Hyppää pääsisältöön

SuomiAreenalla puhuttavat rakentamisen kiertotalous, aivoterveys, luovan alan resilienssi ja fotoniikkaan perustuvat turvallisuusratkaisut

Julkaistu 8.6.2023
Tampereen korkeakouluyhteisö
SuomiAreenan yleisöä Porissa heinäkuussa 2022. Kuva: Juha-Matti Tenhunen.
SuomiAreenan keskusteluissa pureudutaan tänä kesänä muun muassa siihen, kuinka kiertotalous voi auttaa tekemään rakentamisesta kestävän kehityksen mukaista, miten aivoterveyden suojeleminen turvaa työkykyä, kuinka lisätään luovien alojen resilienssiä ja millaisia ratkaisuja fotoniikka tarjoaa turvallisuusalalle ja puolustusteollisuudelle. Keskustelut toteutetaan yhteistyössä Tampereen korkeakouluyhteisön tutkijoiden kanssa.

SuomiAreena on MTV:n ja Porin kaupungin vuosittain järjestämä festivaali, jonka tavoitteena on tuoda ajankohtainen yhteiskunnallinen keskustelu kaikkien ulottuville. Maksuton ja kaikille avoin tapahtuma järjestetään Porissa 27.-30.6.2023. Tapahtumaa on mahdollista seurata myös verkossa.

Rakentamisen ympäristövaikutukset kuriin kiertotaloudella

Betoni on yksi yleisimmistä rakennusmateriaaleista ja sen hiilidioksidipäästöt ovat merkittävät. Päästöjä voidaan vähentää irrottamalla purettavista taloista ehjiä betonielementtejä ja käyttämällä niitä uudelleen uusissa rakennuksissa. Uudelleenkäyttö pienentää elementtien hiilijalanjälkeä yli 90 prosenttia ja luo alan yrityksille uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Teknisten ratkaisujen ohella rakennusalan kiertotaloussiirtymä vaatii myös poliittisia päätöksiä.

Keskustelu toteutetaan yhteistyössä Tampereen yliopiston johtaman ReCreate -hankkeen kanssa. EU:n rahoittamassa, monitieteisessä ja kansainvälisessä hankkeessa kehitetään käytöstä poistuvien rakennusten betonielementeille uusia käyttötapoja uudisrakentamisessa.

Panelistit keskustelevat aiheesta kahdessa osassa. Aluksi puheenvuoron saavat ReCreate-hankkeen kumppaniyritykset. Yritysten edustajat keskustelevat kiertotalouden merkityksestä yrityksille ja tulevaisuuden liiketoimintanäkymille. Sen jälkeen lavalle astuvat päättäjät. Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen, yliarkkitehti Harri Hakaste ympäristöministeriöstä ja elinvoima- ja työllisyysjaoston johtaja Milla Bruneau Lahden kaupungista pohtivat kiertotalouden mahdollisuuksia ja haasteita päätöksenteon näkökulmasta. Esillä ovat muun muassa EU:n rakennustuoteasetus, vuonna 2025 voimaan tuleva Suomen uusi rakentamislaki sekä kaupunkien keinovalikoimat. Keskustelun juontaa Teemu Vehmaskoski Sanoma Tekniikkajulkaisuista.

Lue lisää rakentamisaiheisesta keskustelusta SuomiAreenalla 27.6.2023.

Jaksavatko aivot työelämän vauhdissa?

Aivot ovat yksilön ja yhteiskunnan tärkein voimavara. Ne tekevät työtä, ja kuormittuvat työstä ja työelämän muutoksista. Työuupumus ja mielenterveyden häiriöt uhkaavat yhä useampaa. 

Voimme turvata työkykyämme suojelemalla aivoterveyttä. Kun panostamme aivoterveyteen ja -hyvinvointiin, tuemme elämänlaatuamme ja rakennamme yhteiskunnan arvokkainta pääomaa. 

