
Mediatuottamisen ylempi tutkinto-ohjelma
Mediatuottamisen asiantuntijaksi
Mediatuottajana osaat johtaa tuote- tai palvelukehitysprosesseja. Tiedät erilaisten jakelukanavien vahvuudet ja roolit mediatuotantoihin liittyen. Sinulla on valmiudet rakentaa monialaisia ammattilais- ja alihankintaverkostoja kansainvälisessä toimintaympäristössä. Hallitset tiedonhankinnan, osaat laatia ja neuvotella työ-, alihankinta ja yhteistyösopimuksia, sekä valmistella ja tehdä immateriaalioikeuksia (IPR) koskevia sopimuksia.
Koulutus on tarkoitettu jo työelämässä toimivalle media-alan ammattilaiselle, joka tähtää erityisesti oman ammattitaidon ja työuran kehittämiseen.

Tutustu Elina Kaakisen opiskelijatarinaan

Media-alalla koetun epävarmuuden voi kääntää varmuudeksi, jos ymmärtää, miten muutostilanteessa voi toimia. Mediatuottamisen YAMK-koulutuksessa tutkitaan liiketoiminnan mahdollisuuksia ja kehitetään uusia tekemisen tapoja media-alalle.
Ajankohtaisia uutisia
Mediatuottamisen ylemmän AMK-tutkintokoulutuksen tavoitteena on valmentaa sinusta tuottaja, jolla on valmiudet tutkia liiketoiminnan mahdollisuuksia ja kehittää uusia tuottamisen ja tekemisen tapoja media-alalla. Mediatuottajana osaat johtaa tuote- tai palvelukehitysprosesseja. Tiedät erilaisten jakelukanavien vahvuudet ja roolit mediatuotantoihin liittyen. Sinulla on valmiudet rakentaa monialaisia ammattilais- ja alihankintaverkostoja kansainvälisessä toimintaympäristössä. Hallitset tiedonhankinnan, tunnet osaamisen johtamisen periaatteet ja kykenet soveltamaan johtamistietoa työssäsi.
Osaat kehittää yrityksesi liiketoimintaa ja suunnitella liiketoimintaa kansainvälisessä toimintaympäristössä. Tehtävänäsi on koota yhteen ja johtaa niin erilaisia yksilöitä kuin ammattiryhmiäkin. Luovan ja innovatiivisen työsi lähtökohtana on erilaisuuden, moniarvoisuuden ja monikulttuurisuuden kunnioittaminen. Media-alan ammattilaisuuteen sisältyy oman ammattietiikan sekä eettisten ja yhteiskunnallisten kysymysten pohtiminen. Vastuulliseen toimintaan kuuluu myös itsenäinen ja aktiivinen asenne opiskeluun.
Koulutus toteutetaan pääosin suomen kielellä.
Kaksi keskeistä aihekokonaisuutta koulutuksessa ovat Mediaprojektien tuotekehitys ja johtaminen sekä Media-alan liiketoiminta.
Mediaprojektien tuotekehitys ja johtaminen (10 op) koostuu kahdesta opintojaksosta, joiden avulla voit kehittyä media-alan projektien ja hankkeiden johtajana. Tunnet johtamisen periaatteet sekä yksilön, ryhmän että organisaation tasolla, hallitset ideointia ja innovointia edistävän johtamisen periaatteet ja osaat soveltaa niitä työssäsi. Pystyt asiakaslähtöisten ja innovatiivisten mediatuotteiden sekä -palvelujen suunnitteluun ja toteuttamiseen omassa yrityksessäsi.
Media-alan liiketoiminta (15 op) koostuu kolmesta opintojaksosta, joiden avulla osaat tutkia ja arvioida yrityksen liiketoimintaa, ymmärrät strategisen suunnittelun merkityksen liiketoiminnan kehittämisessä, hallitset yhteistyökumppanuuksia ja asiakkuuksia. Osaat laatia ja neuvotella työ-, alihankinta ja yhteistyösopimuksia, sekä valmistella ja tehdä immateriaalioikeuksia (IPR) koskevia sopimuksia. Tunnet sopimuksiin liittyvän suomalaisen lainsäädännön sekä tärkeimmät kansainväliset käytännöt. Kykenet suunnittelemaan yrityksen liiketoimintaa ja strategiaa noudattavan kansainvälisen hankkeen. Hankit tietoa oman alasi kansainvälisestä rahoituksesta, käytännöistä ja yhteistyökumppaneista. Etsit yhteistyötoimijoita ja suunnittelet, miten näihin luodaan kontakteja.
