
Yrittäjyyden ylempi tutkinto-ohjelma

Toimitko yrittäjänä?
Yrittäjyyden ylempi tutkinto-ohjelma antaa sinulle valmiudet viedä yritystoimintasi uudelle tasolle. Puolentoista vuoden matkan aikana saat työkaluja oman osaamisesi avartamiseen tiimioppimisen ja valmentajien avulla. Saat uutta virtaa pohtiaksesi yrityksesi tulevaisuutta monesta eri näkökulmasta.
Ylempi tutkinto-ohjelma antaa sinulle mahdollisuuden löytää uusia liiketoimintaideoita ja verkostoitua muiden yrittäjien kanssa. Saat ammattitaitoista sparrausta yritystoiminnan kehittämiseen ja kasvattamiseen. Opinnot koostuvat neljästä intensiivijaksosta maatilamatkailukohteissa, lähitapaamisista Proakatemialla sekä kansainvälistymisestä.




Ajankohtaisia uutisia
TAMK Urapalvelut – tukea opiskelijan urapolulle
ArtikkeliTiedoteKorkeakouluTampereen ammattikorkeakouluJulkaistuIlmastopositiivisia elämyksiä uudistuvassa Särkänniemessä - opiskelijoilta loistavia pelinavauksia ja tulevaisuuden visioita
ArtikkeliYhteistyöKorkeakouluTampereen ammattikorkeakouluJulkaistuNaisten ja miesten tasa-arvoon työelämässä on vielä matkaa – korkeakoulut etsivät yhdessä keinoja
ArtikkeliTiedoteKorkeakouluTampereen korkeakoulutJulkaistu
Koulutustyyppi
Tutkintonimike
Suunniteltu kesto
Koulutuksen laajuus
Kaupunki
Opiskelumuoto
Yrittäjyyden ylempi tutkinto-ohjelma on tarkoitettu juuri sinulle, jos olet yrittäjä tai yrittäjämäisessä työsuhteessa. Tarjoamme puolentoista vuoden matkan, jonka aikana sinulla on mahdollisuus kehittää omaa osaamistasi yrittäjänä sekä löytää uusia liiketoimintamahdollisuuksia, verkostoitua muiden yrittäjien kanssa ja saada sparrausta yritystoiminnan kehittämiseen ja kasvattamiseen. Koulutuksesta saat uutta osaamista ja virtaa yrittämiseen ja löydät yrityksellesi uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Pohdit seuraavia asioita yritystoiminnan kannalta:
- miten maailma muuttuu, ja miten muutokset vaikuttavat yritystoimintaani?
- miten terävöitän kilpailuetuani?
- onko yritykseni nykyinen liiketoimintamalli ja strategia toimiva?
- miten kehitän olemassa olevia prosesseja?
- millaisia verkostoja tarvitsen ja miten kehitän niitä?
- miten lisään asiakaskeskeisyyttä?
- miten kansainvälistän yritykseni liiketoimintaa?
Koulutuksen jälkeen osaat kehittää yritystäsi systemaattisesti. Yrityksesi tuottaa aiempaa suurempaa arvoa sinulle ja asiakkaillesi. Löydät yrityksellesi uusia liiketoimintamahdollisuuksia sekä kotimaassa että kansainvälisesti.
Opetuskielenä on pääosin suomi. Opinnot sisältävät englanninkielisiä osia ja materiaaleja.
Syventävät ammattiopinnot muodostuvat yrityksen kehittämisen vaiheista. Aloitat tutkimalla toimintaympäristöäsi ja pohtimalla millaisia mahdollisuuksia muuttuva maailma sinulle ja yrityksellesi tarjoaa.
Toisen opintojakson teemana on johtavien ajatusten merkitys yritystoiminnassa. Opintojakson jälkeen osaat luoda yrityksellesi vision, mission ja kestävät arvot, sekä ymmärrät strategian merkityksen. Opintojakson aikana pohdit itseäsi yrittäjänä ja yrityksesi kilpailuetua.
Kolmannessa opintojaksossa paneudut yrityksesi verkostoihin. Millaisia kumppaneita tarvitset? Miten tunnistat verkostojasi sekä miten ylläpidät ja kehität asiakasverkostoasi? Miten johdat verkostojasi?
Neljännen opintojakson aikana tarkastelet yrityksesi prosesseja. Mitä yrityksessä tapahtuu ja miten johdat yritystäsi kohti tarvittavia muutoksia? Miten kehität liiketoimintamallia?
Viimeisessä kaikille yhteisessä opinnossa keskityt yritystoimintasi kansainvälistymiseen. Osallistut opintomatkalle, jonka avulla voit arvioida ja kehittää yrityksesi kansainvälisiä mahdollisuuksia.
