
Talotekniikan ylempi tutkinto-ohjelma
Toimivan talotekniikan kehittäjäksi
Talotekniikan ylempi tutkinto-ohjelma painottuu talotekniikan uusiin teknologisiin ratkaisuihin laitteisiin, järjestelmiin ja asennustapoihin. Opintojen aikana kasvatat osaamistasi suunnittelu- ja toteutustyökalujen sekä dokumentaation käytössä ja ylläpidossa.
Koko energiajärjestelmän globaali muutos kohti hiilineutraalisuutta asettaa uudistamistarpeita. Talotekniset järjestelmät vaativat asiantuntijoilta yhä laajempaa kokonaisuuksien hallintaa ja totuttujen ratkaisujen kyseenlaistamista.
Valmistuttuasi sinulla on laaja kokonaisnäkemys talotekniikan alalta sekä osaamaista että halua uudistaa alan toimintatapoja, ratkaisuja ja palveluita. Voit myös hakeutua sellaisiin alan asiantuntija- ja suunnittelutehtäviin, joissa edellytetään ylempää korkeakoulututkintoa.

Talotekniikan ylempi AMK-tutkinto lisäsi ammattitaitoani ja osaamistani
Ajankohtaisia uutisia
Koulutustyyppi
Tutkintonimike
Suunniteltu kesto
Koulutuksen laajuus
Kaupunki
Opiskelumuoto
Talotekniikan ylempi tutkinto-ohjelma on tarkoitettu ensisijaisesti sinulle, joka olet suorittanut talotekniikan, LVI- tai sähköalan insinööri (AMK) -tutkinnon ja työskentelet talotekniikan eri tehtävissä. Sen tavoitteena on kehittää yhteistoiminnallisesti niitä valmiuksiasi, joita tarvitset uusien teknologisten kokonaisratkaisujen ja palveluiden tuomiseen kiinteistöihin niin, että niiden käyttäjät saavat entistä toimivampia, terveellisempiä ja resurssitehokkaampia toimintaympäristöjä.
Tutkinto-ohjelman tavoitteena myös on, että sen suoritettuasi sinulla on tietoja ja taitoja toimia alan kehittäjänä vaativissa asiantuntija- ja johtamistehtävissä sekä syvällinen kuva ammattialasta, sen asemasta työelämässä ja yhteiskunnallisesta merkityksestä. Tavoitteena on vahvistaa valmiuksiasi seurata ja eritellä alan tutkimustiedon ja ammattikäytännön kehitystä. Lisäksi tavoitteena on lisätä valmiuksiasi elinikäiseen oppimiseen ja jatkuvaan oman ammattitaitosi kehittämiseen sekä vahvistaa viestintä- ja kielitaitoasi ja valmiuksiasi kansainväliseen toimintaan ja yhteistyöhön.
Opetus- ja aineistokieli on suomi ja englanti.
Opinnot koostuvat koko talotekniikan alaan liittyvistä ajankohtaisista teemoista ja niihin liittyvistä kehitys- ja uudistarpeista, kuten rakennetun ympäristön hiilineutraalisuus, terveellisyys ja toimivuus, monipuoliset energiaratkaisut kiinteistöissä, kiinteistöjen automaatio ja hallinta sekä tieto- ja olosuhdemallennuksen laaja hyödyntäminen. Lisäksi opinnoissa osana on mahdollisuus laajentaa omaa talotekniikan alan liiketoimintaosaamistasi, kuten palveluliiketoiminnan kehittämistä tai johtamis- ja esimiestaitojasi.
Opintoihin kuuluu noin 30 lähiopetuspäivää, jotkat sijoittuvat torstai-, perjantai- ja osin lauantaipäiville.
Lähijaksoilla on asiantuntijaluentoja ja harjoitustyöseminaareja. Merkittävän osan opetustuntien lisäksi muodostavat yhteistoiminnallisesti ryhmissä tehtävät teemoihin liittyvät kehitys- ja tutkimustehtävät.
Voit painottaa osin opintojesi sisältöä oman erikoisalasi mukaan.
Koko tutkinnon laajuus on 60 op. Opintojaksot ajoittuvat ensimmäiselle opiskeluvuodelle ja opinnäytetyön valmistumiseen on varattu vielä puoli vuotta tämän jälkeen. Tutkinto on siis mahdollista suorittaa 1 - 1,5 vuodessa. Tämä edellyttää pitkäjänteistä sitoutumista opintoihin sekä riittävän ajan varaamista kontaktiopetukselle sekä itsenäiselle työskentelylle.