Tutustu opetussuunnitelmaan
Koulutuksen laajuus on 60 pistettä. Se jakautuu opinnäytetyöhön (30 op) ja syventäviin ammattiopintoihin (25 op), joiden painopistealueet ovat media-alan tuotekehitys, luovan työyhteisön johtaminen ja media-alan liiketoiminta. Lisäksi vapaasti valittavilla opinnoilla (5 op) voit lisätä osaamistasi kehittämistehtäväsi vaatimilla alueilla.
Voit suorittaa opinnot työn ohessa monimuoto-opintoina. Opintojen sopimista työaikoihin tuetaan verkkoympäristöllä ja etäopinnot muodostavat merkittävän osan opiskelusta. Koulutuksessa hyödynnetään erilaisia opetusmenetelmiä.
Lähiopetus järjestetään pääsääntöisesti kahtena peräkkäisenä arkipäivänä kerran kuussa syys-ja kevätlukukausina. Lähiopetusjaksoilla tapahtuva yhteisöllinen tiedon tuottaminen ja jakaminen on olennainen osa oppimista ja sinun odotetaan osallistuvan lähiopetukseen. Opintojaksokohtaiset tarkemmat läsnäolovaatimukset määrittelee kunkin opintojakson opettaja. Koulutus noudattaa korkeakoulututkinnoille asetettuja kansallisia (NQF) ja eurooppalaisia (EQF) tavoitteita.
Katso YAMK-tutkinnon suorittaneen alumnivideo.
Opinnäytetyö on työelämälähtöinen kehittämisprojekti, josta laaditaan raportti. Opinnäytteesi voi olla työorganisaatiotasi tai oman yrityksesi liiketoimintaa tukeva hanke, esimerkiksi innovatiivisen mediakonseptin, -tuotteen tai -palvelun kehittäminen, tai se voi liittyä yrityksen osaamisen tai verkostoitumisen kehittämiseen. Kehittämishankkeessa osoitat kykeneväsi itsenäisen, pitkäjänteisen ja tavoitteellisen kehittämisprojektin toteuttamiseen. Opinnäytetyö sisältää asetettujen vaatimusten mukaisen menetelmän ja tulosten kuvauksen, raportoinnin ja visualisoinnin sekä hankkeen dokumentit ja henkilökohtaisen osaamisen kehittymisen kuvauksen ja arvioinnin.
Koulutus tähtää erityisesti oman ammattitaitosi ja työurasi kehittämiseen. Tehtävänimikkeitä ovat muun muassa tuottaja, projektipäällikkö, koordinaattori, suunnittelija tai media-alan opettaja.
Ylempi ammattikorkeakoulututkinto tuottaa saman kelpoisuuden julkisiin virkoihin ja tehtäviin kuin yliopistossa suoritettu ylempi korkeakoulututkinto.
Mediakonseptien ja -tuotteiden kansainvälistäminen on opintojakso, jossa suunnitellaan yrityksen liiketoimintaa ja strategiaa noudattava kansainvälinen hanke, hankitaan tietoa oman alan kansainvälisestä rahoituksesta, käytännöistä ja yhteistyökumppaneista. Voit suorittaa osan tutkinnostasi ulkomailla yhteistyökorkeakouluissamme, joita on yli 300 yhteensä yli 50 maassa.
TAMKissa kansainvälisen ilmapiirin takaavat sadat ulkomaalaiset tutkinto- ja vaihto-opiskelijat eri puolilta maailmaa. Muita keinoja hankkia kieli- ja kulttuuriosaamista ovat kieliopinnot, ulkomaalaisten opiskelijoiden tuutorointi, ystäväperhetoiminta, englanninkieliset opintojaksot ja kansainväliset hankkeet sekä projektit.