Vapaasti valittavat opinnot kehittävät osaamistasi omien tavoitteidesi mukaisesti. Niiden suositellaan liittyvän opinnäytetyönä tekemääsi kehittämistehtävään.
Proakatemia ja tiimioppiminen
Yrittäjyyttä opiskellaan Proakatemiassa, joka on Tampereen ammattikorkeakoulun yrittäjyyden yksikkö. Koulutuksessa hyödynnetään uusinta tietoa muun muassa lukemalla kirjallisuutta, seuraamalla sähköisiä lähteitä, kuulemalla huippuasiantuntijoita sekä hyödyntämällä ryhmän omaa osaamista. Oppiminen perustuu dialogiin tiimissä.
Tiimioppimismallissa kaikki osallistujat ovat vastuussa yhteisen tiedon rakentamisesta. Lähijaksoilla oppiminen on vahvasti yhteisöllistä ja perustuu keskinäiseen luottamukseen. Kukin opintojakso sisältää noin kolmen vuorokauden mittaisen lähijakson jossakin Pirkanmaan lähistöllä sijaitsevassa maaseutumatkailukohteessa. Oppimisen luonteen takia lähijaksoille osallistuminen on ehdottoman välttämätöntä.
Lisää Proakatemiasta löydät osoitteesta www.proakatemia.fi.
Opinnot sisältävät edellä mainittujen lähijaksojen lisäksi alaan liittyvää kirjallisuutta sekä pienryhmä- ja verkko-työskentelyä. Kuhunkin opintojaksoon liittyvä itsenäinen opiskelu tapahtuu pääosin ennen lähijaksoa. Opinnäytetyötä tehdään koko opintojen ajan.
Opinnot suoritetaan 1,5 vuoden aikana ja ne rakentuvat seuraavasti: syventävät ammattiopinnot 50 op, vapaasti valittavat opinnot 10 op ja opinnäytetyö 30 op.
Opinnäytetyönä suunnittelet, toteutat ja raportoit tutkimuksellisella otteella yrityksesi kehittämiseen liittyvän vaativan hankkeen. Opinnäytetyö kehittää ja osoittaa kykyäsi soveltaa tutkimustietoa sekä käyttää valittuja tutkimus- ja kehittämismenetelmiä yrityksesi ongelmien erittelyyn ja ratkaisemiseen. Opinnäytetyön avulla saat valmiuksia kehittää itsenäisesti yritystoimintaasi.
Ylempi ammattikorkeakoulututkinto tuottaa saman kelpoisuuden julkisiin virkoihin ja tehtäviin kuin yliopistossa suoritettu ylempi korkeakoulututkinto.
Kansainvälistyminen on mukana syventävissä ammattiopinnoissa.
Yrittäjyyden ylempää tutkinto-ohjelmaa on kehitetty yhdessä vahvan asiantuntijaverkoston kanssa. Lähijaksoissa vierailee eri alojen ammattilaisia, joiden avulla saat uusia näkökulmia yrittäjyyteesi. Pääset myös mukaan Proakatemian tapahtumiin ja laajaan työelämäverkostoon.
Ylempi ammattikorkeakoulututkinto tuottaa muodollisesti samat jatko-opintomahdollisuudet kuin yliopistossa suoritettu ylempi korkeakoulututkinto.
Mika Boedeker
Alta löydät tähän koulutukseen liittyvät hakuväylät ja valintaperusteet. Perehdythän sinulle soveltuvan hakukohteen valintaperusteisiin huolellisesti ennen hakemista.
Mikäli sinulla on kysyttävää, voit ottaa yhteyttä TAMKin hakijapalveluihin. Koulutuksen sisältöön liittyvissä kysymyksissä voit ottaa yhteyttä vastuuopettaja Elina Merviöön (elina.mervio [at] tuni.fi) tai osaamispäällikkö Hanna Pihlajarinteeseen (hanna.pihlajarinne [at] tuni.fi)
Hae avoimen väylän haussa
Avoimen väylä, TAMK, syksy 2020
Hakuaika 1.-15.10.2020 klo 15.00
Valinta avoimen AMKin opintojen perusteella.
Kun olet suorittanut avoimessa ammattikorkeakoulussa vähintään 30 opintopistettä, voit hakea Avoimen väylän erillishaussa tutkinto-opiskelijaksi ylempään tutkinto-ohjelmaan TAMKiin. Avoimessa ammattikorkeakoulussa suoritettujen opintojen tulee olla haettavaan tutkintoon kuuluvia. Avoimen AMKin opintojen lisäksi sinulla tulee olla korkeakoulututkinto sekä vähintään 24 kuukautta alan työkokemusta.
