kummassakin kolmen päivän ajan.
Intensiiviset koulutuspäivät alkoivat luennoilla päivän teemasta, minkä jälkeen pidettiin käytännön harjoituksia. Opetuksesta vastasi pääasiassa NERC-projektin tiimi. Käsitellyt aiheet kattoivat ruoankäytön ja ravinnonsaannin mittausmenetelmiä, kuten 24 tunnin ruoankäyttöhaastattelu, ruoankäytön frekvenssikysely ja ruokapäiväkirja. Antropometrisiä mittausmenetelmiä esiteltiin sekä luennoilla että erilaisten mittaustyökalujen avulla (esim. käsivarren ympäryksen mittaaminen ja pituuden mittarit). Lisäksi ruokaturvan ja kestävien ruokajärjestelmien globaalia ja kansallista tilaa käsiteltiin luentojen ja ajankohtaiseen kirjallisuuteen pohjautuvien keskustelujen kautta. Yksi tärkeä osa koulutusta oli uuden elintarvikkeiden koostumustietokannan esittely, jossa kerrottiin projektitutkijoiden tekemästä työstä sekä harjoiteltiin ravinnonsaannin laskentaa käytännössä uudella Excel-pohjaisella laskentaohjelmallamme. Koska NERC-projektissa painotetaan myös opetusmenetelmien kehittämistä, koulutukseen sisältyi myös työpajoja pedagogisista menetelmistä ja uusittujen kurssien toteutuksesta. Tämä 6-päiväinen koulutus päättyi professori Meri Koivusalon pitämään luentoon globaalista ruokapolitiikasta.
Anonyymin palautekyselyn perusteella osallistujilla oli yleisesti kovin positiivinen näkemys koulutuksesta. Olimme tyytyväisiä saadessamme myös kriittistä palautetta sekä koulutuksen sisällöistä että käytännön asioista. Lisäksi saimme hyödyllisiä kommentteja ravinnonsaannin laskentaohjalmasta ja toivomme voivamme huomioida niitä tulevaisuudessa.



Harjoittelija Nepalissa (maaliskuu – toukokuu 2025)
Natasha Chand, Tampereen yliopiston maisteriopiskelija, liittyi maaliskuun alussa NERC-tiimiin kolmen kuukauden harjoittelun ajaksi. Hänen pääasialliset tehtävänsä liittyivät nepalilaiseen elintarvikkeiden koostumustietokantatyöhön, viestintään ja 6-päiväisen koulutuksen fasilitointiin. Hän työskenteli ensimmäisen työviikkonsa Tampereen yliopistossa ja sen jälkeen toisessa yhteistyökumppaniyksiköistämme (Central Department of Public Health) Tribhuvanin yliopistossa. Elintarvikkeiden koostumustietokantatyöhön tutustuakseen Natasha suoritti FAO:n verkkokurssin nimeltä Food Composition Data (https://elearning.fao.org/course/view.php?id=191). Sen jälkeen hän keskittyi pääasiassa aiempien reseptien yksityiskohtaiseen dokumentointiin, joita projektitutkijamme ovat koonneet ja laskeneet, sekä tarvittavien päivitysten tekemiseen niihin. Tietokantaa varten hän otti myös valokuvia teollisesti valmistetuista elintarvikkeista ja dokumentoi ne tiedostoihimme. Hän osallistui tiimikokouksiin molempien työpakettien osalta ja laati kokousmuistioita. Natasha avusti 6-päiväiseen koulutukseen liittyvissä käytännön järjestelyissä. Hän kirjoitti myös sisältöä projektin verkkosivustolle ja sosiaaliseen mediaan. Harjoittelunsa viimeisen viikon aikana hän palasi Suomeen ja saatteli tehtävänsä päätökseen.