Tutkinto koostuu yhteisistä (20 op) ja valinnaisista (5 op) ammatillista opinnoista, vapaasti valittavista opinnoista (5 op) sekä opinnäytetyöstä (30 op). Ammattiopinnoissa kartutat talotekniikan kehitykseen liittyviä tietoja ja taitoja. Niissä keskeisinä teemoina ovat talotekniikan energiaratkaisut kiinteistöissä, kiinteistöautomaatio ja uudet tietotekniset ratkaisut kiinteistöissä, tieto- ja olosuhdemallennuksen hyödyntäminen koko rakentamisen prosessissa, uusien palveluliiketoimintakonseptien luominen sekä projektien johtaminen muuttuvassa toimintaympäristössä.
Vapaasti valittavilla opinnoilla voit lisätä osaamistasi kehittämistehtäväsi tai ammatillisten erityistarpeidesi mukaisesti muista TAMKin ja muiden korkeakoulujen vapaasti valittavien opintojen tarjonnasta.
Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opintosuunnitelma.
Opinnäytetyö on työelämälähtöinen kehittämistehtävä. Se pitää sisällään menetelmäopintoja, seminaareja, kirjoituksen ohjausta ja kehittämistehtävästä kirjoitettavan artikkelin julkaisemisen. Kehittämistehtävä voidaan tehdä omalle työnantajalle tai TAMKin hankkeessa.
Koulutuksen erityisinä tavoitteina on antaa sinulle valmiuksia tekniikan ammattilaisten ja tekniikan osaamisen kehittämiseen ja johtamiseen. Myös tuotekehityksen ja innovaatioiden johtamiseen, talouden johtamiseen, projektien hallintaan, kansainvälisiin työympäristöihin, sekä oman johtamiskäyttäytymisen kehittämiseen tarvitaan näitä taitoja osaavia insinöörejä.
Tutkintonimike on insinööri (ylempi AMK), kansainvälisessä käytössä Master of Engineering. Tutkinto tuottaa saman kelpoisuuden julkiseen virkaan tai tehtävään kuin ylempi korkeakoulututkinto.
YAMK-opiskelijana voit mennä opiskelijavaihtoon ulkomaille ja suorittaa opintoja osallistumalla kansainvälisiin hankkeisiin. Opiskelijaryhmä osallistuu mahdollisuuksien mukaan myös alan kansainvälisiin seminaari-, konferenssi- ja messutapahtumiin. Voit suorittaa osan tutkinnostasi ulkomailla yhteistyökorkeakouluissamme, joita on yli 300 yhteensä yli 50 maassa, tai hankkimalla harjoittelupaikan mistä päin maailmaa tahansa. TAMKissa kansainvälisen ilmapiirin takaavat sadat ulkomaalaiset tutkinto- ja vaihto-opiskelijat eri puolilta maailmaa. Muita keinoja hankkia kieli- ja kulttuuriosaamista ovat kieliopinnot, ulkomaalaisten opiskelijoiden tuutorointi, ystäväperhetoiminta, englanninkieliset opintojaksot ja kansainväliset hankkeet sekä projektit.
Koulutuksessa tehdään yhteistyötä tiedekorkeakoulujen ja yritysten kanssa. Voit valita opintoihisi osia myös Tampereen yliopiston tarjonnasta.
TAMK on mukana useassa koko energiajärjestelmän muutokseen liittyvässä tutkimushankkeessa ja TAMKin yksi painopiste on energiatehokas ja terveellinen rakennettu ympäristö.
Tutkinto antaa kelpoisuuden yliopistojen jatko-opintoihin.
Jouko Lähteenmäki
Johtaja, Rakennettu ympäristö ja biotalousAlta löydät tähän koulutukseen liittyvät hakuväylät ja valintaperusteet. Perehdythän sinulle soveltuvan hakukohteen valintaperusteisiin huolellisesti ennen hakemista.
Mikäli sinulla on kysyttävää, voit ottaa yhteyttä TAMKin hakijapalveluihin. Koulutuksen sisältöön liittyvissä kysymyksissä voit ottaa yhteyttä johtaja Jouko Lähteenmäkeen, jouko.lahteenmaki(at)tuni.fi.
Hae korkeakoulujen yhteishaussa
- Pohjakoulutusvaatimuksena on soveltuva insinööritutkinto, soveltuva tekniikan alan ylempi korkeakoulututkinto, soveltuva ammatillisen korkea-asteen insinööri tai vastaava ulkomainen korkeakoulututkinto.