Missä tahansa avoimessa ammattikorkeakoulussa suoritetut opinnot hyväksytään.
- Jos opinnot on tehty TAMKin avoimessa AMKissa, 30 opintopistettä tulee olla suoritettuna 31.12.2020 mennessä.
- Muiden ammattikorkeakoulujen avoimen AMKin opintojen tulee olla suoritettuna hakuajan päättymiseen mennessä.
Avoimen AMKin opintosuoritukset voivat olla korkeintaan kymmenen vuotta vanhoja.
Pohjakoulutusvaatimus
Pohjakoulutusvaatimuksena on korkeakoulututkinto.
Työkokemusvaatimus
Hakukelpoisuuteen vaaditaan vähintään 24 kuukautta työkokemusta, joka on kertynyt haussa käytettävän korkeakoulututkinnon jälkeen. Työkokemuksen tulee olla alalta, jolta korkeakoulututkintosi on tai alalta, jolle olet hakemassa ja hankittu syksyn haussa 31.12.2020 mennessä.
Työkokemus lasketaan täysinä kuukausina. Voit muuntaa osa-aikatyön tunnit kokoaikaiseksi niin, että 150 tuntia tai 20 vähintään 7 tunnin työpäivää vastaa yhtä kuukautta. Työkokemuksen ei tarvitse olla yhtäjaksoista eikä saman työnantajan palveluksessa hankittua. Rinnakkaisista työsuhteista voi saada työkokemuspisteitä vain päätoimista työskentelyä vastaavan määrän.
Yrittäjyys hyväksytään työkokemukseksi, jos siitä on todistus, joka osoittaa, että hakija on tai on ollut YEL- tai MYEL-vakuutettu (YEL = yrittäjäeläkevakuutus, MYEL = viljelijöiden, metsätilallisten, kalastajien ja poronhoitajien sekä heidän perheenjäsentensä työeläkevakuutus). Ulkomainen yrittäjyys todistetaan vastaavin virallisin dokumentein.
Varusmiespalvelusta, naisten vapaaehtoista asepalvelusta, siviilipalvelusta tai hoitovapaata ei lasketa työkokemukseksi.
TAMK hyväksyy työkokemukseksi myös aiemmin suoritetun opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinnon (tutkinto voi olla miltä koulutusalalta tahansa) jälkeen, ennen korkeakoulututkintoa hankitun työkokemuksen. Myös tässä tapauksessa vaaditaan asianomaiselta alalta hankittu vähintään kahden vuoden työkokemus.
Hakijat, joilla on opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinto korkeakoulututkinnon lisäksi
Poikkeuksena työkokemusvaatimukseen ovat aiemmin opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinnon (tutkinto voi olla miltä koulutusalalta tahansa) suorittaneet, joilta hyväksytään hakukelpoisuuteen kyseisen opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinnon suorittamisen jälkeen hankittu työkokemus. Myös tällöin työkokemusta tulee olla vähintään 24 kuukautta ja sen on oltava alalta, jolta korkeakoulututkintosi on tai alalta, jolle olet hakemassa.
Jos sinulla on opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinto, haussa käyttämäsi korkeakoulututkinnon tulee olla suoritettuna kevään haussa niin, että voit toimittaa kopion tutkintotodistuksestasi TAMKin hakijapalveluihin viimeistään 31.12.2020 kello 15.00.
Hakukohteen sisäänottomäärä Avoimen väylän haussa on 0-3 opiskelijaa. Hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen hakukohteen valintaperusteiden mukaisesti. Lopulliseen opiskelemaan valittavien määrään vaikuttaa valintaperusteissa mainittujen valintaan vaikuttavien tekijöiden lisäksi se, miten asianomaisella vuosikurssilla tai opiskelijaryhmässä on tilaa. Korkeakoululla ei ole velvollisuutta ottaa ilmoitettua määrää opiskelijoita, jos valintakelpoisia ei ole riittävästi tai opiskelijaryhmään ei mahdu ilmoitettua määrää.
Opiskelijavalintaan vaikuttavat avoimessa ammattikorkeakoulussa suoritettujen opintojen vastaavuus TAMKin opetussuunnitelmaan, opintomenestys ja mahdollinen haastattelu. Opiskelijavalinnan edellytyksenä on, että vuosikurssilla/opiskelijaryhmässä on tilaa.
