
Röntgenhoitajan tutkinto-ohjelma, Jyväskylä
Säteilyn lääketieteellisen käytön asiantuntija
Röntgenhoitaja on säteilyn lääketieteellisen käytön asiantuntija. Opinnoissa perehdyt röntgen-, isotooppi-, ultraääni- ja magneettitutkimuksiin, sädehoitoon, potilaan hoitoon ja ohjaukseen sekä turvalliseen säteilyn lääketieteelliseen käyttöön. Asiakaslähtöisyys ja potilasturvallisuus ohjaavat niin opiskelua, harjoittelua kuin itse työtäkin.
Röntgenhoitajana vastaat lähetteen mukaisista kuvantamistutkimuksista, niihin liittyvistä toimenpiteistä sekä sädehoidosta. Teet työtäsi osin itsenäisesti, osin moniammatillisessa ryhmässä. Röntgenhoitajana kohtaat eri-ikäisiä, eri kulttuureista tulevia ja eri tavoin sairaita asiakkaita ja potilaita, mikä vaatii sinulta hyviä vuorovaikutustaitoja ja kykyä tehdä eettisiä päätöksiä.
Tutustu Jyväskylässä opiskelleiden röntgenhoitajaopiskelijoiden kokemuksiin blogikirjoituksessa: Matkani röntgenhoitajaksi
Lue myös Röntgenhoitajaksi TAMKin ”haaraosastolta” Jyväskylästä
Röntgenhoitaja on säteilyn lääketieteellisen käytön asiantuntija. Opinnoissa perehdyt röntgen-, isotooppi-, ultraääni- ja magneettitutkimuksiin, sädehoitoon, potilaan hoitoon ja ohjaukseen sekä turvalliseen säteilyn lääketieteelliseen käyttöön. Asiakaslähtöisyys ja potilasturvallisuus ohjaavat niin opiskelua, harjoittelua kuin itse työtäkin. Röntgenhoitajana vastaat lähetteen mukaisista kuvantamistutkimuksista, niihin liittyvistä toimenpiteistä sekä sädehoidosta. Teet työtäsi osin itsenäisesti, osin moniammatillisessa ryhmässä. Röntgenhoitajana kohtaat eri-ikäisiä, eri kulttuuritaustaisia ja eri tavoin sairaita potilaita, mikä vaatii sinulta hyviä vuorovaikutustaitoja ja kykyä tehdä eettisiä päätöksiä.
Tutkinnon opetuskieli on suomi. Opinnoissa voi olla englanninkielisiä toteutuksia.
Ensimmäisen vuoden opinnot 60 opintopistettä:
Ensimmäisen opintovuoden jälkeen osaat toimia ammattikorkeakoulun oppimis- ja toimintaympäristössä. Osaat käyttää matemaattis-luonnontieteellisissä, anatomian ja fysiologian opinnoissa hankkimiasi tietoja ja taitoja röntgentutkimuksissa. Osaat ammattitaitoa edistävässä harjoittelussa toimia työryhmän jäsenenä natiiviröntgentutkimuksissa sekä toimia potilaan hoitoon ja ensiapuun liittyvissä tilanteissa.
Toisen vuoden opinnot 60 opintopistettä:
Toisen opintovuoden aikana laajennat osaamistasi kuvantamistutkimusten (sisältäen isotooppitutkimukset) ja sädehoidon alueella. Ammattitaitoa edistävässä harjoittelussa osaat toimia perehdytyksen jälkeen itsenäisesti tai työryhmän jäsenenä kuvantamistutkimuksissa. Osaat toimia arvostavasti ja kunnioittavasti potilaita, heidän omaisiaan ja työtovereitasi kohtaan. Toimit lainsäädännön ja viranomaismääräysten mukaisesti säteilyn lääketieteellisissä käyttötilanteissa. Osaat käyttää turvallisesti radiologisia laitteita. Osaat hyödyntää näyttöön perustuvaa tietoa opinnoissasi ja käyttää myös vierasta kieltä vuorovaikutustilanteissa.
