
Sairaanhoitajan tutkinto-ohjelma, monimuotototeutus

Terveydenhuollon ammattilaiseksi
Sairaanhoitajan ammatissa yhdistyvät kädentaidot ja vahva teoreettinen osaaminen. Opiskelu sairaanhoitajaksi toteutuu osittain yhdessä terveysalan muiden opiskelijoiden kanssa ja osa kliinisestä opetuksesta toteutuu TAMKin, Tampereen yliopiston ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin yhteisessä Taitokeskuksessa.
Sairaanhoitajana osaat ennaltaehkäistä sairauksia, tukea terveyttä ja hyvinvointia sekä hoitaa sairastunutta kokonaisvaltaisesti. Sinulla on halua ja kykyä toimia ihmisten kanssa. Opintojen aikana hankit valmiuksia toimia niin itsenäisesti sairaanhoitajana kuin hoitotyön asiantuntijana moniammatillisessa tiimissä.
Työ edellyttää oma-aloitteisuutta, vastuullisuutta sekä kykyä itsenäiseen päätöksentekoon. Opit suunnittelemaan, toteuttamaan ja arvioimaan potilaan hoitotyötä yhdessä potilaan ja hänen läheistensä kanssa. TAMKin sairaanhoitajaopinnoissa voit viimeisenä opiskeluvuotenasi suunnata uraasi ja syventää osaamistasi valitsemallasi hoitotyön alueella.
Ajankohtaisia uutisia
Simulaatio on turvallinen tapa opetella ikääntyneiden hoitotilanteita - samalla potilasturvallisuutta pystytään parantamaan
ArtikkeliYhteistyöKorkeakouluTampereen ammattikorkeakouluJulkaistuBioanalyytikoille on nyt kysyntää
ArtikkeliTiedoteKorkeakouluTampereen ammattikorkeakouluJulkaistuKoronarajoitustoimista halutaan sallivampia hoivakodeissa - tapaamiset ovat vanhusten toimintakyvyn ja hyvinvoinnin perustana
ArtikkeliTutkimusKorkeakouluTampereen ammattikorkeakouluJulkaistu
Koulutustyyppi
Tutkintonimike
Suunniteltu kesto
Koulutuksen laajuus
Kaupunki
Opiskelumuoto
Kiinnostaako sinua sairaanhoito akuuteissa tilanteissa tai oletko elementissäsi ihmisten auttajana? Onko lastensairaanhoito lähellä sydäntäsi tai oletko kiinnostunut mielenterveys- ja päihdehoitotyöstä? Näetkö itsesi osana leikkaustiimiä tai sisätauti-kirurgista tiimiä vai haluatko hyödyntää uusinta teknologiaa hoitaessasi ihmisiä etänä ja kotona? TAMKin monipuolisessa sairaanhoitajan tutkinto-ohjelmassa voit yhdistää teknologiaa ja sairaanhoitoa uusimpaan tietoon perustuen.
TAMKin sairaanhoitajakoulutuksen monimuotototeutuksessa voit viimeisenä opiskeluvuotenasi suunnata uraasi ja syventää osaamistasi sisätauti-kirurgisen hoitotyön alueella 30 op verran. Voit halutessasi valita nämä 30 op myös sairaanhoitajakoulutuksen päivätoteutuksen puolelta, jolloin sinulla on valittavanasi esimerkiksi mielenterveys- ja päihdehoitotyön opintoja, perioperatiivista osaamista, lasten ja nuorten hoitotyötä ja perusterveydenhuollossa etänä ja kotona tapahtuvaa hoitotyötä. Sairaanhoitajakoulutuksessa hankit valmiuksia toimia itsenäisesti sairaanhoitajana sekä hoitotyön asiantuntijana ja kehittäjänä moniammatillisessa tiimissä.
Sairaanhoitajakoulutuksessa yhdistyvät sekä kädentaidot että vahva teoreettinen osaaminen. Sairaanhoitajana sinulla tulee olla hyvä terveys ja toimintakyky, jotta pystyt auttamaan toisia. Suunnittelet, toteutat ja arvioit potilaan hoitoa yhdessä potilaan ja hänen läheistensä kanssa. Ohjaat ja neuvot potilaita sekä toimit usein oman tiimisi johtajana. Työ edellyttää oma-aloitteisuutta, vastuullisuutta sekä kykyä itsenäiseen päätöksentekoon.
Tutkinnon opetuskieli on suomi. Opinnoissa on myös englanninkielisiä osuuksia.
Alkuvaiheen opintojen jälkeen osaat sairaan ihmisen hoitamisen perusteet. Osaat noudattaa terveydenhuoltoa koskevaa lainsäädäntöä ja hoitotyön eettisiä ohjeita. Olet harjaantunut tarkkailemaan ihmisen peruselintoimintoja ja tunnistat, millaista hoitoa potilas tarvitsee. Ammattitaitoosi sisältyy myös, että osaat käyttää turvallisesti tilanteeseen sopivia hoitotyön menetelmiä ja osaat toteuttaa lääkehoitoa ja hallitset lääkelaskut. Osaat myös ottaa huomioon erilaiset kulttuurit ja kansainvälisyyden hoitotyössä. Ensiavun antaminen hätätilanteissa kuuluu jo taitoihisi.
Keskivaiheen opintojen aikana kehität kliinistä osaamistasi hoitotyön eri alueilla. Osaat määrittää, millaista hoitotyötä eri-ikäiset asiakkaat tarvitsevat. Osaat myös suunnitella, toteuttaa ja arvioida hoitoa asiakkaan ja hänen läheistensä kanssa. Käytät eri tieteenalojen tietoa oman toimintasi perustana. Ohjaat ja tuet asiakasta omahoidossa luontevasti.
Työskentely moniammatillisessa yhteistyössä sujuu sinulta asiakkaan edun mukaisesti. Osaat arvioida kriittisesti omaa toimintaasi.
Loppuvaiheen opintojen aikana osaamisesi syvenee.
Osaat tehdä eettisesti päteviä, näyttöön perustuvia päätöksiä ja toimia ammatillisesti. Sinulta luonnistuu eri-ikäisten asiakkaiden hoitaminen omalla hoitotyön erityisalallasi. Huomioit myös asiakkaan perheen luontevasti osana hoitotyötä.
Osaat toimia omahoitajana asiakkaan hoitoprosessin kaikissa vaiheissa. Osaat kehittää hoitotyötä sekä omaa toimintaasi.
