Hyppää pääsisältöön

Ehdota Tampereen yliopiston avoimen tieteen edistäjän palkinnonsaajaa 2023

Julkaistu 9.5.2023
Tampereen yliopisto
Kuvituskuvassa yliopiston kampuksia ilmasta kuvattuna
Kuva: Marko Kallio / Skyfox / Tampereen yliopisto
Avoimuuden edistäjän palkinnon avulla Tampereen yliopisto antaa tunnustusta ja näkyvyyttä henkilölle, ryhmälle tai hankkeelle, joka on esimerkillisellä tavalla edistänyt avointa tiedettä yliopistossa. Avoimen tieteen edistäjä valitaan Tampereen yliopistossa yliopistoyhteisön ehdotusten pohjalta.

Ehdotuksia avoimen tieteen edistäjästä perusteluineen kerätään verkkolomakkeella 2.6.2023 saakka. Ehdokkaaksi voi esittää Tampereen yliopistoyhteisön jäsentä tai yhteisön piirissä toimivaa ryhmää, jonka toimintamalli, teko tai vastaava on edistänyt tieteen avoimuutta huomionarvoisesti.  

Palkinnon arvo on 5000 euroa ryhmälle tai 2000 euroa yksittäiselle henkilölle. Sen rahoittavat Tampereen yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston tukisäätiöt yhdessä. Palkinnonsaajan valitsee lukuvuoden loppuun mennessä Avoimen tieteen ohjausryhmä

Viime vuonna avoimen tieteen edistäjänä palkittiin väitöskirjatutkija Anniina Lattu, joka tutkii väitöskirjassaan avointa tiedettä yritys-yliopistoyhteistyössä Suomessa ja Kiinassa. 

Palkinnon avulla kannustusta avoimen tieteen käytännöille  

Avoin tiede on tärkeä osa Tampereen yliopiston toimintaa. Avoimuuden edistäjän palkinnon avulla kiitetään yliopistoyhteisön jäseniä onnistumisista, kannustetaan yhteisön jäseniä panostamaan tieteen avoimuuden edistämiseen sekä nostetaan esiin onnistuneet avoimen tieteen käytännöt. Palkintoehdotuksia voidaan myöhemmin hyödyntää esimerkiksi viestittäessä avoimen tieteen hyvistä käytännöistä.  

Avoin tiede luo edellytykset sille, että viimeisimmät opetus- ja tutkimustulokset ovat tasaveroisesti, eettisesti ja kestävällä tavalla tutkijoiden, opettajien, yritysten ja kansalaisten saatavilla. Avoimuus edistää tieteen kehittymistä muun muassa vahvistamalla tutkimuksen luotettavuutta, parantamalla tieteellisen tiedon laatua ja lisäämällä mahdollisuuksia tiedon hyödyntämiseen tutkimuksessa ja opetuksessa. Avoimen tieteen osa-alueita ovat tutkimusaineistot, julkaisut, koodit ja ohjelmistot, menetelmät, oppimateriaalit ja oppimisympäristöt sekä kansalaistiede. 

Avoin tiede ja tutkimus

Ehdota palkinnonsaajaa