Tampereen Yliopiston Tukisäätiö sr
Tampereen Yliopiston Tukisäätiö sr on perustettu vuonna 1973 Tampereen yliopiston valtiollistamisen yhteydessä. Säätiön sääntöjen mukaan säätiön tarkoituksena on tukea Tampereen yliopistossa harjoitettavaa toimintaa ja tutkimusta
- yhteiskuntatieteiden
- terveystieteiden
- humanististen ja
- luonnontieteiden (lääketiede, informaatiotutkimus ja tietojenkäsittelytiede) aloilla
- sekä yhteiskuntatutkimuksessa, kauppatieteen ja johtamisen, kasvatustieteen sekä taidealan tutkimuksessa ja koulutuksessa.
Säätiö toteuttaa tarkoitustaan myös
- myöntämällä säätiön hallituksen harkinnan mukaan avustuksia ja apurahoja Tampereen yliopiston piirissä harjoitettavaa tutkimustyötä varten
- tukemalla muilla tavoilla Tampereen yliopiston tieteellistä tutkimus- ja opetustyötä
- tukemalla muulla tavoin taloudellisesti Tampereen yliopiston toimintaa
Säätiö voi varallisuutensa hoitamiseksi ja toimintamuotojensa rahoittamiseksi harjoittaa säätiön tarkoitusta tukevaa liiketoimintaa sekä sijoitustoimintaa, ml sijoittaminen asuntoihin ja kiinteistöihin.
Säätiön asioita hoitaa ja sitä edustaa hallitus.
Yhteystiedot ja laskutusosoitteet
Säätiön toimistoa hoitaa Jaana Tuomi, jaana.tuomi [at] tuni.fi (jaana[dot]tuomi[at]tuni[dot]fi)
Asiamies Jari Gadd, jari.gadd [at] borenius.com (jari[dot]gadd[at]borenius[dot]com)
Laskutusosoite
Verkkolaskuosoite 003702116891
Operaattoritunnus 003721291126 Maventa
Jos lähetätte laskun pankkiyhteyden kautta, niin
Operaattoritunnus on DABAFIHH
Paperipostilla lähetysosoite on:
Tampereen Yliopiston Tukisäätiö sr
02116891
PL 100
80020 Kollektor Scan
Tarvittaessa laskuihin liittyvissä asioissa yhteyshenkilönä toimii:
Jussi Karhu
Suomen Säätiötilipalvelu Oy
puh. +358 44 727 6003
jussi.karhu [at] saatiotilipalvelu.fi
Lahjoitukset
Tukisäätiön ja sen rahastojen avulla yksityiset henkilöt, yhteisöt ja yritykset voivat toimia uuden tiedon löytämiseksi. Yhteiskuntaa rakentavaa tutkimusta voi rahoittaa yleisrahaston kautta tai suunnata varoja nimikkorahastojen kautta tärkeäksi kokemilleen ongelma-alueille. Pienemmät lahjoitukset tai omaa nimeä kantava rahasto edistävät samaa päämäärää: kohti parempaa Suomea. Oman nimikkorahaston perustamisen minimipääoma on 100.000 euroa.
Verohallituksen päätöksen mukaan Tukisäätiölle vuosien 2019-2023 välisenä aikana tehdyt vähintään 850 euron ja enintään 50.000 euron suuruiset rahalahjoitukset saa toinen yhteisö vähentää tulostaan verotuksessa. Vähennysoikeus on vuosikohtainen.
