Hyppää pääsisältöön
Naurava nuori nainen.

Avoin yliopisto

Avoin yliopisto on erinomainen mahdollisuus monenlaisiin tilanteisiin. Voit suorittaa tutkintojen osia, syventää ja päivittää osaamistasi tai opiskella omaksi iloksesi juuri niitä aiheita, joista olet kiinnostunut. Tarjonta on laajaa ja opiskelu tapahtuu vaihtelevasti joko paikan päällä tai etänä. Avoin yliopisto on tarkoitettu jokaiselle meistä ikään, koulutukseen ja elämäntilanteeseen katsomatta!

Hae opiskelemaan avoimeen

Avoimessa yliopistossa voit opiskella yliopistomme tutkintokoulutuksiin kuuluvia opintojaksoja ja -kokonaisuuksia. Tiettyjä opintoja suorittamalla avoimen opinnot voivat myös toimia reittinäsi tutkinto-opiskelijaksi.

Haku lukuvuoden 2024–2025 opintoihin on alkanut 7.8. Osaan opinnoista valinta tehdään hakemusten saapumisjärjestyksessä, eli tutustu tarjontaan pian ja hae opintoihin!

Tutustu tarjontaamme

Kuinka haen avoimeen opiskelemaan?

Avoimen yliopiston opinnot ovat avoimia kaikille iästä ja pohjakoulutuksesta riippumatta. Opinnot ovat pääosin maksullisia (20-30€ per opintopiste).

Opintoihin haetaan avoimen yliopiston hakupalvelussa. Opiskelijavalinta tehdään pääsääntöisesti hakemusten saapumisjärjestyksen mukaisesti.

Tutustu hakuohjeisiin

Ajankohtaista

Info avoimen yliopiston opiskelijoille

Jos et päässyt avoimen infotilaisuuteen 19.8.2024, ei hätää - voit katsoa tilaisuuden tallenteen. Infossa aiheina ovat esimerkiksi opiskeluoikeus, EXAM-tentti ja miten Sisu liittyy opintoihin. Lisäksi käydään läpi opintojen sujuvaan aloitukseen liittyviä asioita.

Katso infotilaisuuden tallenne (panopto.eu)

Opiskele sosiaalityön aineopinnot avoimessa yliopistossa

Oletko suorittanut sosiaalialan ammattikorkeakoulututkinnon tai vähintään 20 op sosiaalityön perusopintoja? Haluatko jatkaa opintojasi? Hae sosiaalityön aineopintoihin Tampereen avoimeen yliopistoon 9.–23.10.2024. Tutustu opintoihin ja hakemiseen

Osallistu infotilaisuuteen verkossa torstaina 19.9.2024 klo 16.15–17.00

Opintoja opiskelun ja hyvinvoinnin tueksi

Saitko opiskeluoikeuden avoimen yliopiston opintoihin? Tampereen yliopisto järjestää kaksi maksutonta opintojaksoa, joihin voit osallistua opiskeluoikeuden saatuasi. Opinnoissa käsitellään oppimistaitoja sekä opiskelijan hyvinvointiin liittyviä teemoja. 

  • Opinnot sujumaan - Akateemiset opiskelutaidot 1 op
  • Opiskelijan hyvinvointi ja elämäntaidot 1 op

Hae toteutuksiin 19.8. tai 2.10. mennessä!

Lisätiedot opiskelun tuen opinnoista

Kirjaston palvelut tutuksi

Tampereen yliopiston laajat kirjastopalvelut ovat myös avoimen yliopiston opiskelijoiden käytössä. Lisätietoa löydät opiskelijan oppaasta ja palveluista kirjaston sivuilta.

Katso lyhyt tietoisku kirjaston palveluista (panopto.eu)

Kirjastopalvelut avoimen yliopiston opiskelijoille

Tampereen yliopiston kirjasto

Opintomaksut

Tampereen yliopiston avoimen yliopiston maksut muuttuivat 1.8.2024. Opinnoissa on käytössä kolme hinnoittelukategoriaa:

  • Ensimmäiseen kategoriaan kuuluvat näyttöreittivalinnan opinnot, opiskelua tukevat opintojaksot sekä tutustumisopinnot ovat maksuttomia.
  • Toiseen kategoriaan kuuluvien perus- ja aineopintojen sekä muiden opintojen maksu on 20 euroa opintopisteeltä.
  • Kolmenteen kategoriaan kuuluvien syventävien opintojen hinta on 30 euroa opintopisteeltä.

Opintojen hintatiedon löydät opintojakson toteutuksen tai opintokokonaisuuden tiedoista. Muutosten taustalla on yliopiston saaman valtionrahoituksen supistuminen tulevina vuosina sekä valtioneuvoston keväällä tekemä päätös nostaa avoimen korkeakouluopetuksen enimmäismaksua.

Millaista avoimessa opiskelu on?

Tampereen avoimessa yliopistossa opetus on yhteistä tutkinto-opiskelijoiden opetuksen kanssa. Siksi opintoja on tarjolla vaihdellen lähiopetuksena, etäopetuksena, verkko-opintoina tai muina suoritustapoina. Mahdolliset suoritustavat löydät kunkin opintojakson toteutuksen tai opintokokonaisuuden tiedoista. Tutustu avoimessa yliopistossa opiskeluun ja opiskeluun liittyviin käytännön asioihin alta.

Tutustu Avoimen yliopiston sanastoon

Usein kysyttyjä kysymyksiä avoimessa yliopistossa opiskelusta

Opiskeluun liittyvät käytännön ohjeet Opiskelijan oppaassa

Monta reittiä tutkinto-opiskelijaksi

Tampereen yliopisto tarjoaa monenlaisia tapoja hakea tutkinto-opiskelijaksi. Saman kevään aikana voit hakea eri hauissa ja eri valintatavoilla. Voit hakea esimerkiksi yhteishaussa sekä avoimen väylän haussa, kunhan hakuedellytykset täyttyvät.
 
Avoimessa yliopistossa suoritettuja opintoja voit hyödyntää avoimen väylän haussa. Koulutuksesta riippuen voit hakea avoimen väylän haussa, jos olet suorittanut ennalta määritellyt väyläopinnot vaadituin kriteerein tai valintaperusteissa määritellyn määrän opintoja. Vaihtoehtoisesti suorittamalla näyttöreittiopinnot, voit hakea tutkinto-opiskelijaksi yhteishaussa niissä hakukohteissa, joissa se on valintatapana. Tietotekniikan koulutuksessa näyttöreitti on oma hakukohde. Tutustu mahdollisuuksiin päästä tutkinto-opiskelijaksi ilman valintakoetta tai todistusvalintaa.

Monta reittiä tutkinto-opiskelijaksi

Avoimen yliopiston väyläopinnot

Näyttöreitti valintaväylänä tutkinto-opiskelijaksi

Tietoa oppilaitoksille ja ohjaustehtävissä toimiville

Yhteystiedot

Tarvitsetko neuvoja tai ohjausta opintojen suunnitteluun tai opintoihin hakeutumiseen? Otathan rohkeasti yhteyttä sähköpostitse avoin.tau@tuni.fi. Voit myös soittaa meille numeroon 0294 520 881. Vastaamme puheluihin maanantaista perjantaihin klo 12–14. Tarkista puhelinpalvelumme poikkeusaikataulut alta.