Hyppää pääsisältöön

Ulla-Maria Mesiä: Tiellä tavoitteisiin vai tavoitteet tiellä?

Julkaistu 28.11.2019
,
päivitetty 2.8.2023
Tampereen yliopisto
Pohdin tavoitteiden merkitystä itsensä ja organisaation johtamisessa.

EMBA Tampere -tuoteperheen Executive MBA in Business Renewal -ohjelmassa opiskelija suunnittelee itselleen johtamis- ja liiketoimintaosaamisensa kehittämisen polun. Tueksi nykyosaamisensa tunnistamiseen ja kehittämistarpeidensa määrittelyyn opiskelija saa osaamisen kehittämisen ammattilaisen, Educoachin.

Polku saa uusia haaroja opintojen edetessä. Perustana polun suuntautumiselle sekä valituille oppimisen keinoille ovat opiskelijan yksilölliset osaamistavoitteet. Useimmiten osaamistavoitteiden määrittelyn lähtökohtana ovat, paitsi opiskelijan nykyosaaminen, myös oman organisaation päämäärät ja tavoitteet. Matkan varrella opiskelija peilaa jokaista uutta koulutusmahdollisuutta asettamiinsa osaamistavoitteisiin: Minkä tavoitteeni saavuttamisessa tämä koulutusteema auttaa minua? Tavoitteidensa kautta opiskelija johtaa itseään omalla EMBA-polullaan.

Myös organisaation tai tiimin johtamisessa tulee eteen valinnan paikkoja päivittäin: Teknologia tarjoaa jatkuvasti uudenlaisia välineitä ja menetelmiä liiketoiminnan kehittämiseen. Itseohjautuvuus antaa uusia näkökulmia organisoitumiseen. Digitalisaatio – tästä sanasta tulee kuulemma monelle jo ähky, mutta menköön esimerkkinä – tuo eteen alati uusia tapoja automatisoida, nopeuttaa ja varmistaa erilaisia työvaiheita ja tapoja. Uusia sosiaalisen median kanavia markkinoinnin ja myynnin välineeksi tarjotaan tämän tästä. Perinteisetkin mediat pursuvat keskusteluja ekosysteemeistä ja platformeista. Kokeilukulttuuri haastaa matalan kynnyksen kokeiluihin pienellä riskillä. Tai sitten vähän suuremmalla.

Mihin uusiin mahdollisuuksiin johtajana tartut ja miksi? Miksi joihinkin et? Vai yritätkö varmuuden vuoksi tarttua lähes kaikkiin? Milloin viimeksi olet pysähtynyt pystykahveja tai virtuaalipalaveria pidemmäksi toviksi miettimään, millä perusteella teet valinnan ”go” tai ”no go”? Mihin organisaatiosi tärkeään tavoitteeseen uusi mahdollisuus vastaa tai voisi vastata?

Näkyykö tavoitteiden asettaminen ja niiden kautta johtaminen tässä ajassa – entä omissa tavoitteissasi?

Ulla-Maria Mesiä

 Kirjoittaja Ulla-Maria Mesiä