- Työkokemusvaatimuksena on 24 kuukautta tekniikan alan työkokemusta, joka on kertynyt haussa käytettävän tutkinnon jälkeen.
- Opiskelijavalinta tehdään valintatehtävän perusteella.
Näytä
Pohjakoulutusvaatimus
Hakukelpoisuuden antaa soveltuva insinööritutkinto, soveltuva tekniikan alan ylempi korkeakoulututkinto, soveltuva ammatillisen korkea-asteen insinööri tai vastaava ulkomainen korkeakoulututkinto.
Hakukelpoisuuden antavan suomalaisen tutkinnon on oltava suoritettuna niin, että lopullinen tutkintotodistuksen kopio on ladattu hakemukselle viimeistään 15.7.2022 kello 15.00.
Jos olet pakolainen tai pakolaiseen rinnastettavassa asemassa, etkä voi todistaa tutkintoasi asiakirjoin, TAMK voi kutsua sinut valintakokeeseen tai ottaa huomioon määräaikaan mennessä toimittamasi ennakkotehtävän. Sinulla tulee olla pakolaisstatuksesta kertova viranomaispäätös (turvapaikkapäätös tai oleskelulupa suojelun perusteella).
Lue lisää kohdasta ”Liitteet”.
Työkokemusvaatimus
Hakukelpoisuuteen vaaditaan vähintään 24 kuukautta alan työkokemusta, joka on kertynyt lopullisen korkeakoulututkintotodistuksen myöntämispäivästä alkaen 31.7.2022 mennessä.
Työkokemuksen tulee olla tekniikan alalta.
TAMK hyväksyy työkokemukseksi myös aiemmin Suomessa suoritetun opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinnon jälkeen hankitun työkokemuksen. Myös tässä tapauksessa työkokemusta tulee olla vähintään 24 kuukautta ja sen tulee olla tekniikan alalta.
Lue lisää kohdasta ”Työkokemus”.
Tutkinto-ohjelmaan valitaan 30 opiskelijaa.
Opiskelijavalinta tehdään valintatehtävän pisteiden perusteella. Valintatehtävästä voit saada enimmillään 100 pistettä. Tehtävästä on saatava vähintään 40 pistettä, jotta voit tulla valituksi koulutukseen.
Hakijat asetetaan tässä valintavassa tasapistetilanteessa paremmuusjärjestykseen seuraavin perustein:
- hakutoivejärjestys
- ylitäyttö
Lue lisää kohdasta ”Valintakoe''.
Hakukelpoisuuteen vaaditaan vähintään 24 kuukautta alan työkokemusta, joka on kertynyt lopullisen korkeakoulututkintotodistuksen myöntämispäivästä alkaen 31.7.2022 mennessä. Työkokemuksen tulee olla tekniikan alalta.
Ammattikorkeakoulu hyväksyy työkokemukseksi myös aiemmin Suomessa suoritetun opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinnon (tutkinto voi olla miltä koulutusalalta tahansa) jälkeen, ennen korkeakoulututkintoa hankitun työkokemuksen. Myös tässä tapauksessa työkokemusta tulee olla vähintään 24 kuukautta ja sen tulee olla tekniikan alalta.
Työkokemus tulee todentaa työtodistuksin. Työtodistuksesta tulee ilmetä mm. työsuhteen alkamis- ja päättymispäivä, työnantajan yhteystiedot, työtehtävät ja osa-aikatyön kohdalla työtunnit. Todistus tulee olla allekirjoitettu ja päivätty. Mikäli työsuhde jatkuu edelleen, työnantajalta tulee pyytää allekirjoitettu ja päivätty väliaikainen työtodistus.
Yrittäjyys hyväksytään työkokemukseksi, jos siitä on todistus, joka osoittaa, että hakija on tai on ollut YEL- tai MYEL-vakuutettu (YEL=yrittäjäeläkevakuutus, MYEL= viljelijöiden, metsätilallisten, kalastajien ja poronhoitajien sekä heidän perheenjäsentensä työeläkevakuutus). Ulkomainen yrittäjyys todistetaan vastaavin virallisin dokumentein.
Käsi- ja taideteollisuusalalla, viestintä- ja kuvataidealalla, teatteri- ja tanssialalla ja musiikkialalla työkokemuksen asemesta voidaan vaatia vastaavan pituinen taiteellinen toiminta, joka osoitetaan esim. portfoliolla (Laki 932/2014).
