Hyppää pääsisältöön

TAMKin Living Labit

Living Labit ovat oleellinen osa TAMKin TKI-toimintaa. Ne mahdollistavat käytännönläheiset kehittämisprojektit aidoissa toimintaympäristöissä.

Mikä on Living Lab?

Innovoinnille suotuisa ja avoin ympäristö

Uusi idea tarvitsee usein suuren määrän aktiivisia ihmisiä, yrityksiä ja yhteisöjä päästäkseen täysin kukoistamaan. Siksi kutsumme yksityiset kansalaiset, julkisen sektorin, järjestöt ja yritykset eläviin laboratorioihimme, living labeihin.

Living labeja voi olla kaikkialla. Niissä teemme ketteriä, käyttäjälähtöisiä kokeiluja. Ratkaisemme ongelmia, ennakoimme tulevaisuuden tarpeita ja löydämme uusia, ihmiskeskeisiä mahdollisuuksia.

Kyseessä voi olla pieni arkipäiväinen asia tai jotain monimutkaisempaa. Molemmissa tapauksissa käyttäjät ja heidän äänensä ovat uuden idean ytimessä.

Tampereella on monenlaisia living labeja

Tampereella teemme living lab -toimintaa monella eri taholla. Hiedanrannan vanha teollisuusalue on tarjonnut tutkimus- ja kehityshankkeillemme ja koulutukselle ainutlaatuisen living lab -ympäristön. Olemme mukana myös kokeiluissa, joissa kehitetään Särkänniemen elämyspuiston tarjoamia ruokapalveluita ja lähiruuan tarjontaa yhdessä tuhansien elämyspuistossa vierailevien kanssa.

Kaupin kampukseltamme löytyy oma ravintola-alan living labimme, TAMK Catering Studio. Se on moneen muuntuva oppimisympäristö opiskelijoille, yrityksille ja yhteisöille. Catering Studiomme toimii living labina ruokapalveluiden kehittämistyössä – olipa kyseessä tuotekehitys, maistelutilaisuus, koeillallinen, viini- tai ruokakurssi, työpaja, pop up -ravintola tai vaikkapa tulevaisuuden ruoka.

Teemme myös eurooppalaista yhteistyötä, jossa living labit toimivat avoimina innovaatioympäristöinä ruoan tuotannon, jalostuksen, jakelun, prosessoinnin, kulutuksen, ruokahävikin ja jätteen parissa toimiville yrityksille ja yhteisöille.

TAMK on aktiivinen toimija kansainvälisessä European Network of Living Labs -verkostossa, jota voimme hyödyntää oppimiseen, hyvien käytänteiden vaihtamiseen ja yhteistyön syventämiseen.