Koulutuksen aikana opiskelet yhdessä Tampereen yliopiston lääketieteen opiskelijoiden kanssa teoreettisissa ja/tai käytännöllisissä opinnoissa. Opintojen aikana harjoittelet moniammatillista yhteistyötä muun muassa fysioterapia-, röntgenhoitaja- ja bioanalyytikko-opiskelijoiden kanssa. Osa opetuksesta toteutuu Tampereen Taitokeskuksessa, joka on Tampereen yliopiston lääketieteen laitoksen, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja Tampereen ammattikorkeakoulun yhteinen kliinisten taitojen harjoittelutila. Lisäksi pääset tutustumaan, kuinka sosiaalista Pepper-robottia voidaan hyödyntää sosiaali- ja terveysalalla.
Sairaanhoitajan tutkinnossa ei ole opintosuuntia tai erikoistumisalaa.
Tutkinnon laajuus on 210 opintopistettä. Opintojen keskimääräinen suoritusaika on 3,5 vuotta. Opinnot toteutetaan monimuoto-opintoina erilaisia opetuksen monipuolisia toteutusmuotoja hyödyntäen.
Teoriaopetuksessa lähiopetusta on pääsääntöisesti kaksi päivää viikossa, lisäksi opintojen aikana toteutuu useita kokonaisia intensiiviviikkoja. Harjoittelujaksot edellyttävät päivittäistä kokoaikaista opiskelua.
Koulutus jakaantuu seuraaviin kokonaisuuksiin: perus- ja ammattiopinnot (90 op), opinnäytetyö (15 op), harjoittelu (75 op) ja vaihtoehtoiset ammattiopinnot (30 op).
Opinnäytetyön avulla syvennät osaamistasi valitsemallasi hoitotyön alueella yhdessä oman alan työelämän kanssa. Opinnäytetyö tehdään pareittain ja pääsääntöisesti opiskelukielelläsi.
Opinnäytetyösi osoittaa, että
- osaat soveltaa tietojasi ja taitojasi ammattiopintoihin liittyvässä käytännön asiantuntijatehtävässä
- osaat toimia tutkimuseettisten periaatteiden mukaisesti opinnäytetyön prosessin kaikissa vaiheissa
- pystyt kehittämään opinnäytetyöstäsi saamasi palautteen perusteella.
Opinnäytetyön laajuus on 15 opintopistettä. Sen tekeminen sisältää seuraavat vaiheet: orientaatio, suunnittelu, toteutus, raportointi.
Tutustu opiskelijoiden tekemiin opinnäytetöihin Theseus.fi-sivustolla.
Sairaanhoitajat työskentelevät erilaisissa hoitotyön asiantuntijatehtävissä. Työpaikkoja on koko sosiaali- ja terveysalan sektorilla; akuutissa ja pitkäaikaisessa sairaanhoidossa, yksityisellä, julkisella ja kolmannella sektorilla sekä erilaisissa hankkeissa ja asiantuntijatehtävissä. Tutkinnon suorittamisen jälkeen voit työskennellä Suomessa ja ulkomailla.
Työpaikkasi voi olla esimerkiksi sairaalan vuodeosastolla, poliklinikalla tai leikkausosastolla. Yhä useammin se löytyy kotiin vietävien tai etänä tarjottavien palveluiden parista tai kotisairaanhoidosta, erilaisista kuntoutus- ja hoitokodeista tai lääkäriasemilta. Näiden lisäksi sairaanhoitajatutkinto mahdollistaa työskentelyn asiantuntija- ja konsulttitehtävissä, vapaaehtoisjärjestöjen palveluksessa tai kansainvälisissä tehtävissä.
Sairaanhoitajan ammatissa voi toimia vain tutkinnon suorittanut, laillistettu terveydenhuollon ammattihenkilö. Tutkinto vastaa Suomen kansallisen tutkintojärjestelmän ammattikorkeakoulututkinnolle asettamia kriteereitä sekä tutkintojen ja muun osaamisen eurooppalaisen viitekehystä. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira laillistaa sairaanhoitajan tutkinnon suorittaneet terveydenhuollon ammattihenkilöstöstä asetetun lain (559/949) mukaisesti valmistuvan opiskelijan hakemuksesta.
Koulutus täyttää Euroopan unionin direktiivin (2013/55/EU) vaatimukset ammattipätevyyden tunnustamisesta.
Sairaanhoitajan tutkinto on ammatillisesti suuntautunut Bachelor-tutkinto.
Sairaanhoitajana tulet työskentelemään monikulttuurisissa työympäristöissä. Opintojen aikana sinulla on mahdollisuus lähteä kansainväliseen vaihtoon viikoksi tai muutamaksi kuukaudeksi tai voit osallistua kansainväliselle intensiiviviikolle kotimaassa tai ulkomailla.
Voit suorittaa osan tutkinnostasi ulkomailla yhteistyökorkeakouluissamme, joita on yli 300 yhteensä yli 50 maassa. TAMKissa kansainvälisen ilmapiirin takaavat sadat ulkomaalaiset tutkinto- ja vaihto-opiskelijat eri puolilta maailmaa. Muita keinoja hankkia kieli- ja kulttuuriosaamista ovat kieliopinnot, ulkomaalaisten opiskelijoiden tuutorointi, ystäväperhetoiminta, englanninkieliset opintojaksot ja kansainväliset hankkeet sekä projektit.
Suomalainen sairaanhoitajan tutkinto mahdollistaa työllistymisen Euroopan unionin alueella. Tutkintoa arvostetaan laajasti myös EU:n ulkopuolella.
Tärkeitä yhteistyökumppaneitamme ovat TAMKin sisällä muut sosiaali- ja terveysalan koulutukset, Tampereen yliopiston lääketieteen koulutus sekä hanke- ja harjoitteluyhteistyössä Tampereen kaupunki, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri ja Tampereen ympäristökunnat.
TAMKin tutkinto-opiskelijana sinulla on mahdollisuus valita opintoja myös Tampereen yliopiston tarjonnasta henkilökohtaisen opintosuunnitelmasi mukaisesti. Tämän ristiinopiskelun kautta voit osallistua yliopiston opintojaksoille, yhteisiin projekteihin ja rakentaa näin yksilöllistä osaamistasi. Voit myös suorittaa opintoja muissa ammattikorkeakouluissa kansallisen opintotarjonnan kautta.
TAMK tarjoaa sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille täydennyskoulutusta sekä koulutusta alan ylempään ammattikorkeakoulututkintoon.
Alalla on mahdollista suorittaa myös yliopisto-opintoja hoitotieteessä tai terveystieteissä.
Eija Piikkilä
Alta löydät tähän koulutukseen liittyvät hakuväylät ja valintaperusteet. Perehdythän sinulle soveltuvan hakukohteen valintaperusteisiin huolellisesti ennen hakemista.
Mikäli sinulla on kysyttävää liittyen hakemiseen, voit ottaa yhteyttä TAMKin hakijapalveluihin. Koulutuksen sisältöön liittyvissä kysymyksissä, voit ottaa yhteyttä opinto-ohjaaja Eija Piikkilään, eija.piikkila(at)tuni.fi.
