Hyppää pääsisältöön

Open access -kirja on joustava julkaisumuoto, jota voi linkata ja vinkata vapaasti

Julkaistu 7.12.2021
Tampereen yliopisto
Teoksen kirjoittajat Liudmila Lipiäinen, Katri-Maria Järvinen, Pasi Pyöriä, Satu Ojala ja Aart-Jan Riekhoff. (Kuvat: Jenni Toivonen / Tampereen yliopisto).
Satu Ojalan ja Pasi Pyöriän toimittama teos Pirstoutuvatko työurat? Teollisuusalat talouden ja teknologian murroksissa valittiin Tampere University Pressin (TUP) Vuoden Kirjaksi Tampereen Kirjafestareilla lauantaina 4. joulukuuta. Tässä jutussa he kertovat mietteitään avoimesti julkaistun kokoomateoksen synnystä.

Tutkijan työtä haastavat toisinaan keskenään ristiriitaiset vaatimukset, kuten tutkimusjulkaisujen avoimen saatavuuden suositukset ja toisaalta nimekkäiden julkaisukanavien tavoittelu, samoin kuin projektirahoituksen aiheuttamat aikataulupaineet, jotka eivät aina osu yksiin kustantajan suunnitelmien kanssa. Tämä tuli eteen myös Satu Ojalalle ja Pasi Pyöriälle Työsuojelurahaston rahoittamassa, teollisuustyöntekijöiden työuria selvittäneessä tutkimushankkeessa. 

– Kirjaideahan lähti siitä, että rahoittaja edellyttää loppuraporttia ja toisaalta yliopisto edellyttää vertaisarvioitujen julkaisujen tuottamista, Satu Ojala kertoo.

Hankkeen aikana olisi siis pitänyt ehtiä julkaista tutkimusta, jonka tuloksia olisi voinut reflektoida raportissa. Koska tutkimusta vasta tehtiin hankkeessa ja vieläpä aika uudesta ja paljon empiiristä analyysia edellyttävästä aiheesta, tutkimusartikkeleista koostuva kirja palveli sekä tutkimuksen tekoa että sen julkaisemista hankkeen tiukassa aikaraamissa. 

– Hanke ja kirja ovat saaneet mukavasti huomiota mediassa ja tutkimuksessa. Open access -kirjan ehdoton etu on tietysti se, että voi linkata ja vinkata. Kyllä se varmaan lisää käyttöä, etenkin toimittajien ja sellaisten, jotka eivät ostaisi kirjaa, Ojala pohtii. 

Kuinkas sitten kävikään? 

Teos julkaistiin siis avoimesti saatavana eli open access -kirjana, kuten muutkin Tampere University Pressin teokset. Painettuja kappaleita saa tilattua tarvepainatuksena verkkokirjakaupoista. Tekijöiden mielestä formaatti mahdollisti joustavuuden esimerkiksi teoksen sivumäärän ja julkaisuajankohdan suhteen. 

– Open access -tiedekirja antaa mahdollisuuden kirjoittaa laajemmin ja syvällisemmin moniin muihin julkaisumuotoihin verrattuna. Tieteellisten artikkeleiden sanamäärä on monesti tarkkaan rajattu. Perinteinen painettu tietokirja puolestaan yleensä suunnataan suurelle yleisölle ja tekstin täytyy olla yleistajuista. Avoin tiedekirja sijoittuu kivasti näiden ääripäiden välille, Pasi Pyöriä toteaa. 

– Vertaisarviointi vahvisti empiiristen analyysien tulkintaa ja auttoi kirjan toimittamista ehjäksi kokonaisuudeksi. Sisällöllisesti kirjan artikkelit ovat harkittuja ja ne olisi voinut lähettää itsenäisestikin vertaisarvioitaviksi. Samalla, kuten Pasi totesi, oli mahdollista kirjoittaa tavanomaista artikkelia laveammin. Oli tilaa kuvata riittävällä tarkkuudella aineistot, menetelmät ja niitä koskevat valinnat, sekä antaa tilaa kerättyjen haastattelujen sitaateille. Ja kuinkas sitten kävikään – kirjasta tuli yli 400-sivuinen, Ojala kertoo. 

Käsikirjoituksen vertaisarviointi toteutettiin avoimena arviointina siten, että kirjoittajien ja arvioijien identiteetit olivat puolin ja toisin tiedossa. Tutkijat pitävät tätä hyvänä ratkaisuna, sillä Suomessa asiantuntijoiden piirit ovat pienet ja täysin anonyymi arviointi voi olla mahdoton toteuttaa. 

– Avoin vertaisarviointi toimi hyvin. Pirstoutuvatko työurat? -kirjan tapauksessa käsikirjoitusta olisi ollut mahdotonta anonymisoida täydellisesti. Arvioitsijat olisivat joka tapauksessa tienneet mistä hankkeesta ja tutkimusryhmästä on kyse. Mielestäni oli reilua, että me kirjoittajatkin tiesimme arvioijien nimet, Pyöriä sanoo. 


Teksti: Anna Ruth
Kuvat: Jenni Toivonen / Tampereen yliopisto 


Lue myös:

TUPin Vuoden Kirja purkaa työelämää koskevia yksinkertaistuksia 

Teollisuuden työurat yhtä vakaita kuin aiemminkin, selviää uutuusjulkaisusta  

Työurat pysyivät ennallaan eikä sukupuolten tasa-arvo etene 

(tuni.fi)