Hyppää pääsisältöön

Työpajat tiedeluokassa varhaiskasvatukseen ja alakouluille

Tarjoamme ohjattuja tiedetyöpajoja oppilasryhmille luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian parissa. Työpajat pidetään joko tiedeluokassamme keskustakampuksella tai etänä verkon välityksellä. Tutustu työpajojen sisältöihin ja varaa ryhmällesi sopiva tiedetyöpaja varauskalenteristamme.

Työpajat ovat luonteeltaan toiminnallisia ja ne pohjautuvat opetussuunnitelmien sisältöihin ja tavoitteisiin. Pajoja vetävät innostavat ja kannustavat tiedekasvatusohjaajamme, jotka ovat Tampereen yliopiston tutkinto-opiskelijoita. Pääsääntöisesti työpajojen kielenä on suomi, mutta osa pajoista voidaan ohjata myös englanniksi.

Osallistujien maksimimäärä on noin 25 oppijaa. Mikäli ryhmäsi on tätä suurempi, otathan meihin yhteyttä juniversity [at] tuni.fi ennen varauksen tekemistä. 

Tiedetyöpajat varataan suoraan varauskalenteristamme. Huomioithan, että emme tarjoa kaikkia työpajoja samanaikaisesti, eli joitain alla lueteltuja työpajoja et välttämättä löydä etsimänäsi ajankohtana varauskalenteristamme.

Varaa ryhmällesi sopiva aika varauskalenteristamme

Tutustu tiedeluokan ohjeisiin ja sijaintiin

Työpajasisällöt varhaiskasvatukseen ja alakouluihin

Hehkun värikkäät tunteet (etätyöpaja)

Hehku rakastaa valoa ja värejä. Hän tietää, että jotkut värit tuntuvat mukavan lämpöisiltä ja toiset taas rauhoittavilta. Hehkulla on kuitenkin ongelma: hän ei tunnista, mikä väri tarkoittaa mitäkin tunnetta. Osaatko sinä auttaa? 

Etäyhteyksin toteutettavassa työpajassa tutkitaan valoa, varjoja ja heijastuksia sekä kerrotaan värien avulla tarinoita tunteista. Etätyöpajan toteutusohjeet toimitetaan opettajalle etukäteen. Työpajassa askarrellaan oma projektori kierrätysmateriaaleista, joten osallistuminen vaatii ennakkovalmisteluita.

Soveltuu: viskari- ja esiopetus
Työpajan kesto: 45 min

Robottiseikkailu

Robotit ovat joutuneet kaupungissaan todelliseen kiipeliin. Voitko auttaa niitä selviämään vaikeasta tilanteesta? Pääset selvittämään vastaan tulevia haasteita robotteja apuna käyttäen sekä pohtimaan, millainen robotti itse olisit. Lähde mukaan seikkailuun!

Ryhmäkooksi suositellaan maksimissaan 15 lasta.

Soveltuu: viskari- ja esiopetus
Työpajan kesto: 60 min

Hyppää labraan!

Tässä työpajassa pipetti ja koeputki tulevat tutuksi luonnontieteellisiä ilmiöitä yhdessä tutkien! Lapsilähtöisesti tarkastelemme muun muassa tiheyttä ja pintajännitystä. Pue päällesi laboratoriotakki ja suojalasit – oletko valmis?

Soveltuu: viskari- ja esiopetus, 1.3. lk
Työpajan kesto: 60 min

Dino-Mittamania: Aikamatka menneisyyteen (etätyöpaja)

Etäyhteyksin järjestettävässä työpajassa lähdetään aikamatkalle dinosaurusten maailmaan. Ilkeä Tyrannokiusaaja sotkee matkasuunnitelmat, mutta jättää ratkaistavaksi matematiikkapulmia, joiden avulla selvitetään kadonneita aikakoodeja.

Tehtävissä harjoitellaan mittaamista, ongelmanratkaisutaitoja ja yhteistyötaitoja. Teemaa voi syventää myös tunnetaitojen puolelle työpajan jälkeen. 