Mediatuottamisen ylemmän AMK-tutkinnon opetussuunnitelmaa kehitetään opiskelija- ja opettajapalautteen pohjalta sekä työelämän tarpeet huomioon ottaen. Myös opiskelijat itse ovat merkittävä osa työelämän asiantuntemusta.
Koulutus ja opinnäytetöiden ohjaus toteutetaan läheisessä yhteistyössä media-alan yritysten kanssa.
Ylempi ammattikorkeakoulututkinto tuottaa saman jatko-opintomahdollisuuden kuin yliopistossa suoritettu ylempi korkeakoulututkinto.
Ari Koivumäki
Yliopettaja, Media Production, YhteyspäällikköAlta löydät tähän koulutukseen liittyvät hakuväylät ja valintaperusteet. Perehdythän sinulle soveltuvan hakukohteen valintaperusteisiin huolellisesti ennen hakemista.
Mikäli sinulla on kysyttävää liittyen hakemiseen, voit ottaa yhteyttä TAMKin hakijapalveluihin. Koulutuksen sisältöön liittyvissä kysymyksissä, voit ottaa yhteyttä vastuuopettaja Ari Koivumäkeen, ari.koivumaki(at)tuni.fi.
Hae korkeakoulujen yhteishaussa
- Pohjakoulutusvaatimuksena on media- tai kulttuurialan korkeakoulututkinto tai alaa vastaava opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinto.
- Työkokemusvaatimuksena on 24 kuukautta alan työkokemusta, joka on kertynyt haussa käytettävän tutkinnon jälkeen.
- Opiskelijavalinta tehdään ennakkotehtävän ja haastattelun perusteella.
Näytä
Pohjakoulutusvaatimus
Hakukelpoisuuden antaa media- tai kulttuurialan korkeakoulututkinto tai alaa vastaava opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinto.
Hakukelpoisuuden antavan suomalaisen tutkinnon on oltava suoritettuna niin, että lopullinen tutkintotodistuksen kopio on ladattu hakemukselle viimeistään 15.7.2022 kello 15.00.
Jos olet pakolainen tai pakolaiseen rinnastettavassa asemassa, etkä voi todistaa tutkintoasi asiakirjoin, TAMK voi kutsua sinut valintakokeeseen tai ottaa huomioon määräaikaan mennessä toimittamasi ennakkotehtävän. Sinulla tulee olla pakolaisstatuksesta kertova viranomaispäätös (turvapaikkapäätös tai oleskelulupa suojelun perusteella).
Lue lisää kohdasta ”Liitteet”.
Työkokemusvaatimus
Hakukelpoisuuteen vaaditaan vähintään 24 kuukautta alan työkokemusta, joka on kertynyt lopullisen korkeakoulututkintotodistuksen myöntämispäivästä alkaen 31.7.2022 mennessä.
Työkokemuksen tulee olla media- tai kulttuurialalta
TAMK hyväksyy työkokemukseksi myös aiemmin Suomessa suoritetun opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinnon jälkeen hankitun työkokemuksen. Myös tässä tapauksessa työkokemusta tulee olla vähintään 24 kuukautta ja sen tulee olla media- tai kulttuurialalta.
Lue lisää kohdasta ”Työkokemus”.
Tutkinto-ohjelmaan valitaan 15 opiskelijaa.
Opiskelijavalinta tehdään ennakkotehtävän ja haastattelun pisteiden perusteella.
Ennakkotehtävästä ja haastattelusta voi saada molemmista enintään 100 pistettä ja yhteensä 200 pistettä. Ennakkotehtävästä on saatava vähintään 20 pistettä, jotta saat kutsun haastatteluun. Haastattelusta on saatava vähintään 20 pistettä, jotta voi tulla valituksi. Alin hyväksytty yhteispistemäärä on 40 pistettä voidaksesi tulla valituksi koulutukseen.
Pisteytystä tarkennettu 8.4.2022.