Hakijat asetetaan tarvittaessa paremmuusjärjestykseen seuraavin perustein:
- Suoritettujen opintojen vastaavuus TAMKin opetussuunnitelmaan
- Avoimen AMKin opintomenestys
- Mahdollinen haastattelu
Opiskeluoikeus myönnetään seuraavan lukukauden alusta alkaen. Kun otat avoimen väylän haussa saamasi opiskelupaikan vastaan, ilmoittaudut läsnä olevaksi opiskelijaksi alkavalle lukuvuodelle.
Opiskelijaksi valitun tulee ottaa opiskelupaikka vastaan ja ladattava hakemukselleen valintaan vaikuttaneet ajantasaiset liitteet määräaikaan mennessä. Hakija saa tiedon päätöksestä sähköpostitse ja Oma Opintopolku -palvelusta.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut ammattikorkeakouluopintoihin valituilta valintaan vaikuttaneet avoimen AMKin opintosuoritukset ja muut mahdolliset hakukelpoisuusvaatimukset.
Ammattikorkeakoulu voi purkaa valinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei ole suorittanut vaadittua opintopistemäärää määräaikaan mennessä.
- Hakija ei ole suorittanut vaadittua tutkintoa tai työkokemusta ei ole kertynyt riittävästi määräaikaan mennessä.
- Hakija ei toimita opintosuoritusotetta/-otteita tai vaadittuja asiakirjoja TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Hakemuksen hylkäämisen syyt
- Vuosikurssilla/opiskelijaryhmässä ei ole vapaita paikkoja.
- Suoritetut opinnot eivät sovellu koulutuksen tutkintotavoitteisiin.
- Hakija ei ole suorittanut vaadittua tutkintoa tai työkokemusta ei ole kertynyt riittävästi määräaikaan mennessä.
- Hakijan opintomenestys ei riittänyt valintaan.
- Hakijan kielitaito opetuskielessä ei ole riittävä.
- Substanssinäyte ja/tai haastattelu on hylätty.
- Hakija ei ole toimittanut pyydettyjä liitteitä määräaikaan mennessä.
Hakukohteessa ei ole haastattelua. Opiskelijavalinta tehdään opinnoissa menestymisen perusteella.
Lisätietoja hakemisesta saat sivulta Avoimen väylän haku.
Hakemusliitteet
Avoimen AMKin opinnot
- Lataa hakemukselle opintosuoritusote tai -otteet avoimessa ammattikorkeakoulussa suorittamistasi opinnoista 22.10. kello 15.00 mennessä. Avoimessa ammattikorkeakoulussa suorittamiesi opintojen tulee olla haettavaan tutkintoon soveltuvia. Liitteiden tulee olla korkeakoulusi varmentamia (niissä tulee olla korkeakoulusi leima ja esimerkiksi virkailijan tai opinto-ohjaajan allekirjoitus).
Tutkintotodistus
Korkeakoulututkinto, opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinto tai ulkomailla suoritettu tutkinto
- Jos olet suorittanut suomalaisen korkeakoulututkinnon, lataa todistus hakemuksellesi 22.10. kello 15.00 mennessä.
- Jos olet suorittanut korkeakoulututkinnon ulkomailla, lataa todistus alkuperäisestä tutkinnosta ja sen käännöksestä hakemuksellesi 22.10. kello 15.00 mennessä. Jos alkuperäinen tutkintotodistus on kirjoitettu muulla kielellä kuin suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, on sinun toimitettava sen lisäksi kopio virallisen kielenkääntäjän suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi tekemästä käännöksestä. Käännöksessä tulee olla kääntäjän nimi, allekirjoitus ja leima.
- Jos työkokemuksesi on kertynyt opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinnon jälkeen, lataa hakemukselle todistus kyseisestä tutkinnosta hakemuksellesi 22.10. kello 15.00 mennessä.
Työtodistus/-todistukset
- Lataa hakemukselle kopiot sellaisesta työkokemuksesta, joka on kertynyt korkeakoulututkinnon jälkeen. Jos ilmoitat pohjakoulutuksenasi opisto-asteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinnon, lataa hakemukselle työtodistukset kyseisen tutkinnon jälkeen kertyneestä työkokemuksesta. Lataa työtodistus/-todistukset hakemuksellesi 22.10. kello 15.00 mennessä.
- Ulkomailla kertyneestä työkokemuksesta tulee olla vastaava todistus. Jos alkuperäinen todistus on kirjoitettu muulla kielellä kuin suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, on sinun toimitettava lisäksi kopio virallisen kielenkääntäjän suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi tekemästä käännöksestä. Käännöksessä tulee olla kääntäjän nimi, allekirjoitus ja leima. Lataa työtodistus/-todistukset ja käännökset hakemuksellesi 22.10. kello 15.00 mennessä.
- Työkokemusta tulee olla 24 kuukautta ja sen on oltava alalta, jolle olet hakemassa tai alalta, jolta hakututkintosi on.