Opetuksen kehittämisen uutisia (helmikuu 2025)
Syyskuusta 2024 lähtien olemme uudistaneet ravitsemuskurssien yksityiskohtaisia oppimistavoitteita, kurssisisältöjä, kirjallisuutta ja opetusmenetelmiä CDHS- ja CDPH-partneriyksiköissämme Nepalissa, jotta ne vastaavat uusinta tutkimusta ja parhaita käytäntöjä. Keskitymme sisältöön, joka liittyy ravinnon mittausmenetelmiin, ruokaturvaan ja ruokajärjestelmien kestävyyteen. Uudistetut kurssit tarjoavat opiskelijoille kokonaisvaltaisen näkökulman, yhdistäen teoreettisen tiedon käytännön sovelluksiin. Huhtikuussa 2025 projektimme järjestää kuusi päivää kestävän koulutuksen ravitsemusopettajille CDHS- ja CDPH-yksiköissä, jotta he voivat toteuttaa uudistetut kurssit seuraavana lukuvuonna.
Projektimme yhtenä tavoitteena on tukea haavoittuvassa asemassa olevia opiskelijoita. Keskusteltuamme eri vaihtoehdoista päätimme asentaa CDHS- ja CDPH-yksiköiden naisten vessoihin myyntiautomaatteja, joista voi ostaa edullisia terveyssiteitä ja tamponeja. Tämä auttaa naisopiskelijoita osallistumaan tunneille kuukautisten aikana. Hallintohenkilöstö huolehtii automaatin täytöstä varmistaen, että sen käyttö jatkuu myös projektin päätyttyä.
Tukeaksemme uudistettujen kurssien toteutusta olemme hankkineet mm. uusia kirjoja ja laitteita, jotka edistävät käytännön oppimista ja tutkimusta (esimerkkejä alla olevissa kuvissa).




Nepalilaisten elintarvikkeiden koostumustietokantatyö etenee (helmikuu 2025)
Olemme kehittäneet yhteisen dokumentointimallin ja ohjeet kaiken tiedon kirjaamiseksi, jota on koottu eri lähteistä nepalilaisten elintarvikkeiden koostumustietokantatyötä varten. Asianmukainen dokumentointi on ratkaisevan tärkeää koostumustietokannan pätevyyden arvioimiseksi. Olemme myös tehneet monenlaista koostumustietokannan kehittämisen kannalta välttämätöntä taustatyötä. Olemme esimerkiksi konsultoineet elintarvikkeiden koostumustietokantatyön asiantuntijoita Yhdistyneiden kansakuntien Elintarvike- ja maatalousjärjestöstä (FAO), Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL, Suomessa) ja Quadram-instituutista (Isossa-Britanniassa) laskentaan, kokoamiseen ja muihin koostumustietokantatyön yksityiskohtiin liittyen.
Tutkijat ja ravitsemusterapeutit tarvitsevat pätevän kansallisen elintarvikkeiden koostumustietokannan lisäksi sopivan ohjelmiston tai työkalun yksilöiden ravinnonsaannin laskemiseen heidän useiden päivien aikana nauttimiensa ruokien ja juomien perusteella. Projektin alkaessa olimme tunnistaneet yhden edullisen ohjelmiston, joka olisi voinut soveltua ravinnonsaannin laskemiseen Nepalissa. Ohjelmistolla oli kuitenkin monia rajoituksia, eikä se lopulta sopinut tarkoituksiimme. Päätimme palkata Rupak Basnetin kehittämään Excel-pohjaisen käyttäjäystävällisen ravinnonsaannin laskentaohjelman. Tämä laskentaohjelma sisältää uuden koostumustietokantamme tiedot ja muut tarvittavat tiedot, jotta voidaan laskea yksilöiden ravinnonsaantia Nepalissa.
Nepalilaiset partnerimme vierailivat Tampereella (Syyskuu 2024)
NERC-projektin Nepalin tiimi ja projektin johtoryhmän jäsenet Tribhuvanin yliopistolta vierailivat Tampereen yliopistolla syyskuun alkupuolella. Projektin johtoryhmän jäsenet Amod Poudyal, Jaya Laxmi Pradhan ja Narayan Khanal tapasivat ensimmäistä kertaa kasvotusten suomalaiset johtoryhmän jäsenet Meri Koivusalon ja Salla Atkinsin. Projektikoordinaattorit, projektityöntekijät ja opettajat kertoivat heille työn edistymisestä ja kohdatusta haasteista sekä suunnittelimme tulevaa työtä.



Syyskuun 6. päivä ryhmämme kävi tapaamassa rahoittajan edustajia Opetusministeriöllä Helsingissä. Tapasimme Anne Peltosen, Sanna Takalan ja Maija Airaksen, esittelimme heille työn edistymistä ja saimme arvokasta palautetta. Vierailimme iltapäivällä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella ja tapasimme elintarvikkeiden koostumustietokanta -asiantuntija Heli Reinivuon sekä Heli Tapanaisen ja Suvi Virtasen siellä. Projektityöntekijämme esittelivät meidän nepalilaista elintarvikkeiden koostumustietokantatyötämme heille yksityiskohtaisemmin. Keskustelimme monista kysymyksistä ja saimme hyviä vinkkejä joidenkin teknisten kysymysten ratkaisemiseen.


