Hyppää pääsisältöön

Tampereen yliopisto hakee osallistujia englanninkielisiin mentorointiohjelmiin

Julkaistu 17.9.2019
Tampereen yliopisto
Mentoring group from last semester
Keskustelu kävi vilkkaana edellisen International Talents’ Mentoring -ohjelman ryhmätapaamisessa viime huhtikuussa. Kuvassa kasvot kameraan päin aktori Ziyi (Shely) Yang sekä mentorit Eero Miettinen, Gagandeep Singh ja Sari Paajanen.
Tampereen yliopisto järjestää tänä lukuvuonna kolme englanninkielistä Talent Tampere -mentorointiohjelmaa, joissa työelämässä jo kokemusta kartuttanut osaaja eli mentori jakaa kokemustietoaan työuransa alussa olevalle aktorille.

Loka-marraskuussa alkavat ohjelmat on suunnattu Tampereen seudun kansainvälisille tutkinto-opiskelijoille, kansainvälisten osaajien puolisoille sekä kansainvälisille ja suomalaisille tohtoriopiskelijoille.

Mentoreiden ja aktoreiden haku on parhaillaan käynnissä. Ohjelmiin voi hakea 29.9. saakka.


Myös mentori hyötyy

Mentoroinnista hyötyvät sekä aktori että mentori. Prosessi antaa mentorille mahdollisuuden verkostoitua lahjakkaiden nuorten ammattilaisten kanssa ja jakaa kokemuksia myös muiden mentoreiden kanssa.

Mentorointiohjelmat koostuvat sekä mentorointiparien keskinäisistä tapaamisista että kaikkien osallistujien yhteisistä ryhmätapaamisista. Mentorin tulee työskennellä Tampereen seudulla tai hänellä pitää olla mahdollisuus matkustaa Tampereelle tapaamisiin. Mentori voi työskennellä joko yksityisellä tai julkisella sektorilla tai yrittäjänä.

- Edellytämme mentorilta vähintään kolmen vuoden työkokemusta omalta alalta Suomesta, sujuvaa englannin kielen taitoa ja kiinnostusta monikulttuurisuutta kohtaan, sanoo kansainvälisille tutkinto-opiskelijoille suunnatun International Talents’ Mentoring -ohjelman koordinaattori, suunnittelija Kaisa Niskanen Tampereen yliopiston työelämäpalveluista.

- Mentorin pitää myös olla edelleen työelämässä, ja hänen tulee sitoutua mentorointiohjelmaan.

Niskanen kertoo, että mentorointiohjelmista on kerätty palautetta useiden vuosien ajan. Palaute on ollut keskimäärin erittäin hyvää.

- Mentorit ovat usein saaneet itse työuransa alussa jonkun vanhemman konkarin opastusta, ja he kokevat palkitsevana sen, että pääsevät auttamaan ja laittamaan hyvän kiertoon, Niskanen kertoo.

- Mentorit ovat myös kertoneet, että ovat saaneet ikään kuin toisen käyttöliittymän omaan työympäristöönsä, kun ovat päässeet katselemaan sitä ulkomaalaisen nuoren osaajan silmin.

Aktoreille mentorointi tuo lisää itseluottamusta, ja he alkavat nähdä uramahdollisuutensa laaja-alaisemmin.

- Kansainväliset aktorit saavat ohjelman aikana muun muassa käytännön kokemuksen siitä, kuinka matalahierarkista ja mutkatonta suomalainen työelämä on. Monelle tulee yllätyksenä muun muassa se, että aktori voi sinutella mentoriaan, Niskanen kuvaa.

- Myös verkostoitumisesta on paljon hyötyä aktoreille, joiden kontaktit ovat usein jääneet kotimaahan. Esimerkiksi työpaikkavinkit kulkevat usein verkostoissa suusta suuhun.