Opiskelemaan valittujen liitteet
Opintosuoritusote
- Kun olet saanut opiskelupaikan, lataa hakemukselle ajantasainen opintosuoritusote avoimen AMKin opinnoista 31.12. kello 15.00 mennessä.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut ammattikorkeakouluopintoihin valituilta valintaan vaikuttaneet avoimen AMKin opintosuoritukset ja muut mahdolliset hakukelpoisuusvaatimukset. TAMK voi purkaa valinnan, jos et toimita todistuksia määräajassa tai jos olet antanut virheellisiä, valintaan vaikuttavia tietoja.
Valinnan tulokset
Tiedotamme opiskelijavalinnasta tuloksesta kaikille hakijoille sähköpostitse. Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan Oma Opintopolussa viimeistään 30.6.2021. Voit tarkistaa tilanteesi kirjautumalla palveluun esimerkiksi verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Jos tulet valituksi TAMKiin, saat sähköpostilla tiedon valinnasta ja tarkemmat toimintaohjeet opintojen aloittamisesta.
Jos sinulla on kysyttävää opiskelijavalinnasta, ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi.
Kun saat opiskelupaikan,
- sinulle tiedotetaan asiasta siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet ilmoittanut hakulomakkeella.
- löydät omat valintatietosi myös Oma Opintopolusta.
- ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolussa ja ilmoittaudu läsnä olevaksi opiskelijaksi määräaikaan mennessä.
- toimita ajantasainen opintosuoritusote hakijapalveluihin saamiesi ohjeiden mukaisesti.
- tutustu uuden opiskelijan sivuihin.
Huom! Voit ottaa vastaan samana lukukautena (1.8.-31.12. tai 1.1.-31.7.) alkavasta koulutuksesta vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan. Lisätietoa saat sivulta Yhden korkeakoulupaikan säännös.
Sinun pitää ottaa opiskelupaikka vastaan annettuun määräaikaan mennessä (31.7.2021 klo 15.00), sillä muuten menetät paikan. Opiskelupaikan vastaanottaminen on sitova, etkä voi enää myöhemmin peruuttaa tai muuttaa sitä. Sitova vastaanotto peruuttaa automaattisesti kaikki muut hakutoiveet.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut valituilta valintaan vaikuttaneet avoimen AMKin opintosuoritukset ja/tai avoimen yliopiston suoritukset ja muut mahdolliset hakukelpoisuusvaatimukset.
Ammattikorkeakoulu voi purkaa valinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei ole suorittanut vaadittua opintopistemäärää määräaikaan mennessä.
- Hakija ei ole suorittanut vaadittua tutkintoa tai työkokemusta ei ole kertynyt riittävästi määräaikaan mennessä.
- Hakija ei toimita opintosuoritusotetta/-otteita tai muita vaadittuja asiakirjoja TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Ensikertalaiskiintiö: Kun otat opiskelupaikan vastaan korkeakoulututkintoon johtavasta koulutuksesta Suomessa, sinua ei enää jatkossa katsota ensimmäistä korkeakoulututkintoa hakevaksi hakijaksi. Tämä voi vaikuttaa opiskelijavalinnassa, jos myöhemmin haet suomalaiseen korkeakouluun opiskelijaksi.
Varasijavalinta
Avoimen väylän erillishaussa ei ole käytössä varasijavalintaa.
Opiskelijavalinnan tulosten oikaisu
Jos opiskelijavalinnassa ja valintaperusteiden soveltamisessa on mielestäsi tapahtunut virhe, voit vaatia siihen kirjallisesti oikaisua. Ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi.
Ellei asia tällöin selviä, tee kirjallinen oikaisupyyntö TAMKin tutkintolautakunnalle 14 vuorokauden kuluessa opiskelijavalinnan tuloksen julkistamisesta eli viimeistään 14.7.2021 kello 15.00.
Lisätietoja tulosten julkaisusta ja oikaisumenettelystä.
Hae korkeakoulujen yhteishaussa
Korkeakoulujen kevään 2021 toinen yhteishaku
Hakuaika 17.-31.3.2021 klo 15.00
- Pohjakoulutusvaatimuksena on korkeakoulututkinto.
- Työkokemusvaatimuksena on 24 kuukautta alan työkokemusta, joka on kertynyt haussa käytettävän tutkinnon jälkeen.
- Opiskelijavalinta tehdään ennakkotehtävän ja haastattelun yhteispisteiden perusteella.
- Ennakkotehtävä tulee palauttaa hakemukselle 7.4.2021 kello 15.00 mennessä.