Kolmannen vuoden opinnot 60 opintopistettä:
Kolmannen opintovuoden jälkeen olet opiskellut kuvantamis- ja sädehoitoyksikön johtamista. Opiskelijana osaat optimoida potilaan säteilyaltistuksen kuvantamistutkimuksissa. Olet selvillä laadunhallintaan liittyvistä asioista röntgenhoitajan työssä. Ammattitaitoa edistävässä harjoittelussa osaat työryhmän jäsenenä toimia vastuullisesti ja asiakaslähtöisesti kuvantamistutkimuksissa (sisältäen isotooppitutkimukset) ja sädehoidossa. Teet opinnäytetyötäsi ohjatusti. Kolmantena vuonna sinulla on mahdollisuus tehdä osa opinnoistasi kansainvälisessä vaihdossa. Röntgenhoitajaopiskelijana voit toimia tilapäisesti laillistetun röntgenhoitajan tehtävissä sen jälkeen, kun olet suorittanut hyväksytysti kaksi kolmasosaa röntgenhoitajakoulutuksen opinnoista.
Neljännen vuoden opinnot 30 opintopistettä:
Neljännen opintovuoden aikana syvennät ammatillista osaamistasi. Osaat toimia työryhmän jäsenenä niin, että hyödynnät oman ammattialasi kansallista ja kansainvälistä tutkimustietoa. Suoritat säteilyturvallisuusvastaavan opinnot ja osaat toimia säteilyn lääketieteellisen käytön asiantuntijana. Vastaat itsenäisesti ja työryhmän jäsenenä lähetteen mukaisista potilaalle tehtävistä lääketieteellisistä kuvantamistutkimuksista, niihin liittyvistä toimenpiteistä sekä sädehoidoista. Osaat kohdata työssäsi eri-ikäisiä, eri kulttuuritaustaisia ja eri tavoin sairaita potilaita, mikä edellyttää sinulta hyviä vuorovaikutustaitoja sekä kykyä tehdä nopeita, eettisesti ja taloudellisesti kestäviä päätöksiä. Opinnäytetyöprosessin aikana sinulle kehittyy tutkiva ja kriittinen työote ja osaat puolustaa omaa opinnäytetyötäsi sekä tehdä vertaisarviointia.
Röntgenhoitajan tutkinto-ohjelmassa ei ole opintosuuntavaihtoehtoja.
Tutkinnon laajuus on 210 opintopistettä ja keskimääräinen suoritusaika 3,5 vuotta.
Koulutus sisältää seuraavat kokonaisuudet: perus- ja ammattiopinnot, opinnäytetyö, harjoittelu ja vapaasti valittavat opinnot. Opiskelu on päiväopiskelua. Opetuksessa hyödynnetään erilaisia opetusmenetelmiä. Kontaktiopetus järjestetään pääsääntöisesti Jyväskylässä arkipäivisin klo 8 - 18. Orientoivat harjoittelut ja osa teoriaopinnoista toteutetaan Tampereella. Ammattitaitoa edistävät harjoittelupaikat ovat eri puolilla Suomea. Matkustat ja tarvittaessa asut opintojen aikana Tampereella ja muilla harjoittelupaikkakunnilla. Näistä syntyvistä kustannuksista vastaat itse.
Tutustu tarkempaan opetussuunnitelmaan TAMKin opinto-oppaassa.
Opinnäytetyössä käytät näyttöön perustuvaa tietoa ja syvennät osaamistasi röntgenhoitajan työstä. Osoitat osaamisesi soveltamalla tietoja ja taitoja käytännön asiantuntijatehtävässä. Osaat toimia tutkimuseettisten periaatteiden mukaisesti opinnäytetyöprosessin kaikissa vaiheissa ja osaat käyttää ohjausta opinnäytetyöprosessin aikana.
Opinnäytetyö sisältää seuraavat vaiheet: orientaatio, metodiopinnot, suunnitelmaseminaari ja opinnäyteseminaari. Opinnäytetyöprosessi sisältää runsaasti itsenäistä työskentelyä.
Voit työskennellä sekä julkisella että yksityisellä terveydenhuollon sektorilla Suomessa tai ulkomailla. Terveydenhuollon lisäksi voit työllistyä alan yrityksiin, eläinlääkintähuoltoon tai säteilyn käytön valvontatehtäviin teollisuudessa.
Röntgenhoitajan AMK-tutkinto on ammatillisesti suuntautunut Bachelor-tason korkeakoulututkinto ja se on vertailukelpoinen EU-maiden vastaavien tutkintojen kanssa (EQF 6).