Hae siirtohaussa
Siirtohaku, TAMK, syksy 2020
Hakuaika 1.-15.10.2020 klo 15.00
Nykyisen opiskeluoikeuden siirto korkeakoulusta tai tutkinnosta toiseen
Voit hakea siirtohaussa, jos opiskelet suomalaisessa korkeakoulussa ja haluat vaihtaa voimassa olevan opiskeluoikeutesi
- saman tai läheisen alan opintoihin toiseen korkeakouluun tai
- saman alan tai läheisen alan opintoihin omassa korkeakoulussa. Saman alan opintoihin haet siirtoa, jos opinnot johtavat eri tutkintoon.
TAMKiin voit hakea siirtoa, jos sinulla on voimassa oleva opiskeluoikeus ja riittävä määrä opintoja käytettyyn opiskeluaikaan nähden. Sinulle on kertynyt asianomaiseen tutkinto-ohjelmaan soveltuvia opintoja
- ensimmäisen lukukauden jälkeen 25 opintopistettä.
- ensimmäisen lukuvuoden jälkeen 55 opintopistettä, joihin tulee sisältyä lääkehoito ja lääkelaskut sekä anatomian ja fysiologian opintoja.
Sosiaali- ja terveysalalla opiskelijan terveydentilan ja toimintakyvyn tulee olla sellainen, että hän kykenee opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin ja harjoitteluun. Lisätietoja sivulla Hakukelpoisuus AMK-tutkintoon > Terveydelliset edellytykset sosiaali- ja terveysalalle hakeuduttaessa.
Hakukohteen sisäänottomäärä siirtohaussa on 0-2 opiskelijaa. Hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen hakukohteen valintaperusteiden mukaisesti. Lopulliseen opiskelemaan valittavien määrään vaikuttaa valintaperusteissa mainittujen valintaan vaikuttavien tekijöiden lisäksi se, miten asianomaisella vuosikurssilla tai opiskelijaryhmässä on tilaa. Korkeakoululla ei ole velvollisuutta ottaa ilmoitettua määrää opiskelijoita, jos valintakelpoisia ei ole riittävästi tai opiskelijaryhmään ei mahdu ilmoitettua määrää.
Opiskeluoikeus
Kun haet siirtoa, nykyinen opiskeluoikeutesi päättyy edellisessä korkeakoulussa ja saat uuden opiskeluoikeuden hakemaasi korkeakouluun. Opiskeluoikeus määrittyy uuden tutkinnon mukaan. Tutkinnon tavoitteellisesta opiskeluajasta vähennetään se aika, jonka olet jo käyttänyt aloittamasi tutkinnon suorittamiseen. Tähän tutkinnonsuorittamisaikaan lasketaan läsnä- ja poissaolokaudet, jotka olet käyttänyt siirron perusteena olevan opiskeluoikeuden mukaiseen opiskeluun.
Opiskeluoikeus päättyy ja uusi alkaa, kun otat opiskelupaikan vastaan. Riippumatta siitä, mikä opiskeluoikeutesi on nykyisessä korkeakoulussa, TAMKissa saat opiskeluoikeuden AMK-tutkintoon johtaviin opintoihin. Uusi opiskeluoikeus alkaa syksyn haussa 1.1.2021. Menetät aiemman opiskeluoikeuden edellisen lukukauden päättyessä. Kun otat siirto-opiskelupaikan vastaan, menetät mahdollisen ensikertalaisuus-statuksesi.
Opiskelijavalinta
Opiskelijavalintaan vaikuttavat opintojen soveltuvuus TAMKin opetussuunnitelmaan, opintomenestys sekä mahdollinen haastattelu. Opiskelijavalintaan voivat vaikuttaa myös esittämäsi perustelut siirron tarpeelle. Sinulla tulee olla riittävä kielitaito opetuskielessä. Siirron saamisen edellytyksenä on, että vuosikurssilla/opiskelijaryhmässä on vapaita opiskelupaikkoja.
Opiskelijavalintaan vaikuttavat seuraavat perusteet:
- vuosikurssilla/opiskelijaryhmässä on tilaa
- kertyneet opinnot voidaan lukea hyväksi TAMKin opetussuunnitelman mukaisesti
- hakijan opintomenestys
- hakijalle on kertynyt riittävästi opintoja opiskeluaikaan nähden;
- ensimmäisen lukukauden jälkeen vähintään 25 opintopistettä ja
- ensimmäisen lukuvuoden jälkeen 55 opintopistettä, joihin tulee sisältyä lääkehoidon ja lääkelaskujen sekä anatomian ja fysiologian opintoja.
- mahdollinen haastattelu
- hakijan antamat perustelut
Opiskeluoikeus myönnetään seuraavan lukukauden alusta alkaen. Kun otat siirtohaussa saamasi opiskelupaikan vastaan, ilmoittaudut läsnä olevaksi opiskelijaksi alkavalle lukuvuodelle.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut koulutukseen valitun edellisessä korkeakoulussa suorittamat opintosuoritukset. Ammattikorkeakoulu voi purkaa opiskelijavalinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei toimita läsnäolotodistusta tai opintosuoritusotetta TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Sosiaali- ja terveysalalla opiskelijavalinta voidaan purkaa myös seuraavista syistä:
- Hakijaa ei voida pitää sosiaali- ja terveysalan koulutukseen terveydentilaltaan sopivana.
- Hakija on jättänyt kertomatta terveydentilaansa liittyviä asioita.
- Hakija on salannut aiemman opiskeluoikeuden peruuttamisen.
Hakemuksen hylkäämisen syyt
- Vuosikurssilla/opiskelijaryhmässä ei ole vapaita paikkoja.
- Suoritetut opinnot eivät sovellu koulutuksen tutkintotavoitteisiin.
- Hakija ei ole edennyt opinnoissaan riittävän hyvin.
- Substanssiosaamisen näyte on hylätty.
- Hakija ei ole toimittanut pyydettyjä liitteitä määräaikaan mennessä.
Haastattelut pidetään tarvittaessa viikolla 46.
TAMK kutsuu haastatteluun joko sähköpostitse tai puhelimitse. Haastattelu voidaan tehdä myös puhelimitse.
Lisätietoja hakemisesta saat sivulta Näin haet siirtohaussa.
Hakemusliitteet
Lataa hakemuksellesi 22.10. kello 15.00 mennessä seuraavat liitteet:
- Opiskelutodistus nykyisestä korkeakoulusta
- Todistuksesta tulee selvitä läsnä- ja poissaolokuukaudet.
- Opintosuoritusote
- Opintosuoritusotteen tulee olla ajantasainen.