Pohjakoulutusvaatimus
Hakukelpoisuuden antaa korkeakoulututkinto.
Jos haet Suomen ulkopuolella suoritetulla tutkinnolla, sinun on ladattava kopio haussa käyttämästäsi tutkintotodistuksesta hakulomakkeelle 7.4.2021 kello 15.00 mennessä. Tämä ei koske hakukautena valmistuvia ulkomaisen tutkinnon suorittavia hakijoita. Jos alkuperäinen todistus on kirjoitettu muulla kielellä kuin suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, on sinun toimitettava lisäksi kopio virallisen kielenkääntäjän suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi tekemästä käännöksestä. Käännöksessä tulee olla kääntäjän nimi, allekirjoitus ja leima.
Jos olet pakolainen tai pakolaiseen rinnastettavassa asemassa, etkä voi todistaa tutkintoasi asiakirjoin, ammattikorkeakoulu voi kutsua sinut valintakokeeseen tai ottaa huomioon sinun määräaikaan mennessä toimittamasi ennakkotehtävän. Sinulla tulee olla pakolaisstatuksesta kertova viranomaispäätös (turvapaikkapäätös tai oleskelulupa suojelun perusteella). Sinun tulee toimittaa kopio pakolaisstatuksesta kertovasta viranomaispäätöksestä ja tarvittaessa täyttää taustaselvityslomake kaikkien hakukohteiden ammattikorkeakoulujen hakijapalveluihin 7.4.2021 kello 15.00 mennessä.
Työkokemusvaatimus
Hakukelpoisuuteen vaaditaan 24 kuukautta työkokemusta, joka on kertynyt haussa käytettävän tutkinnon jälkeen. Työkokemuksen tulee olla alalta, jolta tutkinto on tai alalta, jolle olet hakemassa ja sen tulee olla hankittu kevään haussa 31.7.2021 mennessä.
Hakijat, joilla on opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinto korkeakoulututkinnon lisäksi
Poikkeuksena työkokemusvaatimukseen ovat aiemmin opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinnon (tutkinto voi olla miltä koulutusalalta tahansa) suorittaneet, joilta hyväksytään hakukelpoisuuteen kyseisen opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinnon suorittamisen jälkeen hankittu työkokemus. Myös tällöin työkokemusta tulee olla vähintään 24 kuukautta ja sen on oltava alalta, jolta tutkinto on tai alalta, jolle olet hakemassa .
Jos sinulla on opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinto, haussa käyttämäsi korkeakoulututkinnon tulee olla suoritettuna kevään haussa niin, että voit toimittaa kopion tutkintotodistuksestasi TAMKin hakijapalveluihin viimeistään 16.7.2021 kello 15.00.
Tutkinto-ohjelmaan valitaan 20 opiskelijaa.
Opiskelijavalinta tehdään ennakkotehtävästä ja haastattelusta saatavien pisteiden perusteella.
Ennakkotehtävä | 40 pistettä |
Haastattelu | 60 pistettä |
Yhteensä | 100 pistettä |
Kummastakin osiosta, ennakkotehtävästä ja haastattelusta, on saatava vähintään 10 pistettä, jotta valinnan tulos on hyväksytty.
Hakijat asetetaan tasapistetilanteessa paremmuusjärjestykseen seuraavin perustein:
- haastattelu
- ennakkotehtävä
- hakutoivejärjestys
- arvonta
Hakukelpoisuusvaatimuksissa kerrotun pohjakoulutuksen lisäksi sinulla tulee olla 24 kuukautta työkokemusta, ja sen tulee olla alalta, jolle on hakemassa tai alalta, jolta korkeakoulututkinto on. Työkokemus tulee olla kertynyt lopullisen korkeakoulututkintotodistuksen myöntämispäivästä alkaen kevään haussa 31.7.2021 mennessä ja syksyn haussa 31.12.2021 mennessä. Työkokemus pitää todentaa työnantajan antamalla työtodistuksella. Työtodistukset tulee ladata hakemukselle 7.4.2021 kello 15.00 mennessä. Työtodistuksesta tulee ilmetä mm. työsuhteen tarkka alkamis- ja päättymispäivä, työnantajan yhteystiedot, työtehtävät ja osa-aikatyön kohdalla työtunnit. Jos työsuhde jatkuu edelleen, työnantajalta tulee pyytää väliaikainen työtodistus.
Työkokemus lasketaan täysinä kuukausina. Sinun tulee muuntaa osa-aikatyön tunnit kokoaikaiseksi niin, että 150 tuntia tai 20 vähintään 7 tunnin työpäivää vastaa yhtä kuukautta. Työkokemuksen ei tarvitse olla yhtäjaksoista eikä saman työnantajan palveluksessa hankittua. Rinnakkaisista työsuhteista voit saada työkokemuspisteitä vain päätoimista työskentelyä vastaavan määrän.