Työkokemus lasketaan täysinä kuukausina. Osa-aikatyön tunnit muunnetaan kokoaikaiseksi niin, että 150 tuntia tai 20 vähintään 7 tunnin työpäivää vastaa yhtä kuukautta. Työkokemuksen ei tarvitse olla yhtäjaksoista eikä saman työnantajan palveluksessa hankittua. Rinnakkaisista työsuhteista voi saada työkokemuspisteitä vain päätoimista työskentelyä vastaavan määrän.
Varusmiespalvelusta, naisten vapaaehtoista asepalvelusta, siviilipalvelusta tai hoitovapaata ei lasketa työkokemukseksi.
Valintatehtävän ohjeet julkaistaan helmikuussa 2022 verkkosivulla TAMKin ennakko- ja valintatehtävät ja valintakokeiden ennakkoaineistot. Valintatehtävä tulee palauttaa annettujen ohjeiden mukaisesti 6.4.2022 kello 15.00 mennessä. Opiskelijavalinnassa otetaan huomioon vain valintatehtävät, jotka on palautettu määräaikaan mennessä.
Valintatehtävä koostuu kahdesta osiosta:
- kehittämistehtävän kuvaus
- opiskeluajan ajankäytön suunnittelu
Valintatehtävän osana on kehittämistehtävä, jonka tavoitteena tulee olla työelämän kehittäminen ja sen tulee osoittaa valmiutta itsenäiseen vaativaan asiantuntijatyöhön. Valintatehtävällä tulee olla toimeksiantaja viimeistään opintojen aikana. Se tehdään omalle työnantajalle, muulle toimeksiantajalle, omalle yritykselle tai muusta työelämän tutkimisen ja kehittämisen tarpeesta lähtien. Valintatehtävän tulee liittyä tutkinto-ohjelman sisältöön ja tavoitteisiin. Valintaan vaikuttava valintatehtävä on henkilökohtainen ja se tulee laatia itsenäisesti.
Valintatehtävästä voit saada enintään 100 pistettä. Alin hyväksyttävä pistemäärä on 40 pistettä.
Valintatehtävän tulos on voimassa kyseisen haun ajan.
Valintakoeyhteistyö
Tämä hakukohde ei ole mukana valintakoeyhteistyössä. Valintatehtävän tulos hyväksytään vain kyseiseen hakukohteeseen.
Lisätietoja hakemisesta saat sivulta Näin haet maisteri- ja YAMK-ohjelmiin.
Valinta- tai ennakkotehtävä
Valintatehtävä tulee palauttaa valintatehtävän ohjeen mukaisesti 6.4.2022 kello 15.00 mennessä. Poikkeuksena kulttuuri- ja musiikkialan hakukohteet, joilla valinta- tai ennakkotehtävän palautuksen viimeinen päivä on 30.3.3022.
Hakukohteiden valintatehtävien ohjeet löydät kootusti verkkosivulta TAMKin ennakko- ja valintatehtävät ja valintakokeiden ennakkoaineistot.
Hakemusliitteet
Seuraavien todistuskopioiden tulee olla ladattuna hakemukselle 6.4.2022 kello 15.00
- Työtodistukset hakukelpoisuuden antavan tutkinnon jälkeisestä alan työkokemuksesta (vähintään 24 kk) Lue lisää työtodistuksen vaatimuksista ”työkokemus” osion alta.
- Ulkomailla suoritettu tutkinto (todistuskopiot virallisine käännöksineen)
- Mahdollinen opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinto
- Mahdollinen pakolaisstatuksesta kertova viranomaispäätös (turvapaikkapäätös tai oleskelulupa suojelun perusteella) tulee toimittaa postitse TAMKin hakijapalveluihin
Suomalaisella korkeakoulututkinnolla hakevan tulee liittää hakuaikana hakemukselle linkki korkeakoulututkinnon tietoihin Oma Opintopolun Omat opintosuoritukseni -palveluun. Linkin tulee olla voimassa 2.8.2022 saakka.
Käännökset
Mikäli alkuperäinen työ- tai tutkintotodistus on annettu muulla kielellä kuin suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, on hakijan ladattava siitä kopio virallisen kielenkääntäjän suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi tekemästä käännöksestä yhteishaun hakulomakkeelle. Käännöksessä tulee olla kääntäjän nimi, allekirjoitus ja leima.
Opiskelemaan valittujen tutkinto- ja työtodistusten täydentäminen
Mikäli tulet valituksi TAMKiin ja osoitat hakukelpoisuutesi tutkinnolla, joka valmistuu vasta hakuajan päättymisen jälkeen, toimita tarvittavat todistuskopiot TAMKin hakijapalveluihin 15.7.2022 klo 15 mennessä. Haussa käytettävän suomalaisen tutkinnon on oltava suoritettuna niin, että lopullinen tutkintotodistuksen kopio on ladattu hakemukselle viimeistään 15.7.2022 kello 15.00. Tämä ei koske hakukautena valmistuvia ulkomaisen tutkinnon suorittavia hakijoita.