- Selvitys tulossa olevista opintosuorituksista
- Selvityksestä tulee ilmetä, mitä opintosuorituksia sinulle on tulossa vielä syksyn aikana. Valinnassa huomioidaan 31.12. mennessä kertyneet opintosuoritukset.
Kaikkien liitteiden tulee olla korkeakoulusi varmentamia (niissä tulee olla korkeakoulusi leima ja esimerkiksi virkailijan tai opinto-ohjaajan allekirjoitus).
Opiskelemaan valittujen liitteet
Opintosuoritusote
- Kun olet saanut opiskelupaikan, lataa hakemuksellesi lopullinen ajantasainen opintosuoritusote 31.12. kello 15.00 mennessä.
- Suomenkielisissä koulutuksissa tarvitsemme opintosuoritusotteen sekä suomen- että englanninkielisenä.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut tutkinto-ohjelmaan valitun edellisessä korkeakoulussa suorittamat opintosuoritukset. Ammattikorkeakoulu voi purkaa opiskelijavalinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei toimita pyydettyjä liitteitä TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Valinnan tulokset
Tiedotamme opiskelijavalinnasta tuloksesta kaikille hakijoille sähköpostitse. Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan Oma Opintopolussa viimeistään 14.12.2020. Voit tarkistaa tilanteesi kirjautumalla palveluun esimerkiksi verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Jos tulet valituksi TAMKiin, saat sähköpostilla tiedon valinnasta ja tarkemmat toimintaohjeet.
Jos sinulla on kysyttävää opiskelijavalinnasta, ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi.
Kun saat opiskelupaikan,
- saat tiedon paikasta sähköpostitse siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet ilmoittanut hakulomakkeella.
- löydät omat valintatietosi myös Oma Opintopolusta.
- ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolussa ja ilmoittaudu läsnä olevaksi opiskelijaksi.
- toimita ajantasainen opintosuoritusote hakijapalveluihin saamiesi ohjeiden mukaisesti.
- tutustu uuden opiskelijan sivuihin.
Sinun pitää ottaa opiskelupaikka vastaan annettuun määräaikaan mennessä (31.12.2020 klo 15.00), sillä muutoin menetät paikan. Opiskelupaikan vastaanottaminen on sitova, etkä voi enää myöhemmin peruuttaa tai muuttaa sitä.
Sinun tulee ilmoittautua läsnä olevaksi opiskelijaksi seuraavalle lukuvuodelle/-kaudelle. Voit ilmoittautua poissa olevaksi siirron jälkeiselle ensimmäiselle lukuvuodelle vain, kun
1) suoritat asevelvollisuuslain, siviilipalveluslain tai naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta annetun lain mukaista palvelua;
2) olet äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaalla; tai
3) oman sairautesi tai vammasi vuoksi olet kykenemätön aloittamaan opintoja.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut valituilta valintaan vaikuttaneet opintosuoritukset ja muut mahdolliset hakukelpoisuusvaatimukset.
Ammattikorkeakoulu voi purkaa valinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei toimita opintosuoritusotetta/-otteita TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Ensikertalaiskiintiö: Kun otat opiskelupaikan vastaan korkeakoulututkintoon johtavasta koulutuksesta Suomessa, sinua ei enää jatkossa katsota ensimmäistä korkeakoulututkintoa hakevaksi hakijaksi. Tämä voi vaikuttaa opiskelijavalinnassa, jos myöhemmin haet suomalaiseen korkeakouluun opiskelijaksi.
Yhden korkeakoulupaikan säännös ei ole voimassa siirtohaussa.
Varasijavalinta
Siirtohaussa ei ole käytössä varasijavalintaa.
Opiskelijavalinnan tulosten oikaisu
Jos opiskelijavalinnassa ja valintaperusteiden soveltamisessa on mielestäsi tapahtunut virhe, voit vaatia siihen kirjallisesti oikaisua. Valintakokeen tai ennakkotehtävän kokonaispisteistä ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi.
Ellei asia tällöin selviä, tee kirjallinen oikaisupyyntö TAMKin tutkintolautakunnalle 14 vuorokauden kuluessa opiskelijavalinnan tuloksen julkistamisesta eli viimeistään 28.12.2020 kello 15.00.
Lisätietoja tulosten julkaisusta ja oikaisumenettelystä.
Hae avoimen väylän haussa
Avoimen väylä, TAMK, syksy 2020
Hakuaika 1.-15.10.2020 klo 15.00
Valinta avoimen AMKin opintojen perusteella.
Kun olet suorittanut avoimessa ammattikorkeakoulussa ja/tai avoimessa yliopistossa vähintään 50 opintopistettä, voit hakea Avoimen väylän erillishaussa tutkinto-opiskelijaksi sairaanhoitajan tutkinto-ohjelmaan TAMKiin. Avoimessa ammattikorkeakoulussa tai avoimessa yliopistossa suoritettujen opintojen tulee olla haettavaan tutkintoon soveltuvia. Sairaanhoitajan tutkinto-ohjelmaan haettaessa niiden tulee sisältää lääkehoidon ja lääkelaskujen sekä anatomian ja fysiologian opintoja. Missä tahansa avoimessa ammattikorkeakoulussa tai avoimessa yliopistossa suoritetut opinnot hyväksytään.
- Jos opinnot on tehty TAMKin avoimessa AMKissa, 50 opintopistettä tulee olla suoritettuna 31.12.2020 mennessä.
- Muiden ammattikorkeakoulujen avoimen AMKin opintojen tai avoimen yliopiston opintojen tulee olla suoritettuna hakuajan päättymiseen mennessä.
Avoimen AMKin tai avoimen yliopiston opintosuoritukset voivat olla korkeintaan kymmenen vuotta vanhoja.
Sosiaali- ja terveysalalla opiskelijan terveydentilan ja toimintakyvyn tulee olla sellainen, että hän kykenee opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin ja harjoitteluun. Lisätietoja sivulla Hakukelpoisuus AMK-tutkintoon > Terveydelliset edellytykset sosiaali- ja terveysalalle hakeuduttaessa.
Hakukohteen sisäänottomäärä Avoimen väylän haussa on 0-1 opiskelijaa. Hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen hakukohteen valintaperusteiden mukaisesti. Lopulliseen opiskelemaan valittavien määrään vaikuttaa valintaperusteissa mainittujen valintaan vaikuttavien tekijöiden lisäksi se, miten asianomaisella vuosikurssilla tai opiskelijaryhmässä on tilaa. Korkeakoululla ei ole velvollisuutta ottaa ilmoitettua määrää opiskelijoita, jos valintakelpoisia ei ole riittävästi tai opiskelijaryhmään ei mahdu ilmoitettua määrää.