Röntgenhoitajan ammatissa saa toimia röntgenhoitajatutkinnon suorittanut, laillistettu terveydenhuollon ammattihenkilö. Tutkinnon suorittamisen jälkeen Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira) myöntää hakemuksesta oikeuden harjoittaa röntgenhoitajan ammattia laillistettuna ammattihenkilönä.
TAMKin opiskelijana voit suorittaa osan tutkinnostasi ulkomailla TAMKin yhteistyökorkeakouluissa, joita on yli 300 yhteensä yli 50 maassa. TAMKissa kansainvälisen ilmapiirin takaavat sadat ulkomaalaiset tutkinto- ja vaihto-opiskelijat eri puolilta maailmaa. Muita keinoja hankkia kieli- ja kulttuuriosaamista ovat kieliopinnot, ulkomaalaisten opiskelijoiden tuutorointi, ystäväperhetoiminta, englanninkieliset opintojaksot ja kansainväliset hankkeet ja projektit.
Röntgenhoitajana työskentelet monikulttuurisissa työympäristöissä. Tutkinto mahdollistaa työllistymisen EU:n sisällä.
Tärkeimpiä yhteistyökumppaneita ovat Keski-Suomen sairaanhoitopiiri sekä julkisten ja yksityisten palveluntarjoajien terveydenhuollon yksiköt.
TAMKin tutkinto-opiskelijana sinulla on mahdollisuus valita opintoja myös Tampereen yliopiston tarjonnasta henkilökohtaisen opintosuunnitelmasi mukaisesti. Tämän ristiinopiskelun kautta voit osallistua yliopiston opintojaksoille, yhteisiin projekteihin ja rakentaa näin yksilöllistä osaamistasi. Voit myös suorittaa opintoja muissa ammattikorkeakouluissa kansallisen opintotarjonnan kautta.
Tampereen korkeakouluyhteisö tarjoaa ylempiä AMK-tutkintoja ja maisteriohjelmia kaikilla korkeakouluyhteisömme koulutusaloilla. Kun tulet hyväksytyksi TAMKiin, voit halutessasi hakea YAMK- ja maisteriohjelmiin ammattikorkeakoulututkinnon suorittamisen jälkeen. YAMK-tutkintoon hakiessasi sinulla tulee olla kaksi vuotta alan työkokemusta tutkinnon suorittamisen jälkeen.
Tiina Säilä
LehtoriAlta löydät tähän koulutukseen liittyvät hakuväylät ja valintaperusteet. Perehdythän sinulle soveltuvan hakukohteen valintaperusteisiin huolellisesti ennen hakemista.
Mikäli sinulla on kysyttävää liittyen hakemiseen, voit ottaa yhteyttä TAMKin hakijapalveluihin. Koulutuksen sisältöön liittyvissä kysymyksissä, voit ottaa yhteyttä lehtori Tiina Säilään, tiina.saila(at)tuni.fi.
Hae avoimen väylän erillishaussa
Valinta avoimien korkeakouluopintojen perusteella.
Näytä
Kun olet suorittanut avoimessa ammattikorkeakoulussa ja/tai avoimessa yliopistossa vähintään 50 opintopistettä, voit hakea Avoimen väylän erillishaussa tutkinto-opiskelijaksi terveys- ja hyvinvointialan tutkinto-ohjelmaan TAMKiin. Avoimessa ammattikorkeakoulussa tai avoimessa yliopistossa suoritettujen opintojen tulee olla haettavaan tutkintoon soveltuvia. Missä tahansa avoimessa ammattikorkeakoulussa tai avoimessa yliopistossa suoritetut opinnot hyväksytään.
Kun haet tutkinto-opiskelijaksi ensihoitajan, kätilön, sairaanhoitajan tai terveydenhoitajan tutkinto-ohjelmaan, avoimen korkeakouluopintojen tulee sisältää lääkehoidon ja lääkelaskujen sekä anatomian ja fysiologian opintoja.
- Jos opinnot on tehty TAMKin avoimessa AMKissa, 50 opintopistettä tulee olla suoritettuna lukukauden loppuun mennessä (31.7./31.12.).
- Muiden ammattikorkeakoulujen avoimen AMKin opintojen tai avoimen yliopiston opintojen tulee olla suoritettuna hakuajan päättymiseen mennessä.
Avoimen AMKin tai avoimen yliopiston opintosuoritukset voivat olla korkeintaan kymmenen vuotta vanhoja.