Ammattikorkeakoulu hyväksyy työkokemukseksi myös aiemmin Suomessa suoritetun opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinnon (tutkinto voi olla miltä koulutusalalta tahansa) jälkeen, ennen korkeakoulututkintoa hankitun työkokemuksen. Myös tässä tapauksessa työkokemusta tulee olla vähintään 24 kuukautta ja sen tulee olla alalta, jolle olet hakemassa tai alalta, jolta korkeakoulututkintosi on.
Yrittäjyys hyväksytään työkokemukseksi, jos siitä on todistus, joka osoittaa, että olet tai olet ollut YEL- tai MYEL-vakuutettu (YEL = yrittäjäeläkevakuutus, MYEL = viljelijöiden, metsätilallisten, kalastajien ja poronhoitajien sekä heidän perheenjäsentensä työeläkevakuutus). Ulkomainen yrittäjyys todistetaan vastaavin virallisin dokumentein.
Varusmiespalvelusta, naisten vapaaehtoista asepalvelusta, siviilipalvelusta tai hoitovapaata ei lasketa työkokemukseksi.
Haastattelu on ryhmähaastattelu, joka pidetään 18.5.2021 ja 26.5.2021. Varapäivä on 27.5.2021. (HUOM! Haastattelupäivämäärät päivitetty 23.2.2021.) Haastattelu on sinulle yksipäiväinen.
Voit saada haastattelusta enintään 60 pistettä. Sinun on saatava haastattelusta vähintään 10 pistettä, jotta valintakokeen tulos on hyväksytty.
Haastattelun tulos on voimassa kyseisen haun ajan.
Valintakoeyhteistyö
Hakukohde ei ole mukana valintakoeyhteistyössä. Tulosta ei anneta muihin hakutoiveisiin.
Ennakkotehtävän ohjeet on julkaistu helmikuussa 2021 Tamkin ennakkotehtävät, valintatehtävät ja valintakokeiden ennakkomateriaali, kevät 2021 -nettisivulla. Ennakkotehtävä tulee palauttaa annettujen ohjeiden mukaisesti 7.4.2021 kello 15.00 mennessä. Opiskelijavalinnassa otetaan huomioon vain ennakkotehtävät, jotka on palautettu määräaikaan mennessä.
Ennakkotehtävän lisäksi muista myös täyttää yhteishaun hakulomake hakuaikana osoitteessa Opintopolku.fi.
Ennakkotehtävän hyväksyttävästi suorittaneet kutsutaan haastatteluun. Ennakkotehtävästä voit saada enimmillään 40 pistettä. Tehtävästä on saatava vähintään 10 pistettä, jotta saat kutsun haastatteluun. Valintakoekutsut lähetään noin viikko ennen valintakoetta sähköpostitse.
Ennakkotehtävän tulos on voimassa kyseisen haun ajan.
Opiskelijavalinnan yksilöllisillä järjestelyillä tarkoitetaan käytännön järjestelyjä valintakoetilanteessa/valintakurssilla. Tällaisia voivat olla esimerkiksi liikuntaesteiden poistaminen, rauhallinen koetila, laajempi kirjoitustila, lisäaika, apuvälineiden käyttö tai muu vastaava järjestely. Näillä järjestelyillä on tarkoitus huolehtia siitä, että yksilöllisiä järjestelyjä tarvitsevat hakijat ovat yhdenvertaisessa asemassa muiden hakijoiden kanssa. Huomaathan, että AMK-valintakokeen osalta sinun tulee hakea yksilöllisiä järjestelyjä siihen ammattikorkeakouluun, jonne ilmoittaudut hakulomakkeella AMK-valintakokeeseen. Lisätietoja yksilöllisistä järjestelyistä ja niiden hakemisesta.
Lisätietoja hakemisesta saat sivulta Näin haet maisteri- ja YAMK-ohjelmiin.
Ennakkotehtävä
Ennakkotehtävä tulee palauttaa annettujen ohjeiden mukaisesti 7.4.2021 kello 15.00 mennessä. Ennakkotehtävän ohjeet julkaistaan helmikuussa TAMKin ennakkotehtävät ja valintakokeet, kevät 2021 -nettisivulla (päivitetään helmikuun aikana).