Mikäli hakukelpoisuuden vaatima 24 kk työkokemus täyttyy osaltasi vasta hakuajan päättymisen jälkeen, toimita 15.7.2022 mennessä työtodistukset, jotka osoittavat, että olet kerryttänyt riittävästi työkokemusta. Mikäli työkokemusvaatimus täyttyy osaltasi vasta 15.7.–31.7. välisenä aikana, toimita 15.7. vapaamuotoinen selvitys tilanteestasi ja lopulliset työtodistukset 31.7. mennessä.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut valinnan perusteena olevat todistukset. Kopioiden lisäksi TAMK tarvittaessa tarkistaa valituksi tulleiden alkuperäiset todistukset opintojen alkaessa. TAMK voi purkaa valinnan, jos et toimita todistuksia määräajassa tai jos olet antanut virheellisiä, valintaan vaikuttavia tietoja.
Valinnan tulokset
Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan Oma Opintopolku-palvelussa viimeistään 8.7.2022. Voit tarkistaa tilanteesi kirjautumalla palveluun esimerkiksi verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Kaikille hakijoille lähetetään myös sähköinen tuloskirje.
Jos sinulla on kysyttävää valintakokeen, ennakkotehtävän tai valintatehtävän kokonaispisteistä ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk(a)tuni.fi.
Kun saat opiskelupaikan:
- Saat tiedon paikasta sähköpostitse siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet ilmoittanut hakulomakkeella. Löydät ajankohtaisen valintatilanteen myös Oma Opintopolusta.
- Ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolussa ja ilmoittaudu läsnä tai poissa olevaksi opiskelijaksi. Näet opiskelupaikan vastaanoton määräpäivän Oma Opintopolku -palvelusta.
- Lähetä kopiot haussa käyttämistäsi todistuksista hakijapalveluihin saamiesi ohjeiden mukaisesti.
- Tutustu uuden opiskelijan sivuihin.
Varasijavalinta
Varasijalla olevia hyväksytään koulutukseen järjestyksessä sitä mukaa, kun paikkoja vapautuu. Etukäteen on mahdotonta tietää, kuinka monta hakijaa tullaan hyväksymään varasijalta. Paikkoja vapautuu esimerkiksi silloin, kun aiemmin hyväksytyt hakijat tulevat hyväksytyiksi ylempiin hakutoiveisiinsa tai eivät ota saamaansa opiskelupaikkaa vastaan. Jos tulet hyväksytyksi varasijalta saat tiedon sähköpostitse hakulomakkeella ilmoittamaasi osoitteeseen, joten muista seurata sähköpostiasi.
Varasijavalinta päättyy viimeistään 2.8.2022 klo 15.00. Varasijavalinta voidaan myös päättää hakukohdekohtaisesti ennen tätä, jos uusia opiskelijoita ei enää valita varasijoilta koulutukseen.
Opiskelijavalinnan tulosten oikaisu
Jos opiskelijavalinnassa ja valintaperusteiden soveltamisessa on mielestäsi tapahtunut virhe, voit vaatia siihen kirjallisesti oikaisua. Pyydä ennen oikaisupyyntöä palautetta ennakkotehtävästä tai valintatehtävästä. Hakukohdekohtaiset palautteenantoajat ilmoitetaan TAMKin verkkosivuilla. Ole myös yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk(a)tuni.fi.
Ellei asia tällöin selviä, tee kirjallinen oikaisupyyntö TAMKin tutkintolautakunnalle 14 vuorokauden kuluessa opiskelijavalinnan tuloksen julkistamisesta.
Hae avoimen väylän erillishaussa
Valinta avoimien korkeakouluopintojen perusteella.
Hakukohteessa rajattu pohjakoulutusvaatimus.
Näytä
Kun olet suorittanut avoimessa ammattikorkeakoulussa vähintään 15 opintopistettä, voit hakea Avoimen väylän erillishaussa tutkinto-opiskelijaksi TAMKiin. Avoimessa ammattikorkeakoulussa suoritettujen opintojen tulee olla haettavaan tutkintoon kuuluvia. Hakijalla tulee lisäksi olla hakukohteeseen vaadittu korkeakoulututkinto ja vähintään 24 kuukautta asianomaisen alan työkokemusta.