Valinta tasapisteissä olevien välillä
Hakijat asetetaan tasapistetilanteessa paremmuusjärjestykseen seuraavin perustein:
- Hakutoivejärjestys
- Haastattelun pisteet
- Ennakkotehtävän pisteet
- Ylitäyttö
Hakukelpoisuuteen vaaditaan vähintään 24 kuukautta alan työkokemusta, joka on kertynyt lopullisen korkeakoulututkintotodistuksen myöntämispäivästä alkaen 31.7.2022 mennessä.Työkokemuksen tulee olla media- tai kulttuurialalta.
Ammattikorkeakoulu hyväksyy työkokemukseksi myös aiemmin Suomessa suoritetun opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinnon (tutkinto voi olla miltä koulutusalalta tahansa) jälkeen, ennen korkeakoulututkintoa hankitun työkokemuksen. Myös tässä tapauksessa työkokemusta tulee olla vähintään 24 kuukautta ja sen tulee olla media- tai kulttuurialalta.
Työkokemus tulee todentaa työtodistuksin. Työtodistuksesta tulee ilmetä mm. työsuhteen alkamis- ja päättymispäivä, työnantajan yhteystiedot, työtehtävät ja osa-aikatyön kohdalla työtunnit. Todistus tulee olla allekirjoitettu ja päivätty. Mikäli työsuhde jatkuu edelleen, työnantajalta tulee pyytää allekirjoitettu ja päivätty väliaikainen työtodistus.
Yrittäjyys hyväksytään työkokemukseksi, jos siitä on todistus, joka osoittaa, että hakija on tai on ollut YEL- tai MYEL-vakuutettu (YEL=yrittäjäeläkevakuutus, MYEL= viljelijöiden, metsätilallisten, kalastajien ja poronhoitajien sekä heidän perheenjäsentensä työeläkevakuutus). Ulkomainen yrittäjyys todistetaan vastaavin virallisin dokumentein.
Käsi- ja taideteollisuusalalla, viestintä- ja kuvataidealalla, teatteri- ja tanssialalla ja musiikkialalla työkokemuksen asemesta voidaan vaatia vastaavan pituinen taiteellinen toiminta, joka osoitetaan esim. portfoliolla (Laki 932/2014).
Työkokemus lasketaan täysinä kuukausina. Osa-aikatyön tunnit muunnetaan kokoaikaiseksi niin, että 150 tuntia tai 20 vähintään 7 tunnin työpäivää vastaa yhtä kuukautta. Työkokemuksen ei tarvitse olla yhtäjaksoista eikä saman työnantajan palveluksessa hankittua. Rinnakkaisista työsuhteista voi saada työkokemuspisteitä vain päätoimista työskentelyä vastaavan määrän.
Varusmiespalvelusta, naisten vapaaehtoista asepalvelusta, siviilipalvelusta tai hoitovapaata ei lasketa työkokemukseksi.
Haastattelu
Haastattelukutsu lähetetään noin viikkoa ennen valintakoetta sähköpostitse siihen sähköpostiin, jonka olet ilmoittanut hakulomakkeella. Haastatteluun kutsutaan kaikki hakukelpoiset ennakkotehtävän hyväksyttävästi palauttaneet hakijat.
Haastattelut pidetään 23. - 25.5.2022.
Haastattelu on sinulle yksipäiväinen. Haastattelu tehdään Teamssin välityksellä. Haastattelusta voit saada enimmillään 100 pistettä. Haastattelusta on saatava vähintään 20 pistettä, jotta voit tulla valituksi. Ennakkotehtävän ja haastattelun yhteispistemäärä on oltava vähintään 40, jotta voit tulla valituksi koulutukseen.
Pisteytystä tarkennettu 8.4.2022.
Muutettu haastattelusovellus Teamssiksi 20.4.2022.
Haastattelun ja ennakkotehtävän suoritukset ovat voimassa kyseisen haun ajan.
Valintakoeyhteistyö
Tämä hakukohde ei ole mukana valtakunnallisessa valintakoeyhteistyössä. Tulos hyväksytään vain kyseiseen hakukohteeseen.
