Hyppää pääsisältöön

Janina Mattila: Ensihoitajan jokainen työpäivä on erilainen

Julkaistu 17.3.2020
,
päivitetty 20.3.2020
Tampereen ammattikorkeakoulu
Janina valkoisen taustan edessä
Lukion jälkeen Janina mietti pitkään mitä haluaisi tehdä isona. Mielessä kävivät niin poliisin kuin ensihoitajankin ammatit. Lopulta Janina valitsi ensihoitajaopinnot ihmisten auttamisen ja akuutisti muuttuvien tilanteiden takia.

Kuka olet?

Olen kolmannen vuoden ensihoitajaopiskelija TAMKista. Olen liikunnallinen monta rautaa tulessa -tyyppi. Tällä hetkellä opintoni ovat opinnäytetyön kirjoittamisvaiheessa, ja samalla teen keikkatöitä erilaisissa hoitoalan työpaikoissa. Olen myös tänä vuonna mukana TAMKin sosiaali- ja terveysalan ainejärjestön PIRATE ry:n hallituksessa.

Miten päädyit opiskelemaan ensihoitajaksi? Mikä alassa kiinnosti?

Alan valinta ei ollut minulle aina selkeä, vaan pohdin pitkään eri vaihtoehtojen välillä. Varsinkin poliisin ja ensihoitajan ammatit kiinnostivat lukion viimeisellä luokalla ennen yhteishakua. Syitä ensihoitajaksi hakemiseen minulla oli muun muassa se, että halusin vaihtelevan työympäristön ja, että jokainen työpäivä olisi erilainen. Lisäksi ihmisten auttaminen sekä akuutisti muuttuvat tilanteet kiinnostivat. Ensihoitajien 12 tai 24 tunnin työvuorot kuulostivat myös itselle sopivammalta kuin kolmivuorotyö. 

Mistä sait kipinän hakea opiskelemaan TAMKiin?

Olen itse Pirkanmaalta kotoisin, joten halusin kouluun suhteellisen lähelle kotipaikkakuntaa. Olin kuullut TAMKista hyvää, enkä oikeastaan edes harkinnut muita ammattikorkeakouluja, joissa oli ensihoitaja-koulutusmahdollisuus. 

Mikä on parhain kokemuksesi opiskelusta TAMKissa?

Vaikea mainita yhtä parasta kokemusta, mutta meidän opiskelijaryhmämme on kyllä mieleenpainuva. Ryhmämme koostuu eri ikäisistä ja eri elämäntilanteissa olevista ihmisistä, mutta on mielenkiintoista huomata, kuinka kaikilla on sama mielenkiinnonkohde. On ollut mukavaa tutustua erilaisiin ihmisiin koulutuksen aikana, ja pienenä ryhmänä olemme hitsautuneet paremmin yhteen kuin suuret luokat. 

Millaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?

Tulevaisuuden suunnitelmissa minulla on valmistuminen ajallaan, eli keväällä 2021. Sen jälkeen toivoisin pääseväni töihin ambulanssiin jonnekin päin Pirkanmaata. En näe myöskään mahdottomana aloittaa töitä esimerkiksi päivystyksessä ja hakemalla sieltä kokemusta kentälle.

Tulevaisuudessa haluaisin suorittaa vielä sairaanhoitajan perioperatiivisen suuntautumisen opinnot, jotta saisin edellytykset työskennellä leikkaussalissa. Olen pohtinut mahdollista jatkokouluttautumista, esimerkiksi hoitotieteiden lukemista yliopiston puolella, mutta aika näyttää haluanko työelämässä olemisen jälkeen vielä palata koulunpenkille. 

Mitä haluat sanoa niille, jotka miettivät juuri tähän tutkinto-ohjelmaan hakemista?

Niille, jotka miettivät ensihoitajaksi hakemista  suosittelen! Mutta vain, jos olet valmis tekemään paljon töitä sen eteen. Osassa kursseja tulee paljon asiaa hyvin pienessä ajassa ja niiden omaksuminen ei onnistu ilman hyvää motivaatiota. Ensihoitajalla on laajat mahdollisuudet työskennellä paljon muuallakin kuin ambulanssissa, sillä ensihoitajan tutkintoon kuuluu myös sairaanhoitajan pätevyys.

Vaikka ensihoitajaksi hakeminen onkin tällä hetkellä hieman trendi, ei ensihoito kuitenkaan sovi niille, jotka kaipaavat vain akuutteja tilanteita ja adrenaliinia. Se on paljon myös esimerkiksi vanhusten hoidon tarpeen arviointia eikä sairaalan sisäisiä harjoitteluita kannata väheksyä koulun aikana, sillä niistä saa isoimman pohjan ammatille. 

Kuva: Sara Kimppa

Tutustu tarkemmin Ensihoitajan tutkinto-ohjelmaan