Tampereen vierailun aikana projektityöntekijät suunnittelivat tarkemmin, kuinka dokumentoida täsmällisesti elintarvikkeiden koostumustietokantatyötä, kuten reseptilaskennan eri vaiheissa tehtyjen päätösten kirjaamista. He tarkistivat aiemmin laskemiensa reseptien ravintosisältölaskennat ja niitä koskevat muistiinpanot. Ruokien luokittelua ja kuvaamista suunnitellessa hyödynnettiin YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön FAO:n ja Euroopan elintarvikeviraston EFSA:n ohjeita, muita elintarvikkeiden koostumustietokantoja ja tieteellisiä artikkeleita. Näin voimme rakentaa nepalilaista elintarvikkeiden koostumustietokantaa tieteellisen tarkalla tavalla.

Opettajat puolestaan keskittyivät opetussuunnitelmatyöhän vierailunsa aikana. Suunnittelimme, kuinka kehittää ravinnonsaannin mittaamiseen, ruokaturvaan ja kestäviin ruokajärjestelmiin liittyvää opetusta heidän yksiköissään. Kävimme ensin läpi voimassa olevia opetussuunnitelmia, tunnistimme näihin aihepiireihin liittyvät kurssit, arvioimme niiden tavoitteet ja sisällöt, ja teimme ehdotuksia kurssien kehittämiseksi. Arvioimme myös samojen kurssien opetusmenetelmiä ja keskustelimme mahdollisuuksista kehittää niitäkin. Suunnittelimme, mitä välineitä tai materiaaleja hankkisimme opetusta varten sekä kuinka voisimme tukea haavoittuvaisessa asemassa olevia opiskelijoita partneriyksiköissämme.

Partnereita tapaamassa Nepalissa (maaliskuu 2024)
Hyderabadin kurssiviikon jälkeen jatkoimme matkaa kahdeksi viikoksi Nepaliin. Tapasimme projektin johtoryhmän jäseniä, koordinaattoreita ja ohjaavia opettajia partneriyksiköistämme (CDPH ja CHDS) Tribhuvanin yliopistolta. Keskustelimme mm. yliopistojen välisestä projektisopimuksesta, projektityöntekijöiden valinnasta ja suunnittelimme projektissa tehtävää työtä.
Julkaisimme paikallisessa sanomalehdessä työpaikkailmoituksen, jolla haettiin kahta projektityöntekijää projektiimme. Saimme merkittävän määrän hakemuksia. Tarja, Praju ja Bidhya haastattelivat parhaimmat hakijat vierailun aikana CDHS-yksikössä. Tehtäviin valittiin Sabina Sigdel ja Prativa AC Achhami ja he aloittivat nepalilaisten ruokien ravintosisältöjen reseptilaskentatyön toukokuun alusta alkaen.
Kurssilla Hyderabadissa Intiassa (helmikuu 2024)
Tarja Kinnunen, Praju Adhikari ja Bidhya Acharya Tampereen yliopistolta sekä Neeti Kayastha ja Aruna Gyawali Tribhuvanin yliopistolta osallistuivat viikon kestävälle elintarvikkeiden koostumustietokanta -kurssille, jonka nimi oli "Production, management and use of food composition data on nutrition". Kurssin järjesti South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) FOODS -järjestö yhdessä Indian Council of Medical Research ja National Institute of Nutrition -organisaatioiden kanssa Hyderabadin kaupungissa Intiassa 19-24.2.2024.
Tämä kurssi oli erittäin hyödyllinen meille ja se sattui juuri sopivaan ajankohtaan projektin alussa. Teimme ennakkotehtävät, kuuntelimme luentoja ja osallistuimme ryhmätehtäviin, keskusteluihin ja esityksiin kurssin aikana. Kurssilla käytii läpi kaikki ne vaiheet, mitä elintarvikkeiden koostumustietokannan kehittämistyössä tulee vastaan, kuten ruokien reseptien ravintosisältölaskenta mitä meidän projektissa tehdään paljon. Meillä oli mahdollisuus kysyä kysymyksiä, oppia kurssin asiantuntijoilta ja kertoa heille työstämme. Voimme kysyä heiltä neuvoa myös myöhemmin projektimme aikana.




