Hyppää pääsisältöön

Ammattikorkeakoulujen opiskelijavalinnat uudistuvat laajasti – syksyllä käyttöön yhteinen valintakoe

Julkaistu 4.9.2019
Tampereen ammattikorkeakoulu
Tampere_valintakoe_TAMK
Yhteisellä AMK-valintakokeella on tarkoitus helpottaa hakemista ammattikorkeakouluun. Hakijan ei tarvitse enää osallistua useisiin eri alojen valintakokeisiin vaan yksi valintakoe riittää. Samalla valintakokeella voi hakea eri koulutuksiin ja kokeen voi tehdä missä tahansa ammattikorkeakoulussa. Hakeutumista yksinkertaistaa myös luopuminen sosiaali- ja terveysalan esivalintakokeesta.

Uusi valintakoe ei edellytä valmentautumista 

AMK-valintakokeessa arvioidaan hakijan valmiuksia ammattikorkeakouluopintoihin, mutta ei opintojen sisältöjä. Koe pitää sisällään kaikille hakijoille yhteisiä sekä koulutusalakohtaisia osioita, joita hakija suorittaa hakukohteidensa mukaisesti.   

Kaikille yhteiset osiot testaavat päätöksenteko- sekä kieli- ja viestintätaitoja. Lisäksi kokeessa arvioidaan hakukohteista riippuen matemaattisia-, matemaattis-luonnontieteellisiä sekä eettisiä taitoja.   

AMK-valintakoe järjestetään 29.10. - 1.11.2019 välisenä aikana. TAMKissa AMK-valintakoe järjestetään 30. ja 31.10.2019. Hakija ilmoittautuu valitsemaansa kokeeseen yhteishaun yhteydessä:   

 1. Hakija valitsee missä ammattikorkeakoulussa ja minä päivänä haluaa suorittaa kokeen.   
 2. Hakija ilmoittautuu AMK-valintakokeeseen Opintopolku.fi-palvelussa yhteishaun hakulomakkeella.    
 3. Hakija tekee kokeen valitsemansa ammattikorkeakoulun tiloissa omalla kannettavalla tietokoneella valitsemansa päivän aikana.   

Tampereen ammattikorkeakoulussa on korkeakoulujen syksyn yhteishaussa tarjolla 26 hakukohdetta. AMK-valintakoetta käyttävät lähes kaikki TAMKin AMK-koulutukset. Poikkeuksena tähän ovat konetekniikan ja rakennusalan työnjohdon tutkinto-ohjelmat, joihin on TAMKin oma valintakoe. TAMKissa AMK-valintakokeeseen odotetaan osallistuvan noin 1520 hakijaa.   

- Ammattikorkeakoulut kehittävät yhdessä opiskelijavalintoja hakijaystävällisempään ja tasa-arvoisempaan suuntaan. AMK-valintakoe on yksi iso harppaus tätä kohti, kertoo AMK-opiskelijavalintojen kehittämishankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja Tapio Rimpioja.  

Taustaa 

 • Opetus- ja kulttuuriministeriön ja korkeakoulujen linjausten mukaisesti jatkossa ammattikorkeakouluopiskelijat valitaan pääsääntöisesti todistusvalinnalla. Samalla kehitetään muita valintamenettelyitä, mm. valintakokeita.
   
 • AMK-valintakoe on pääasiallinen valintatapa ammattikorkeakoulutukseen syksyn 2019 yhteishaussa. Kaikki alat käyttävät AMK-valintakoetta lukuun ottamatta kulttuurialaa.
   
 • AMK-valintakoe perustuu tutkittuun tietoon.    
 • AMK-valintakokeen tiedot ja ohjeet hakijoille on koottu yhteen paikkaan ammattikorkeakoulujen yhteiselle ammattikorkeakouluun.fi -sivustolle. Hakijoiden on tärkeää tutustua ohjeisiin ennen AMK-valintakoetta.  

Lisätietoja ja yhteyshenkilöt: 

Marjo Korhonen
Päällikkö, TAMKin opiskelijarekrytointi
Tampereen ammattikorkeakoulu TAMK
040 809 3510
marjo.korhonen [at] tuni.fitarget="_self" 

Marko Borodavkin
Projektipäällikkö, AMK-opiskelijavalintojen kehittämishanke
Metropolia Ammattikorkeakoulu
040 662 5046
marko.borodavkin [at] metropolia.fi 

Tapio Rimpioja
Ohjausryhmän puheenjohtaja, AMK-opiskelijavalintojen kehittämishanke
Metropolia Ammattikorkeakoulu
050 376 4063
tapio.rimpioja [at] metropolia.fitarget="_self" 

Petri Lempinen
Toiminnanjohtaja, Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry
040 766 7805
petri.lempinen [at] arene.fi 

Kuva: Jonne Renvall