Hyppää pääsisältöön
Tampereen yliopiston opiskelijan käsikirja

Väitöskirjatutkijoiden liikkuvuusapurahat ja vaihtomahdollisuudet

Tiede on perusluonteeltaan kansainvälistä. Uusien tutkimusaiheiden, -teknologioiden, -verkostojen ja -tulosten syntymiseen vaikuttaa keskeisesti tutkijoiden liikkuvuus ja kansainvälisyys, jotka muodostavat kiinteän osan tutkijanuraa jo tohtorikoulutusvaiheesta lähtien. Yliopisto kannustaa tutkijoitaan lähtemään kansainväliseen tutkijavaihtoon ulkomaille, tekemään tutkimustyötä ja luomaan kontakteja oman alansa ulkomaisten yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa. Väitöskirjatutkimusvaiheeseen on mahdollista sisällyttää opintoja ja tutkimusjaksoja ulkomailla. Liikkuvuus edistää osaltaan myös tutkijoiden uramahdollisuuksia sekä oman ammattitaidon kehittämistä.

HUOM! Opiskelija- ja harjoittelijavaihdot Erasmus+-ohjelman ja Tampereen yliopiston kahdenvälisten yhteistyöyliopistojen kautta sekä lyhytliikkuvuuden apurahat eivät ole mahdollisia työsuhteessa oleville väitöskirjatutkijoille. Verottajan tulkinnan mukaan samalle henkilölle ei voida yhtäaikaisesti maksaa sekä palkkatuloa, että apurahaa. Apurahasummat vahvistetaan kalenterivuosittain.

Erillisiä matka-apurahoja itse järjestettyihin vierailuihin ei tällä hetkellä ole haettavissa. Väitöskirjatutkijat voivat hyödyntää Erasmus+ -ohjelman apurahoja, Tampereen yliopiston kahdenvälisiin yhteistyöyliopistoihin myönnettäviä apurahoja ja lyhytliikkuvuuden matka-apurahoja. Tutustu myös sivuun Jatko-opintojen rahoitus. Tampereen yliopiston tukisäätiö ja Tampereen teknillisen yliopiston tukisäätiö voivat myöntää matka-apurahoja konferenssimatkoihin.

Erasmus+-ohjelma, opiskelijavaihto ja harjoittelu 

Väitöskirjatutkijat voivat hyödyntää Erasmus+-ohjelman mahdollisuuksia tutkinnon suorittamisen aikana. Voit saada Erasmus+-ohjelman apurahaa (opiskelijavaihto + harjoittelu) maksimissaan 12 kk per tutkintotaso.

Erasmus+ -opiskelijavaihdon osalta tarkista alakohtaiset kohdevaihtoehtosi Mobility-Online-portaalista.

Erasmus+-harjoittelu 

Erasmus+-harjoittelu  on mahdollista myös väitöstutkimusvaiheessa. Harjoittelupaikka voi olla yritys, yhteisö ja järjestökohteiden lisäksi myös esimerkiksi yliopistossa toimiva tutkimusryhmä.

Lisätietoa Erasmus opiskelija- ja harjoitteluvaihdon hakuajoista ja hakuohjeet

Pitkät opiskelijavaihdot Tampereen yliopiston kahdenvälisiin yhteistyöyliopistoihin

Tutustu Tampereen yliopiston kahdenvälisiin yhteistyöyliopistoihin eri puolella maailmaa. Ole yhteydessä kunkin maantieteellisen alueen yhteyshenkilöön varmistaaksesi kohteiden soveltuvuuden väitöskirjatutkijoille.

Lyhytliikkuvuus, kesä- ja talvikoulut

Ulkomaille voi lähteä opiskelemaan myös lyhyille kursseille esimerkiksi kesä –tai talvikouluihin. Erilaiset kurssit tarjoavat mahdollisuuden syventää omaa alaa ja kielitaitoa intensiivisesti. Yleensä lyhytkurssit ovat maksullisia. Lue lisää eri vaihtoehdoista.

Erasmus+ -henkilökunta- ja opettajavaihdot työsuhteisille väitöskirjatutkijoille

Työsuhteessa oleville väitöskirjatutkijoiden on mahdollista hakeutua lyhyille, noin viikon mittaisille Erasmus+ -opettajavaihto- tai henkilökuntavaihtojaksoille.

Erasmus-henkilökuntavaihto

Erasmus+-opettajavaihto

Julkaistu: 15.4.2019
Päivitetty: 20.2.2024