Täytäthän lahjakirjan ja toimitat tukisäätiön osoitteeseen
Lisätietoja antaa säätiön asiamies jari.gadd [at] borenius.com (jari[dot]gadd[at]borenius[dot]com)
Sähköposti tukisaatio.tau [at] tuni.fi (tukisaatio[dot]tau[at]tuni[dot]fi)
HUOM! Yliopistossa tekniikan alaa tukee ja diplomitöihin apurahoja myöntää Tampereen teknillisen yliopiston tukisäätiö sr
Tutustu myös muihin Tampereen yliopiston ajankohtaisiin lahjoituskohteisiin
Apurahat
Säätiön jakamat apurahat:
- tohtorikoulutus
- jatko-opiskelijoiden matka-avustukset
- tieteellinen kokousten tukeminen
- nimikkorahastojen apurahat
Tohtorikoulutuksen tuki
Tampereen Yliopiston Tukisäätiön tuki kohdistuu Tampereen yliopiston
- yhteiskuntatieteen,
- terveystieteen,
- humanististen ja
- luonnontieteiden (lääketiede, informaatiotutkimus ja tietojenkäsittelytiede) aloille
- sekä yhteiskuntatutkimukseen, kauppatieteen ja johtamisen, kasvatustieteen sekä taidealan tutkimukseen ja koulutukseen.
Tukisäätiö myöntää vuosittain määrärahan yliopiston jatko-opiskelijoiden väitöstöihin.
Avustukset jatko-opiskelijoiden konferenssimatkoihin
Edellä mainittujen tieteenalojen jatko-opiskelija voi hakea 700 euron matka-avustuksen (700 €/hakija/lukuvuosi) ulkomaista konferenssia varten (esitelmä, posteri tai paneelikeskustelu). Ennen matkaa tehdään vapaamuotoinen hakemus. Hakemuksen liitteeksi tulee konferenssijärjestäjän kutsukirje sekä matkan budjetti. Matkan jälkeen avustus laskutetaan säätiöltä sähköisesti tukisaatio.tau [at] tuni.fi (tukisaatio[dot]tau[at]tuni[dot]fi)
Gradustipendit
Säätiön kautta voidaan yrityksiltä ja yhteisöiltä saatuja lahjoituksia ohjata perustutkinto-opiskelijoiden pro gradu -töihin. Lisätietoja tukisäätiöltä tukisaatio.tau [at] tuni.fi (tukisaatio[dot]tau[at]tuni[dot]fi)
Avustukset tieteellisille kokouksille
Säätiö myöntää avustuksia Tampereen yliopistolla järjestettäville
- yhteiskuntatieteen,
- terveystieteen,
- humanististen ja
- luonnontieteiden alojen (lääketiede, informaatiotutkimus ja tietojenkäsittelytiede)
kansainvälisille konferensseille ja kokouksille, jotka järjestetään Tampereella yhteistyössä yliopiston jonkun tiedeyhteisön kanssa. Liitä vapaamuotoiseen hakemukseen tilaisuuden ohjelma ja budjetti. Avustus myönnetään pääsääntöisesti tappiontasausperiaatteella. Hakemus lähetetään sähköisesti tukisaatio.tau [at] tuni.fi (tukisaatio[dot]tau[at]tuni[dot]fi)
Nimikkorahastot
NIMIKKORAHASTOJEN APURAHAHAKU VUONNA 2024
Tampereen Yliopiston Tukisäätiö sr. on julistanut seuraavien nimikkorahastojensa apurahat haettaviksi. Hakuaika päättyy 25.9.2024.
1. AMMATTIKASVATUKSEN RAHASTON APURAHAT
Rahastosta jaetaan ammattikasvatuksen tutkimukseen apurahoja enintään 15.000 euroa.
2. KALLE KAIHARIN SYDÄNTUTKIMUKSEN STIPENDIRAHASTON APURAHA
Rahasto jakaa 6.000 euroa yhtenä tai useampana apurahana sydäntautitutkimuksen piiriin kuuluvan ajankohtaisen aiheen tutkimiseen.
3. KUNNALLISOPINTOJEN STIPENDIRAHASTON APURAHAT
Rahastosta jaetaan apurahoina enintään 6.000 euroa opinnoissaan hyvin menestyneille Tampereen yliopistossa opiskeleville kunta-alan perustutkinto-opiskelijoille ja tutkijankykyä osoittaneille jatko-opiskelijoille.
4. KAUPPAKORKEAKOULURAHASTO
Rahastosta myönnetään enintään 2.000 euroa apurahoina Tampereen yliopiston piirissä harjoitettavaan liiketaloustieteelliseen tutkimustyöhön.