Ennakkotehtävän ohjeet julkaistaan helmikuussa 2022 verkkosivulla TAMKin ennakko- ja valintatehtävät ja valintakokeiden ennakkoaineistot. Ennakkotehtävä tulee palauttaa annettujen ohjeiden mukaisesti 6.4.2022 kello 15.00 mennessä. Opiskelijavalinnassa otetaan huomioon vain ennakkotehtävät, jotka on palautettu määräaikaan mennessä.
Ennakkotehtävän hyväksyttävästi suorittaneet kutsutaan haastatteluun. Ennakkotehtävästä voit saada enimmillään 100 pistettä. Tehtävästä on saatava vähintään 20 pistettä, jotta saat kutsun haastatteluun.
Muokattu 28.3.2022: Korjattu ennakkotehtävän palautuspäivä 30.3. -> 6.4.2022 klo 15.
Muokattu 8.4.2022: Tarkennettu pisteytystä.
Jos tarvitset vamman, sairauden, lukivaikeuden tai jonkin muun erityisen syyn vuoksi yksilöllisiä järjestelyjä valintakokeessa (esim. lisäaika, avustaja, tekninen apuväline, rauhallinen koetila, erillinen näyttö tai muu erityisjärjestely), tulee sinun täyttää yksilöllisiä järjestelyjä koskeva hakemus. Liitä mukaan lääkärintodistus tai muu vastaava lausunto vamman tai sairauden laadusta. Toimita hakemus siihen ammattikorkeakouluun, jossa olet ilmoittanut osallistuvasi valintakokeeseen. Kunkin hakijan tilanne harkitaan erikseen.
Yksilöllisiä järjestelyitä on haettava viimeistään 6.4.2022 klo 15. Löydät TAMKin ohjeet Yksilölliset järjestelyt valintakokeissa -verkkosivulta.
Lisätietoja hakemisesta saat sivulta Näin haet maisteri- ja YAMK-ohjelmiin.
Valinta- tai ennakkotehtävä
Valintatehtävä tulee palauttaa valintatehtävän ohjeen mukaisesti 6.4.2022 kello 15.00 mennessä. Poikkeuksena kulttuuri- ja musiikkialan hakukohteet, joilla valinta- tai ennakkotehtävän palautuksen viimeinen päivä on 30.3.3022.
Hakukohteiden valintatehtävien ohjeet löydät kootusti verkkosivulta TAMKin ennakko- ja valintatehtävät ja valintakokeiden ennakkoaineistot.
Hakemusliitteet
Seuraavien todistuskopioiden tulee olla ladattuna hakemukselle 6.4.2022 kello 15.00
- Työtodistukset hakukelpoisuuden antavan tutkinnon jälkeisestä alan työkokemuksesta (vähintään 24 kk) Lue lisää työtodistuksen vaatimuksista ”työkokemus” osion alta.
- Ulkomailla suoritettu tutkinto (todistuskopiot virallisine käännöksineen)
- Mahdollinen opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinto
- Mahdollinen pakolaisstatuksesta kertova viranomaispäätös (turvapaikkapäätös tai oleskelulupa suojelun perusteella) tulee toimittaa postitse TAMKin hakijapalveluihin
Suomalaisella korkeakoulututkinnolla hakevan tulee liittää hakuaikana hakemukselle linkki korkeakoulututkinnon tietoihin Oma Opintopolun Omat opintosuoritukseni -palveluun. Linkin tulee olla voimassa 2.8.2022 saakka.
Käännökset
Mikäli alkuperäinen työ- tai tutkintotodistus on annettu muulla kielellä kuin suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, on hakijan ladattava siitä kopio virallisen kielenkääntäjän suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi tekemästä käännöksestä yhteishaun hakulomakkeelle. Käännöksessä tulee olla kääntäjän nimi, allekirjoitus ja leima.