Opiskelijavalintaan vaikuttavat avoimessa ammattikorkeakoulussa ja/tai avoimessa yliopistossa suoritettujen opintojen vastaavuus TAMKin opintosuunnitelmaan, opintomenestys ja mahdollinen haastattelu. Opiskelijavalinnan edellytyksenä on, että vuosikurssilla/opiskelijaryhmässä on tilaa.
Hakijat asetetaan tarvittaessa paremmuusjärjestykseen seuraavin perustein:
- Suoritettujen opintojen vastaavuus TAMKin opetussuunnitelmaan
- Avoimen AMKin ja/tai avoimen yliopiston opintomenestys
- Mahdollinen haastattelu
Opiskeluoikeus myönnetään seuraavan lukukauden alusta alkaen. Kun otat avoimen väylän haussa saamasi opiskelupaikan vastaan, ilmoittaudut läsnä olevaksi opiskelijaksi alkavalle lukuvuodelle.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut ammattikorkeakouluopintoihin valituilta valintaan vaikuttaneet avoimen AMKin ja/tai avoimen yliopiston opintosuoritukset ja muut mahdolliset hakukelpoisuusvaatimukset.
Ammattikorkeakoulu voi purkaa valinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei toimita opintosuoritusotetta/-otteita TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Sosiaali- ja terveysalalla opiskelijavalinta voidaan purkaa myös seuraavista syistä:
- Hakijaa ei voida pitää sosiaali- ja terveysalan koulutukseen terveydentilaltaan sopivana.
- Hakija on jättänyt kertomatta terveydentilaansa liittyviä asioita.
- Hakija on salannut aiemman opiskeluoikeuden peruuttamisen.
Hakemuksen hylkäämisen syyt
- Vuosikurssilla/opiskelijaryhmässä ei ole vapaita paikkoja.
- Suoritetut opinnot eivät sovellu koulutuksen tutkintotavoitteisiin.
- Hakijan opintomenestys ei riittänyt valintaan.
- Hakijan kielitaito opetuskielessä ei ole riittävä.
- Substanssinäyte ja/tai haastattelu on hylätty.
- Hakija ei ole toimittanut pyydettyjä liitteitä määräaikaan mennessä.
Hakukohteessa ei ole haastattelua. Opiskelijavalinta tehdään opinnoissa menestymisen perusteella.
Lisätietoja hakemisesta saat sivulta Avoimen väylän haku.
Hakemusliitteet
Opintosuoritusote/-otteet
- Lataa hakemukselle opintosuoritusote tai -otteet avoimessa ammattikorkeakoulussa ja/tai avoimessa yliopistossa suorittamistasi opinnoista 22.10. kello 15.00 mennessä. Avoimessa ammattikorkeakoulussa ja/tai avoimessa yliopistossa suorittamiesi opintojen tulee olla haettavaan tutkintoon soveltuvia.
- Liitteiden tulee olla korkeakoulusi varmentamia (niissä tulee olla korkeakoulusi leima ja esimerkiksi virkailijan tai opinto-ohjaajan allekirjoitus).
Opiskelemaan valittujen liitteet
Opintosuoritusote
- Kun olet saanut opiskelupaikan, toimita lopullinen ajantasainen opintosuoritusote TAMKiin 31.12. kello 15.00 mennessä.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut ammattikorkeakouluopintoihin valituilta valintaan vaikuttaneet avoimen AMKin ja/tai avoimen yliopiston opintosuoritukset ja muut mahdolliset hakukelpoisuusvaatimukset. TAMK voi purkaa valinnan, jos et toimita todistuksia määräajassa tai jos olet antanut virheellisiä, valintaan vaikuttavia tietoja.
Valinnan tulokset
Tiedotamme opiskelijavalinnasta tuloksesta kaikille hakijoille sähköpostitse. Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan Oma Opintopolussa viimeistään 30.6.2021. Voit tarkistaa tilanteesi kirjautumalla palveluun esimerkiksi verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Jos tulet valituksi TAMKiin, saat sähköpostilla tiedon valinnasta ja tarkemmat toimintaohjeet opintojen aloittamisesta.
Jos sinulla on kysyttävää opiskelijavalinnasta, ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi.
Kun saat opiskelupaikan,
- sinulle tiedotetaan asiasta siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet ilmoittanut hakulomakkeella.
- löydät omat valintatietosi myös Oma Opintopolusta.
- ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolussa ja ilmoittaudu läsnä olevaksi opiskelijaksi määräaikaan mennessä.
- toimita ajantasainen opintosuoritusote hakijapalveluihin saamiesi ohjeiden mukaisesti.
- tutustu uuden opiskelijan sivuihin.
Huom! Voit ottaa vastaan samana lukukautena (1.8.-31.12. tai 1.1.-31.7.) alkavasta koulutuksesta vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan. Lisätietoa saat sivulta Yhden korkeakoulupaikan säännös.
Sinun pitää ottaa opiskelupaikka vastaan annettuun määräaikaan mennessä (31.7.2021 klo 15.00), sillä muuten menetät paikan. Opiskelupaikan vastaanottaminen on sitova, etkä voi enää myöhemmin peruuttaa tai muuttaa sitä. Sitova vastaanotto peruuttaa automaattisesti kaikki muut hakutoiveet.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut valituilta valintaan vaikuttaneet avoimen AMKin opintosuoritukset ja/tai avoimen yliopiston suoritukset ja muut mahdolliset hakukelpoisuusvaatimukset.
Ammattikorkeakoulu voi purkaa valinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei ole suorittanut vaadittua opintopistemäärää määräaikaan mennessä.
- Hakija ei ole suorittanut vaadittua tutkintoa tai työkokemusta ei ole kertynyt riittävästi määräaikaan mennessä.
- Hakija ei toimita opintosuoritusotetta/-otteita tai muita vaadittuja asiakirjoja TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Ensikertalaiskiintiö: Kun otat opiskelupaikan vastaan korkeakoulututkintoon johtavasta koulutuksesta Suomessa, sinua ei enää jatkossa katsota ensimmäistä korkeakoulututkintoa hakevaksi hakijaksi. Tämä voi vaikuttaa opiskelijavalinnassa, jos myöhemmin haet suomalaiseen korkeakouluun opiskelijaksi.
Varasijavalinta
Avoimen väylän haussa ei ole käytössä varasijavalintaa.
Opiskelijavalinnan tulosten oikaisu
Jos opiskelijavalinnassa ja valintaperusteiden soveltamisessa on mielestäsi tapahtunut virhe, voit vaatia siihen kirjallisesti oikaisua. Ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi.