5. TIETOJÄRJESTELMÄTIETEEN RAHASTO
Emeritusprofessori Pertti Järvisen tietojärjestelmätieteen rahastosta jaetaan apurahoina enintään 1.000 euroa Tampereen yliopistossa tehtävää tietojärjestelmätieteen (information systems science) jatko-opiskelua ja/tai tutkimusta varten. Stipendillä voidaan tukea esim. empiirisen kenttätyön toteuttamista tai osallistumista alan tieteelliseen konferenssiin.
6. TEEMU TUOMISEN KANSAINVÄLISEN KRIISINHALLINNAN RAHASTON APURAHA
Rahastosta myönnetään yksi 1.000 euron apuraha politiikan tutkimuksen perustutkinto-opiskelijalle esim. ulkomailla tapahtuvaan opintomatkaan tai konferenssiin.
7. ANU KIRRAN RAHASTO
Rahastosta myönnetään apurahoina 15.000 euroa nuorille opiskelijoille, jotka ovat parantumattomasti sairaita tai invalidisoituneita. Ensisijaisesti tukea saa lahjakkaat, vähävaraiset reumaa sairastavat nuoret. Tarve ja käyttökohde sekä haettava määrä perusteltava hakemuksessa.
8. MATTI NAARMISEN RAHASTO
Rahastosta jaetaan apurahoja 6.000 euroa eturauhassyövän tutkimuksen tukemiseen.
Hakemus on vapaamuotoinen.
Sähköposti: tukisaatio.tau [at] tuni.fi (tukisaatio[dot]tau[at]tuni[dot]fi) tai jaana.tuomi [at] tuni.fi (jaana[dot]tuomi[at]tuni[dot]fi)
*****************************************************
Lisätietoja rahastoista:
- Kalle Kaiharin sydäntutkimuksen rahasto
- Kunnallisopintojen stipendirahasto
- Ammattikasvatuksen rahasto
- Kunnallisopintojen stipendirahasto
- Unto ja Kerttu Kupiaisen rahasto
- Tampereen yliopiston Alumnirahasto
- Kauppakorkeakoulurahasto
- Pertti Järvisen tietojenkäsittelyopin rahasto
- Anu Kirran rahasto
- Matti Naarmisen rahasto
- Tuomisen kansainvälisen kriisinhallinnan rahasto
Kalle Kaiharin sydäntutkimuksen rahasto
Kauppaneuvos Kalle Kaihari lahjoitti 12. huhtikuuta 1985 pääoman käytettäväksi sydäntautitutkimuksen tukemiseen. Stipendirahastosta myönnetään kerran vuodessa sydäntautitutkimukseen yksi apuraha. Samalle henkilölle voidaan antaa stipendi enintään kahtena peräkkäisenä vuotena.
Kunnallisopintojen stipendirahasto
Suomen kaupunkiliitto ja useat maamme kaupungit tekivät 1.3.1986 säätiölle rahalahjoituksen, jolla perustettiin kunnallisalan stipendirahasto.
Rahaston korkotuotosta jaetaan stipendejä Tampereen yliopistossa kunnallisalan opintoja suorittaville tai lisensiaatin tai tohtorin tutkintoon tähtääville alan jatko-opiskelijoille.
Ammattikasvatuksen rahasto
Hämeenlinnan kaupunki luovutti 6.12.1989 säätiölle Hämeenlinnan kaupungin 350-vuotisjuhlavuoden juhlapäätöksen mukaisesti pääoman ammattikasvatuksen rahaston perustamiseksi.
Hämeenlinnan kaupungin 350-juhlavuoden ammattikasvatuksen rahaston tarkoituksena on tukea ammattikasvatuksen tutkimusta jakamalla työskentelyapurahoja alan väitöskirjojen ja lisensiaatintöiden tekijöille ja tutkijoille. Työskentelyapurahoja myönnetään alan tutkimuksen tekemiseen ja julkaisemiseen.
Ammattikasvatuksen tutkimus määritellään laaja-alaisesti, kohdentuen ammattiin johtavaan koulutukseen ja ammatilliseen kasvuun.
