Hyppää pääsisältöön

Siirtohaku

Kenelle siirtohaku on tarkoitettu?

Siirtohaussa voivat hakea korkeakoulua tai alaa vaihtavat opiskelijat. Siirtohaun kautta hyväksytyn opiskelijan opiskeluoikeus siirtyy korkeakoulusta toiseen tai korkeakoulun sisällä koulutuksesta toiseen. Tutkinnon tavoitteellisesta suoritusajasta vähennetään se aika, jonka olet jo käyttänyt aloittamasi tutkinnon suorittamiseen. Myös käyttämäsi läsnä- ja poissaolokaudet siirtyvät opiskeluoikeuden myötä.

Osio Näin haet siirtohaussa kertoo siirtohaun hakumenettelystä ja Hakukelpoisuus siirtohaussa puolestaan siitä, onko siirtohaku sinulle soveltuva hakuväylä. Korkeakoulun sisällä tapahtuva siirtyminen voi tilanteesta riippuen olla joko osa siirtohakua tai edellyttää muunlaista hakeutumista, nykyiset opiskelijat saavat lisätietoa omasta korkeakoulustaan.

Hakuaika ja liitteiden toimittaminen

Siirtohakua voidaan järjestää keväisin ja syksyisin. Tampereen yliopistolla ei ole syksyn siirtohakua.

Hakuaika kevät 2024

2.5.–16.5.2024 klo 15.00.

Liitteiden toimittaminen

23.5.2024 klo 15.00 mennessä

Muut tärkeät päivämäärät

Siirtohaun tulokset julkistetaan viimeistään 4.7.2024 mennessä. 

 

Haettavana olevat koulutukset

Huomaathan, että kaikkiin koulutuksiin ei voi hakea siirtohaussa.

Tampereen yliopiston siirtohaun hakukohteet ovat mukana yliopistojen yhteisessä siirtohaussa, jossa voi hakea enintään kuuteen hakukohteeseen. Huomioithan, että hakukohteista enintään kaksi voi olla Tampereen yliopiston siirtohaun hakukohteita.

Huom! Siirtohaussa ei haeta maisteriohjelmiin. Näihin hakeutuminen tapahtuu korkeakoulujen yhteishaun hakuaikana. Jos alempi korkeakoulututkintosi (kandidaatintutkinto) on jo valmis tai valmistumassa hakukeväänä, sinun tulee hakea suoraan maisteriohjelmaan. Tarkemmat tiedot löydät maisteriohjelmien valintaperusteista.

Näin haet siirtohaussa

 1. Tutustu siirtohaussa haettavana olevaan tarjontaan ja selvitä, oletko kelpoinen hakemaan haluamaasi koulutukseen siirto-opiskelijana. Edellytyksenä on yleensä tietty määrä haettavan alan opintoja.
 2. Lue huolellisesti valitsemiesi hakukohteiden valintaperusteet ja hakuohjeet.
 3. Täytä hakulomake siirtohaun hakuaikana 2.5.-16.5.2024 klo 15.00 mennessä osoitteessa Opintopolku.fi.
 4. Hakulomake pyytää sinua lataamaan liitteiksi mm. opintosuoritusotteen ja opiskelijatodistuksen. Lataa sinulta pyydettävät liitteet ohjeiden mukaisesti määräaikaan mennessä (ks. kohta "Liitteet siirtohaussa" alla).
 5. Seuraa sähköpostiasi ja Oma Opintopolku –palvelua säännöllisesti.
 6. Ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolku –palvelussa ja ilmoittaudu lukuvuodelle. Kun otat siirtohaussa paikan vastaan, siirron kohteena ollut opiskeluoikeutesi aiemmassa korkeakoulussa päätetään automaattisesti.

Toisesta suomalaisesta yliopistosta saadun opettajan pedagogisten opintojen opinto-oikeuden siirtyminen siirtohaussa

Mikäli toisesta suomalaisesta yliopistosta siirtyvä opiskelija tulee valituksi siirto-opiskelijana Tampereen yliopistoon, hänet voidaan hyväksyä jatkamaan aineenopettajan pedagogisia opintoja Tampereen yliopistossa. Tämä edellyttää, että opetettava aine on Tampereen yliopiston koulutusvastuulla.

Katso lisätietoa aineenopettajan pedagogisten opintojen valintaperusteista.

Hakukelpoisuus siirtohaussa

Voit hakea siirtohaussa, mikäli suoritat suomalaisessa korkeakoulussa parhaillaan alempaa korkeakoulututkintoa (kandidaatti) ja haluat

 • siirtää opiskeluoikeutesi toiseen korkeakouluun samalle tai läheiselle alalle tai vaihtaa alaa (Tampereen yliopiston osalta toisesta yliopistosta Tampereen yliopistoon).
 • vaihtaa tutkinto-ohjelmaa tai koulutusta Tampereen yliopiston sisällä (poikkeuksena diplomi-insinöörikoulutukset, joiden kesken vaihtoa haetaan sisäisellä menettelyllä - ei varsinaisessa siirtohaussa).