Aivoterveysaiheesta keskustelevat europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen, Kestävä aivoterveys -hankkeen projektipäällikkö, lehtori Mirva Kolonen Tampereen ammattikorkeakoulusta, tutkija Laura Bordi Tampereen yliopistosta ja psykologi, lehtori Riikkaelina Susipolku Tampereen ammattikorkeakoulusta. Keskustelua luotsaa PSHP:n Käyttäytymisneurologian tutkimusyksikön johtaja, neurologian erikoislääkäri Kaisa Hartikainen.

Keskustelu toteutetaan yhteistyössä Tampereen ammattikorkeakoulun koordinoiman Kestävä aivoterveys -hankkeen kanssa. Hankkeessa kehitetyt toimintatavat ja työkalut vievät yhteiskuntaamme ja työtämme monin tavoin kohti aivoille terveempää huomista.

Lue lisää aivoterveysaiheisesta keskustelusta SuomiAreenalla 29.6.2023.

Lisää kaistaa! Luovan alan tuottajien henkisen infran kehittäminen

Taide- ja kulttuurialan tuottajat ovat luovan talouden ekosysteemin ytimessä, mutta rakenteiden puute ja rahoitus eivät tue ammattimaisen tuottajakentän kehittymistä ja uusien elinkeinojen syntymistä. Pandemian jälkeen toimijat tarkastelevat työn tekemisen edellytyksiä ja hyvinvointia uusin silmin, ja kato alalta on suurta. Miten julkinen sektori ja korkeakoulut voivat vahvistaa luovien alojen henkistä infraa ja resilienssiä?

Luovan alan kehityssuunnista keskustelevat toimitusjohtaja Kaisa Rönkkö Suomen Musiikki & Media -tapahtumat oy:stä, kulttuurituotannon yliopettaja (YTT, FL) Katri Halonen Metropoliasta, projektipäällikkö Ilona Kyykoski Operaatio Pirkanmaasta, toimitusjohtaja Tuuli Penttinen-Lampisuo Poike Productio oy:stä, lehtori, työnohjaaja (STOry) ja RMP/RSMP motivaatiovalmentaja (KM) Carolina Pajula Tampereen ammattikorkeakoulusta ja projektipäällikkö Susanna Ihanus Tampereen ammattikorkeakoulusta. Keskustelun juontaa toimittaja Salla Paajanen.

Lue lisää luovia aloja koskevasta keskustelusta SuomiAreenalla 29.6.2023.

Suomi puolustautuu valolla – fotoniikka tuo turvallisuutta

Moderni puolustus ja turvallisuus pohjautuvat fotoniikkaan. Kyseessä on merkittävä läpimurtoteknologia, jota hyödynnetään tankeista hävittäjälentokoneisiin, kuin myös taistelijaa, tulenjohtoa sekä tiedustelua tukevissa ratkaisuissa kameroista satelliitteihin, valonvahvistimiin sekä seuranta- ja suuntausjärjestelmistä drooneihin. Leikkisästi voidaankin sanoa, että ainoastaan kenttälapiossa ei vielä käytetä fotoniikkaa.

Turvallisuus- ja puolustusteknologiateollisuus on osa nopeasti kasvavaa fotoniikka-alaa Suomessa. On erittäin tärkeätä, että fotoniikan alalle koulutetaan lisää osaajia, tutkijoita ja alan ammattilaisia.

Aiheesta keskustelevat kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan jäsen Sofia Vikman, Peak PC:n Timo Vuorenpää ja Puolustus- ja ilmailutoellisuus PIA:n pääsihteeri Tuija Karanko. Keskustelun juontaa Shahin Doagu MTV:stä.

Lue lisää fotoniikka-aiheisesta keskustelusta SuomiAreenalla 30.6.2023.

 

SuomiAreenan keskustelut voit myös katsoa suorina tai tallenteena MTV Katsomosta. Lisäksi keskustelut näkyvät SuomiAreenan verkkosivilla.