Ammattiin johtavan koulutuksen osalta aihealueita voivat esimerkiksi olla:
- ammatillisen toisen asteen opiskelijoiden oppiminen koulutusinstituutioissa ja työelämässä
- ammatillisen toisen asteen opettajien koulutus, pedagogiset valmiudet ja ammatti-identiteetti
- ammatillisen koulutuksen opetussuunnitelma
- ammatillinen koulutus järjestelmänä (historiallinen näkökulma, kansainvälisten koulutusjärjestelmien vertailu)
Ammatillisen kasvun näkökulmasta ammattikasvatuksen tutkimukseksi luetaan edellä mainittujen lisäksi kaikilta koulutusasteilta valmistuneiden aikuisten työssä oppiminen ja asiantuntijuuden kehittyminen (esim. julkisten instituutioiden ja yritysten työntekijät sekä varhaiskasvatuksen/peruskoulun/ammatillisen toisen asteen/lukion/korkea-asteen henkilöstö).
Hakijalle
Kun haet työskentelyapurahaa, kerro mikä suuruista apurahaa haet, mille aikavälille työskentely ajoittuu ja mihin tieteelliseen työhön haet apurahaa (esim. väitöskirjan viimeistely, aineistonkeruu, osajulkaisun tekeminen tai väitöskirjan painatuskulut). Liitä hakemukseesi tutkimussuunnitelma, josta käy ilmi, mihin sen osaan apurahatyöskentely kohdistuu. Työskentelyapurahaa myönnetään enimmillään kolmeksi kuukaudeksi (enintään 2500 eur/kk).
Kun haet rahoitusta väitöskirjan painatuskulujen kattamiseen (kuluvan tai seuraavan vuoden aikana aikana), liitä hakemukseen mukaan tarjous painatuskuluista tai kuitti tehdystä maksusta.
Unto ja Kerttu Kupiaisen rahasto
Rahasto perustettiin keväällä 1988. Rahaston pääoma koostuu yksityishenkilöiden lahjoituksista, joilla muistettiin rouva Kerttu Kupiaisen 80-vuotismerkkipäivää.
Varojen tuotosta annetaan vuosittain yksi tai kaksi stipendiä kirjallisuustieteiden alaan kuuluvalle pro gradu -tutkielmalle tiedekunnan esityksestä.
Tampereen yliopiston Alumnirahasto
Tampereen yliopiston Alumnirahaston alkuperäinen pääoma muodostui Hilja Aukimaan rahastosta ja Alumni ry:n lahjoituksesta (yhdistyksen jäsenmaksut).
Alumnirahaston varat ovat Tampereen Yliopiston Tukisäätiön erillisenä rahastona. Rahastoa voidaan käyttää Tampereen yliopiston alumnitoiminnan kehittämiseen. Ehdotuksen varojen käytöstä tekee Tampereen yliopiston Alumni ry.
Lisätiedot alumniavustuksen hakemisesta Tampereen yliopiston Alumni ry:n sivulta
Kauppakorkeakoulurahasto
Rahasto perustettiin 10.5.1999 Tampereen kauppakamarin lahjoittaman pääoman turvin. Pääoma kerättiin Pirkanmaalaisilta yrityksiltä ja yhteisöiltä. Rahaston tuotolla tuetaan Tampereen yliopiston liiketaloustieteellistä koulutusta ja opetusta.
Rahasto toteuttaa tarkoitustaan myöntämällä avustuksia ja apurahoja liiketaloustieteellistä koulutusta ja tutkimustyötä varten.
Emeritusprofessori Pertti Järvisen tietojärjestelmätieteen rahasto
Tampereen Yliopiston Tukisäätiön hallinnassa olevan emer.prof. Pertti Järvisen tietojärjestelmätieteen rahaston (Information Systems Research Fund of Emeritusprofessor Pertti Järvinen) pääoman muodostavat varat, jotka syksyllä 2003 kerättiin prof. Järvisen eläkkeellejäämisen johdosta yksityisiltä henkilöiltä ja yhteisöiltä. Rahaston tuottoa jaetaan vuosittain alan jatko-opiskelijoille ja tutkijoille.