Avoimen AMKin opintosuoritukset voivat olla pääsääntöisesti korkeintaan kymmenen vuotta vanhoja.
Missä tahansa avoimessa ammattikorkeakoulussa suoritetut opinnot hyväksytään.
- Jos opinnot on tehty TAMKin avoimessa AMKissa, vaaditut opintopisteet tulee olla suoritettuna lukukauden loppuun mennessä (31.7./31.12.).
- Muiden ammattikorkeakoulujen avoimen AMKin opintojen tulee olla suoritettuna hakuajan päättymiseen mennessä.
Pohjakoulutusvaatimus
Pohjakoulutusvaatimuksena on soveltuva insinööritutkinto, soveltuva tekniikan alan ylempi korkeakoulututkinto, soveltuva ammatillisen korkea-asteen insinööri tai vastaava ulkomainen korkeakoulututkinto.
Työkokemusvaatimus
Hakukelpoisuuteen vaaditaan vähintään 24 kuukautta työkokemusta, joka on kertynyt haussa käytettävän korkeakoulututkinnon jälkeen. Työkokemuksen tulee olla alalta, jolta korkeakoulututkintosi on tai alalta, jolle olet hakemassa. Työkokemuksen tulee olla kertynyt lopullisen korkeakoulututkintotodistuksen myöntämispäivästä alkaen ja olla hankittu kevään haussa 31.7. mennessä ja syksyn haussa 31.12. mennessä.
Työkokemus lasketaan täysinä kuukausina. Voit muuntaa osa-aikatyön tunnit kokoaikaiseksi niin, että 150 tuntia tai 20 vähintään 7 tunnin työpäivää vastaa yhtä kuukautta. Työkokemuksen ei tarvitse olla yhtäjaksoista eikä saman työnantajan palveluksessa hankittua. Rinnakkaisista työsuhteista voi saada työkokemuspisteitä vain päätoimista työskentelyä vastaavan määrän.
Yrittäjyys hyväksytään työkokemukseksi, jos siitä on todistus, joka osoittaa, että hakija on tai on ollut YEL- tai MYEL-vakuutettu (YEL = yrittäjäeläkevakuutus, MYEL = viljelijöiden, metsätilallisten, kalastajien ja poronhoitajien sekä heidän perheenjäsentensä työeläkevakuutus). Ulkomainen yrittäjyys todistetaan vastaavin virallisin dokumentein.
TAMK hyväksyy työkokemukseksi myös aiemmin suoritetun opistoasteen tai ammatillisen korkeaasteen tutkinnon (tutkinto voi olla miltä koulutusalalta tahansa) jälkeen, ennen korkeakoulututkintoa hankitun työkokemuksen. Myös tässä tapauksessa vaaditaan asianomaiselta alalta hankittu vähintään kahden vuoden työkokemus.
Varusmiespalvelusta, naisten vapaaehtoista asepalvelusta, siviilipalvelusta tai hoitovapaata ei lasketa työkokemukseksi.
Hakukohteen sisäänottomäärä Avoimen väylän erillishaussa on 0-2 opiskelijaa. Hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen hakukohteen valintaperusteiden mukaisesti. Lopulliseen opiskelemaan valittavien määrään vaikuttaa valintaperusteissa mainittujen valintaan vaikuttavien tekijöiden lisäksi se, miten asianomaisella vuosikurssilla tai opiskelijaryhmässä on tilaa. Korkeakoululla ei ole velvollisuutta ottaa ilmoitettua määrää opiskelijoita, jos valintakelpoisia ei ole riittävästi tai opiskelijaryhmään ei mahdu ilmoitettua määrää.
Opiskelijavalintaan vaikuttavat avoimessa ammattikorkeakoulussa suoritettujen opintojen vastaavuus TAMKin opetussuunnitelmaan, opintomenestys ja mahdollinen haastattelu. Hakijalla tulee olla riittävä kielitaito opetuskielessä. Opiskelijavalinnan edellytyksenä on, että vuosikurssilla/opiskelijaryhmässä on tilaa.
Hakijat asetetaan tarvittaessa paremmuusjärjestykseen seuraavin perustein:
- Suoritettujen opintojen vastaavuus TAMKin voimassa olevaan opetussuunnitelmaan
- Avoimen AMKin opintomenestys (painotettu keskiarvo)
- Mahdollinen haastattelu
Opiskelijavalinnassa huomioidaan määräaikaan mennessä tulleet liitteet ja valinta tehdään näiden liitteiden ja hakemuksella annettujen tietojen perusteella.