Ellei asia tällöin selviä, tee kirjallinen oikaisupyyntö TAMKin tutkintolautakunnalle 14 vuorokauden kuluessa opiskelijavalinnan tuloksen julkistamisesta eli viimeistään 14.7.2021 kello 15.00.
Lisätietoja tulosten julkaisusta ja oikaisumenettelystä.
Hae korkeakoulujen syksyn yhteishaussa
Korkeakoulujen yhteishaku syksy 2020
Korkeakoulujen syksyn 2020 yhteishaun hakuaika 2.-16.9.2020 klo 15.00
- Yleinen hakukelpoisuus ammattikorkeakouluopintoihin
- Valinta ylioppilastutkinnon todistusvalinnalla tai ammatillisen perustutkinnon todistusvalinnalla tai AMK-valintakokeen perusteella
Tutkinto-ohjelmaan on yleinen hakukelpoisuus ammattikorkeakouluopintoihin. Sosiaali- ja terveysalalle hakevan terveydentilan ja toimintakyvyn tulee olla sellainen, että hän kykenee opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin ja harjoitteluun. Lisätietoja sivulla Hakukelpoisuus AMK-tutkintoon.
Tutkinto-ohjelmaan valitaan yhteensä 40 opiskelijaa. Ensikertalaisille varataan 80 % tutkinto-ohjelman aloituspaikoista. Löydät lisätietoja ensikertalaiskiintiöstä Opintopolusta: Ensikertalaiskiintiö.
Opiskelijavalinta tehdään AMK-valintakokeen, ylioppilaiden todistusvalinnan tai ammatillisen tutkinnon suorittaneiden todistusvalinnan perusteella. Yhteishaun aloituspaikat jaetaan valintatapoihin seuraavasti:
Sairaanhoitaja (AMK), monimuotototeutus |
Syksy 2020 |
Valintatapa | Aloituspaikat |
|
19 |
|
16 |
|
5 |
Jos mahdollista, sinulle lasketaan valintapisteet kaikilla valintatavoilla ja voit tulla valituksi millä tahansa valintatavalla.
Yhteishaun aloituspaikat täytetään seuraavassa järjestyksessä:
- Ammatillisen perustutkinnon suorittaneiden todistusvalinta
- Ylioppilaiden todistusvalinta
- AMK-valintakoe
Valintatapa: AMK-valintakoe
Hakukohde käyttää AMK-valintakoetta, joka on ammattikorkeakoulujen yhteinen digitaalinen valintakoe. Lisätietoja kohdasta Valintakoe.
Kaikille aloille yhteiset osiot
- Päätöksentekotaidot (kuuluu kaikille)
- Kieli- ja viestintätaidot (kuuluu kaikille)
Kaikille aloille yhteisten osioiden lisäksi AMK-valintakoe sisältää seuraavat alakohtaiset osiot
- Matemaattiset taidot
- Eettiset taidot
Tasasijasäännöt
Hakijat asetetaan tasapistetilanteessa paremmuusjärjestykseen seuraavin perustein:
- hakutoivejärjestys
- arvonta
Valintatapa: Ylioppilaiden todistusvalinta
Opiskelijavalinta tehdään ylioppilastutkinnon perusteella tehtävällä todistusvalinnalla. Lisätietoja kohdassa Pisteytys.
Vähimmäispisteet
Vähimmäispistemäärä ylioppilaiden todistusvalinnassa on 80 pistettä. Vähimmäispistemäärällä tarkoitetaan pistemäärää, joka hakijan tulee vähintään saada viiden aineen yhteen lasketuista pisteistä voidakseen tulla valituksi.
Muutoin todistusvalinnassa ei ole erillisiä kynnysehtoja. Mikäli aloituspaikkoja jää täyttämättä siirretään vapaaksi jääneet paikat valintakoejonoon.
Tasasijasäännöt
Mikäli viiden aineen tuottama yhteispistemäärä on kahdella tai useammalla hakijalla sama, ratkaistaan hakijoiden paremmuusjärjestys seuraavien tasasijasääntöjen mukaan:
- Hakutoivejärjestys
- Yo-arvosanat:
- Äidinkieli
- Matematiikka
- Vieras kieli/toinen kotimainen kieli
Valintatapa: Ammatillisen perustutkinnon suorittaneiden todistusvalinta
Opiskelijavalinta tehdään ammatillisen perustutkinnon perusteella tehtävällä todistusvalinnalla. Lisätietoja kohdassa Pisteytys.
Vähimmäispisteet
Vähimmäispistemäärä ammatillisen perustutkinnon suorittaneiden todistusvalinnassa on 70 pistettä. Vähimmäispisteet tarkoittavat pistemäärää, joka hakijan tulee vähintään saada voidakseen tulla valituksi.
Muutoin todistusvalinnassa ei ole erillisiä kynnysehtoja. Mikäli aloituspaikkoja jää täyttämättä siirretään vapaaksi jääneet paikat valintakoejonoon.
Tasapistesäännöt
Mikäli kolmen yhteisen tutkinnon osan arvosanojen ja tutkinnon painotetun keskiarvon tuottama yhteispistemäärä on kahdella tai useammalla hakijalla sama, ratkaistaan hakijoiden paremmuusjärjestys seuraavien tasasijasääntöjen mukaan:
- Hakutoivejärjestys
- Tutkinnon painotettu keskiarvo
- Tutkinnon yhteisten osien arvosanat:
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
- Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
- Arvonta
Ylioppilastutkinnon perusteella tehtävä todistusvalinta
Ylioppilastutkinnon perusteella tehtävässä todistusvalinnassa pisteytetään viisi ainetta. Äidinkieli, matematiikka ja vieras/toinen kotimainen kieli huomioidaan kaikilta nämä aineet kirjoittaneilta. Tämän lisäksi huomioidaan kaksi parasta pisteitä tuottavaa ainetta (reaaliaineet/vieras kieli). Reaaliaineissa huomioidaan vain vuonna 2006, ja sen jälkeen suoritetut ainereaalit.
Todistusvalinnat tehdään YTL:n rekisterissä olevien arvosanojen pohjalta. Ylioppilastutkintoon ennen 1990 valmistuneet hakijat lataavat ylioppilastodistuksensa hakemuksensa liitteeksi 23.9. kello 15.00 mennessä. Syksyllä 2020 ylioppilastutkintoon valmistuvat eivät ole mukana todistusvalinnassa.
Kansainvälisellä ylioppilastutkinnolla hakevat ovat samassa valintatapajonossa suomalaisella ylioppilastutkinnolla hakevien kanssa. IB-, EB- ja Suomessa suoritetun RP-tutkinnon suorittaneet ilmoittavat arvosanansa hakemuksella ja lataavat tutkintotodistuksensa hakemuksen liitteeksi 23.9.2020 kello 15.00 mennessä. Syksyllä 2020 kansainväliseen ylioppilastutkintoon valmistuvat eivät ole mukana todistusvalinnassa.
