Hyppää pääsisältöön

Vapaa-ajan aktiivinen käyttö keinona palautua stressaavasta työstä

Globaali talous, ikääntyvä työvoima ja uudet teknologiat muuttavat työn suorittamistapoja ja kokemista. Rajat työn ja vapaa-ajan välillä katoavat, mikä vaikeuttaa työstressistä palautumista vapaa-aikana ja heikentää työntekijöiden hyvinvointia ja suorituskykyä. Tähän saakka työn ja vapaa-ajan vuorovaikutusta on ymmärretty huonosti.

Tavoite ja tehtävät

Tämä hanke keskittyy vapaa-ajan aktiiviseen käyttöön: työntekijöiden tietoiseen yritykseen tehdä tai olla tekemättä tiettyjä vapaa-ajan toimintoja sellaisten tarpeiden täyttämiseksi, joita on vaikea tai mahdoton toteuttaa työaikana. Tämän oletetaan parantavan hyvinvointia ja suorituskykyä. Tässä monitieteisessä ja -kulttuurisessa hankkeessa käytetään palautumisen- ja vapaa-ajantutkimuksen metodologiaa vapaa-ajan aktiivisen käytön ymmärtämiseen ja mahdollistamiseen. Tavoitteena on ylläpitää ja parantaa työntekijöiden elämänlaatua, pitkän aikavälin työkykyä ja työssä suoriutumista, jotka määrittävät suomalaisyritysten kilpailukyvyn maailmanlaajuisesti.

Rahoituslähde

Suomen Akatemia, University of Groningen (Netherlands)

Koordinoiva organisaatio

Tampere University, Purdue University (West-Lafayette, USA), Kitasato University (Tokyo, Japan), University of Applied Sciences Bonn-Rhein-Sieg (Germany)

Projektiin kuuluvat henkilöt