Opiskeluoikeus tutkintoon johtavaan koulutukseen myönnetään seuraavan lukukauden alusta alkaen.
Opiskelijaksi valitun tulee ottaa opiskelupaikka vastaan ja ladattava hakemukselleen valintaan vaikuttaneet ajantasaiset liitteet määräaikaan mennessä. Hakija saa tiedon päätöksestä sähköpostitse ja Oma Opintopolku -palvelusta.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut ammattikorkeakouluopintoihin valituilta valintaan vaikuttaneet avoimen AMKin opintosuoritukset ja muut mahdolliset hakukelpoisuusvaatimukset.
Hakemuksen hylkäämisen syyt
- Vuosikurssilla/opiskelijaryhmässä ei ole vapaita paikkoja.
- Suoritetut opinnot eivät sovellu koulutuksen tutkintotavoitteisiin.
- Hakija ei ole suorittanut vaadittua tutkintoa tai työkokemusta ei ole kertynyt riittävästi määräaikaan mennessä.
- Hakijan opintomenestys ei riittänyt valintaan.
- Hakijan kielitaito opetuskielessä ei ole riittävä.
- Substanssinäyte ja/tai haastattelu on hylätty.
- Hakija ei ole toimittanut pyydettyjä liitteitä määräaikaan mennessä.
Ammattikorkeakoulu voi purkaa valinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei ole suorittanut vaadittua opintopistemäärää määräaikaan mennessä.
- Hakija ei ole suorittanut vaadittua tutkintoa tai työkokemusta ei ole kertynyt riittävästi määräaikaan mennessä.
- Hakija ei toimita opintosuoritusotetta/-otteita tai vaadittuja asiakirjoja TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Hakukohteessa ei ole haastattelua, vaan opiskelijavalinta tehdään opinnoissa menestymisen perusteella.
Lisätietoja hakemisesta saat sivulta Avoimen väylän haku.
Hakemusliitteet
Avoimen AMKin opinnot
Lataa hakemukselle opintosuoritusote tai -otteet avoimessa ammattikorkeakoulussa suorittamistasi opinnoista 16.5.2022 kello 15.00 mennessä. Avoimessa ammattikorkeakoulussa suorittamiesi opintojen tulee olla haettavaan tutkintoon soveltuvia. Liitteiden tulee olla korkeakoulusi varmentamia. Niissä tulee olla korkeakoulusi leima ja esimerkiksi virkailijan tai opinto-ohjaajan allekirjoitus. Myös sähköinen allekirjoitus hyväksytään. Tai voit jakaa linkin Oma Opintopolku -palveluun suorituksiisi.
Tutkintotodistus
Korkeakoulututkinto, opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinto tai ulkomailla suoritettu tutkinto
- Jos olet suorittanut suomalaisen korkeakoulututkinnon, lataa todistus hakemuksellesi 16.5.2022 kello 15.00 mennessä.
- Jos olet suorittanut korkeakoulututkinnon ulkomailla, lataa todistus alkuperäisestä tutkinnosta ja sen käännöksestä hakemuksellesi 16.5.2022 kello 15.00 mennessä. Jos alkuperäinen tutkintotodistus on kirjoitettu muulla kielellä kuin suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, on sinun toimitettava sen lisäksi kopio virallisen kielenkääntäjän suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi tekemästä käännöksestä. Käännöksessä tulee olla kääntäjän nimi, allekirjoitus ja leima.
- Jos työkokemuksesi on kertynyt opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinnon jälkeen, lataa hakemukselle todistus kyseisestä tutkinnosta hakemuksellesi 16.5.2022 kello 15.00 mennessä.
Työtodistus/-todistukset
- Lataa hakemukselle kopiot sellaisesta työkokemuksesta, joka on kertynyt korkeakoulututkinnon jälkeen. Jos ilmoitat pohjakoulutuksenasi opisto-asteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinnon, lataa hakemukselle työtodistukset kyseisen tutkinnon jälkeen kertyneestä työkokemuksesta. Lataa työtodistus/-todistukset hakemuksellesi 16.5.2022 kello 15.00 mennessä.
- Ulkomailla kertyneestä työkokemuksesta tulee olla vastaava todistus. Jos alkuperäinen todistus on kirjoitettu muulla kielellä kuin suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, on sinun toimitettava lisäksi kopio virallisen kielenkääntäjän suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi tekemästä käännöksestä. Käännöksessä tulee olla kääntäjän nimi, allekirjoitus ja leima. Lataa työtodistus/-todistukset ja käännökset hakemuksellesi 16.5.2022 kello 15.00 mennessä.