Työelämäasiantuntijana Tampereen yliopistossa työskentelevä Mariska Roelofs vastaa kansainvälisille tutkinto-opiskelijoille ja kansainvälisten osaajien puolisoille suunnattujen mentorointiohjelmien ryhmätapaamisten sisällöistä ja järjestämisestä. Hän muutti Hollannista Tampereelle vuonna 2011 ja osallistui itse vuonna 2012 aktorina vastaavaan Tampereen yliopiston mentorointiohjelmaan.

- Kokemus oli ehdottomasti positiivinen, psykologiksi entisessä kotimaassaan kouluttautunut Mariska Roelofs sanoo.

- Mentorini sai minut vakuuttuneeksi siitä, että minulla on arvokasta tarjottavaa työelämässä, vaikka tulenkin toisesta maasta. Prosessi antoi itseluottamusta ja auttoi oivaltamaan, että minun ei tarvitse aloittaa täällä alusta, vaan minulla on paljon sellaista kokemusta ja osaamista, joita voin hyödyntää myös täällä Suomessa.


Työkaluja uransa alussa oleville

International Talents’ Mentoring -ohjelma on suunnattu Tampereen seudun kansainvälisille tutkinto-opiskelijoille ja muille alueen kansainvälisille osaajille, jotka ovat aloittamassa työuraansa täällä. Ohjelma käynnistyy marraskuun alussa ja päättyy huhtikuun lopussa.

Kansainvälisen osaajan mentorointi tarjoaa helpon tavan kehittää globaaleilla työmarkkinoilla tarvittavaa monikulttuurista osaamista. Mentorointiohjelma antaa mahdollisuuden verkostoitumiseen ja vuorovaikutustaitojen kehittämiseen. Lisäksi mentorointi voi tukea kansainvälistymistä mentorin työpaikalla.


Tukea kansainvälisille puolisoille

Hidden Gems Mentoring -ohjelma on suunnattu henkilöille, jotka ovat tulleet Tampereen seudulle puolisonsa työkomennuksen johdosta. Aktoreina ohjelmassa mukana olevat puolisot tulevat hyvin eri puolilta maailmaa, ja heillä on monenlaisia ammatillisia taustoja. Tässä ohjelmassa kukin mentori saa 1-2 aktoria. Ohjelma kestää neljä kuukautta, marraskuusta helmikuuhun.

Kansainvälisten puolisoiden mentorointi on osa Hidden Gems -hanketta, jonka tavoitteena on tukea mukana muuttaneiden puolisoiden työllistymistä ja kokonaisvaltaista integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan. Hidden Gems -hanke palkittiin viime viikolla yliopiston yhteiskunnallisen vaikuttavuuden palkinnolla. Hankkeen kahdessa ensimmäisessä kuuden kuukauden mittaisessa pilottijaksossa mukana olleista 35 puolisosta 17 on työllistynyt.


Ideoita valmistumisvaiheessa olevien urasuunnitelmiin

Mentoring Programme for Doctoral Researchers and PhD Students on suunnattu kansainvälisille ja suomalaisille tohtoriopiskelijoille. He ovat jatko-opinnoissaan valmistumisvaiheessa ja hakevat tukea urasuunnitelmiin, verkostojen rakentamiseen ja osaamisensa kehittämiseen. Mentori-aktoriparit muodostetaan samankaltaisten ammatillisten intressien tai alojen perusteella.

Mentorit voivat olla akateemisella työuralla tai tulla yliopiston ulkopuolelta, esimerkiksi teollisuudesta.

Mentorointiohjelman tavoitteena on aktorin urasuunnitelmien tukemisen lisäksi lisätä yliopiston ja muiden organisaatioiden välistä vuoropuhelua ja luoda vahvoja verkostoja.

Tohtoriopiskelijoille suunnattu ohjelma kestää kuusi kuukautta ja kestää marraskuusta huhtikuuhun.

---

Lue lisää mentorointiohjelmista ja hae ohjelmiin.

Lisätietoa saat myös suunnittelija Kaisa Niskaselta: kaisa.niskanen [at] tuni.fi (kaisa[dot]niskanen[at]tuni[dot]fi), p. +358 50 300 5964