Anu Kirran Rahasto
Säätiö sai Toivo ja Anna Kirralta vuonna 2011 testamenttilahjoituksen. Varoilla perustettiin Anu Kirra –niminen rahasto.
Rahaston pääoman tuotolla tuetaan Tampereen yliopistossa opiskelevia nuoria opiskelijoita, jotka ovat parantumattomasti sairaita tai invalidisoituneita. Ensisijaisesti tukea saavat lahjakkaat, vähävaraiset, reumaa sairastavat nuoret. Kuva: Anu Kirra 1955-1978.
Rahastoa hoitaa ja edustaa Tampereen Yliopiston Tukisäätiön sr hallitus.
Matti Naarmisen Rahasto
Keväällä 2018 säätiö vastaanotti Matti Naarmisen testamenttilahjoituksen. Rahasto tukee Tampereen yliopistolla tehtävää eturauhassyöpätutkimusta. Asiantuntijana toimii Tampereen yliopistolla alan johtava professori.
Teemu Tuomisen kansainvälisen kriisinhallinnan rahasto
Rahasto jakaa apurahoja Tampereen yliopiston politiikan tutkimuksen (tai vastaavan oppialan) perustutkinto-opiskelijoille. Stipendillä voidaan tukea mm. opiskelijan ulkomailla suoritettavia opintoja tai muuta toimintaa, joka edistää opiskelijan asiantuntemuksen karttumista kansainvälisiä tehtäviä ajatellen. Teemu Tuomisen erityisosaamista ja elämäntyötä kunnioittaen rahasto pyrkii tukemaan erityisesti kansainvälisen kriisinhallinnan ja konfliktien tutkimukseen ja selvittämiseen liittyvän erityisosaamisen hankkimisessa.
Lahjoituksen tekeminen rahastoon:
- - -
Teemu Tuominen
13.2.1969 - 8.10.2005
Teemu Tuominen aloitti kansainvälisen politiikan opinnot Tampereen yliopistossa 1990. Teemu oli hauska opiskelijakollega ja viihtyi ainejärjestö Iltakoulun moninaisissa riennoissa ja ainejärjestön urheiluseuran Työväen ampujien väreissä Atalpan sählykentillä. Varsin pian myös hänen seikkailijan luonteensa alkoi tulla ilmi. Teemu työskenteli opintojensa ohessa Ilmatieteen laitoksella. Hän reissasi Englannin ja Kanadan välillä kulkevalla rahtialuksella, josta hän lähetti säähavaintopalloja ja välitti säähavaintoja Euroopaan. Opiskelut hoituivat muutamia viikkoja kestävien pestien lomassa ja Montrealista Teemu muisti tuoda kavereilleen Levi's 501:iä jotka 90-luvun alun Tampereella olivat haluttua tavaraa, mutta kovin kalliita opiskelijan budjetille.
Vuonna 1994 Teemu lähti erään opiskelutoverinsa kanssa katsomaan mitä Vietnamissa voisi nuori ja toimelias opiskelija tehdä. Vietnamista alkoi Teemun pitkä ja vaiheikas suhde ulkoministeriöön, kun hän aloitti projektiavustajana Suomen Vietnamin suurlähetystössä 1995. Teemu ehti myös opiskella Hanoin yliopistossa Vietnamin kulttuuria ja kieltä. Vietnamista Teemu tuli Ulkoministeriön Kehitysyhteistyöosastolle harjoittelijaksi 1996.
Suomen ensimmäisestä EU:n puheenjohtajuuskaudesta 1999 alkoi Teemun useita vuosia kestänyt Balkanin kausi. Hän aloitti keväällä 1999 Euroopan yhteisöjen tarkkailumission (nyk. EUMM) asiantuntijana Bosnia-Hertsegovinassa ja toimi myös EU:n valmistelutiimin jäsenenä Sarajevossa Kaakkois-Euroopan vakaussopimuksen huippukokouksessa heinäkuussa 1999. Puheenjohtajuuskauden jälkeen Teemu jatkoi Kaakkois-Euroopan vakaussopimuksen deskinä UM:ssä kunnes siirtyi UM:n Pristinan toimiston vetäjäksi. Näissä tehtävissä Kosovossa Teemu toimi kaksi vuotta koordinoiden mm. Suomen projektitoimintaa.
