Hyppää pääsisältöön

Näin muutat opinnäytteesi ja muut tiedostosi helposti PDF/A-formaattiin

Julkaistu 29.4.2019
Tampereen korkeakouluyhteisö
kirjoituskone
Tampereen yliopiston kirjasto tarjoaa yliopistoyhteisön käyttöön tiedostojen PDF/A -muuntamiseen Muuntaja -palvelun.

Muuntaja-palvelulla voi muuttaa PDF/A-muotoon tavallisia PDF-tiedostoja, Microsoft Wordin .doc - ja .docx -tiedostoja sekä OpenOfficen .odt –tiedostoja. Muista ohjelmistoista voi tehdä ensin tavallisen PDF:n ja sitten muuttaa sen PDF/A -muotoon Muuntaja -palvelulla. Muuntaja -palvelu on koko korkeakouluyhteisön käytössä ja sen käyttö on mahdollista Tuni -tunnuksilla.  

Muuntaja-palvelun lisäksi PDF/A-muotoisia tiedostoja on mahdollista tuottaa useilla eri tavoilla. Esimerkiksi yliopiston monitoimilaitteilla on mahdollista skannata paperiasiakirjoja PDF/A-tiedostoiksi. Lisäksi syntysähköisiä aineistoja on mahdollista muuntaa PDF/A-formaattiin esim. Microsoft Officen tai Adoben ohjelmilla tallennus- tai tulostusasetuksia säätämällä. Lisätietoja ja ohjeita löytyy intran Asiakirjojen säilyttäminen –sivulta.   

Tampereen yliopistossa siirrytään asteittain sähköiseen pitkäaikaissäilytykseen ja arkistointiin, mikä edellyttää asiakirjoilta säilytystä tukevia tiedostomuotoja. PDF/A on asiakirjojen pitkäaikaissäilytykseen ja arkistointiin tarkoitettu tiedostomuoto, jonka tarkoituksena on varmistaa, että dokumentti on luettavissa tulevaisuudessakin erilaisissa sähköisissä ympäristössä. PDF/A-standardi sallii vain osan PDF:n ominaisuuksista ja se samalla varmistaa, että kaikki dokumentin näyttämiseen tarvittavat elementit paketoidaan osaksi jaettavaa asiakirjaa. 

Tampereen yliopistossa kaikki opinnäytteet arkistoidaan ainoastaan sähköisesti.  

Muuntaja-palvelu: https://muuntaja.tuni.fi/  

  

Lisätietoja: 

Opinnäytteiden muuttaminen PDF/A –muotoon: thesis [at] tuni.fi (thesis[at]tuni[dot]fi) 

Muiden asiakirjojen muuttaminen PDF/A –muotoon: tau [at] tuni.fi (tau[at]tuni[dot]fi)