Hyppää pääsisältöön

Tampereen yliopisto mukana Shanghain listalla

Julkaistu 15.8.2023
Tampereen yliopisto
Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto on jälleen mukana kansainvälisessä Shanghai-rankingissa. Parhaimmat pisteensä Tampereen yliopisto saavuttaa tieteellisistä julkaisuista.

Shanghai-ranking eli Academic Ranking of World Universities (ARWU) vertailee yli 2 500 yliopistoa, joista listalle pääsee vuosittain tuhat parasta. 

Tampereen yliopisto sijoittuu kansainvälisessä ARWU-vertailussa 600:n parhaan joukkoon (sijaluokka 501–600). 

Parhaimmat pisteensä Tampereen yliopisto saavuttaa tieteellisistä julkaisuista. 

Suomesta mukana oli seitsemän yliopistoa, joista Tampereen yliopisto sijoittuu jaetulle sijalle 5–6 Itä-Suomen yliopiston kanssa. Suomalaisista yliopistoista parhaiten menestyi Helsingin yliopisto (101–150).

Sata parasta saa oman sijoituksen, minkä jälkeen yliopistot listataan sadoittain. 

ARWU käyttää mittareina tieteellisiä julkaisuja, tutkimusviittauksia ja siteeratuimpien tutkijoiden maailmanlistaa sekä Nature- ja Science -lehdissä julkaistuja artikkeleja. Maailman arvostetuimpiin tiedelehtiin lukeutuvat Nature ja Science julkaisevat etenkin luonnontieteiden ja lääketieteen tutkimuksia. 

Tieteellisten julkaisujen pisteytyksessä vertailu käyttää Web of Science -tietokantaa ja siitä tuotettua viittausindeksiä. 

Lisäksi vertailu huomioi niin tutkijoiden kuin yliopiston alumnien saamat Nobel-palkinnot ja matematiikan alan Fields-mitalit. Kertyvät pisteet suhteutetaan yliopiston tutkijoiden ja opettajien määrään. 

Kärkikolmikon muodostavat edellisen kerran tapaan: Harvardin yliopisto ykkössijalla, toisena Stanford ja kolmantena Massachusetts Institute of Technology (MIT). 

Shanghai-vertailua alkoi koostaa Shanghain Jiao Tong -yliopisto 2000-luvun alussa. Vuodesta 2009 rankinglistan on tuottanut itsenäinen ShanghaiRanking Consultancy. 

2023 Academic Ranking of World Universities

Uutinen päivitetty 16.8. ja korjattu sijoitus Shanghai-rankingissa tapahtuneen, tuloksia lopulta muuttaneen virheen vuoksi.