Mikäli aloituspaikkoja jää täyttämättä siirretään vapaaksi jääneet paikat valintakoejonoon.
Ylioppilastutkinnon perusteella tehtävässä todistusvalinnassa pisteytetään viisi ainetta. Äidinkieli, matematiikka ja vieras/toinen kotimainen kieli huomioidaan kaikilta nämä aineet kirjoittaneilta. Tämän lisäksi huomioidaan kaksi parasta pisteitä tuottavaa ainetta (reaaliaineet/vieras kieli) (taulukko 1). Reaaliaineissa huomioidaan vain vuonna 2006 tai sen jälkeen suoritetut ainereaalit.
Enimmäispistemäärä 198 pistettä.
Taulukko 1: Ylioppilastutkintotodistuksen pisteytysmalli
Ammatillisen perustutkinnon perusteella tehtävä todistusvalinta
Kaikilta hakijoilta lasketaan kolmen yhteisen tutkinnon osan arvosanojen ja tutkinnon painotetun keskiarvon tuottama yhteispistemäärä (enimmäispistemäärä 150 pistettä). Ammatillisessa todistusvalinnassa ovat mukana hakijat, jotka ovat valmistuneet ammatilliseen perustutkintoon välillä 1.8.2015 – 14.10.2020. Näyttötutkintona suoritettua ammatillista perustutkintoa ei huomioida todistusvalinnassa.
Ammatilliseen perustutkintoon 1.8.2015-31.12.2016 välisenä aikana valmistuneet hakijat ilmoittavat yhteishaun hakulomakkeella perustutkinnon yhteisten tutkinnon osien arvosanat sekä perustutkinnon painotetun keskiarvon. Hakija liittää tällöin myös todistuskopion hakemuksen liitteeksi 23.9.2020 kello 15.00 mennessä.
Vuoden 2017 ja sitä uudempien ammatillisten perustutkintojen osalta todistusvalinnat tehdään KOSKI-tietovarannossa olevien tietojen pohjalta. Todistusvalinnassa ovat mukana syksyllä 2020 valmistuvat hakijat, joiden perustutkinto on valmis ja arvosanatiedot on tallennettu KOSKI-palveluun 14.10.2020 mennessä.
Ammatillisen perustutkinnon perusteella tehtävässä todistusvalinnassa hakijoilta lasketaan kolmen yhteisen tutkinnon osan arvosanojen (taulukko 2) ja tutkinnon painotetun keskiarvon tuottama yhteispistemäärä (enimmäispistemäärä 150 pistettä) (taulukko 3). Todistusvalinnassa huomioidaan ammatilliset perustutkinnot, joista hakija on valmistunut 1.8.2015 tai sen jälkeen.
Painotettu keskiarvo lasketaan tutkinnon osien ja yhteisten tutkinnon osien osa‐alueiden numeeristen arvosanojen perusteella osaamispisteillä painotettuna. Jakajana toimii joko tutkinnon laajuus tai opiskelijan yksilöllinen tutkinnon laajuus, riippuen onko tutkinto suoritettu ennen vai jälkeen 1.1.2018.
Ennen 1.1.2018 valmistuneiden perustutkintojen tutkinnon painotetun keskiarvon laskemisessa laajuus katsotaan opiskelijan yksilöllisen tutkinnon laajuuden mukaisesti, esimerkiksi 190 osp. 1.1.2018 jälkeen valmistuneiden keskiarvoon lasketaan numeeriset arvosanat tutkinnon osaamispistemäärällä (180 osp) painotettuna.
1.1.2018 jälkeen ammatilliseen perustutkintoon valmistuneilla yhteiset tutkinnon osat arvioidaan hyväksytty/hylätty -asteikolla. Kyseisten osien alla olevat osa-alueet arvioidaan kuitenkin numeerisesti. Näiden perusteella lasketaan pisteytettävät yhteisten tutkinnon osien arvosanat.
Kansainvälisten ylioppilastutkintojen perusteella tehtävä todistusvalinta
Kansainvälisellä ylioppilastutkinnolla hakevat ovat samassa valintatapajonossa suomalaisella ylioppilastutkinnolla hakevien kanssa. Todistusvalinnassa pisteytetään viisi ainetta. Äidinkieli, matematiikka ja vieras/toinen kotimainen kieli huomioidaan kaikilta nämä aineet kirjoittaneilta. Tämän lisäksi huomioidaan kaksi parasta pisteitä tuottavaa ainetta (reaaliaineet/vieras kieli). EB/IB/Suomessa suoritetun RP/DIA-tutkinnon aineet rinnastetaan suomalaiseen yo-tutkintoon (taulukot 4-6). Syksyllä kansainväliseen ylioppilastutkintoon valmistuvat eivät ole mukana todistusvalinnassa.
Enimmäispistemäärä 198 pistettä.
Taulukko 4: European Baccalaureate (EB) -tutkinnon pisteytysmalli
Taulukko 5: International Baccalaureate (IB) -tutkinnon pisteytysmalli
Ilmoittautuminen
Syksyn AMK-valintakoe järjestetään 26.-29.10.2020 välisenä aikana. Hakiessasi hakukohteeseen, joka käyttää AMK-valintakoetta, osallistut kokeeseen yhtenä näistä päivistä. Ilmoittaudut valintakokeeseen valitsemalla hakuaikana hakulomakkeelta itsellesi sopivan ajan ja paikan tarjolla olevista vaihtoehdoista. Tarjolla olevat vaihtoehdot täyttyvät ilmoittautumisjärjestyksessä. Valinta on sitova eikä sitä voi muuttaa hakuajan jälkeen.
Valintakokeeseen valmistautuminen
Teet AMK-valintakokeen omalla kannettavalla tietokoneellasi valvotusti ammattikorkeakoulun tiloissa. Teet valintakokeen yhdellä suorituskerralla riippumatta siitä, kuinka monta osiota kuuluu sinun valintakokeeseesi. Tarvitset kokeessa vaatimukset täyttävän kannettavan tietokoneen. Tutustu ennen kokeeseen osallistumista ohjeisiin ammattikorkeakoulujen yhteisellä nettisivulla www.ammattikorkeakouluun.fi sekä TAMKin syksyn 2020 valintakokeiden nettisivulla.
Yksilölliset järjestelyt valintakokeessa
Yksilöllisistä järjestelyistä on kerrottu kohdassa Yksilölliset järjestelyt valintakokeessa.