Sosiaali- ja terveysalalla opiskelijan terveydentilan ja toimintakyvyn tulee olla sellainen, että hän kykenee opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin ja harjoitteluun. Lisätietoja sivulla Hakukelpoisuus AMK-tutkintoon > Terveydelliset edellytykset sosiaali- ja terveysalalle hakeuduttaessa.
Hakukohteen sisäänottomäärä Avoimen väylän erillishaussa on 0-1 opiskelijaa. Hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen hakukohteen valintaperusteiden mukaisesti. Lopulliseen opiskelemaan valittavien määrään vaikuttaa valintaperusteissa mainittujen valintaan vaikuttavien tekijöiden lisäksi se, miten asianomaisella vuosikurssilla tai opiskelijaryhmässä on tilaa. Korkeakoululla ei ole velvollisuutta ottaa ilmoitettua määrää opiskelijoita, jos valintakelpoisia ei ole riittävästi tai opiskelijaryhmään ei mahdu ilmoitettua määrää.
Opiskelijavalintaan vaikuttavat avoimessa ammattikorkeakoulussa ja/tai avoimessa yliopistossa suoritettujen opintojen vastaavuus TAMKin opintosuunnitelmaan, opintomenestys ja mahdollinen haastattelu. Opiskelijavalinnan edellytyksenä on, että vuosikurssilla/opiskelijaryhmässä on tilaa.
Hakijat asetetaan tarvittaessa paremmuusjärjestykseen seuraavin perustein:
- Suoritettujen opintojen vastaavuus TAMKin opetussuunnitelmaan
- Avoimen AMKin ja/tai avoimen yliopiston opintomenestys
- Mahdollinen haastattelu
Opiskeluoikeus myönnetään seuraavan lukukauden alusta alkaen. Kun otat avoimen väylän haussa saamasi opiskelupaikan vastaan, ilmoittaudut läsnä olevaksi opiskelijaksi alkavalle lukuvuodelle.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut ammattikorkeakouluopintoihin valituilta valintaan vaikuttaneet avoimen AMKin ja/tai avoimen yliopiston opintosuoritukset ja muut mahdolliset hakukelpoisuusvaatimukset.
Ammattikorkeakoulu voi purkaa valinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei toimita opintosuoritusotetta/-otteita TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Sosiaali- ja terveysalalla opiskelijavalinta voidaan purkaa myös seuraavista syistä:
- Hakijaa ei voida pitää sosiaali- ja terveysalan koulutukseen terveydentilaltaan sopivana.
- Hakija on jättänyt kertomatta terveydentilaansa liittyviä asioita.
- Hakija on salannut aiemman opiskeluoikeuden peruuttamisen.
Hakemuksen hylkäämisen syyt
- Vuosikurssilla/opiskelijaryhmässä ei ole vapaita paikkoja.
- Suoritetut opinnot eivät sovellu koulutuksen tutkintotavoitteisiin.
- Hakijan opintomenestys ei riittänyt valintaan.
- Hakijan kielitaito opetuskielessä ei ole riittävä.
- Substanssinäyte ja/tai haastattelu on hylätty.
- Hakija ei ole toimittanut pyydettyjä liitteitä määräaikaan mennessä.
Haastattelut pidetään tarvittaessa viikolla 23.
TAMK kutsuu haastatteluun joko sähköpostitse tai puhelimitse. Haastattelu voidaan tehdä myös virtuaaliyhteyden avulla tai puhelimitse.
Lisätietoja hakemisesta saat sivulta Avoimen väylän haku.
Hakemusliitteet
Opintosuoritusote/-otteet
- Lataa hakemukselle opintosuoritusote tai -otteet avoimessa ammattikorkeakoulussa ja/tai avoimessa yliopistossa suorittamistasi opinnoista 16.5.2022 kello 15.00 mennessä. Avoimessa ammattikorkeakoulussa ja/tai avoimessa yliopistossa suorittamiesi opintojen tulee olla haettavaan tutkintoon soveltuvia.
Liitteiden tulee olla korkeakoulusi varmentamia (niissä tulee olla sähköinen allekirjoitus tai korkeakoulusi leima ja esimerkiksi virkailijan tai opinto-ohjaajan allekirjoitus).
Opiskelemaan valittujen liitteet
Opintosuoritusote
- Kun olet saanut opiskelupaikan, lataa lopullinen ajantasainen opintosuoritusote hakemukselle 31.7.2022 kello 15.00 mennessä.
