Hyppää pääsisältöön

VARPU Virtuaalisen ja lisätyn todellisuuden (VR ja AR) tuotanto ja käyttö (2017-2018)

Tampereen yliopisto

VARPU -tutkimus- ja kehityshankkeen fokuksena on virtuaalitodellisuuden ja lisätyn todellisuuden käyttö ja hyödyntäminen tärkeillä suomalaisilla teollisuudenaloilla, kuten koneinsinöörialalla, prosessi- ja rakennusteollisuudessa, rakennusten ylläpitotoimessa, kaupunkisuunnittelussa sekä turvallisuusalalla.  

VR- ja AR- sovellusten käyttöönotossa kohdataan usein kaksi haastetta: sisällöntuotto ja vuorovaikutuksellisuus.  

Yhteisprojektissa tutkitaan ja luodaan automaattisia tallennusmetodeja, joilla voi tehokkaasti tuottaa VR/AR-sisältöä, reaaliaikaista tallennusta, sensoreita ja näyttöjä, 360-videomateriaalia sekä parantaa 3D-mallinnusta.

Tavoite ja tehtävät

Kuluttajahintojen laskiessa VR- ja AR-teknologia tavoittaa esimerkiksi videopeli- ja viihdeteollisuuden käyttäjäkunnan nopeasti, kun taas teknologian alan sovelluksia kehitetään hitaammin.  

Tutkimusprojekti hyödyttää suomalaisen teknologiateollisuuden yrityksiä kehittämään toimintaansa ja luomaan standardeja alalla, joka on maailmanlaajuisesti kovassa ja nopeassa kasvussa.  

Tutkimuksessa hyödynnetään laserskannauksen, silmänliiketutkimuksen ja monikanavaisten käyttöliittymien tarjoamia mahdollisuuksia ja työtapoja, joilla uusia sovelluksia voidaan kehittää suomalaisen teollisuuden käyttöön.  

VARPU on yksi suurimmista VR/AR-tutkimusprojekteista ja siinä on mukana viisi huippututkimusyksikköä, 12 yritystä, joiden joukossa on niin suuryrityksiä kuin innovatiivisia pieniä ja keskisuuria yrityksiä.

Rahoituslähde

Business Finland, Ruukki Construction Oy, Fortum Power and Heat Oy, Nokia Technologies Oy, Granlund Oy, Rejlers Finland Oy, Kii Oy, Stereoscape Oy, 3D Talo Finland Oy, Finwe Oy, FinCloud Oy, Sky High VR Oy ja Whitepoint

Yhteyshenkilöt

Roope Raisamo

Professori / konsortion johtaja

roope.raisamo [at] uta.fi

+358 50 570 2007

 

Pertti Huuskonen

Tekniikan tohtori / Projektipäällikkö

pertti.huuskonen [at] uta.fi

+358 40 517 0198