Etätyöpajan matematiikkatehtävät räätälöidään luokka-asteen mukaisesti ja tarvittavat materiaalit toimitetaan opettajalle etukäteen. Lisäksi työpajassa tarvitaan Multilink-kuutioita. Tehtävien luonteen vuoksi ryhmässä on oltava vähintään 10 lasta.

Soveltuu: esiopetus, 1.–2. lk
Työpajan kesto: 60 min

Ohjelmointia Lego-robotilla

Tutustu robotiikkaan ja ohjelmointiin! Työpajassa harjoittelemme Lego WeDo -robotin rakentamista sekä ohjelmoimista graafisessa ohjelmointiympäristössä. Selvitämme samalla, miten esimerkiksi kuun pintaa tai syviä merenpohjia voidaan tutkia.

Soveltuu: 1.3. lk
Työpajan kesto: 60 min

Veikeät vekottimet

Tuulimylly, taskulamppu vai veikeä vekotin? Työpajassa pääset kokeilemaan, kuinka littleBits-rakennuspalikoiden avulla voidaan rakentaa virtapiirejä ja monimutkaisempia elektronisia järjestelmiä. Tule mukaan hauskaan ja opettavaiseen työpajaan, jossa elektroniikan maailma avautuu keksimisen kautta!

Soveltuu: 3.6. lk
Työpajan kesto: 75 min

Tartu robotiikkaan

Lähde mukaan robotiikan ja ohjelmoinnin maailmaan Legon Spike-robottien kanssa! Työpajassa tutustutaan ohjelmoinnin perusteisiin rakentamalla tarttujarobotit, jotka kohtaavat erilaisia haasteita tarttumistesteissä. Työpaja sopii hyvin vasta-alkajille, mutta tarjoaa tekemistä hieman kokeneemmallekin robottinikkarille.

Soveltuu: 4.–6.lk
Työpajan kesto: 75 min

Verkkoviruksen vastaisku -pakopeli (etätyöpaja)

Tutkimusryhmä on luonut tekoälytyökalun, joka auttaa heitä luonnontieteellisissä tutkimuksissa. Ohjelmaan pääsee kuitenkin virus, joka tekee kaikki verkkoyhteyslaitteet käyttökelvottomiksi. Onnistutteko ratkaisemaan vihjeet ajoissa ja estämään viruksen leviämisen?

Pakopelityyppisessä työpajassa ratkotaan erilaisia salakirjoitus- ja päättelytehtäviä yhteistyössä koko ryhmän kesken.

Etäyhteyksin toteutettava työpaja vaatii opettajalta ennakkovalmisteluita, joihin ohjeet toimitetaan etukäteen. Työpaja on sisällöltään sama kuin aiemmin tarjolla ollut Virtuaalipakopeli.

Soveltuu: 4.–6. lk
Työpajan kesto: 45 min

Värien fysiikkaa

Mitä ajattelet kun näet sateenkaaren? Oletko koskaan miettinyt kuinka sateenkaaren värit muodostuvat? Entä mitä värit oikeastaan ovat?

Työpajassa sukellamme värien maailmaan. Havainnoiden ja tutkien pääsemme oppimaan valosta ja väreistä.

Soveltuu: 4.6. lk
Työpajan kesto: 60 min

Ohjelmointia Micro:bitillä

Tule tutustumaan Micro:bittiin, taskukokoiseen tietokoneeseen! Otamme selvää Micro:bitin mahdollisuuksista ohjelmoimalla kaikille tutun pelin. Kivi-paperi-sakset -kisan jälkeen voi testata, millaista olisi olla pelisuunnittelija, ja kehitellä oman pelin micro:bitillä. Koodaaminen tapahtuu lohko-ohjelmoimalla.

Soveltuu: 5.–6. lk
Työpajan kesto: 60 min

Juniversity järjestää työpajoja aina varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle. Pääset alta tutustumaan yläkoulujen ja toisen asteen työpajoihin sekä tiedeluokan ohjeisiin. Tiedeluokan lisäksi meillä on erilaisia vierailukohteita, joihin voit tulla tutustumaan oppilasryhmäsi kanssa.