Hyppää pääsisältöön

Vaikeita kysymyksiä, mutta selkeitä vastauksia koronapandemiasta

Julkaistu 6.8.2020
Tampereen yliopisto
koronavirus. CDC (Centers for Disease Control and Prevention) / Unsplash & Jonne Renvall
Tutkittua tietoa tarvitaan nyt ehkä enemmän kuin koskaan. Koronan jäljillä -juttusarja auttaa ymmärtämään suuria ilmiöitä ja monimutkaisia kysymyksiä maailmanlaajuisen koronakriisin ympärillä. Asiantuntijoina artikkeleissa ovat Tampereen yliopiston tutkijat eri tieteenaloilta, kuten historiasta, lääketieteestä, epidemiologiasta ja journalismista.

Koko maailma odottaa lääkettä tai rokotetta koronavirusta vastaan. Miksi sitten tuhlattiin rahaa ja aikaa tutkimalla malarialääke hydroksiklorokiinia, jonka tehoa Covid-19 taudin hoidossa ei olla kuitenkaan pystytty todistamaan? Vastauksen voit lukea tästä artikkelista, joka on osa Tampereen korkeakouluyhteisön Unit-lehdessä julkaistusta Koronan jäljillä -juttusarjasta. Viisiosaisen juttusarjan tavoitteena on tuoda esiin näkökulmia, jotka saattavat jäädä median päivittäisessä koronauutisoinnissa piiloon, ja tarjota lukijoille tutkittua tietoa koronapandemiaan liittyvistä ilmiöistä. Jutut on julkaistu Unitissa kevään ja kesän 2020 aikana.

Sarjassa käsitellään muun muassa ilmastonmuutoksen vaikutusta virusten leviämiseen, median toimintaa kriisissä ja talouden pelastamiseen liittyviä kovia päätöksiä. Synkkien faktojen lisäksi Tampereen yliopiston tutkijat tarjoavat myös toivoa: jos koronapandemian oli tultava, sen oli parasta tulla nyt, koska ihmiskunta kykenee selviämään viruksesta todennäköisesti paremmin kuin koskaan aikaisemmin.

Artikkelit on kirjoittanut toimittaja-valokuvaaja Juho Paavola, kuvituksista vastaa valokuvaaja Jonne Renvall.

 

Juttuihin pääset näistä linkeistä:

Ihminen ja ilmastonmuutos antavat viruksille siivet

Huono data voi johtaa harhaan taistelussa koronaa vastaan

Kovia valintoja terveyden ja talouden välillä

Laadukas journalismi pitää koronapornon poissa

Jos koronan oli tultava, sen oli parasta tulla nyt

 

Unit - Tutkitun tiedon puolesta.

 

Teksti: Tiina Lankinen

Kuva: Jonne Renvall