Vuonna 2003 Teemu oli mukana suomalaisen sotilaallisen kriisinhallinnan historiallisessa tapahtumassa, kun Suomi otti vastuun KFOR:n keskisen prikaatin komennosta Kosovossa. Tuolloin ensimmäistä kertaa NATO-johtoisen operaation prikaatin komentajaksi tuli rauhankumppanimaa. Teemu toimi komentajan poliittisena neuvonantajana Suomen rotaation ajan.
Teemu ehti työskennellä myös Martti Ahtisaaren toimistossa vuonna 2004 ennen kuin oli aika jälleen vaihtaa maanosaa. Teemu lähti ensimmäisten joukossa Suomen edustajaksi vastaperustettuun ISAF:n jälleenrakennustiimiin (PRT) Maimanaan, jossa hän toimi erittäin vaikeissa olosuhteissa menestyksellisesti PRT:n poliittisena edustajana.
Juuri täyttäessään 36 vuotta vuoden 2005 alussa Teemu teki jälleen suomalaisen kriisinhallinnan historiaa, kun hänet valittiin ensimmäisenä rauhankumppanimaan edustajana Afganistanin NATO-johtoisen operaation ISAF:n turkkilaisen komentajan poliittiseksi neuvonantajaksi. Teemulla oli henkilökohtaisia suosittelijoita tähän tehtävään myös NATOn piiristä, jossa Teemun toiminta KFOR:n keskisen prikaatin komentajan poliittisena neuvonantajana oli tehnyt hyvän vaikutuksen. Teemu suoriutui Kabulin tehtävästään esimerkillisesti ja hänet valittiin uudelleen tehtäväänsä ISAF:n komentajuuden vaihduttua Turkilta Italialle elokuussa 2005. Merkittävää oli, että Teemu kutsuttiin kesäkuussa 2005 kouluttamaan Italian ISAF-rotaatiota NATOn Join Warfare Centeriin Stavangeriin.
Teemu Tuomista arvostettiin laajasti kriisinhallintapiireissä sekä Suomessa että ulkomailla hänen kokemuksensa, asiantuntemuksensa ja tyylinsä takia. Hän oli yksi parhaista asiantuntijoistamme maailmalla ja tämä on syy, miksi Teemun puoleen käännyttiin aina uudestaan, kun tarvittiin Suomen kontribuutiota maailman kriisien hallitsemiseksi. Arvostuksesta on osoituksena myös Naton pääsihteerin Jaap de Hoop Schefferin Teemu Tuomiselle postuumisti myöntämä, varsin harvoin annettu ansiomitali (Nato meritorius medal) merkittävästä palveluksesta.
Teemu Tuominen menehtyi 8.10.2005 liikenneonnettomuudessa Helsingissä ollessaan lomalla Suomessa.
Majoitusta ja vuokrattavia tiloja
Uppsalan tutkija-asunto
Tampereen Yliopiston Tukisäätiön tutkija-asuntoa (28 m2) vuokrataan yliopistoyhteisön jäsenille. Asunto on kalustettu.
Osoite Svartbäcksgatan 80 B 2, SE-753 35 UPPSALA
Tukisäätiö sai testamenttilahjoituksella vuonna 1987 hallintaansa Uppsalan yliopiston läheisyydestä erinomaisesti tutkija-asunnoksi soveltuvan yksiön. Tutkijoiden lisäksi asuntoa vuokrataan myös kaikille Tampereen yliopistoyhteisöön kuuluville henkilöille.
Tutkijaboxi (28 m²) on kalustettu ja varustettu yhden henkilön majoitustarpeita silmällä pitäen. Se sijaitsee vajaan 2 km:n etäisyydellä Uppsalan yliopistosta. Asuntoa voi tiedustella tukisäätiön toimistosta.