Opiskelijavalinnan yksilöllisillä järjestelyillä tarkoitetaan käytännön järjestelyjä valintakoetilanteessa. Tällaisia voivat olla esimerkiksi liikuntaesteiden poistaminen, rauhallinen koetila, laajempi kirjoitustila, lisäaika, apuvälineiden käyttö tai muu vastaava järjestely. Näillä järjestelyillä on tarkoitus huolehtia siitä, että yksilöllisiä järjestelyjä valintakoetilanteessa tarvitsevat hakijat ovat yhdenvertaisessa asemassa muiden hakijoiden kanssa. Lisätietoja yksilöllisistä järjestelyistä ja niiden hakemisesta.
Lisätietoja hakemisesta saat sivulta Näin haet yhteishaussa.
Hakemusliitteet
Jos todistat hakukelpoisuutesi jollakin seuraavista, todistuskopioiden tulee olla ladattuna hakulomakkeelle 23.9.2020 kello 15.00 mennessä:
- Kopio ennen vuotta 1990 suoritetusta ylioppilastutkinnosta
- Kopio lukion päättötodistuksesta (jos haet pelkällä lukion päättötodistuksella ilman ylioppilastutkintoa)
- Kopio ennen vuotta 2017 suoritetusta ammatillisesta perustutkinnosta sekä ennen vuotta 2018 suoritetusta ammatti- tai erikoisammattitutkinnosta
- Kopio ulkomaisesta tutkintotodistuksesta tai ennakkoarvio 2020 valmistuvasta tutkinnosta sekä kopio ulkomaisen tutkintotodistuksen virallisesta käännöksestä suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, jos todistusta ei ole kirjoitettu yhdellä näistä kielistä
- Kopio European Baccalaureate Diplomasta tai ennakkoarvio 2020 valmistuvasta tutkinnosta
- Kopio International Baccalaureate Diplomasta (IB Certificate ei riitä) tai ennakkoarvio (predicted grades tai vastaava) 2020 valmistuvasta tutkinnosta
- Kopio Reifeprüfung- tai DIA-tutkintotodistuksesta sekä Suomessa suoritetun tutkinnon vastaavuustodistuksesta tai ennakkoarvio 2020 valmistuvasta tutkinnosta
- Mahdollisesta pakolaisstatuksesta kertovan viranomaispäätöksen voi toimittaa postitse TAMKin hakijapalveluihin 23.9.2020 kello 15.00 mennessä.
Tämän lisäksi jos äidinkielesi on muu kuin suomi, sinun tulee ladata TAMKin todistusvalintoja varten hakulomakkeelle jokin suomen kielen todentavista todistuksista 23.9.2020 kello 15.00 mennessä. Hyväksyttävät liitteet löydät täältä: Suomen kielen taitovaatimukset todistusvalinnassa TAMKissa.
Katso tarkemmat tiedot liitteiden toimittamisesta: Liitteet yhteishaussa.
Opiskelemaan valittujen todistuskopiot
Jos tulet valituksi TAMKiin, etkä ole vielä liittänyt kopioita hakemuksellesi, lataa haussa käyttämiesi koulutodistusten kopiot hakemuksellesi tai toimita linkki Koski-palveluun annettujen ohjeiden mukaisesti viimeistään 7.12.2020 kello 15.00 tai hyväksymisilmoituksessa annettuun päivämäärään mennessä. Poikkeuksena tähän ovat syksyllä 2020 valmistuvat, joiden tulee toimittaa todistuskopio 28.12.2020 kello 15.00 mennessä. Suomalaisesta ylioppilastutkinnosta ei tarvitse lähettää kopiota, jos olet suorittanut tutkinnon 1989 jälkeen. Suomalaisesta ammatillisesta tutkinnosta tulee toimittaa todistuskopio, jos olet suorittanut tutkintosi ennen vuotta 2018, eikä tutkintoasi täten löydy Oma opintopolun Omat opintosuoritukseni-palvelusta.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut valinnan perusteena olevat todistukset. Kopioiden lisäksi TAMK tarkistaa valituksi tulleiden alkuperäiset todistukset opintojen alkaessa. TAMK voi purkaa valinnan, jos et toimita todistuksia määräajassa tai jos olet antanut virheellisiä, valintaan vaikuttavia tietoja.
Katso tarkemmat tiedot: Näin otat opiskelupaikan vastaan.
Valinnan tulokset
Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan Oma Opintopolku-palvelussa viimeistään 27.11.2020. Voit tarkistaa tilanteesi kirjautumalla palveluun esimerkiksi verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Kaikille hakijoille lähetetään myös sähköinen tuloskirje. Jos tulet valituksi TAMKiin, saat lisäksi sähköpostilla tiedon ja toimintaohjeet.
Jos sinulla on kysyttävää valintakokeen, ennakkotehtävän tai valintatehtävän kokonaispisteistä ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk(a)tuni.fi.
Kun saat opiskelupaikan,
- saat tiedon paikasta sähköpostitse siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet ilmoittanut hakulomakkeella.
- löydät omat valintatietosi myös Oma Opintopolusta
- ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolussa ja ilmoittaudu läsnä tai poissa olevaksi opiskelijaksi.
- lähetä kopiot haussa käyttämistäsi todistuksista hakijapalveluihin saamiesi ohjeiden mukaisesti.
- tutustu uuden opiskelijan sivuihin.
Varasijavalinta
Varasijalla olevia hyväksytään koulutukseen järjestyksessä sitä mukaa, kun paikkoja vapautuu. Etukäteen on mahdotonta tietää, kuinka monta hakijaa tullaan hyväksymään varasijalta. Paikkoja vapautuu esimerkiksi silloin, kun aiemmin hyväksytyt hakijat tulevat hyväksytyiksi ylempiin hakutoiveisiinsa tai eivät ota saamaansa opiskelupaikkaa vastaan. Jos tulet hyväksytyksi varasijalta saat tiedon sähköpostitse hakulomakkeella ilmoittamaasi osoitteeseen, joten muista seurata sähköpostiasi.
Varasijavalinta päättyy viimeistään 15.12.2020. Varasijavalinta voidaan myös päättää hakukohdekohtaisesti ennen tätä, jos uusia opiskelijoita ei enää valita varasijoilta koulutukseen.
Opiskelijavalinnan tulosten oikaisu
Jos opiskelijavalinnassa ja valintaperusteiden soveltamisessa on mielestäsi tapahtunut virhe, voit vaatia siihen kirjallisesti oikaisua. Valintakokeen, ennakkotehtävän tai valintatehtävän kokonaispisteistä ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk(a)tuni.fi.
Ellei asia tällöin selviä, tee kirjallinen oikaisupyyntö TAMKin tutkintolautakunnalle 14 vuorokauden kuluessa opiskelijavalinnan tuloksen julkistamisesta eli yhteishaussa viimeistään 11.12.2020 kello 15.00.
Lisätietoja tulosten julkaisusta ja oikaisumenettelystä.