- Työkokemusta tulee olla 24 kuukautta ja sen on oltava alalta, jolle olet hakemassa tai alalta, jolta hakututkintosi on.
Opiskelemaan valittujen liitteet
Opintosuoritusote
- Kun olet saanut opiskelupaikan, lataa hakemukselle ajantasainen opintosuoritusote avoimen AMKin opinnoista 31.7.2022 kello 15.00 mennessä.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut ammattikorkeakouluopintoihin valituilta valintaan vaikuttaneet avoimen AMKin opintosuoritukset ja muut mahdolliset hakukelpoisuusvaatimukset. TAMK voi purkaa valinnan, jos et toimita todistuksia määräajassa tai jos olet antanut virheellisiä, valintaan vaikuttavia tietoja.
Valinnan tulokset
Tiedotamme opiskelijavalinnan tuloksesta kaikille hakijoille sähköpostitse. Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan Oma Opintopolussa viimeistään 28.6.2022. Voit tarkistaa tilanteesi kirjautumalla palveluun esimerkiksi verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Jos tulet valituksi TAMKiin, saat sähköpostilla tiedon valinnasta ja tarkemmat toimintaohjeet opintojen aloittamisesta.
Jos sinulla on kysyttävää opiskelijavalinnasta, ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi.
Kun saat opiskelupaikan,
- sinulle tiedotetaan asiasta siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet ilmoittanut hakulomakkeella.
- löydät omat valintatietosi myös Oma Opintopolusta.
- ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolussa ja ilmoittaudu läsnä olevaksi opiskelijaksi määräaikaan mennessä.
- toimita ajantasainen opintosuoritusote hakijapalveluihin saamiesi ohjeiden mukaisesti.
- tutustu uuden opiskelijan sivuihin.
Huom! Voit ottaa vastaan samana lukukautena (1.8.-31.12. tai 1.1.-31.7.) alkavasta koulutuksesta vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan. Lisätietoa saat sivulta Yhden korkeakoulupaikan säännös.
Sinun pitää ottaa opiskelupaikka vastaan annettuun määräaikaan mennessä (31.7.2022 kello 15.00), sillä muuten menetät paikan. Opiskelupaikan vastaanottaminen on sitova, etkä voi enää myöhemmin peruuttaa tai muuttaa sitä. Sitova vastaanotto peruuttaa automaattisesti kaikki muut hakutoiveet.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut valituilta valintaan vaikuttaneet avoimen AMKin opintosuoritukset ja/tai avoimen yliopiston suoritukset ja muut mahdolliset hakukelpoisuusvaatimukset.
Ammattikorkeakoulu voi purkaa valinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei ole suorittanut vaadittua opintopistemäärää määräaikaan mennessä.
- Hakija ei ole suorittanut vaadittua tutkintoa tai työkokemusta ei ole kertynyt riittävästi määräaikaan mennessä.
- Hakija ei toimita opintosuoritusotetta/-otteita tai muita vaadittuja asiakirjoja TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Sosiaali- ja terveysalalla opiskelijavalinta voidaan purkaa myös seuraavista syistä:
- Hakijaa ei voida pitää sosiaali- ja terveysalan koulutukseen terveydentilaltaan sopivana.
- Hakija on jättänyt kertomatta terveydentilaansa liittyviä asioita.
- Hakija on salannut aiemman opiskeluoikeuden peruuttamisen.
Ensikertalaiskiintiö: Kun otat opiskelupaikan vastaan korkeakoulututkintoon johtavasta koulutuksesta Suomessa, sinua ei enää jatkossa katsota ensimmäistä korkeakoulututkintoa hakevaksi hakijaksi. Tämä voi vaikuttaa opiskelijavalinnassa, jos myöhemmin haet suomalaiseen korkeakouluun opiskelijaksi.
Varasijavalinta
Avoimen väylän erillishaussa ei ole käytössä varasijavalintaa.
Opiskelijavalinnan tulosten oikaisu
Jos opiskelijavalinnassa ja valintaperusteiden soveltamisessa on mielestäsi tapahtunut virhe, voit vaatia siihen kirjallisesti oikaisua. Ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi.
Ellei asia tällöin selviä, tee kirjallinen oikaisupyyntö TAMKin tutkintolautakunnalle 14 vuorokauden kuluessa opiskelijavalinnan tuloksen julkistamisesta eli viimeistään 12.7.2022 kello 15.00.
Lisätietoja tulosten julkaisusta ja oikaisumenettelystä.