Hyppää pääsisältöön

Valoaktivoitavat lääkeimplantit (PADRE)

Tampereen yliopisto
Projektin kesto1.5.2021–30.4.2026
KärkialueTerveys, Tekniikka

Projektissa luodaan teknologiaa seuraavan sukupolven optimaalisesti personoidulle lääkehoidolle. Kehitämme sinisellä ja UV-valolla aktivoitavia ja ohjattavia lääkeimplantteja, jotka vapauttavat elimistöön lääkeaineita kulloisenkin tarpeen mukaan. Teknologia perustuu uudenlaisiin valoa tuottaviin reaktioketjuihin ja valoherkkiin lääkevarastoihin.

PADRE on poikkeuksellinen ERC-projekti, sillä sen toteuttavat yhteistyössä Helsingin yliopiston Farmasian tiedekunta ja Supramolekulaarisen kemian tutkimusryhmä Tampereen yliopiston tekniikan ja luonnontieteiden tiedekunnasta. Projektissa yhdistyvät farmasian alan erityisosaaminen ja syvällinen valokemian ymmärrys. 

Projekti toteutetaan ainutlaatuisessa huipputason tutkimusympäristössä, sillä se liittyy kahteen Suomen Akatemian lippulaivaan: fotoniikan tutkimus- ja innovaatioympäristö PREINiin ja biologisten lääkkeiden osaamiskeskittymään GeneCellNanoon.

The EU emblemEuropean Research Council logo.

Tausta

Lääkkeiden vapauttaminen elimistöön valoaktivoinnin avulla on ollut fysiologisesti äärimmäisen vaikeaa, sillä aktivointiin ei ole voitu käyttää korkeatehoista sinistä ja UV-valoa. Syvemmällä kudosten sisällä olevia kohteita on voitu tavoittaa vain punaisella valolla. Punainen valo on kuitenkin matalatehoisempaa ja sen käyttömahdollisuudet ovat rajallisemmat, sillä esimerkiksi kovalenttisten sidosten purkaminen vaatii tyypillisesti UV-valoa.

Tavoite ja tehtävät

Keskitymme luomaan toimivan ratkaisun sinisen valon tuottamiseen tarkkaan räätälöidyissä lääkeimplanteissa.

Rahoituslähde

Yhteyshenkilö Tampereen yliopistossa