Huom! Siirtohaussa ei haeta maisteriohjelmiin. Näihin hakeutuminen tapahtuu korkeakoulujen yhteishaun hakuaikana. Jos alempi korkeakoulututkintosi (kandidaatintutkinto) on jo valmis tai valmistumassa hakukeväänä, sinun tulee hakea suoraan maisteriohjelmaan. Tarkemmat tiedot löydät maisterikoulutusten valintaperusteista.


Huomaathan myös, että mikäli haet Tampereen yliopiston siirtohaun hakukohteeseen opiskelijaksi, sinua voidaan pyytää todentamaan suomen kielen taitosi hakukohteesta riippuen. Tarkemmat tiedot löydät hakukohteiden valintaperusteista.

Jos olet Tampereen yliopiston nykyinen tai entinen tutkinto-opiskelija, huomaa, että yliopiston tutkintosäännöstä johtuen uuden opiskeluoikeuden myöntämiseen liittyy rajoituksia. Lue lisää tutkintosäännön rajoituksista opiskeluoikeuden myöntämiseen

Liitteet siirtohaussa

Kun haet siirtohaussa, sinun tulee ladata hakemukseesi liitteitä. Liitteet ladataan sähköiselle hakulomakkeelle osoitteessa Opintopolku.fi.

 • Kevään 2024 hakuaika on 2.5.-16.5.2024 kello 15.00 ja liitteitä voit ladata Tampereen yliopiston hakukohteissa 23.5.2024 klo 15.00 asti.

Kaikissa siirtohaun hakukohteissa sinun tulee liittää hakemukseesi

 • Ajan tasalla oleva opintosuoritusote
 • Opiskelutodistus, josta käy ilmi opintojesi alkamisajankohta sekä käyttämäsi läsnä- ja poissaolokaudet (opintojesi alkamisajankohdasta lähtien)

Osassa hakukohteita pyydetään myös muita liitteitä, kuten motivaatiokirjettä tai selvitystä vielä tulossa olevista opinnoista. Jos haet johonkin yliopiston diplomi-insinööri- tai arkkitehtikoulutukseen, sinulta pyydetään vapaamuotoinen versio hakukohteesi alustavasta henkilökohtaisesta opintosuunnitelmasta (HOPS). Tarkemmat tiedot selviävät kunkin hakukohteen valintaperusteista sekä hakulomakkeelta.

Huomaathan, että Tampereen yliopiston osalta sinulta voidaan tarvittaessa pyytää alkuperäinen tai virallisesti oikeaksi todistettu kappale hakudokumentistasi nähtäväksi, mikäli tulet hyväksytyksi (ja tämän takia voit saada ilmoituksen ehdollisesta valinnasta). Lue tarkemmista ohjeista ja määräajoista ehdollisesti hyväksytyille.  

Hakemuksellesi liittämästäsi opintosuoritusotteessa ja opiskelutodistuksessa tulee olla oppilaitoksen virallinen leima ja/tai oppilaitoksen edustajan allekirjoitus. Opiskelijaksi valittavien hakijoiden opintosuoritusten arvosanatiedot varmennetaan sähköisesti korkeakoulujen valtakunnallisesta tietovarannosta (VIRTA). Jos tietoja ei ole Virrassa (esim. ulkomailla tehdyt suoritukset), opiskelijaksi ehdollisesti hyväksytyn tulee esittää alkuperäiset todistukset ennen opintojen aloittamista.

Kokonaismerkintä

Joissakin hakukohteissa edellytetään kokonaismerkintää tietyistä opinnoista (esim. perusopintojen 25 op:n kokonaisuudesta).

Kun olet suorittanut kaikki johonkin tiettyyn opintokokonaisuuteen vaadittavat opintojaksot, voit hakea opintosuoritusotteellesi erillisen merkinnän siitä, että olet suorittanut kyseisen opintokokonaisuuden. Yksittäisten opintojaksojen lista ei ole valintaperusteissa edellytettävä opintokokonaisuus. Kokonaismerkintää ei anneta automaattisesti, vaan sinun pitää itse pyytää sitä siitä oppilaitoksesta, jossa olet opintosi suorittanut.

Näin valmistelet ja lataat liitteet hakulomakkeelle

Lataa sinulta vaaditut liitteet sähköiselle hakulomakkeelle Opintopolku.fi:ssä seuraavasti:

 • Skannaa vaadittavan dokumentin kaikki sivut molemmin puolin tai ota niistä hyvänlaatuiset kuvat. Varmista, että kuvista saa kunnolla selvää.
 • Yhden liitteen maksimikoko on 1GB. Lataa tiedostosi PDF-, JPG- tai PNG-muodossa.
 • Kokoa samaan kokonaisuuteen liittyvät sivut yhteen tiedostoon. Esimerkiksi opintosuoritusote tulisi olla yksi tiedosto, joka sisältää useita sivuja.
 • Nimeä tiedostot muodossa sukunimi_etunimi_dokumentti, esim. sukunimesi_etunimesi_opintosuoritusote.
 • Lataa tiedostot hakulomakkeelle määräaikaan mennessä. Seuraa sähköpostiasi ja varaudu täydentämään liitteitäsi pyydettäessä (huomaa myös roskapostikansio!)

Myöhässä saapuvia liitteitä ei huomioida.