Liitteiden tulee olla korkeakoulusi varmentamia (niissä tulee olla sähköinen allekirjoitus tai korkeakoulusi leima ja esimerkiksi virkailijan tai opinto-ohjaajan allekirjoitus).
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut ammattikorkeakouluopintoihin valituilta valintaan vaikuttaneet avoimen AMKin ja/tai avoimen yliopiston opintosuoritukset ja muut mahdolliset hakukelpoisuusvaatimukset. TAMK voi purkaa valinnan, jos et toimita todistuksia määräajassa tai jos olet antanut virheellisiä, valintaan vaikuttavia tietoja.
Valinnan tulokset
Tiedotamme opiskelijavalinnan tuloksesta kaikille hakijoille sähköpostitse. Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan Oma Opintopolussa viimeistään 28.6.2022. Voit tarkistaa tilanteesi kirjautumalla palveluun esimerkiksi verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Jos tulet valituksi TAMKiin, saat sähköpostilla tiedon valinnasta ja tarkemmat toimintaohjeet opintojen aloittamisesta.
Jos sinulla on kysyttävää opiskelijavalinnasta, ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi.
Kun saat opiskelupaikan,
- sinulle tiedotetaan asiasta siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet ilmoittanut hakulomakkeella.
- löydät omat valintatietosi myös Oma Opintopolusta.
- ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolussa ja ilmoittaudu läsnä olevaksi opiskelijaksi määräaikaan mennessä.
- toimita ajantasainen opintosuoritusote hakijapalveluihin saamiesi ohjeiden mukaisesti.
- tutustu uuden opiskelijan sivuihin.
Huom! Voit ottaa vastaan samana lukukautena (1.8.-31.12. tai 1.1.-31.7.) alkavasta koulutuksesta vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan. Lisätietoa saat sivulta Yhden korkeakoulupaikan säännös.
Sinun pitää ottaa opiskelupaikka vastaan annettuun määräaikaan mennessä (31.7.2022 kello 15.00), sillä muuten menetät paikan. Opiskelupaikan vastaanottaminen on sitova, etkä voi enää myöhemmin peruuttaa tai muuttaa sitä. Sitova vastaanotto peruuttaa automaattisesti kaikki muut hakutoiveet.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut valituilta valintaan vaikuttaneet avoimen AMKin opintosuoritukset ja/tai avoimen yliopiston suoritukset ja muut mahdolliset hakukelpoisuusvaatimukset.
Ammattikorkeakoulu voi purkaa valinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei ole suorittanut vaadittua opintopistemäärää määräaikaan mennessä.
- Hakija ei ole suorittanut vaadittua tutkintoa tai työkokemusta ei ole kertynyt riittävästi määräaikaan mennessä.
- Hakija ei toimita opintosuoritusotetta/-otteita tai muita vaadittuja asiakirjoja TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Sosiaali- ja terveysalalla opiskelijavalinta voidaan purkaa myös seuraavista syistä:
- Hakijaa ei voida pitää sosiaali- ja terveysalan koulutukseen terveydentilaltaan sopivana.
- Hakija on jättänyt kertomatta terveydentilaansa liittyviä asioita.
- Hakija on salannut aiemman opiskeluoikeuden peruuttamisen.
Ensikertalaiskiintiö: Kun otat opiskelupaikan vastaan korkeakoulututkintoon johtavasta koulutuksesta Suomessa, sinua ei enää jatkossa katsota ensimmäistä korkeakoulututkintoa hakevaksi hakijaksi. Tämä voi vaikuttaa opiskelijavalinnassa, jos myöhemmin haet suomalaiseen korkeakouluun opiskelijaksi.
Varasijavalinta
Avoimen väylän erillishaussa ei ole käytössä varasijavalintaa.
Opiskelijavalinnan tulosten oikaisu
Jos opiskelijavalinnassa ja valintaperusteiden soveltamisessa on mielestäsi tapahtunut virhe, voit vaatia siihen kirjallisesti oikaisua. Ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi.
Ellei asia tällöin selviä, tee kirjallinen oikaisupyyntö TAMKin tutkintolautakunnalle 14 vuorokauden kuluessa opiskelijavalinnan tuloksen julkistamisesta eli viimeistään 12.7.2022 kello 15.00.
Lisätietoja tulosten julkaisusta ja oikaisumenettelystä.