Opiskelemaan valittujen tutkinto- ja työtodistusten täydentäminen
Mikäli tulet valituksi TAMKiin ja osoitat hakukelpoisuutesi tutkinnolla, joka valmistuu vasta hakuajan päättymisen jälkeen, toimita tarvittavat todistuskopiot TAMKin hakijapalveluihin 15.7.2022 klo 15 mennessä. Haussa käytettävän suomalaisen tutkinnon on oltava suoritettuna niin, että lopullinen tutkintotodistuksen kopio on ladattu hakemukselle viimeistään 15.7.2022 kello 15.00. Tämä ei koske hakukautena valmistuvia ulkomaisen tutkinnon suorittavia hakijoita.
Mikäli hakukelpoisuuden vaatima 24 kk työkokemus täyttyy osaltasi vasta hakuajan päättymisen jälkeen, toimita 15.7.2022 mennessä työtodistukset, jotka osoittavat, että olet kerryttänyt riittävästi työkokemusta. Mikäli työkokemusvaatimus täyttyy osaltasi vasta 15.7.–31.7. välisenä aikana, toimita 15.7. vapaamuotoinen selvitys tilanteestasi ja lopulliset työtodistukset 31.7. mennessä.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut valinnan perusteena olevat todistukset. Kopioiden lisäksi TAMK tarvittaessa tarkistaa valituksi tulleiden alkuperäiset todistukset opintojen alkaessa. TAMK voi purkaa valinnan, jos et toimita todistuksia määräajassa tai jos olet antanut virheellisiä, valintaan vaikuttavia tietoja.
Valinnan tulokset
Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan Oma Opintopolku-palvelussa viimeistään 8.7.2022. Voit tarkistaa tilanteesi kirjautumalla palveluun esimerkiksi verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Kaikille hakijoille lähetetään myös sähköinen tuloskirje.
Jos sinulla on kysyttävää valintakokeen, ennakkotehtävän tai valintatehtävän kokonaispisteistä ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk(a)tuni.fi.
Kun saat opiskelupaikan:
- Saat tiedon paikasta sähköpostitse siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet ilmoittanut hakulomakkeella. Löydät ajankohtaisen valintatilanteen myös Oma Opintopolusta.
- Ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolussa ja ilmoittaudu läsnä tai poissa olevaksi opiskelijaksi. Näet opiskelupaikan vastaanoton määräpäivän Oma Opintopolku -palvelusta.
- Lähetä kopiot haussa käyttämistäsi todistuksista hakijapalveluihin saamiesi ohjeiden mukaisesti.
- Tutustu uuden opiskelijan sivuihin.
Varasijavalinta
Varasijalla olevia hyväksytään koulutukseen järjestyksessä sitä mukaa, kun paikkoja vapautuu. Etukäteen on mahdotonta tietää, kuinka monta hakijaa tullaan hyväksymään varasijalta. Paikkoja vapautuu esimerkiksi silloin, kun aiemmin hyväksytyt hakijat tulevat hyväksytyiksi ylempiin hakutoiveisiinsa tai eivät ota saamaansa opiskelupaikkaa vastaan. Jos tulet hyväksytyksi varasijalta saat tiedon sähköpostitse hakulomakkeella ilmoittamaasi osoitteeseen, joten muista seurata sähköpostiasi.
Varasijavalinta päättyy viimeistään 2.8.2022 klo 15.00. Varasijavalinta voidaan myös päättää hakukohdekohtaisesti ennen tätä, jos uusia opiskelijoita ei enää valita varasijoilta koulutukseen.
Opiskelijavalinnan tulosten oikaisu
Jos opiskelijavalinnassa ja valintaperusteiden soveltamisessa on mielestäsi tapahtunut virhe, voit vaatia siihen kirjallisesti oikaisua. Pyydä ennen oikaisupyyntöä palautetta ennakkotehtävästä tai valintatehtävästä. Hakukohdekohtaiset palautteenantoajat ilmoitetaan TAMKin verkkosivuilla. Ole myös yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk(a)tuni.fi.
Ellei asia tällöin selviä, tee kirjallinen oikaisupyyntö TAMKin tutkintolautakunnalle 14 vuorokauden kuluessa opiskelijavalinnan tuloksen julkistamisesta.