Hyppää pääsisältöön

Huumorin monet kasvot

Julkaistu 6.5.2024
Tampereen yliopisto
Moral dimensions of humour -teoksen kansikuva.
Uutuuskirjassa tarkastellaan huumorin roolia sosiaalisten normien haastajana, identiteettien kyseenalaistajana ja poliittisen keskustelun muokkaajana.

Tässä vertaisarvioidussa kokoomateoksessa tarkastellaan huumorin käsitettä ja sen suhdetta ihmisen käyttäytymiseen. Kirjoittajat nostavat esiin hirviö- ja sankaritarinoita, jotka toimivat vertauskuvina koko ihmisyyden moraaliselle kirjolle – tavoiteltavista ihanteista torjuttuun ja kauhistuttavaan. 

Kirjan kahdeksan lukua syventyvät erilaisiin kulttuurituotteisiin ja ilmiöihin kattaen laajan ajanjakson 1500-luvulta nykypäivään. Teos haastaa lukijoita pohtimaan sosiaalisten normien rajoja ja huumorin eettisiä vaikutuksia esimerkiksi toiseuttavien stereotypioiden ja poliittisen käyttäytymisen näkökulmasta. Myös tekoäly ja ei-inhimillisen vaikutus ihmiseen ja yhteiskuntaan ovat esillä niin teoksen kuvituksessa kuin sen yhteenvetolukuna toimivassa keskustelussa, joka löytyy äänitteenä kirjan yhteydestä. 

Teoksen kansainväliseen ja monitieteiseen kirjoittajakuntaan kuuluu mm. kulttuurintutkijoita sekä kirjallisuuden, tiedeviestinnän ja virologian tutkijoita. Tampere University Pressin kustantama open access -kirja on saatavilla esimerkiksi kustantajan julkaisualustalla ja kansainvälisessä OAPEN Libraryssa.

 

Teoksen tiedot

Benjamin Nickl & Mark Rolfe (eds). Moral Dimensions of Humour: Essays on Humans, Heroes and Monsters. Tampere University Press, 2024.
https://doi.org/10.61201/tup.896

Lisätietoja: tup [at] tuni.fi