Hakemusliitteet
Seuraavien todistuskopioiden tulee olla ladattuna hakemukselle 7.4.2021 kello 15.00:
- työtodistukset hakukelpoisuuden antavan tutkinnon jälkeisestä alan työkokemuksesta (min 24 kk)
- ulkomailla suoritettu tutkinto (todistuskopiot virallisine käännöksineen)
- opistoasteen tai ammattillisen korkea-asteen tutkinto
- mahdollisesta pakolaisstatuksesta kertovan viranomaispäätöksen (turvapaikkapäätös tai oleskelulupa suojelun perusteella) voi toimittaa postitse TAMKin hakijapalveluihin
Suomalaisella korkeakoulututkinnolla hakevan tulee liittää hakemukselle hakuaikana linkki korkeakoulututkinnon tietoihin Oma Opintopolun Omat opintosuoritukseni -palveluun. Linkin tulee olla voimassa 15.8. asti.
Tietoa liitteiden toimittamisesta löytyy myös sivulta Liitteet maisteri- ja YAMK-ohjelmiin.
Opiskelemaan valittujen todistuskopiot
Jos tulet valituksi TAMKiin, etkä ole vielä liittänyt kopioita hakemuksellesi, lataa haussa käyttämiesi koulu- ja työtodistusten kopiot TAMKin hakemuksellesi 16.7.2021 kello 15.00 mennessä tai hyväksymisilmoituksessa annettuun päivämäärään mennessä.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut valinnan perusteena olevat todistukset. Kopioiden lisäksi TAMK tarkistaa valituksi tulleiden alkuperäiset todistukset opintojen alkaessa. TAMK voi purkaa valinnan, jos et toimita todistuksia määräajassa tai jos olet antanut virheellisiä, valintaan vaikuttavia tietoja.
Katso tarkemmat tiedot: Näin otat opiskelupaikan vastaan.
Valinnan tulokset
Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan Oma Opintopolku-palvelussa viimeistään 9.7.2021. Voit tarkistaa tilanteesi kirjautumalla palveluun esimerkiksi verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Kaikille hakijoille lähetetään myös sähköinen tuloskirje. Jos tulet valituksi TAMKiin, saat lisäksi sähköpostilla tiedon ja toimintaohjeet. Opiskelupaikka on otettava vastaan viimeistään keskiviikkona 16.7.2021 kello 15.00.
Yhteishaussa hakeneiden on mahdollista saada palautetta ennakkotehtävien ja valintakokeiden tuloksista (pl. rakennusarkkitehtien soveltuvuuskokeet). Pääset tästä linkistä kevään yhteishaun hakukohdekohtaisiin palauteaikoihin ja yhteystahoihin. Jos sinulla on kysyttävää valintakokeen tai ennakkotehtävän kokonaispisteistä ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk(a)tuni.fi.
Kun saat opiskelupaikan,
- saat tiedon paikasta sähköpostitse siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet ilmoittanut hakulomakkeella.
- löydät omat valintatietosi myös Oma Opintopolusta
- ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolussa ja ilmoittaudu läsnä tai poissa olevaksi opiskelijaksi.
- lähetä kopiot haussa käyttämistäsi todistuksista hakijapalveluihin saamiesi ohjeiden mukaisesti.
- tutustu uuden opiskelijan sivuihin.
Varasijavalinta
Varasijalla olevia hyväksytään koulutukseen järjestyksessä sitä mukaa, kun paikkoja vapautuu. Etukäteen on mahdotonta tietää, kuinka monta hakijaa tullaan hyväksymään varasijalta. Paikkoja vapautuu esimerkiksi silloin, kun aiemmin hyväksytyt hakijat tulevat hyväksytyiksi ylempiin hakutoiveisiinsa tai eivät ota saamaansa opiskelupaikkaa vastaan. Jos tulet hyväksytyksi varasijalta saat tiedon sähköpostitse hakulomakkeella ilmoittamaasi osoitteeseen, joten muista seurata sähköpostiasi.
Varasijavalinta päättyy viimeistään 2.8.2021. Varasijavalinta voidaan myös päättää hakukohdekohtaisesti ennen tätä, jos uusia opiskelijoita ei enää valita varasijoilta koulutukseen.
Opiskelijavalinnan tulosten oikaisu
Jos opiskelijavalinnassa ja valintaperusteiden soveltamisessa on mielestäsi tapahtunut virhe, voit vaatia siihen kirjallisesti oikaisua. Valintakokeen tai ennakkotehtävän kokonaispisteistä ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk(a)tuni.fi.
Ellei asia tällöin selviä, tee kirjallinen oikaisupyyntö TAMKin tutkintolautakunnalle 14 vuorokauden kuluessa opiskelijavalinnan tuloksen julkistamisesta eli yhteishaussa viimeistään 23.7.2021 kello 15.00.
Lisätietoja tulosten julkaisusta ja oikaisumenettelystä.